X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu super cukier po lodach :-) dobrze, że humor lepszy :)
    Co do kaszanki i wątróbki to na pewno nie.podniosą cukru. Mi nie podnoszą nawet smazenizny ze zwykłego oleju. Wczoraj wbiłam dwa ogromne mielone :)

Dzisiaj acetonu brak :-D cukier na czczo 90, więc jest dobrze :)
    Zjadłam o 24 dwa kawały chałki i popiłam mlekiem. O 3 wzięłam dwa gryzy chałki i od razu cukier na czczo niższy.

Szykuję się na wyjście do diabetolog. Leje deszcz, kłują mnie jajniki, wstałam lewą nogę, więc nie wiem czy lekarki nie pogryzę. Ha ha ha :)

ksanka, Miuu lubią tę wiadomość

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia a mi Aceton wyszedł i to sporo 15-40 :(( ale wczoraj chyba za mało zjadłam wieczorem.
    A Ty na kolacje o 20 co jesz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 07:36

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam do Was pytanie, jestem teraz w drugiej ciąży, w pierwszej ciąży miałam cukrzycę. Teraz lekarka kazała mi zrobić krzywa cukrzycowa już teraz ( koło 10 tygodnia) z racji tego że w pierwszej ciąży miałam cukrzycę. Czy któraś z Was w kolejnej ciąży też miała takie zalecenie? Ponoć od niedawna są takie wytyczne.
    Dziewczyny wcześniej coś czytałam że piszecie o kaszance i podsmazaniu na oleju, to chciałam Wam powiedzieć jak może ktoś nie wie, że po tłuszczach jest hiperglikemia opóźniona, czyli po godzinie cukier jest w normie a po kilku godzinach za wysoki. Ja to sprawdziłam w pierwszej ciąży, zjadłam 3 chochle czystego rosołu (bez makaronu), po godzinie cukier super, a po 3 godzinach od rosołu, sprawdziłam specjalnie i wynik był ponad 150. Więc wiem że na tłuszcze trzeba uważać, bo niestety można się oszukać. Nie mówię że tak jest u kogokolwiek wszystko zależy od zaawansowania cukrzycy.
    Pozdrawiam, z góry serdeczne dziękuję za odpowiedz :)
    wiem jak ciężko jest z cukrzyca i na samą myśl że w tej ciąży też mogę mieć to chce mi się płakać :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 08:46

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta, agatia jest w podobnej sytuacji, jak ty, jak wróci , pewnie ci odpiszę

a co do kaszanki, po pierwsze na patelni grillowej bez tłuszczu :)
    po drugie cukier przy następnym posiłku sie nie skumulował na pewno
    ja sie po smażonym sprawdzałam, kilkakrotnie i nic nie wyskakiwało-na szczescie
    co do rosołu, moja diab odradzała, mało wartościowy i tylko makaronem można się zapchać.
    ale każda z nas na różne rzeczy różnie reaguje
    ja krzywa robiłam w 7-8 tc, bo moje pierwsze na czczo wyniosło 101

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka co napiszę to mi się kasuje, robię 3 podejście ;)
    Ja kolacji nie jem o stałych porach. Wczoraj zjadłam o 19.00 dwie kanapki z wędlina, o 21 jedną kanapkę i poszłam spac. O 24 się obudziłam i zjadłam chalke i wypilam mleko.

• agatia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eta hej ja tak mam. Pierwsza ciąża cukrzycowa od 28 tc, mimo że krzywa wyszła w normie. Choć z odkopanych badań wynika, że od początku ciąży cukier na czczo był ponad normę, ale nikt z lekarzy tego nie zauważył.
    Teraz obciążenie glukoza robiłam w 8tc, wynik prawidłowy, niestety domowe pomiary i dwukrotny wynik na czczo powtarzany w labie w odstępie 3 tyg ponad normę. Na szczęście hemoglobina glikowana w normie, więc nie jest źle :)
    Co to smażenia to mi cukier nie podwyższa się nawet po kilku godzinach, więc luz :)

Jadę dopiero do poradni. Lekarka jest .do 11 ciekawe czy mnie przyjmie ;) na jeden autobus nie zdążyłam, drugi.się zepsuł, więc pewnie na 10 dojadę. To znak, żeby tam nie iść ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 09:11

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, tak :) to znak, ale od rana takie przygody tylko cię nabuzują :D

agatia lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha ha ha Kamcia u mnie tak leje, że już i tak jestem nabuzowana ;)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia to znak że powalczysz mimo przeciwności, trzymam kciuki za udane DLACIEBIE spotkanie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 09:18

bl9cuay3kworwxbg.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, strach się bać :) oczywiście ciebie :) szkoda, ze nie zobaczę akcji

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • eta Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, agatia dzięki wielkie za odpowiedź :) zobaczymy jak to u mnie pójdzie :)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta wrote:
    Kamcia, agatia dzięki wielkie za odpowiedź :) zobaczymy jak to u mnie pójdzie :)

ale daj koniecznie znać, jakie będą wyniki ;) trzymam kciuki za te prawidłowe

eta lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ETA,
    Są szanse, że w tej ciąży będzie dobrze! Pamiętaj, że trochę zmieniły się normy i teraz po 2 h można mieć do 152. Dopiero od 153 diagnozują cukrzycę. Nie wiem jakie miałas wyniki poprzednio ale może akurat mieściłabyś się w tych nowych normach... Trzymam mocno kciuki! Powodzenia!

eta lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka już jestem po wizycie. Pani dr stwierdziła, że jednak może mnie prowadzić dalej bo nie mam acetonu i waga 0,9 kg do przodu ;) stwierdziłam, że niech sobie myśli, że będę się u niej "leczyć", bo na razie lecze się sama i sama rozpisuję dietę ;) Będę jeździła do Wawy a do niej po paski bo bliżej :) wywalczylam paski refundowane :-D i mnie przeprosiła, że ostatnio mi ich nie wpisała ;) insuliny na razie nie włączy bo wyniki na czczo do 99 nie wymagają insuliny i nie są szkodliwe dla dziecka.
    Wizyta była krótka i rzeczowa z mojej strony, bo diab rzeczowa nie jest i nadal uważam ją za debila.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 10:30

ksanka, kamciaelcia, Miuu lubią tę wiadomość

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, brawo Ty:)

agatia lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, jestem z ciebie dumna ;)

agatia lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, super!

agatia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, za twój sukces zjem truskaweczkę

ksanka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, czy dotarła do ciebie pierwsza przesyłka polecona, niestety ale luteina ma ważność tylko do końca lutego więc nie wiem czy skorzystasz, moja też powinna dziś do ciebie dotrzec wszystkie 44 tabsy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 10:45

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie do końca jestem z siebie dumna, bo powinnam babie nawsadzać. Ale stwierdziłam, że szkoda nerwów moich i dzidziolka :)
    Czuję się niepewnie z tymi cukrami na czczo, ale na razie nic z tym nie zrobię. Pociesza mnie trochę, że Miuu pisała, że e Norwegii też uważają, że do 99 nie ma co panikować.

‹‹ 257 258 259 260 261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ