Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja wyczytałam, źe przy diecie w której dostarcza się mniej niż 100g węglowodanów, nie zachodzi właściwy metabolizm tłuszczów i organizm ulega zakwaszeniu i powstają ketony...
A dobre węglowodany to również surowe warzywa i owoce cytrusowe, rośliny strączkowe, orzechy i oczywiście pieczywo, kasze, ryż itp.
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Ajwi ja dostarczam ogrom węglowodanów w pieczywie, makaronie, kaszy, ziemniakach i warzywach. Dla tego nikt nie wie skąd te ketony i przypuszczenie jakiejś choroby metabolicznej innej niż cukrzyca
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 07:37
-
Kamcia właśnie się zastanawiam czy działa mój glukometr wczoraj sprawdzały i niby działa.
Wyniki bez szału. Zjadłam na noc ciasto drożdżowe zgodnie z radą marzenki i aceton śladowy. O 4.30 acetonu nie było, a o 6 już sladowy. Na czczo 89 więc szału nie ma. Po śniadaniu z dwóch białych kromek z jednej kropli 120 z drugiej 108
Lepiej napisz, jak u Ciebie na czczo bo.po insulince na pewno super i koło 70 -
agatia, wyniki super, lepsze niż przy ciemnym jedzonku...ale mimo wszystko te ketony...raz przeciez udało ci się zejść do 0. Więc jest nadzieją po dzisiejszym dniu bez ograniczeń coś się zmieni. i nie wierzę w jakąś inną chorobę...bo ewidentnie aceton masz zalezny od tej diety i zmienia sie jego poziom. Ale może gin coś ci więcej powie.
a u mnie na insulince szału nie ma :84, ale to i tak dobrze. Diab mówiła , że mam mieć takie 80 a nie prawie 90( nic nie mówiła o 70) więc jestem blizej celu i dwa dni z rzędu jest w miare, więc jest nadzieja, że ten wynik nie jest jednorazowy czy przypadkowy(wcześniej na 1j było i 78 a później 93 i 93)
ketonów brak, waga +0,1 kg
ale śniadanie przede mna a to już czarna magia -
Agatia ja dziś nie mam acetonu. Ale od piątku jem przed spaniem chałkę z masłem (oczywiście nie całą ) )
Ale jak jem śniadanie o godz.6, to mam lepszy cukier po. Dziś dołożyłam jedną kanapkę i cukier po śniadaniu 130.
Więc w moim przypadku sprawdza się, żeby wstać chociaż jedną kanapkę i te cukry w ciągu dnia mi się ładnie rozkładają.
Idę do dietetyczki dziś. Trochę mi się nie chce, ale może dowiem się coś nowego.kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny, mam ogromną prośbę.
Czy mogłybyście pomóc mi w interpretacji wyników?
Robiłam test obciązenia glukoza 75g i tak:
na czczo - 81 mg/dl
po 1h - 110 mg/dl
po 2h - 134 mg/dl
normy wg laboratorium to [70-115] ale wszedzie w internecie są inne informacje i już sama nie wiem co myśleć.SYNEK!
-
surreal95 wrote:Cześć Dziewczyny, mam ogromną prośbę.
Czy mogłybyście pomóc mi w interpretacji wyników?
Robiłam test obciązenia glukoza 75g i tak:
na czczo - 81 mg/dl
po 1h - 110 mg/dl
po 2h - 134 mg/dl
normy wg laboratorium to [70-115] ale wszedzie w internecie są inne informacje i już sama nie wiem co myśleć. -
marzenka06 wrote:Agatia ja dziś nie mam acetonu. Ale od piątku jem przed spaniem chałkę z masłem (oczywiście nie całą ) )
Ale jak jem śniadanie o godz.6, to mam lepszy cukier po. Dziś dołożyłam jedną kanapkę i cukier po śniadaniu 130.
Więc w moim przypadku sprawdza się, żeby wstać chociaż jedną kanapkę i te cukry w ciągu dnia mi się ładnie rozkładają.
Idę do dietetyczki dziś. Trochę mi się nie chce, ale może dowiem się coś nowego.
I nam te nowe wieści przyniesiesz -
surreal95 wrote:Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź!
a czy to, ze wynik po 2h jest wyzszy niz po godzinie nie jest powodem do niepokoju?
wazne , ze w normie , mój gin w tym widział przesłanki do wizyty do diab. Ja przekroczyłam po 1h i 2h (po 1h do 180,po 2h do 140 a nawet teraz do 152)
-
marzenka06 wrote:mi się wydaje dziwne, że po dwóch godzinach rośnie. Poziom cukru powinien spadać i być niższy niż po pierwszej godzinie. Na pewno musi się wypowiedzieć lekarz.
na pewno lekarz to zinterpretuje, ja tylko napisałam, jak mój gin na to patrzy-a robiłam u niego 3 krzywe w sumie. Bez przekroczeń nawet diab nie przyjmie jako cukrzycy. Kiedyś się nie mierzyło po 1h, wazne było na czczo i po 2h, bo 75 g glukozy to naprawdę końska dawka cukru i organizm różnie reaguje
mnie już przez tel w rejestracji do diab pielęgniarka pytała o wyniki krzywej, usłyszała 168 po 2h i przyznała pod nosem, ze przyjść muszęWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 08:58
-
Kamcia no to wynik na czczo masz rewelacyjny 2j Ci służą ja jak widzisz mam cały czas koło 90.
Marzenka a o której jesz chałkę? I rano o 6 po wstaniu jesz tylko 1 kromkę?
Ja na razie nie myślę o cukrzycy bo sama.cudów nie zadziałam. Jem co 2h tylko zamiast ciemnego jem biały chlebek. Ale aceton i tak mam, więc chyba jednak cos się dzieje w organizmie.
Kamcia raz się pozbylam acetonu, ale zjadlam o 3 w nocy, a teraz nie mam siły wstawać w nocy. Młody zaczął wcześnie wstawać i nie dałabym rady funkcjonować.
Nie wytrzymałam i do drugiego śniadania wypilam kubek kawy z mlekiem bo peka mi głowa tak mam niskie ciśnienie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 09:02
-
Wczoraj późno jadłam jakoś 22.50.
A wyczytałam gdzieś, że w przypadku cukrzycy trzeba wstawać jak najwcześniej rano i jeść śniadanko. I dzięki temu wstawałam od 3 dni o godz.6, jadłam jedną kanapkę 35g chleba pełnoziarnistego z wędliną i potem na drugie śniadanie już mogłam zjeść 2 kromki i cukier był do 110. A dziś później zjadłam i ciekawe, czy na drugie jak zjem dwie kromki to mi nie skoczy. Bo jak jadłam na samym początku diety śniadanie o 7.30 to już całkiem późno, więc mogłam zjeść o 7.30 jedną kromkę i o 10 też jedną. Bo inaczej cukier skakał 140-150. A po dodaniu śniadania o godz.6 trochę się zmieniło i w ten sposób zwiększyła się liczba posiłków. -
marzenka wierzę w ciebie i w twoja wygraną z ketonami
ja dziś zmniejszyłam 1 śniadanie -zamiast 2 wafli, 1 kromka chleba i zobaczymy, zmierzę się 2 razy by wyłapać ten skok(co wczoraj i przedwczoraj sie pojawił)
o 7,30 kawa, 9 śniadanie , o 21,30 ostatni posiłek, 22,30 insulinka