Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
k878 no właśnie każdy na którego trafiam chce być mądrzejszy. Poprzednia przy cukrach na czczo 88-90 kazała włączyć insulinę a po posiłkach trzymać się normy 120. Ja już zgłupiałam. Nie jestem zwolennikiem nadmiernej farmakologii, dlatego ciągle walczę dietą, do 95 na czczo będzie spoko.
Kazio jaka ta szyjka u Ciebie, że juz o szwie myślą? Super, że chociaż wyniki dobre. -
Wiecie co ten jadłospis to zupełnie nie moje klimaty najpierw babka mówi żeby nie jeść owsianki na śniadanie a tu rozpisała w dwa dni. A ja w ogóle owsianej ani koktajli nie uznaję no i zastanawia mnie zwykły chleb tak samo często jak żytni a raz na kolację pszenna bagietka 😲 nie przekonuje mnie to...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Po konsultacji mam trzymać się jednego, żytniego pieczywa. Ja wiem że cukry będą ogromne bo mam jeść 70g chleba a jem max 35-40. Chodzi o to żeby nie było ketonów a wyniki były do siebie zbliżone...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Niby tak ale jak dostosowuję dietę do wyników to po pierwsze nie zawsze wychodzi a po drugie i ważniejsze zjadam zbyt mało węgli i wychodzą mi ketony. Sprawdzę przez ten tydzień czy pozbędę się ketonów. Jak nie to pewnie wrócę do swoich nawyków...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
U mnie coś się popsuło. 3 tygodnie temu robiłam krzywą, wyszło 95/163/143 czyli na czczo podwyższone. Dziś ponownie robiłam glukozę na czczo i jeszcze gorzej - 99
Czy to już się kwalifikuje do insuliny nocnej?
Czy na wynik na czczo wpływa tylko ostatni posiłek poprzedniego dnia czy całokształt diety?
Fakt że nie trzymałam ostatnio za bardzo diety ale na początku ciąży też nie trzymałam a glukoza była poniżej 90. Myślę że odstawienie metforminy mogło mieć wpływ na wynik.
-
Aprill też myślę że bez leków się pogorszyło. U mnie na początku na czczo było za wysoko a nigdy nie miałam z tym problemu. Po wprowadzeniu diety uregulowało się. Ale nie zawsze się tak da chociaż to powinien być pierwszy krok w kierunku obniżenia porannych wyników
Ja z jadłospisu jestem zadowolona. Wywala mi tam gdzie mam chleb (chyba że zjem go z dwoma jajkami 🙈) a po innych posiłkach raczej łapię się w normie. Co ciekawe zawsze najgorzej było z obiadami a twraz całkiem fajnie wychodzą. I ciężko mi było przywyknąć do takiej ilości jedzenia. Pierwszego i drugiego dnia miałam rozpisane dużo chleba i wieczorem było mi mega ciężko w kiszkach. A poza tym jestem zachwycona jakie dobre i łatwe rzeczy można zrobić a cukier w normie. No i przede wszystkim jak na razie absolutny brak ketonówAnitaK lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Witajcie dziewczyny ,chciałabym do was dołączyć . Obecnie jestem w 26 tyg. ciąży ,po krzywej ,która wyszła dość kosmicznie113,282,180 skierowano mnie do diabetologa . Od razu dostałam insulinę na noc i pani wytłumaczyła mniej więcej dietę. Od dwóchch tygodni mierze cukier i szczerze to mam wrażenie że on żyje własnym życiem. Czasem po ciemnym pieczywie cukier mam większy niż po zwykłym , po śniadaniu np.dzis ,gdzie nic szczególnego nie jadłam tylko kanapki z wędliną cukier 195 a po obiedzie gdzie zjadłam normalnie smażona pierś w panierce ,tłuczone ziemniaki z masłem i surówkę z sosem majonezowy śmietanowym 97 gdzie teoretycznie pierś powinna być gotowana i wogole. Ciągle jeszcze eksperymentuje z chlebem różnej maści ale każdy podnosi cukier . Zielona jestem w temacie i już zupełnie nie wiem co mam jeść. Po torcie z bitą śmietaną i kawie z mlekiem i cukrem wynik 116 po kanapce 190 . Też próbowałam dieta jakoś wpłynąć na cukier na czczo ale poległam ,nie będę kombinować skoro lekarka dala insulinę więc biorę ale skutku nie widzę chyba że to musi potrwać albo dawka za mała
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2019, 18:10
-
Pawojoszka
A ile masz tej insuliny?
Bo moje pierwsze zalecenia polegaja na znalezieniu odpowiedniej dawki. Zgodnie z instrukcją diabetologa. Czyli to ja sama z nią kombinuje dopóki cukier nie osiagnie poziomu pon. 90
I jak już masz na czczo wysoko to po sniadaniu cudow nie bedzie
Insulina nocna ponoc dzialaniem obejmuje też i poranek wiec odpowiednia dawka i przy sniadaniu pomoże -
Kamcia mi diabetolog kazała zacząć od 6j i stopniowo zwiększać ale tak jak mówiłam najpierw chciałam spróbować czy dieta coś da więc zeszło mi się z tydzień z tym kombinowaniem w końcu stwierdziłam że nie ma co ,więc ta insulinę biorę dopiero drugi dzień ,może faktycznie za mało i trzeba dobrać dawkę ,ale jakim cudem cukier przez całą noc prawie nie drgnął mimo insuliny? I zauważyłam że jak po kolacji cukier duży to rano jest jako tako cudów nie ma ale bliżej 100 a jak wieczorem jest całkiem nieźle i mam nadzieję że może w końcu rano będzie jak trzeba to takie kwiatki wychodzą . Może ja powinnam jeszcze przed snem coś jeść? Ale czy w tedy rano nie będzie jeszcze więcej?
-
AnitaK kolację jem zazwyczaj 19-20 a dziś akurat spaliśmy dłużej więc ta przerwa była dość długa a cukier największy odkąd mierze ,z tad moje przemyślenia że może powinnam coś jeść jeszcze przed snem bo słyszałam właśnie że cukier lubi skakać jak ta przerwa jest za dluga. Na kolację przeważnie nic wielkiego kanapki z wędliną, jakiś pomidor wczoraj akurat była sałatka z tuńczykiem.
Kamcia no właśnie mam podejrzenia że ten mój glukometr jest jakiś niedobry, dostałam Accu-Chek nie e wiem czy on jakoś specjalnie zawyża. Lekarka powiedziała że cukier rano nie musi być te równe 90 może być trochę więcej więc może o ten błąd jej chodziło . Dziwne jest dla mnie to że kolację jem mniej więcej taka sama o tej samej godzinie ,tak około a jak wieczorem cukier był 202 to rano 105 a jak wieczorem 126 to rano 123 no w cały świat. A na obiad co bym nie zjadła i ile bym nie zjadła cukier niziutko. Mam wrażenie że cały problem w chlebie ale przecież całkiem nie mogę z niego zrezygnować chyba bo będzie problem z ketonami