Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kaziu, ja jestem też marcowka i cukrzycowka i... Rany, aż mną telepie po tej wiadomości. Mam nadzieję, że to nie ta franca cukrzyca doprowadziła do tej sytuacji, bo przecież mężnie z nią walczyłas. To nie fair, że tyle musisz znieść. Będę się za Ciebie modlić i trzymać kciuki, by wszystkie kolejne dni były dużo, dużo lepsze. Nie wiem, co napisać, bo słowa niewiele tu pomogą. Jesteś bardzo dzielna i wierzę, że los w końcu Ci to wynagrodzi.
-
Cześć dziewczyny, jak tam wasze cukry?
Pytanie do osób na insulinie nocnej - ile czasu zajęło wam dojście do odpowiedniej dawki? Ja zwiększam i zwiększam a glukoza na czczo nijak nie reaguje, momentami to nawet jest większa niż przed insuliną niezależnie czy zjem posiłek przed snem i co zjem, czy go nie zjem... -
Mi wyszło 6.2 😕 muszę powtórzyć, bo aż mi się nie chce wierzyć. Z córka miałam o wiele gorsze cukry i hemoglobina koło 5. Zobaczę w innym lab, bo może znowu coś nie tak wyszło jak ostatnio z glukoza 😕Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀 -
kamciaelcia wrote:april
od ilu zaczełas?
jak czesto zmieniasz dawkę?
na ilu jednostkach jestes?
jakie cukry?
2j.-100
2j.-93 (przypadek albo błąd pomiaru bo nigdy tak nisko nie miałam)
3j.-103
3j.-99
5j.-96
5j.-105
6j.-101
7j.-101
8j.-106
8j.-113
10j.-105
10j.-108
Lekarz zalecił co 2-3 dni zwiększać o 1 j. ale lecę trochę szybciej skoro i tak nie ma poprawy, licząc że w końcu załapie... -
April ja z córka też miałam ten problem, bez insuliny 94, z insulina ponad 100-110. Długo trwało zanim doszłam do normy, ponad miesiąc i skończyłam na 24j 😕Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀 -
AnitaK wrote:April ja z córka też miałam ten problem, bez insuliny 94, z insulina ponad 100-110. Długo trwało zanim doszłam do normy, ponad miesiąc i skończyłam na 24j 😕
-
Aprill ja od 28 tygodnia biorę insulinę na noc i może raz miałam normę czyli 90 może przypadkiem teraz muszę już zwiększać co dwa dni bo inaczej to się dzieje jak ostatnio na trzeci dzień tej samej dawki rano 122. Teraz biorę już 44j ,zwiększam po 2j tak mi kazała diabetolog. Wątpię czy kiedykolwiek uda mi się ustabilizować ten cukier ,na szczęście już nie tak dużo zostało
-
wbrew pozorom 20-40j. to tez nie jest duzo...
ja leciałam na mniejszych dawkach, nie raz myslałam, czy to placebo (wychodziło-przy próbach odstawienia-ze nie placebo)
april
trafisz w jednostke,cukier ladnie sie unormuje
bo w sumie 1j nie spowoduje nagle hipoglikemii, więc bez obaw zwiekszaj
ale nie zazdroszczę stresu, ja nie zlicze tygodni na insulinie (w 3 ciązach) ale tez jestem fenomenem (pierwszy przypadek w karierze u mojej diab), który odstawil insuline w czasie ciązy...ale po wielu tygodniach brania
chociazby w tej miałam cukier na czczo pow.100
dziś bez insuliny 80 -
Kamcia też bym chciała zostać takim fenomenem. Dziś byłam oddać krew bo jutro wizyta i pani pielęgniarka mi powiedziała parę rzeczy bo jej mama ma cukrzycę i poleciła mi dietę wysokotluszczowa bo cukier podobno wolniej się wchłania przy tłuszczach i np do kawy zamiast mleka , śmietankę 30 % na obiad bardziej mięsko ,ziemniaki okraszone itp. szczerze mówiąc ile w tym prawdy to nie wiem ale mi pani diabetolog powiedziała że tłuszcz ograniczać że pierś w kurczaka ze nie smażone a gotowane na parze itp . Z drugiej jednak strony kartofle i mięso to jest obiad z którym mam najmniejszy problem zawsze po tym cukry mam ok . Powiedziała że jak pieczywo to najlepiej z masłem tylko a moja diabetolog twierdzi że kanapka z dużą ilością dodatków że i bardziej sycąca i cukry inaczej się wchłaniają . I co? Komu wierzyć ,medykowi czy doświadczeniu? Po wtóre na każdego inna jest metoda. No nic chyba przeprowadzę experyment że śmietanka zamiast mleka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2019, 10:53
-
Tłuszcz ma też to do siebie że może powodować późniejszy wzrost cukru czy długie jego utrzymywanie na pewnym poziomie (ale może to byc na prawidłowym poziomie)
Piszę żeby ewentualnie nie bylo szoku przy kolejnym posilku
Np pizza u mnie
Po godzinie mam w normie
Ale ten sam cukier też trzyma się po 2h
Przez doświadczenie to mam duzo na sobie obadane 😉
No i kapka śmietanki do kawy to nie karton śmietany na raz 😉