Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
agatia wrote:Magda ja najwięcej 138.
Kamcia a u mnie od razu diabetolog, a ona mnie olewa bo krzywa ok i nic więcej jej nie intersuje
Ja wiem, że z tobą to troszkę inaczej, bo ostatecznie zdiagnozowano tę cukrzycę, a cukrzyca w jednej ciąży może wystąpić w kolejnej.moje krzywe po 2h były 130 i 120 ale ja "się smieje,ze twoje liczby aż śmiesznie wyglądają, takie pod górną granicęi te 90 nie pasuje ("lepsze" by było 98)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 17:44
-
agatia wrote:Ajwi pytałas mnie o wwyniki:
90-174,6-136,8
Normy labu:
99-180-140 (choć ta norma jest już zmieniona chyba do 150)
Dla mojego lekarza byłbyś zdrowa. Ta ostatnia norma jest podniesiona do 153. Moj gin mi powiedział, że gdybym miała 152 to nie byłoby problemu i nikt nie miałby prawa mi cukrzycy zdiagnozować. Że ja miałam ròwno 153 to już niestety cukrzyca. No i czasem bywa, że chociaż cukrzycą była w pierwszej ciąży to w drugiej jej nie ma. A te pomiary na czczo to maksymalnie ile Ci wychodzą? -
agatia wrote:Kamcia po 2h też już nie jest pod granicą bo normy zmienione
choć tyle dobrego.
A jak dziś pomiary, bo nie pisałaś, a mam nadzieje, że sobie dogadzasz chociażby białym chlebkiem
A o normach wiem, ale mój gin i tak by spojrzał na 140
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 17:50
-
Ajwi glukometrem wychodzi mi do 95 raz miałam 99, ale to był błąd pomiaru bo miałam paluchy w mleku synka i podbiło wynik.
Ja w pierwszej ciąży też miałam wyniki krzywej takie jak teraz na granicy i wyszła cukrzyca i insulina. Ale nikt się nie dopatrzył, że w 8 tc na czczo było 100. -
agatia wrote:Ajwi glukometrem wychodzi mi do 95 raz miałam 99, ale to był błąd pomiaru bo miałam paluchy w mleku synka i podbiło wynik.
Ja w pierwszej ciąży też miałam wyniki krzywej takie jak teraz na granicy i wyszła cukrzyca i insulina. Ale nikt się nie dopatrzył, że w 8 tc na czczo było 100.
Agatia jaką dawkę insuliny brałaś?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 18:00
Magda -
Magda ksylitol nie jest najlepszy do śniadania bo ma mały indeks, ale jednak podvija cukier, a pierwsze śniadanie jest problemowe
Co do insuliny to brałam pod koniec ciąży 20j śniadanko, 6j obiad, 4j kolacjaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 18:04
-
agatia wrote:Magda ksylitol nie jest najlepszy do śniadania bo ma mały indeks, ale jednak podvija cukier, a pierwsze śniadanie jest problemowe
Co do insuliny to brałam pod koniec ciąży 20j śniadanko, 6j obiad, 4j kolacja
Właśnie obawiam się też tego że te cukry niestety będą rosły wraz ze wzrostem ciąży...jak ja chciała bym już mieć obok moje dzieciątko zdrowe i nie martwić się tym wszystkim..Magda -
agatia wrote:Kamcia wyniki dzisiaj w dobre, cały czas jestem głodna
i coś podjadam. Nawet na croisanta z biedronki sobie pozwoliłam.
I o to chodzi (chybabo jutro nie "pochwalisz się " wysokimi cukrami )a głodna jesteś bo w ciąży jesteś
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 18:11
-
Magda92 wrote:Właśnie obawiam się też tego że te cukry niestety będą rosły wraz ze wzrostem ciąży...jak ja chciała bym już mieć obok moje dzieciątko zdrowe i nie martwić się tym wszystkim..
-
Wiecie co? To ja już nie rozumiem tych lekarzy. Raz stwierdzają cukrzycę tam, gdzie raczej nic nie ma a tam gdzie coś może być to olewają. Chociaż u Ciebie agatia to faktycznie mocno skomplikowane bo przy nieprawidłowym cukrze na czczo zlecaja krzywą i jak wyjdzie ok to powtarzają koło 24-28 tyg. Dlatego pewnie lekarze przyjęli postawę wyczekującą. A koło 24 tyg zleca krzywą jeszcze raz. Tak mi się wydaje. Fakt jest faktem , że na podstawie Twoich wyników póki co cukrzycy jednoznacznie stwierdzić nie mogą.