X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam glukometr accu chek performa.

Wiadomo, że zawsze z krwi żylnej i z palca będą inne wartości, ale producent pisze, że zapewnia 10% błędu. Poza tym jak na razie mam dobre wyniki glukozy na czczo i po posiłkach z glukometru. Tak więc nie ma to dla mnie znaczenia czy glukometr lekko zawyża czy zaniża. Insulina mi na razie nie jest potrzebna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 21:07

bhywio4p4tz04cne.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam accu chek performa

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jeszcze pytanie do dziewczyn biorących insulinę. Czy Wam też ginekolog mówił o tym, że przy insulinie powinno się urodzić dziecko do 39 tc, a jak nie zacznie się akcja sama to trzeba wywoływać w 39 tc? Trochę boje się tego wywoływania. Wolałabym, aby samo się zaczęło, a nie wiem czy mogę czekać dłużej...

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie słyszałam o tym. Insulinę mam od niedawna na najbliższej wizycie powiem dla ginekologa

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    Ja mam jeszcze pytanie do dziewczyn biorących insulinę. Czy Wam też ginekolog mówił o tym, że przy insulinie powinno się urodzić dziecko do 39 tc, a jak nie zacznie się akcja sama to trzeba wywoływać w 39 tc? Trochę boje się tego wywoływania. Wolałabym, aby samo się zaczęło, a nie wiem czy mogę czekać dłużej...

Ja tak nie mialam, przy insulinie miałam się zgłosić do szpitala w terminie porodu. Tylko ja miałam samą nocną, nie wiem jak przy insulinie do posiłków.

Invisible90 lubi tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:

Ja nie mam insuliny i moja lekarka powiedziała mi, że dziecko muszę urodzić do 39 tc. Jak samo się nie zacznie to wtedy będą wywoływać mi poród. Przyznam, że jestem tym zawiedziona i nie rozumiem dlaczego tak ma być :(

bhywio4p4tz04cne.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny jestem po krzywej cukrowej.Mam cukier na czczo 97 reszta wyników ok.Ginekolog mówi cukrzyca .Ja w zeszłej ciąży miałam to samo wynik na czczo 103 i diabetolog kazał stosować tylko dietę.I mialam takie wyniki z ranaCzy ktoraś na takie cukry bierze insulinę? Idę teraz też do innej diabetolog ale czy wasz też powiedział tylko nie jedz przetworzonej żywności dżemów i pierogów.I tyle? Bo jeśli tak ma też wyglądać wizyta prywatnie to trochę szkoda mi kasy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2018, 09:23

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najpierw na pewno dostaniesz tylko dietę. Insulinę dopiero jak dietą nie uregulujesz cukru

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z kolei powiedziano, że przy cukrzycy poród musi być indukowany w terminie porodu (o ile nie zacznie się wcześniej). Czyli bez względu na to, czy bierze się insulinę, czy też sama dieta.

Kasionek, myślę, że drugi lekarz powie ci to samo - proszę stosować dietę, nie jeść tego i tamtego...Insuliny nie dostaniesz na tym etapie.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko,że ja od początku ciąży wprowadziłam sobie już dietę i nie mogę zrozumieć wyników tych cukrów.Ja mam wrażenie ,że muszę się bardzo najeść wieczorem,żeby cukier rano był dobry.No ale mimo tego że schudłam już 6 kg i nie grzeszę cukier nie spada poniżej 90.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Tylko,że ja od początku ciąży wprowadziłam sobie już dietę i nie mogę zrozumieć wyników tych cukrów.Ja mam wrażenie ,że muszę się bardzo najeść wieczorem,żeby cukier rano był dobry.No ale mimo tego że schudłam już 6 kg i nie grzeszę cukier nie spada poniżej 90.
    Spróbuj zjeść kanapkę godzinę przed snem. Może rano cukier będzie dobry. Ja próbowałam wszystkich metod, a i tak wylądowałam na insulinie na noc, bo cukier nie spadał. Aktualnie 18j insuliny i cukru rano są ok.

Dzięki dziewczyny, najwyraźniej jednak nie mogę przenosić ciąży. No trudno, damy radę, jak trzeba będzie wywoływać. :)

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek musisz kombinować. Jak miałam wysokie cukry diabetolog kazała mi zjeść przed samym snem

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    Spróbuj zjeść kanapkę godzinę przed snem. Może rano cukier będzie dobry. Ja próbowałam wszystkich metod, a i tak wylądowałam na insulinie na noc, bo cukier nie spadał. Aktualnie 18j insuliny i cukru rano są ok.

Dzięki dziewczyny, najwyraźniej jednak nie mogę przenosić ciąży. No trudno, damy radę, jak trzeba będzie wywoływać. :)
    Kanapkę zjem to właśnie cukier wysoki.Jak zjem paczkę chrupkow kukurydzianych dobry.Mam nadzieję ,że ten diabetolog coś poradzi.Bo wariuje .

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:

Wszystko tak naprawdę zależy od szpitala. Może być tak, że Cię położą w tym 39tc i będą kontrolować dziecko i doczekasz albo do terminu albo do rozpoczęcia akcji. Druga sprawa, wywołanie może nie zadzialac (jak u mnie) i albo jak bardzo są pro to cesarka albo poczekasz kilka dni i znów spróbują.
    Jak dziecko, wody, łożysko, przepływy będą się miały dobrze, to nie widzę powodu żeby wyganiac Malucha za wcześnie :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie przed snem działa szklanka lub pół szklanki maślanki ale koniecznie z kakaem żeby glukoza się wolno wchłaniała, pomaga mi też jedzenie bardzo lekkiej pierwszej kolacji wczesniej no i aktywność fizyczna wieczorem.

km5si09kuaztknwb.png
  • Parsleyek Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. Robiłam badania na glukozę która wyszła wysoko, dlatego ginekolog skierował mnie na obciążenie. Na czczo mój wynik to 99, po godzinie i dwóch ok.

Jestem bardzo szczupłą osobą, nigdy nie miałam do czynienia z żadnymi dietami, do poradni diabetologicznej będę próbować się zapisać w poniedziałek.

Chciałam spytać czy może macie jakieś sprawdzone strony na których mogę więcej dowiedzieć się na temat cukrzycy ciążowej lub podpowiedzieć czego w szczególności powinnam juz unikać? Oczywiście domyślam się że słodycze out.

29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
    l22nkrhmpu973w26.png
    "Im bardziej w życiu ma się pod górkę, tym piękniejsze będą później widoki"
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsze to jeść często, a mało. Pierwsze 2tyg to będzie taki Twój test co możesz, a co nie. Będziesz testować pieczywo, warzywa. Najważniejsze jest jeść sporo warzyw. Nikt nie poda złotych zasad bo ich tak naprawdę nie ma. Jedna może jeść biały makaron inna nie. Ja tak naprawdę jem wszystko (głównie niestety kanapki z pieczywem razowym lub chrupkim, do tego pomidor, ogórek- wszystko co mi wpadnie pod rękę) lubię serki wiejskie, możesz robić sobie sałatki, omlety ale pilnuj na początku po wszystkim cukru żebyś wiedziała co Ci służy, a co nie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2018, 21:14

Parsleyek lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Buba88 Koleżanka

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Ostatnio straszne rzeczy mi się dzieją, pół woreczka kaszy gryczanej z odrobiną sosu pomidorowego, dużo mizerii z jogurtem, po godzinie 136 dlaczego??? Kilka dni temu taki zestaw plus ryba dawał wynik ok 115, czy to dlatego że w posiłku nie bylo białka i tłuszczu tylko same węgle, no ale ten posiłek miał ok 200 kcal nie chce głodzić dziecka :(
    Ja nie mogę jeść pomidorów w jakiejkolwiek postaci. W dniu kiedy jem pomidora cukry potrafią wychodzić wysokie niezależnie od zjedzonych posiłków. Po odstawieniu w miarę ok (poza grzechami słodkościowymi;))

AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
    MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
    Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
    Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
    OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l
  • Buba88 Koleżanka

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    U mnie ginekolog kazał przyjść na KTG w 39tc2dn bo tak ma dyżur.
    Na usg waga dziecka w okolicach średniej (trochę wyżej o 3 dni), przepływy i wody jakbym cukrzycy nie miała. Mamy czekać jestem tylko pod zwiększoną kontrolą od 39 tc.
    Także dam znać o dalszej ścieżce postępowania po KTG o ile nie uda się wcześniej (na co liczę:))

Moll lubi tę wiadomość

AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
    MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
    Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
    Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
    OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buba88 wrote:
    Ja nie mogę jeść pomidorów w jakiejkolwiek postaci. W dniu kiedy jem pomidora cukry potrafią wychodzić wysokie niezależnie od zjedzonych posiłków. Po odstawieniu w miarę ok (poza grzechami słodkościowymi;))
    U mnie pomidory świeże mogę jeść tonami i cukier jest ok, jakiekolwiek rozgotowane warzywa to kosmos u mnie tak samo jak węgle złożone, prawie ich już nie jem, dodaje teraz do każdego posiłku domowe tahini żeby tłuszcz jakiś zawsze był, pycha wiec nie narzekam :-), zajadam się też śledziami z cebulką mniam

km5si09kuaztknwb.png
‹‹ 1987 1988 1989 1990 1991 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ