Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Miuu super cukier po lodach
dobrze, że humor lepszy
Co do kaszanki i wątróbki to na pewno nie.podniosą cukru. Mi nie podnoszą nawet smazenizny ze zwykłego oleju. Wczoraj wbiłam dwa ogromne mielone
Dzisiaj acetonu brakcukier na czczo 90, więc jest dobrze
Zjadłam o 24 dwa kawały chałki i popiłam mlekiem. O 3 wzięłam dwa gryzy chałki i od razu cukier na czczo niższy.
Szykuję się na wyjście do diabetolog. Leje deszcz, kłują mnie jajniki, wstałam lewą nogę, więc nie wiem czy lekarki nie pogryzę. Ha ha haksanka, Miuu lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, mam do Was pytanie, jestem teraz w drugiej ciąży, w pierwszej ciąży miałam cukrzycę. Teraz lekarka kazała mi zrobić krzywa cukrzycowa już teraz ( koło 10 tygodnia) z racji tego że w pierwszej ciąży miałam cukrzycę. Czy któraś z Was w kolejnej ciąży też miała takie zalecenie? Ponoć od niedawna są takie wytyczne.
Dziewczyny wcześniej coś czytałam że piszecie o kaszance i podsmazaniu na oleju, to chciałam Wam powiedzieć jak może ktoś nie wie, że po tłuszczach jest hiperglikemia opóźniona, czyli po godzinie cukier jest w normie a po kilku godzinach za wysoki. Ja to sprawdziłam w pierwszej ciąży, zjadłam 3 chochle czystego rosołu (bez makaronu), po godzinie cukier super, a po 3 godzinach od rosołu, sprawdziłam specjalnie i wynik był ponad 150. Więc wiem że na tłuszcze trzeba uważać, bo niestety można się oszukać. Nie mówię że tak jest u kogokolwiek wszystko zależy od zaawansowania cukrzycy.
Pozdrawiam, z góry serdeczne dziękuję za odpowiedz
wiem jak ciężko jest z cukrzyca i na samą myśl że w tej ciąży też mogę mieć to chce mi się płakaćWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 08:46
-
eta, agatia jest w podobnej sytuacji, jak ty, jak wróci , pewnie ci odpiszę
a co do kaszanki, po pierwsze na patelni grillowej bez tłuszczu
po drugie cukier przy następnym posiłku sie nie skumulował na pewno
ja sie po smażonym sprawdzałam, kilkakrotnie i nic nie wyskakiwało-na szczescie
co do rosołu, moja diab odradzała, mało wartościowy i tylko makaronem można się zapchać.
ale każda z nas na różne rzeczy różnie reaguje
ja krzywa robiłam w 7-8 tc, bo moje pierwsze na czczo wyniosło 101 -
Eta hej ja tak mam. Pierwsza ciąża cukrzycowa od 28 tc, mimo że krzywa wyszła w normie. Choć z odkopanych badań wynika, że od początku ciąży cukier na czczo był ponad normę, ale nikt z lekarzy tego nie zauważył.
Teraz obciążenie glukoza robiłam w 8tc, wynik prawidłowy, niestety domowe pomiary i dwukrotny wynik na czczo powtarzany w labie w odstępie 3 tyg ponad normę. Na szczęście hemoglobina glikowana w normie, więc nie jest źle
Co to smażenia to mi cukier nie podwyższa się nawet po kilku godzinach, więc luz
Jadę dopiero do poradni. Lekarka jest .do 11 ciekawe czy mnie przyjmiena jeden autobus nie zdążyłam, drugi.się zepsuł, więc pewnie na 10 dojadę. To znak, żeby tam nie iść
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 09:11
-
ETA,
Są szanse, że w tej ciąży będzie dobrze! Pamiętaj, że trochę zmieniły się normy i teraz po 2 h można mieć do 152. Dopiero od 153 diagnozują cukrzycę. Nie wiem jakie miałas wyniki poprzednio ale może akurat mieściłabyś się w tych nowych normach... Trzymam mocno kciuki! Powodzenia!eta lubi tę wiadomość
-
Hejka już jestem po wizycie. Pani dr stwierdziła, że jednak może mnie prowadzić dalej bo nie mam acetonu i waga 0,9 kg do przodu
stwierdziłam, że niech sobie myśli, że będę się u niej "leczyć", bo na razie lecze się sama i sama rozpisuję dietę
Będę jeździła do Wawy a do niej po paski bo bliżej
wywalczylam paski refundowane
i mnie przeprosiła, że ostatnio mi ich nie wpisała
insuliny na razie nie włączy bo wyniki na czczo do 99 nie wymagają insuliny i nie są szkodliwe dla dziecka.
Wizyta była krótka i rzeczowa z mojej strony, bo diab rzeczowa nie jest i nadal uważam ją za debila.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 10:30
ksanka, kamciaelcia, Miuu lubią tę wiadomość
-
Agatia, czy dotarła do ciebie pierwsza przesyłka polecona, niestety ale luteina ma ważność tylko do końca lutego więc nie wiem czy skorzystasz, moja też powinna dziś do ciebie dotrzec wszystkie 44 tabsy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 10:45
-
Ja nie do końca jestem z siebie dumna, bo powinnam babie nawsadzać. Ale stwierdziłam, że szkoda nerwów moich i dzidziolka
Czuję się niepewnie z tymi cukrami na czczo, ale na razie nic z tym nie zrobię. Pociesza mnie trochę, że Miuu pisała, że e Norwegii też uważają, że do 99 nie ma co panikować.