Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Co bym nie jadla-zawsze mam insuline
Teraz niby malutko, symbolicznie, jak w pierwszej ciąży cukrzycowej, ale bez tego nie chciało spaść na czczo
Było przepieknie i przez ostatnie dni jednak widzę tendencję rosnąca...bo jak miewalam 78 tak ostatnio 89/90 -
No i w poprzedniej ciąży po 5miesiacach insuliny odstawilam ja na ostatnie miesiące ciąży. Dla diabetologa jestem pierwszym takim przypadkiem w karierze. I diety nie zmienialam, stało się samo z dnia na dzień
Ale i w tamtej ciąży zaliczyłam najwiekszy spadek wagi, ewidentnie moja nadwaga wpływa na cukry(wtedy otyłość)no i najważniejsze-regularne jedzenie
Poza ciąża regularnie nie jadam i automatycznie waga rośnie, cukier się psuje
Na krzywej po ciąży miałam na czczo 94 więc wynik nie fajny, w ciąży już cukrzyca -
Podobno cynamon zawiera jakiś składnik, który jest szkodliwy, ale podejrzewam, że przy spożyciu większych ilości i bardzo często. To już by trzeba było doczytać. Ja już też nieraz głupieję, jak czytam, co wolno, a czego nie.
AnitaK, kanapkę 25-30 g chleba, z czymkolwiek. A najczęściej piję szklankę mleka, bo już nie mam siły nic wcisnąć. Jedzenie o takich późnych porach jest dla mnie sporym problemem.Turkaweczka
-
dla mnie cynamon to przyprawa do jabłuszek a jabłuszka do ciast, placuszków tego nie jadam wiec...
w ciazy wiele "szkodzi" bo przeciez i tymianek(?) tez cos ma
ale w ilosciach standardowych wszystko mozna, bez przesady
ja unikam jedynie surowego miesa bo toxo nie przechodziłamWiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2019, 10:01
-
Ja też podchodzę do tego zdroworozsądkowo, trzeba znaleźć złoty środek. Też nie jadam surowego mięsa, bo też jestem toxo ujemna. I nie jem serów pleśniowych, bo wciąż niejasny jest status tych serów. Czytałam, że nawet jeśli są z pasteryzowanego mleka, to sama ich struktura sprzyja listeriozie, więc wolę nie zjeść, niż później gdybać. No i nie jem wątróbki, choć bardzo lubię.Turkaweczka
-
AnitaK wrote:Właśnie u mnie też jest problem z tym jedzeniem na noc , po prostu w siebie wduszam
Ja nie wiem co robie nie tak ale jestem ciagle glodna. Czy to uroki ciazy, czy wahania cukru? Moglabym jesc co 1-2 godziny 🙄 teraz wracajac z pracy zaczelo mnie skrecac z glodu, kupilam wafelka Goralki i tylko sie nieziemsko zaslodzilam, nie mowiac juz ze pewnie cukier wyskoczyl w kosmos -
Ale ja jem co1-2h
Już drugą ciążę tak ciagne. Po trochu zawsze coś. A to truskawki, a to kanapka, a miseczka zupy, a to coś lepszego popije(np pół szklanki maslanki truskawkowej), pomidora zagryze. Pewnie stąd nie ma ketonow i nie muszę późno jeść...i dzień zaczynam id kawy. Tak naprawde to mleko-kawa więc laktoza na "sniadanie" jest
Jutro akurat zaliczam diabetologa -
Hej.
Jestem Majóweczką 2016. Miałam cukrzycę ciążowa. Teraz staramy się o drugie po ciąży został mi stan przedcukrzycowy i myślę że niebawem dołączę do Was.
Kamcia ileż u Ciebie się zmienilo! Aż trudno mi uwierzyć!
Mnie od niedzieli bolą piersi, jestem bardzo senna do tego boli podbrzusze. Dziś tez trochę mnie mdliło. Gdzies tam mam przeczucie że się udało, ale czekam żeby zrobić test bo dopiero 24 dzień cyklukamciaelcia lubi tę wiadomość
-
kamciaelcia teraz bede juz na zwolnieniu to tez sprobuje jesc tak czesto.
A dzis wieczorem zamiast jesc to sprobuje wypic tylko kakao albo szklanke mleka i zobaczymy jak cukier rano sie zachowa -
turkaweczka wrote:Dziewczyny, ile godzin przed krzywą powinien być ostatni posiłek? 8 czy 12?
poza ciążą diab mówiła mi ze najlepiej trzymac sie tych 12h
w ciązy nie wiem, w takim sensie nie wiem, ze z jednej strony pilnujemy ketonów, a z drugiej strony ciężarne bywają głodne
dla mnie te 12 h nie są problemem być na czczo