X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi,już myślałam, ze chociaż prywatnie lekarz się przykłada, wynika z tego ,że i paski do glukometru masz w pełni płatne??

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka06 moja kolacja to pół bułki grahamki z żółtym serem (cienki plaster z tych tzw. mierzwionych) plus porcja warzyw. Posiłek wcześniej to ćwiartka grahamki plus twarożek z łyżką jogurtu i warzywami. Kurcze dziewczyny ją już nie mogę jeść więcej. Jestem strasznie przejedzona.

Moja diabetolog polecała mi takie cienkie, ciemne bułki z lidla albo chleb razowy żytni. Ewentualnie zwykły biały niekrojony ale już czerstwawy czyli zjedzony następnego dnia. Kazała unikać wszelkich kwadratowych z formy, bo bardzo tłuste i podnoszące cukry. Ją jem te grahamki bo zakupy w pośpiechu robi mąż (ją leżę). Moich grahamek nie polecała.

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka, nie wiem , co to za chleb. Ja dotąd kupowałam jeden: żytni staropolski, ale wczoraj go nie było i wzięłam inny: żytni razowy, dużo smaczniejszy i-niestety-po pierwszym śniadaniu 127, a drugie na styk. Wole wrócić do tego pierwszego chlebka

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi, a jak twoje wyniki z glukometru po tych pieczywach???i sama wiem, że chleb chlebowi nie równy, wystarczy poczytać skład. Zauwazysz, że ten zytni nie raz jest nawet pszenny. Ja unikam tych z drozdzami, szukam na zakwasie.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny napiszcie jakie chlebki kupujecie :)

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi, z pieczywem jest największy problem i przeważnie na śniadanie. Musisz sobie popróbować. U mnie na śniadanie tylko wasa zytnia wchodzi w grę a później już taki z biedronki paczkowany 7 ziaren. Wiele ich nie sprawdzałam ale skoro te się przyjęły to się ich trzymam. Musisz patrzeć na skład, odpada z cukrem i słodami. Najlepsze 100% zytni na zakwasie bez dodatków. Ja takiego w siebie wvpiekarniach nie znalazlam. Na każdego działa co innego.

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabel. mam podobnie rano, ale ja jem wafle ryzowe z wadlinka i ta moja kapusta kiszona-przede wszystkim to przełkne, cukry super i wtedy juz 2 sniadanie jem ze smakiem. nawet raz mierzyłam po nich ketony-nie pojawiły sie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilnuj tez żeby wedlinka była dobrej jakości. Ja jadam tylko piersi z indyka i kurczaka. Ale też są różne, niektóre mają 90% mięsa a inne tylko 50 i po tych miałam podwyższony cukier.sama możesz upiec pasztet z indyka, u mnie się super sprawdził. Rewelacyjne są kabanosy z kurczaka z biedronki, są drogowe bo paczka kosztuje 10 zl.ale skład super-3 składniki.

• Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, a wafle ryżowe sprawdzają się u ciebie? Bo wkoncu to ryż wiec ja się boję je jeść. Chyba ze znalazłaś takie z brazowego, jeśli tak to napisz proszę jakiej firmy to sobie poszukam.

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpisałyście :) człowiek na spacer wyjdzie, a tu tyle czytania :)
    Ajwi ja chodzę do gina prywatnie, ale kazał mi wziąć skierowanie od rodzinnego. W poprzedniej ciąży zrobiłam tak samo i chodzę na NFZ. Ale niestety jeszcze płacę za paski 100% :/ mam nadzieję, że w pn już mi dadzą z refundacją.
    Co do chleba to jem żytni z Auchan z najkrótszym składem mąka, zakwas, woda, sól.
    Ja nabiału to jem masę. Na drugie śniadanko 200 ml kefirku lub jogurtu, do zupki ze 100 ml kefiru, na kolację makaron z mlekiem.
    Wędliny jem z własnego piekarnika schabik albo pierś z kurczaka. Jak zjadłam mielonke to cukier mi wywaliło prawie do 140 na pierwsze śniadanie.

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam dzisiaj pół grapefruita i cukier po godzinie niziutki więc dobilam bułką kupną z mieskiem, ala pasztecik i cukier ok.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w biedronce sa wafle ryzowe naturalne(takie zielone)składniki: ryż brązowy

ja rano jesc nie mogę , najpierw kawe wypijam, po godz wafle z wedlinka i czasami paróweczka cukier super, dzis eksperyment i zamiast tych wafli ten "nowy"chleb i cukru za duzo
    ale szczerze to jeszcze na obiad nie miałam ryżu brązowego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 20:19

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, mi po owocach po pół godzinie cukry urosły a po godz już było mniej...trzeba czasem te swoje palce poswiecic :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć; ) kurczę dziewczyny nie rozumiem czegoś. ZGRZESZYLAM dziś. Zjadłam małą porcję frytek i trzy kosteczki czekolady gorzkiej i co dobre po 15 min. Miałam 77 a po godzinie 110 cukru. Zmierze jeszcze za godzinę i zobacze czy dalej rosnie. Ale np na drugie śniadanie jadłam standardowo kanapki z zytnim chlebkiem,wędliny i ogórkiem zielonym i miałam po godzinie 126. Jak to możliwe ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 20:44

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno nie rośnie ;)

A rano, to rano, wtedy nic nie jest przewidywalne, popołudniu tez lepiej sobie radzę z cukrami. Ja dziś zaryzykowalam fladre smazona(na oleju kokosowym na patelni grillowej)z ziemniakami i tez myślałam że później urośnie i juz tylko spadało i spadało

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja po pół godziny po owocach mam cukier ok :) i po godzinie ok. Po pół już nie mierzę, jak skoczy to trudno bo w każdej chwili może ;) ale w.
    99% przypadków w cukrzycy.ciążowej najwiekszy wzrost glykozy we krwi jest po godzinie :)

Niuninka to niestety normalne co piszesz. Po nocy organizm magazynuje glukozę i następuje gwałtowny jej wyrzut potem już organizm regularnie dostaje jedzonko i nie musi nic magazynować i cukry wolniej rosną. Ja na obiad i kolację mogę zjeść wszystko, a na śniadanko mac 2 kromeczki.

Niuninka lubi tę wiadomość

• Niuninka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli to całe moje jedzonko wyjdzie prawdopodobnie rano ?

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, miałam na myśli, że mierzylam cukier po 0,5 ,1 i 1,5 h od owoców o max miałam po 30 min ale i tak wszystko w normie, a moja diab wymieniła tylko 2 pewne owoce : jabłka i greipfruty

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuninka wrote:
    Czyli to całe moje jedzonko wyjdzie prawdopodobnie rano ?

Chodziło o to ze po porannym jedzeniu są wyższe cukry niż po tym samym później ;)

Niuninka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 231 232 233 234 235 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ