Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie wszystko było przez neta Oprócz rękodzieła
Także wszystkie ubranka, łóżeczko, wózek, kostki (apteka gemmini)
Wróciłam do starego hobby drutowania,
Bez tego bym chyba nie przeżyła 7 miesięcy w lozku
Przykład
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1de446c899f9.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 13:30
agatia, asioczek86, kamciaelcia lubią tę wiadomość
-
śliczne takie na drutach
moja koleżanka też potrafi i mówiła, że dla mojej małej niespodziankę szykuje
już enty raz czytam, że ktoś kupuje w aptece gemini. napiszcie mi czy tam jest taniej niżeli bym kupiła w zwykłej aptece czy jak?
kamcia walcz z ZUSem i nie daj się! ja też mam przechlapane przez ZUS i być może też będę musiała iść z nimi na wojnę. mam jednak nadzieję, że nikt się nie dopatrzy i będzie okidę zmierzyć cukier
-
Tak gemmini jest sporo tańsza niż normalne apteki, np kupuje tam trivagin i za 20kapsułek płacisz 27 PLN a np w doz jest 37,
Również różne witaminy są tańsze.
Wiele innych rzeczy dla dzieciaczkow też jest tańszych.
Ostatnio kupiłam u nich laktator i był najtańszy na necie. -
cukier po obiedzie 127...
gotowane warzywa i smażona ryba. dziwne, że ma to aż takie znaczenie jednak. mam już dość ryb na parze i z piekarnika, no ale widzę, że muszę przeboleć.
-
agatia wrote:Kamcia walcz swoje pewnie, Zus to zlodziejewo. Ja teraz będę miała okropnie niską pensję i potem macierzyński bo liczą mi z ostatnich 12 mc, a ja byłam 6 mc na wychowawczym, a wcześniej 12 mc na macierzyńskim, gdzie dodawałam 80%. Więc teraz moje 100% to będzie gucio nie pieniądze.
Ajwi ja też ubranka dla synka kupowałam przez net. Jak będę miała drugiego synka to muszę tylko bodziaki dokupić bo się poniszczyly. A jak dziewusia to ciut więcej, ale nie będę szaleć będzie śmigac w autkach.
a pytałaś sie jak ci liczyć będą
bo nie wiem jak to jest z wychowawczym, ale gdyby nie było tego wychowawczego a tylko macierzyński, a ty byś od razu poszła na l4 (po macierzyńskim) to wtedy dostawałabyś tyle samo tzn co pierwsze chorobowe...
nie wiem tylko jak to jest z tym wych
poczytaj ustawę w razie choroby i macierzyństwa artykuły około 40
a najlepiej spytac
i na pewno nie jest tak ze dostawałaś 80% i tyle policzą, bo to nie wynagrodzenie, tylko zasiłek
najlepiej spytać (u mnie pracodawca bo powyżej 20 osób zatrudnia i oni naliczają, na tym chorobowym co do zlotówki przypilnuję) -
to jutro na obiad to samo, tylko że z surówką jakąś i wtedy się okaże. swoją drogą poczytałam przepisy o duszeniu ryb. może następnym razem podduszę zamiast smażyć.
teraz idę mężowi zrobić obiadek.
miłego popołudnia dziewczyny -
agatia wrote:Kamcia chyba pójdę do Zus się dowiedzieć co i jak bo mój zakład pracy coś mnie cgyba w.trombe robi.
w google wpisz ustawa w razie choroby i macierzyństwa ( taki skrót myslowy) około 40 art. zaczyna się nasz temat
ja wróciłam w styczniu do pracy po macierzyńskim (10 miesięcy w wysokości 80% plus zaległy urlop wypoczynkowy). Gdybym od razu poszła na l4 (na początku stycznia) to nikt mi by nie liczył na nowo podstawy do l4 i macierzyńskiego(art.43 tej ustawy)
ale ,że ja popracowałam ponad 3 miesiace, to mi na nowo naliczą: Połowa X(wyrównana), cały XI, IXII, Styczeń i trzynastka. Te 4 pensje + trzynastka : 4= chorobowe!!!(skrót myślowy)nikogo nie interesuje ile było macierzyńskiego
ale dowiedz się dla pewności
bo to ,że u mnie się pomylili, nie znaczy że inni oszukują
mi nawet trzynastki nie wypłacano, ale znalazłam przepis ze sie należała i w styczniu zapłacili mi trzynastkę za 2014 r. i za 2015.(do końca uwarzali ze się nie należy)
baaa
po śmierci córki nie wierzyłam, że sie jakies wolne nie nalezy , poszukałam i znalazłam: dodatkowe 7 dni rodzicielskiego(a w PIP twierdzili, ze śmierć dziecka i już trza do pracy, więc radzili mi wziąć l4)
nie odpuszcze zusowi, dalej upiera się przy swoim stanowisku, a przecież Sąd Najwyzszy je obalił. Jak to radca powiedział: Sąd nie jest prawem, ale jest wyrocznią prawa
moja sprawa na pewno potrwa, nawet wniose ją do sadu, ale nie daruje
masz 3 lata na swoje roszczenia wynikające ze stosunku pracy, więc spokojnie można szukać rozwiązań -
agatia
ta ustawa
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19990600636
i pamiętaj , że podstawa macierzyńskiego to nie twoje 80% na koncie, tylko te jej 100%, a potem decydujesz czy chcesz 100%+60% lub 80%
i u mnie pensja jest niższa niz chorobowe , bo inne składowe sa tez dodawane np ta 13Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 15:57