X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuninka chodzi o to, że rano nieważne co zjesz to cukier będzie bardziej skakał bo po nocy magazynuje zapasy.
    Po południu lub wieczorem można bardziej.zgrzeszyć bo organizm je co 2-3 godziny i nie musi nic magazynowac.

Niuninka lubi tę wiadomość

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia ja muszę pójść do rodzinnego po receptę ale u mnie to jest trochę utrudnione... Przeprowadziłam się za miasto i w dodatku mam przykazane leżenie. Mąż mnie nie chce już puszczać samej samochodem i tak to wygląda. Poza tym jak odebrałam wyniki to chciałam do lekarza jak najszybciej.

Kamciaelcia, ją zjadam biedronkowe grahamki. Na kolację jest ok. Rano raz miałam przekroczenie po grahamce w połączeniu z serem żółtym. W połączeniu z jajkiem było ok.

Te cukry faktycznie najgorzej utrzymać w ryzach przy śniadaniu i obiedzie.

Mi diabetolog kazała zrezygnować z owoców. Ewentualnie dzielić na 4 a nawet osiem części i podjadać do posiłków. Nie więcej niż jeden owoc dziennie.
    Ją na razie podjadam jabłko w ćwiartkach np. Aha zabroniła jeść owoców później niż po 16.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 21:16

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi a co jesz na obiadek, że piszesz że teudno okiełznać cukry? Może cos podpowiemy.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi moja diab tez nie była za owocami ale nie wyznaczala mi godzin czy coś. Mam po prostu próbować. I wczoraj dało rade i truskaweczki i jabłuszko, dziś wyższe cukry wiec odpuscilam. Każdego dnia i tak raczej się je inaczej, i tak cukry nawet pi znanym są nieprzewidywalne. ..na owoca skuszę się po 18 ale wtedy jem obiad i np jak mam w planach spacer mały

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, dzisiaj z jadłam pieczoną rybę z surówką z czerwonej kapusty, marchewki i ogórka kiszonego a wszystko zagryzałam kiszonką i cukier miałam bardzo niski bo 85 ale już wiem, że to dlatego że pominęłam dodatek w postaci kaszy czy czegoś w tym stylu.

Mi cukier skoczył po łazankach do 128... No ale makaron był na bardzo miękko ugotowany. Chociaż dzień wcześniej też jadłam łazanki i było ok.

Ją to mam problem z tą dietą. Diabetolog mówiła, że pacjentki się skarżą na głód a ja jestem przeżarta na maxa...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 21:28

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem owoc do drugiego dania albo na podwieczorek albo godzinkę przed obiadem. Pilnuje, żeby do 16, ale i po cukier ok.
    Można zjeść 3 porcje. Np 100g jabłka to jedna porcja, więc duże 300g jabłko to 3 porcje :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi ja jestem wiecznie głodna ;).
    Tak najlepiej jak każdy posiłek ma węglowodany złożone bo one spowalniaja uwalnianie glukozy.
    No i po posiłku lepiej mieć cukier koło 100 bo.średnia dobowa powinna wynosić ok 95. Za niskie cukry nie są dobre. No i trzeba uważać na niedocukrzenia bo dziecko ma jeszcze niższy cukier i jest to dla niego niebezpieczne. Lepszy wyższy niż za niski.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia pisałaś, że udało Ci się, że nie miałaś ketonów dziś? a o której i co zjadłaś wieczorem i w nocy też jadłaś?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka jadlam 2xmakaron i w nocy kanapeczke. Ale dzisiaj w nocy nie wstaję choćby miały być ketony.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i tak ma być!!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też dziś nie wstaję ... i tak czekam jeszcze z jedzeniem, ale już padam ...

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kolorowych senków

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka ja też czekam z jedzeniem, ale nie wstaję. Najwyżej będę do końca ciąży miała aceton, tak jak z synkiem. Chcę zobaczyć jaki cukier na czczo będę miała, jak nie zjem w nocy :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i niestety acetonu full :/
    Kurde nie umiem tego zwalczyć dziadostwa.

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boniu ją już po śniadaniu i nie wcisnęłam w siebie całej porcji. Wczoraj weszła a dzisiaj już nie. Ją już nie mogę jeść. Przed ciążą jadłam 3 posiłki teraz 6. Jestem tak przejedzona, że niedługo chyba pęknę... Jeszcze do tego woda... W ogóle w tej ciąży mam problem z piciem bo w ogóle mało mi się chce pić. Piję na siłę żeby te 1,5 l wypić. Zmniejszam te porcje żywieniowe cały czas. W sumie mi kazała jeść mniejsze porcje a częściej. Więc to, co kiedyś jadłam na śniadanie, rozbijam teraz na 3 śniadania...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aceton: 0

glukoza 93 :(

czyli dzisiaj 2j

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tak, że jak aceton 0 to na czczo cukier wysoki ;) jak acetonu full to na czczo ok. Dzisiaj na czczo 85.
    Znowu mnie ten aceton podłamał. Czyli do końca ciąży jestem skazana na kanapkę w nocy :/ super widzę moje spanie

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia może to błąd pomiaru?
    Ją gdzieś ostatnio czytałam, że wyciskanie kropli powoduje zawyżony pomiar bo wyciska się tez chyba chłonka czy cuś. Ją często muszę docisnąć tą kroplę bo mi jakoß krew kiepsko leci...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przekroczylam po I śniadaniu wczoraj po tym samym było 100 dzisiaj 130. Jak mam na czczo cukier ok to zawsze po śniadaniu podniesione. Kurde nie ogarniam tej cukrzycy

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi czasami w ogóle nie leci i dopiero za 3 wkłuciem się udaje...w poradni mówiły, ze każda kropla krwi ma inna wartość, ale 93 to nie jest-niestety-takie 80 (do którego mam dążyć), więc dzisiaj przepisane 2j. insuliny.
    Ja od poczatku miewam rano pow. 90 niż mniej (3x bylo 80 parę), nawet w nocy wstawałam i spr. czy może jakoś drastycznie spada, by później urosnąć i jedyne, co zauwazyłam, co w nocy zapisała, tyle było rano :)
    wczoraj mąż zrobił mi zastrzyk i znów nic nie poczułam. Wtedy-co sama robiłam_musiałam na jakiś nerw czy coś trafić, że tak bolało...
    agatia, a ile dokładniej tych ketonów?Ten twój dzień diety róznił sie tylko tą kanapką w nocy?
    I chyba odkryłam, jak mam odczytywać ketony, by nie mieć watpliwości , co do koloru-na własnych oczach obserwuję, czy w ogóle odcień się zmienia i pewnie wtedy, co nie wiedziałam , jaki wynik, pojawiały się sladowo . Diab mówiła, że nie jestem jedyna pacjentką z takim problemem :) wazne, ze teraz nie ma na pewno, bo ja nie dałabym rady więcej jeść. A wczoraj na noc zjadłam do zupki tylko 5szt makaronu. Waga tez dziś nie ruszyła, więc sukces
    I ja niestety nie zauważyłam mniejszego cukru po bardziej lekkiej diecie(co moze ketony sie sladowo pojawiały), ale u ciebie na pewno ten cukier zalezy od jedzenia nocnego

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 232 233 234 235 236 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ