Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
kamciaelcia wrote:witaj Ajwi, każda z nas musi sie wyżalić i dlatego pojawiamy sie tu na forum...twoje wyniki krzywej rzeczywiscie sa na takiej granicy, że można się zastanawiać, czy aby laboratorium sie nie pomyliło...ja na diecie jestem dopiero 10 dni. Myślę, że ty po wynikach na glukometrze najwiecej sie dowiesz , czy ta cukrzyca istnieje. Bo jeśli jednak nie jest tak źle, to więcej bedziesz mogła zjeść, w tym owoce
Mnie też boli to ciągłe jedzenie...po kilku dniach mój żołądek się zbuntował i mocno przechorowałam te węglowodany...
Jak idzie ci na diecie?ktory to tc?
No właśnie te wyniki mnie męczą. Mąż mówi, że to dlatego, że na drugi pomiar weszłam z 5 minut wcześniej. No ale cóż...
Jestem w 27 tyg. Dieta mi różnie służy ( za dużo surowizny) więc niestety też odczuwam żołądek. Zauważyłam, że to samo zjedzone na śniadanie i kolację daje różne wyniki więc śniadania jem uboższe. Wczoraj po śniadaniu miałam 136 więc zubożyłam też że strachu kolację i cukier wyniósł 68... -
ajwi nie martw się, ja chyba tez mam jakiś gorszy dzisiaj dzień: na czcz0 92(mam insulinę) a po śniadaniu 127 -zaszalałam, bo zamiast trzymać się moich sniadań zaryzykowałam z chlebem i to innym niż dotychczas. Wniosek jeden-jutro jem śniadanie po staremu...Choć nerwy też mam, mój m. np teraz zapytał się , czemu jestem zła czy ja muszę mu każdorazowo to tłumaczyć? może też źle podałam sobie wczoraj insulinę-to był mój 1.raz, a tak m. pomagał. Zabolało jak cholera(a normalnie nawet nie czuć igły)i może cosik nie zadziałało...
-
U mnie nigdy nie było ketonów a waga od 2 miesięcy w miejscu. W poniedziałek mam wizytę u giny i zobaczy czy dzidzia rośnie itd.
-
Hej hej ja dzisaj brak ketonów, oba śniadania cukier ok, drugie z kawusią bo mam bardzo niskie ciśnienie. Pospalam dłużej i od razu cukier na czczo 97. Ale nie martwię się tym wcale, najwazniejsze, że po posiłkach jest ok. Zaraz zasiadam do 3 śniadania bo coś głodna jestem.
ksanka lubi tę wiadomość
-
agatia, zatem mogę ci szczerze pogratulować braku ketonów-nareszczie w końcu ty najedzona i dzidzia
tylko u mnie mały kryzys, ale szczerze dziś mam to w d...
127 to nie ekstremalne, a jutro tego chleba nie ruszę na 1. śniadanie
nie moge tylko rozszyfrować tego na czczo...diab mówiła, ze mam zacząć od 1j. insuliny przez 2-3 dni i jak nie spadnie zdecydowanie do 80, to mam brać ZALECONE 2j.
ale jak to interpretować? 90-78-93???jak radzicie??dziś jeszcze spróbować 1j. (mąż już będzie w domu i poda) czy już te 2j???
mam dylemat i nie mogę zdecydować, licze na wasze zdanie
i jedna chociaz dobra wiadomość-dzwonił prawnik i mam prawo żadąć od pracodawcy wyrównania w sposób dla mnie korzystny(oni co innego twierdzą!), więc nie odpuszczę -
co do insuliny to ja nie wiem, ale też jakoś brałam bym jeszcze 1 j. insuliny.
ja dziś od rana jakoś głodna jestem, nie wytrzymam do 13 do obiadu przed południem mam większe ochoty na jedzenie niż po południu i wieczorem. też tak macie? -
Co do insuliny to tez nie wiem
Ajwi ja tez liczyłam ze sie pomylili bo po 2 godzinach miałam 149. Ale niestety wyszło przy mierzeni ze jak sie nie pilnowałem to mi cukier skakał. Bardziej u nas obstawiam nietolerancje glukozy a nie cukrzyce. Ale uwierz da sie z tym żyć i zapanować. Powiem wam ze czuje sie duzo lepiej po tej diecie i cera sie poprawiła i wszystko.
Co do śniadań ja ostatnio dostałam kota na punkcie awokado. I jem całe zamiast wędliny czy twarożku do chleba.
Asioczek jak jestes godna to cos przekas. W ciąży nie możesz byc głodna. Np chrupkie chleb. Czy niskotłuszczowy jogurt. Owoców nie jedz tylko przed obiadem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 12:10
ksanka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny to do ilu teraz jest norma po 2 godzinach? Byłam pewna, że do 152...
Miuu a czemu owoców nie przed obiadem? Ja mam przykaz, że nie na 1 śniadanie, a potem spokojnie i do 16. Ja co prawda owoców nie lubię, więc wmuszam w siebie jabłko do 3 śniadania lub do obiadu. -
Miuu
No pewnie, że da się z tym żyć... Ale jak mężowy się zapomniał i wyciągnął przy mnie czekoladę to musiałam ją skubnąć (właściwie polizać) najbardziej jednak brakuje mi nie tych słodyczowych pustych kalorii a owoców... Chociaż moja diabetolog mówi, że owoce to sama wodą i cukier...nic odżywczego...
Dzisiaj zjadlam małą mandarynkę ( już taką mocno zeschniętą) i ćwiartkę jabłka bo wytrzymać nie mogłam....
-
agatia wrote:Dziewczyny to do ilu teraz jest norma po 2 godzinach? Byłam pewna, że do 152...
Miuu a czemu owoców nie przed obiadem? Ja mam przykaz, że nie na 1 śniadanie, a potem spokojnie i do 16. Ja co prawda owoców nie lubię, więc wmuszam w siebie jabłko do 3 śniadania lub do obiadu.
Po dwóch godzinach nie może przekroczyć 152
Ją miałam 153... więc już zdiagnozowali cukrzycę...
Od 153 wzwyż diagnozują cukrzycę ciężarnych... -
Ajwi przy cykrzycy można 3 porcje owoców czyli 3 WW musisz poszukać tabelek z WW i ilosciami owoców. Nie trzeba z nich rezygnować. Najlepiej jeść te o niskim IG.
Ajwi pisałaś, że masz krótką szyjkę. Moja ginka mówi, że 3 cm to normalna szyjka. Ja w poprzedniej ciąży w 24tc miałam założony pessar ma szyjkew 1,5 cm i spokojnie trzymałWiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 12:29
-
Gdyby nie to, że ten test jest podobno obciążający dla trzustki to powtórzyłabym go chętnie jeszcze raz... Tym bardziej, że weszłam trochę za wcześniej a ze mną wykonywała go jeszcze jedną dziewczyna... Przy trzecim pobraniu Pani pielęgniarka nie miała już ani mojego dowodu ani kartki ze skierowaniem a na probówki naklejają tylko naklejki z numerkiem... Nie mam pewności, że jej się coś nie pomajtało tym bardziej, że cały czas przychodzili ludzie...