Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej!
Dołączam z moimi marnymi wynikami krzywej:
Na czczo 86
po 1h 169
po 2h 160
Przepłakałam już 2 dni 'na zapas' bo dopiero wczoraj miałam wizytę u gin, czekam na glukometr i dalsze wytyczne, ale jestem podłamana. Wiem, że to może nie tragedia i gorsze rzeczy sie w ciaży zdarzają, ale za każdym razem jak pójde to jakaś 'pierdołę' mi wynajdą i już sama nie wiem czy to hormony czy ze mna jest cos nie tak ale siedzę i ryczę a to też dla dziecka nienajlepiej i ech...
Na samą myśl o tym kłuciu robi mi się źle; żeby to tylko dieta była!
Pozdrawiam i biorę sie za czytanie o byciu 'zbyt słodka mamą'.Rudzina -
Rudzina wrote:Hej!
Na czczo 86
po 1h 169
po 2h 160
Przepłakałam już 2 dni 'na zapas' bo dopiero wczoraj miałam wizytę u gin, czekam na glukometr i dalsze wytyczne, ale jestem podłamana. Wiem, że to może nie tragedia i gorsze rzeczy sie w ciaży zdarzają, ale za każdym razem jak pójde to jakaś 'pierdołę' mi wynajdą i już sama nie wiem czy to hormony czy ze mna jest cos nie tak ale siedzę i ryczę a to też dla dziecka nienajlepiej i ech...
Pozdrawiam i biorę sie za czytanie o byciu 'zbyt słodka mamą'.
ja chyba narazie biję rekordy w krzywej -
Wiecie co dziewczyny, ja nie jestem lekarzem. U mnie ta nietolerancja glukozy (zwana w ciąży cukrzycą ciążową) wyszła w 25 tyg. (Swoją droga żałuję,że nie zrobiłam badań trochę później). Widzę, że u Was jakieś wątpliwości pojawiły się nieco wcześniej. Mimo wszystko myślę sobie jednak, że tylko spokój nas uratuje:) Ją póki co postępuję z zaleceniami swojej diabetolog. Nie zalecała nie znaczy zabroniła. Zabroniła cukrów w postaci słodyczy i innych sztucznie dosładzanych produktów typu dżemy, gotowe sosy, soki, jogurty owocowe itp. Z owocami kazała ostrożnie więc zachowuje ostrożność. W ciąży nasze organizmy generalnie szaleją i przeżywają rozstrojenie i rewolucję. U nas nawet w przypadku zwykłej morfologii stosuje się inne normy. Nie zadręczajcie się tak mocno. Dopóki nie macie skoków do 180 to ją sobie myślę, że nic złego się nie dzieje. Ale jak już wspomniałam wcześniej - nie jestem lekarzem a to tylko moje prywatne zdanie. A i pamiętajcie, że nie tak znowu dawno ciężarne mogły mieć cukry do 140 po posiłkach. Zresztą mogłabym się założyć, że wysoka masa urodzeniowa w większości przypadków nie jest spowodowana tymi naszymi cukrami a wszędzie pchanymi nam do żywności hormonami wzrostu itp. Prosiaki Na ubój tyczy się w niecałe pół roku. O kurczakach nie wspomnę.
-
Rudzina wrote:Hej!
Na czczo 86
po 1h 169
po 2h 160
Pozdrawiam i biorę sie za czytanie o byciu 'zbyt słodka mamą'.
Witaj, otrzyj kochana łzy i nie martw się - da się wytrzymać.
Po tygodniu kłucia glukometrem nic już nie czuję i piszę to szczerze bez żadnego 'słodzenia'. Czasem nawet nie wiem czy się dobrze ukłułam bo nic nie czuję.
Dieta jest upierdliwa ale z drugiej strony to dieta zalecana każdemu, niecukrzycowemu człowiekowi.
Głowa do góry! -
Staram się od rana jakoś ogarnąć, ale co się uspokoję to 'coś', poszłam do apteki wykupiić luteinę - źle wypisana recepta i cena ponad 100zł! Nie kupiłam ale prawie się poryczałam po wyjściu...
Myślę, że będzie lepiej niż mi sie w tej chwili wydaje, dzięki za słowa pocieszenia. Mam pytanie - ile kosztuje glukometr? Chyba będę musiała kupić jeśli gin mi nie załatwi.Rudzina -
Rudzina glukometr powinnaś dostać w poradi diabetologicznej.
Magda spokojnie wyniki masz wysokie, ale do ogarnięcia. Szybko zareagowalaś 8 tc to wcześnie ogarnieta cukrzyca. Czy miałaś najpierw robione badanie na czczo a potem krzywą czy odrazu krzywą?
Uszy do góryduże dawki insuliny bierzesz?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 14:11
-
Rudzina wrote:Staram się od rana jakoś ogarnąć, ale co się uspokoję to 'coś', poszłam do apteki wykupiić luteinę - źle wypisana recepta i cena ponad 100zł! Nie kupiłam ale prawie się poryczałam po wyjściu...
Myślę, że będzie lepiej niż mi sie w tej chwili wydaje, dzięki za słowa pocieszenia. Mam pytanie - ile kosztuje glukometr? Chyba będę musiała kupić jeśli gin mi nie załatwi.
Glukometr powinnaś dostać za darmo. Firmy zarabiają na paskach a że do każdego glukometru pasują inne paski to sama rozumiesz... Jak nie dostaniesz u diabetolog to zapytaj w aptece tam tez często rozdają darmowe.
Ją za luteine też place 100 i to od początku tj od 16 tyg. Z tego mi mówi gin to chyba po 20 tyg nie mogą już przypisywać refundowanej, bo luteina służy do podtrzymania ciąży a nie do opóźnienia porodu (takie ma zastosowanie w ulotce) więc później lekarze mogą nie chcieć jej przypisać...
Nie martw się. Ją już się jakoś podniosłam a też ryczałam. Ja jeszcze od 16 tyg leżałam plackiem bo mam krótką szyjkę. Dopiero teraz 27 tydzień skończony mogę trochę wstawać. Niestety nie wszystkie z nas ciąża rozpieszcxza:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 14:56
-
agatia najpierw zostałam wysłana na tą glukoze naczczo wynik-108,myślałam że taki cukier to nie problem ale lekarz się wystraszył i wysłał na krzywą i tak rozpoznano u mnie to cholerstwo.To był szok-zero objawów cukrzycy a jednak.Insuline biore 4 razy rano 8j obiad 6j kolacja 6j i na noc 8j ale chyba mi zwiększą bo cukry rano znów szaleją już ponad 100
Magda -
Magda92 wrote:Najgorsze jest to że do 8 tyg nie miałam o tym pojęcia.Jadłam co chciałam.Teraz boje się o dzieciątko:(W tym momencie jestem w 18 tyg a nie było dnia żebym o tym nie myślała
Głowa do góry. Na pewno wszystko będzie dobrze. Dzisiaj kobiety z cukrzycą też zachodzą w ciążę i rodzą zupełnie zdrowe dzieci. Nie czytaj za duzo internetu.
Bierzesz insulinę?
-
Magda ja w ciąży z synkiem miałam w 8tc cukier na czczo 100 i nikt nie zlecił mi krzywej. Dopiero w 28 tc zrobiłam krzywą wynik był prawidłowy, ale na górnej granicy. Po pomiarach okazało się, że to cukrzyca. Nie wiem czy byla wczesniej i już się nie dowiem. Teraz krzywa na początku w normie, ale też na.styk. Po pomiarach mam za duży cukier ma czczo i czasem po sniadaniu. Lekarka mnie olała po 3 tyg zbywania i szukam lekarza po Polsce
-
Ajwi tak insulina była konieczna.Właśnie pierwsze co zrobiłam jak się dowiedziałam to weszłam w neta i naczytałam się tych wszystkich strasznych rzeczy.Mam jeszcze tylko nadzieje że stanie się cud i że po ciąży mi to minie a dziecko będzie zdroweMagda
-
agatia wrote:Magda ja w ciąży z synkiem miałam w 8tc cukier na czczo 100 i nikt nie zlecił mi krzywej. Dopiero w 28 tc zrobiłam krzywą wynik był prawidłowy, ale na górnej granicy. Po pomiarach okazało się, że to cukrzyca. Nie wiem czy byla wczesniej i już się nie dowiem. Teraz krzywa na początku w normie, ale też na.styk. Po pomiarach mam za duży cukier ma czczo i czasem po sniadaniu. Lekarka mnie olała po 3 tyg zbywania i szukam lekarza po Polsce
Agatia a to jakie masz wyniki tej krzywej?