X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, na którą masz dzisiaj gin?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia ja od poczatku przybralam ok 5 kg. Teraz to już skończony 27 tydzień i 2 dni.
    Za 2 tyg się okaże jak mi służy dieta. W ciągu ostatniego miesiąca przytyłam raptem 400g. Ginekolog z mojej wagi zadowolony. Ale ją przed ciążą ważyłam prawie 61 kg. A wy to pewnie straszne suchary byłyscie :)

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    Kamciaelcia ja od poczatku przybralam ok 5 kg. Teraz to już skończony 27 tydzień i 2 dni.
    Za 2 tyg się okaże jak mi służy dieta. W ciągu ostatniego miesiąca przytyłam raptem 400g. Ginekolog z mojej wagi zadowolony. Ale ją przed ciążą ważyłam prawie 61 kg. A wy to pewnie straszne suchary byłyscie :)

ja duży suchar, a raczej pączek i to nadziany :)

sprawdziłam, poprzednio między 25, a 29 byłam -2kg na wadze.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do 20 tyg ciągła niedowaga i biadolenie gin.(od 2 do 5 kilo za malo) Ustabilizowalam dietę i na ten moment w 34 tyg. Jetem już 11 kilo na plusie ;D gdzie tylko piłka mi rośnie ;) pierwszy raz w życiu cieszyłam się ze przybierają na wadze ;D

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niuninkam mój gin nic nie gadał, teraz tez nie, tylko diab sie czepia

a w 34tc byłam +1,2 kg :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 11:54

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiem tak: mam ochotę na kotleta mielonego. Nie pulpeta, nie na pieczeń, ale takie puszystego mielonego i -co więcej-zjem go na pewno, a nawet dwa
    tylko proszę o radę, jak go zrobić, by to był mielony cukrzycowy :(

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi no niestety z glukometru 96 z żyły 97 na czczo. Za to acetonu wg labu brak, wg pasków śladowy. Hemoglobina glikowana nadal 4,7%. Zobaczymy jak jutro na wizycie.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Ajwi no niestety z glukometru 96 z żyły 97 na czczo. Za to acetonu wg labu brak, wg pasków śladowy. Hemoglobina glikowana nadal 4,7%. Zobaczymy jak jutro na wizycie.

wyniki super, tzn ketonów brak-a ty jestes (jak ja) daltonistka :)
    na czczo mogłoby byc lepiej, ale dla mojego gin byłoby to w normie(bo tak lab by to oznaczyło)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem taki suchar, że ważylam 82kg, teraz 79,4 kg ;) taki suchar na sterydach
    Kamcia diab się czepia wagi, bo w ciąży przy cukrzycy utrata masy ciała nie jest prawidłowa, bo świadczy o nieodpowiedniej podaży kcal, a przy cukrach to ważne.
    A czemu kotlet mielony zakazany przy cukrzycy? Przecież bułki daje się trochę, więc nie ma przeszkód. Ja wcinam mielone. A dzisiaj wreszcie spaghetti :)
    Wizytę u ginki mam na 18.40 i jutro tak samo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 12:09

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mielony=smazenie :) na patelni grillowej odpada-przykleja się, więc normalnie go usmażyć na oleju kokosowym a potem na ręcznik papierowy>?

a badania sama robilaś, czy z polecenia lekarza?

PS dziś na wadze było 82 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 12:16

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia diabetolog debilka mi zleciła, przynajmniej wykorzam je na jutrzejszej wizycie :) chociaż tyle na NFZ ;)
    Co do mielonego to ja smażę i wcinam nie odsączam ;)
    No wreszcie jakaś laska z "normalną" wagą ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 12:22

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed rzuceniem palenia ważyłam w 2009 r 46 kg

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia to byłaś huherko :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trochę tęsknię za tym, bo fajniejsze ciuchy są w rozmiarze 36. a teraz w sieciówkach max 44(jeszcze sie łapie), ale nie wszystko ładne. W ciąży schudłam , a brak papierosów był szokiem :) paliłam od liceum, kocham palić, ale coś za coś-albo kredyt, albo papierosy. Jak poznałam mojego m. w 2009 r. on już nie palił. W 2011 najpierw on zaczał i ja. Wazyłam już wtedy ponad 70. Przy papieroskach spadło jakieś 10kg. W 2013 rzuciliśmy razem i tak nie palimy do dzisiaj, lecz waga stoi, niestety. może po ciązy wezmę się za siebie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja całe życie max.50kg (nie wyglądało to dobrze :P ), jakieś 5 lat temu po przeprowadzce do Hiszpanii zaczęłam tyć i dobiłam do 68 (przy moim podłym wzroście wyglądałam jak kulka...). Ciążę zaczynałam z 64kg, zjechałam do 59 (bez nudności czy wymiotów, tak po prostu), wróciłam powoli do moich 65kg w zeszłym miesiącu. Zobaczymy co teraz się zadzieje...

Gratuluję silnej woli z fajkami! Ja na szczęście nigdy nie paliłam, ale napatrzyłam się jak mama walczy na zmiane z nałogiem lub z kilogramami!

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po pierwszej ciązy, zaraz po cesarce, miałam -13 kg
    wazyłam 72...
    ale mała nie chciała piersi od poczatku i darowałam sobie jakikolwiek stres związany z kp. Minus!Waga szybko urosła do wyjściowej-mogłam wszystko jeść :)
    Teraz też nie nastawiam się na kp-wiem, wiem wyrodna matka! Poprzednio to mm uratowało nasze początkowe życie-ciągłe wyjazdy, wizytu u lekarzy...Mała nawet jednej kolki nie miała ;) uważam, że to był znak! Sama wybrała! Mm jej służyło i nie martwiłam się, czy brzuszek pełny. W krótkim jej życiu nie skupialiśmy się na karmieniu, ale radościach zabawy i próbowania nowego

moja rata kredytu jest niższa niz cena (moich tylko) fajek na miesiąc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 13:48

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja fajki też paliłam rzuciłam w ciąży z synkiem, potem wróciłam i teraz w ciąży też rzuciłam. Mój chłop pali, ale w.ciąży mnie odrzuca. U mnie palenie czy niepalenie nie wpływa na wagę. Kiedyś przez 6 mc musiałam brać hormony jeszcze na studiach i wtedy przytylam 15 kg. Niestety ani siłownia ani dieta nic nie dawały :/ a w ciąży na diecie cukrzycowej leci samo, jak niepowinno :/ od kilku lat waga stoi w miejscu niezależnie od diety czy obrzarstwa.

• agatia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja też krótko karmiła piersią i to od początku pół na pół z butlą. Miałam mało pokarmu, a młody był łasuch. Jeszcze w inkubaatorze go przyzwyczaily pielęgniarki do butli, a potem się czepiay, że cycka nie chce ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj czepiały się czepiały :) ale mała tylko 3 razy pocmokała i koniec :) a potem minęła tzw złota doba i podano jej mm w szpitalu(choc odmówiłam-straszono spadkiem cukru). Po tym to już tylko raz cmoknęła. A położne wredne :) To, co ja przezyłam przez nie, to sobie teraz odbiję na oddziale (we wrzesniu) :D Podejrzenie wady, a one butli nie chcą przynieść "bo jakby była głodna, to by ryczała, jak ten za ścianą". Ach, przypomnę im to. Nie zakładam od razu mm, ale już nie będę taka głupia, żeby stresować się i ryczeć, bo dziecko cyca nie chce. Po czasie wiem, że nie warto. Bo mi kp nie potzrebne, by czuć sie matka. Ale dziecko najedzone a matka szczęsliwa to dla niego najważniejsze :) Bedzie trzeba, od razu podpisze papier, a nie , ze łaskę zrobią z butlą (mała nawet nie jadła przez nie po 12h). Poznałam matki, co w szpitalu na cucku, a do domu mleko kupowały, bo wracały do palenia. ale to ja byłam najgorsza, bo oficjalnie żądałam mm, a one po cichaczu w domu nikogo o zdanie nie pytały. Wyżaliłam się :) Bo cc nie bolało tak, jak stres karmienia/ nie karmienia piersią :) ale waga urosła...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia mam podobne wspomnienia niestety :) teraz też już się nie dam :)
    A u Emilki wadę wykryto od razu po urodzeniu? Jak nie chcesz nie odpowiadaj :/ nietaktowne pytanie zadalam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 14:52

‹‹ 250 251 252 253 254 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ