X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi,już myślałam, ze chociaż prywatnie lekarz się przykłada, wynika z tego ,że i paski do glukometru masz w pełni płatne??

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka06 moja kolacja to pół bułki grahamki z żółtym serem (cienki plaster z tych tzw. mierzwionych) plus porcja warzyw. Posiłek wcześniej to ćwiartka grahamki plus twarożek z łyżką jogurtu i warzywami. Kurcze dziewczyny ją już nie mogę jeść więcej. Jestem strasznie przejedzona.

Moja diabetolog polecała mi takie cienkie, ciemne bułki z lidla albo chleb razowy żytni. Ewentualnie zwykły biały niekrojony ale już czerstwawy czyli zjedzony następnego dnia. Kazała unikać wszelkich kwadratowych z formy, bo bardzo tłuste i podnoszące cukry. Ją jem te grahamki bo zakupy w pośpiechu robi mąż (ją leżę). Moich grahamek nie polecała.

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka, nie wiem , co to za chleb. Ja dotąd kupowałam jeden: żytni staropolski, ale wczoraj go nie było i wzięłam inny: żytni razowy, dużo smaczniejszy i-niestety-po pierwszym śniadaniu 127, a drugie na styk. Wole wrócić do tego pierwszego chlebka

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi, a jak twoje wyniki z glukometru po tych pieczywach???i sama wiem, że chleb chlebowi nie równy, wystarczy poczytać skład. Zauwazysz, że ten zytni nie raz jest nawet pszenny. Ja unikam tych z drozdzami, szukam na zakwasie.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny napiszcie jakie chlebki kupujecie :)

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi, z pieczywem jest największy problem i przeważnie na śniadanie. Musisz sobie popróbować. U mnie na śniadanie tylko wasa zytnia wchodzi w grę a później już taki z biedronki paczkowany 7 ziaren. Wiele ich nie sprawdzałam ale skoro te się przyjęły to się ich trzymam. Musisz patrzeć na skład, odpada z cukrem i słodami. Najlepsze 100% zytni na zakwasie bez dodatków. Ja takiego w siebie wvpiekarniach nie znalazlam. Na każdego działa co innego.

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabel. mam podobnie rano, ale ja jem wafle ryzowe z wadlinka i ta moja kapusta kiszona-przede wszystkim to przełkne, cukry super i wtedy juz 2 sniadanie jem ze smakiem. nawet raz mierzyłam po nich ketony-nie pojawiły sie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilnuj tez żeby wedlinka była dobrej jakości. Ja jadam tylko piersi z indyka i kurczaka. Ale też są różne, niektóre mają 90% mięsa a inne tylko 50 i po tych miałam podwyższony cukier.sama możesz upiec pasztet z indyka, u mnie się super sprawdził. Rewelacyjne są kabanosy z kurczaka z biedronki, są drogowe bo paczka kosztuje 10 zl.ale skład super-3 składniki.

• Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, a wafle ryżowe sprawdzają się u ciebie? Bo wkoncu to ryż wiec ja się boję je jeść. Chyba ze znalazłaś takie z brazowego, jeśli tak to napisz proszę jakiej firmy to sobie poszukam.

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpisałyście :) człowiek na spacer wyjdzie, a tu tyle czytania :)
    Ajwi ja chodzę do gina prywatnie, ale kazał mi wziąć skierowanie od rodzinnego. W poprzedniej ciąży zrobiłam tak samo i chodzę na NFZ. Ale niestety jeszcze płacę za paski 100% :/ mam nadzieję, że w pn już mi dadzą z refundacją.
    Co do chleba to jem żytni z Auchan z najkrótszym składem mąka, zakwas, woda, sól.
    Ja nabiału to jem masę. Na drugie śniadanko 200 ml kefirku lub jogurtu, do zupki ze 100 ml kefiru, na kolację makaron z mlekiem.
    Wędliny jem z własnego piekarnika schabik albo pierś z kurczaka. Jak zjadłam mielonke to cukier mi wywaliło prawie do 140 na pierwsze śniadanie.

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam dzisiaj pół grapefruita i cukier po godzinie niziutki więc dobilam bułką kupną z mieskiem, ala pasztecik i cukier ok.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w biedronce sa wafle ryzowe naturalne(takie zielone)składniki: ryż brązowy

ja rano jesc nie mogę , najpierw kawe wypijam, po godz wafle z wedlinka i czasami paróweczka cukier super, dzis eksperyment i zamiast tych wafli ten "nowy"chleb i cukru za duzo
    ale szczerze to jeszcze na obiad nie miałam ryżu brązowego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 20:19

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, mi po owocach po pół godzinie cukry urosły a po godz już było mniej...trzeba czasem te swoje palce poswiecic :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć; ) kurczę dziewczyny nie rozumiem czegoś. ZGRZESZYLAM dziś. Zjadłam małą porcję frytek i trzy kosteczki czekolady gorzkiej i co dobre po 15 min. Miałam 77 a po godzinie 110 cukru. Zmierze jeszcze za godzinę i zobacze czy dalej rosnie. Ale np na drugie śniadanie jadłam standardowo kanapki z zytnim chlebkiem,wędliny i ogórkiem zielonym i miałam po godzinie 126. Jak to możliwe ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 20:44

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno nie rośnie ;)

A rano, to rano, wtedy nic nie jest przewidywalne, popołudniu tez lepiej sobie radzę z cukrami. Ja dziś zaryzykowalam fladre smazona(na oleju kokosowym na patelni grillowej)z ziemniakami i tez myślałam że później urośnie i juz tylko spadało i spadało

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja po pół godziny po owocach mam cukier ok :) i po godzinie ok. Po pół już nie mierzę, jak skoczy to trudno bo w każdej chwili może ;) ale w.
    99% przypadków w cukrzycy.ciążowej najwiekszy wzrost glykozy we krwi jest po godzinie :)

Niuninka to niestety normalne co piszesz. Po nocy organizm magazynuje glukozę i następuje gwałtowny jej wyrzut potem już organizm regularnie dostaje jedzonko i nie musi nic magazynować i cukry wolniej rosną. Ja na obiad i kolację mogę zjeść wszystko, a na śniadanko mac 2 kromeczki.

Niuninka lubi tę wiadomość

• Niuninka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli to całe moje jedzonko wyjdzie prawdopodobnie rano ?

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, miałam na myśli, że mierzylam cukier po 0,5 ,1 i 1,5 h od owoców o max miałam po 30 min ale i tak wszystko w normie, a moja diab wymieniła tylko 2 pewne owoce : jabłka i greipfruty

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuninka wrote:
    Czyli to całe moje jedzonko wyjdzie prawdopodobnie rano ?

Chodziło o to ze po porannym jedzeniu są wyższe cukry niż po tym samym później ;)

Niuninka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 231 232 233 234 235 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ