X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia mi też slabo leci krew. Trzeba ogrzać opuszki i napić się, żeby krew była rzadka.

Myje w ciepłej wodzie a pije cały czas min butla wody gaz

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też słabo leci krew z palców....chyba już się wszystkie żyłki wykończyły :
    )
    Ja mam mętlik w głowie, bo ginekolog mówi, że cukrzycy to ja nie mam, bo wyniki piękne, każe mi nawet zrobić test obciążenia glukozą, mam nadzieję, że nie zaszkodzi mojemu dziecku. A moje cukry szaleją. Ogólnie to przeżywam jakiś mega dół związany z tą sytuacją, męczy mnie ta dieta, ciągle jestem głodna, bo dziecko rośnie, a ja nie mogę się najeść tak naprawdę. I ten ciągły stres o zdrowie maluszka.
    P.S. mojemu mężowi też się obrywa jak mam wysoki cukier :) Dzięki, że mogłam się wyżalić :)

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan, a na jakiej podstawie trafiłaś do diabetologa? ? Bo ja po krzywej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dziewczyny ja po obiadku 91 a bylam taka pojedzona. Za niedlugo kolejne podejscie do sałatki kebabowej:)
    kamciaelcia a jak robisz kapusniak?
    Izabel 25 to masakra z tym wynikiem. Mój mąż namawia mnie żebyśmy spróbowali zrobić pizze tak jak kiedys tylko zmienić mąkę na pełnoziarnista i ograniczyc troche żółty ser. Moze sie skusze w tygodniu i dam wam znac :)
    Agatia ja jak mysle o tych ketonach i jedzeniu to tez mnie szlak trafia. Nie ma czasu na drzemke i caly czas życie z zegarkiem a i tak wychodzi ze to wszystko malo. Nie wiem co mam jeść zeby cukier byl ok, zeby mi smakowalo i nie bralo na wymioty, żebym byla pojedzona i żeby mi zbijalo te ketony. Nie mam kompletnie pomysłów na sniadania i kolacje :(
    Ja zawsze musialam pilnować co jem żeby dupa nie rosła i tak naiwnie myslalam ze jak bede w ciazy to choć na chwile bede sobie mogla odpuścić diety i pozwolić na wiecej. Nigdy nie lubiłam słodyczy ale odkąd wiem ze nie moge to mam jakas obsesje na ich punkcie. Brakuje mi pizzy, sera zoltego, śledzi w smietanie, keczupu i majonezu :( No ale musze wziąść sie w garść bo u mnie bliżej niż dalej:) Przynajmniej dziewczynki nie przytyjemy po 20 kg albo wiecej i szybko zrzucimy flaczki ;) Bedziemy takie laski ( przynajmniej sie tak naiwnie pocieszam):)
    A jakie parówki jecie dziewczyny? Ja chce jutro zrobic podejscie do kanapki i parowki 96% albo kielbaski z piersi kurczaka z musztarda ale trochę sie boje wyniku. Zastanawiam sie jeszcze jak zadzialalby keczup ten 60% mniej kalori z kotlina.

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka

Kapuśniak robie "normalnie ":)na pewno nie inaczej niż wcześniej. Wywar na kościach wedzonych i 3 zeberkach. Potem warzywa :marchew, pietruszka, seler i por. Potem dużo dużo kapusty kiszonej oraz majeranku. Ziemniaków w zupie nie lubię a ze dieta weglowodanowa to gotuje je osobno i wkrawam do miseczki (zwaze i wiem ile zjadłam ) ale przy kapusniaku je odpuscilam w ogóle stąd chleb . Aha . Normalnie to mięsko bym rozdrobnila i wrzuciła do zupy ale teraz darowałam sobie przez to odrzucenie.

Ser żółty. Jak najbardziej można, jest źródłem wapnia. Ale unikaj na pierwsze śniadanie. To nie jest weglowodan ale nabiał, ma cukier - laktoze. Moja diab jak najbardziej zalecala. Ale też jest tłusty co widać na pizzy wiec nie wiem czy pieczenie zmienia jego właściwości

Obiadek super. Ale tylko ten 1 ziemniak jest weglo. Mięsko ci cukru nie podniesie. Moje obiady przed dieta tak wyglądały : kawał mięsa i kupa warzyw a teraz jak za karę musze koniecznie coś dodać :kasze, ziemniaki lub makaron.

Ja nie gloduje. Ale u mnie to początek ciąży, wszystko przede mną. Teraz jestem przejedzona zwłaszcza rano

Parówki. Kupuje teraz te które lubiłam i Lubie. Nie bawię się w eksperymenty. Teraz mam smaka na parówki delikatesowe ( takie malutkie w naturalnej oslonce) z mięsnego

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Od kilku dni już się mierzę. Od początku jak chora psychicznie ważę (zważyłam raz nawet plasterek sera :D ) i odmierzam, wyjechaliśmy na weekend - ja z torbą poporcjowanego na konkretne posiłki żarcia, cukry ok, na czczo: 84-88, później najwyższy 117 (po pierwszym śniadaniu), wczoraj aż zaczęłam przeszukiwać internet jaka jest dolna granica bo wszystkie wychodziły po posiłkach między 78 a 88 (i nie głodowałam).

Dzisiaj sobie odpuściłam i zjadłam na śniadanie jedną kanapkę z białego pieczywa (poza 2 z tego chlebka 7ziaren) i posmarowałam majonezem - wynik 115. Na obiad pizza na razowym spodzie, z warzywami (w restauracji) wynik? 134... czar prysł... być może też dlatego że nie miałam jak umyć rąk (mizyłam samochodzie) i tylko przemyłam palec mokrą chusteczką.

Lecę jeść kolację bo nadeszła moja pora ;)

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka a ty masz ketony?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach! i tez mi średnio ta krew leci! dzisiaj już się tak wkurzyłam, że podkręciłam nakłuwacz i wbiłam tak, ze łzy mi w oczach stanęły... (ale lało się obficie) chyba będę urządzać masaże paluszków pół godz przed kazdym pomiarem :P

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedzenie na czas, pomiar na czas i masazyk na czas? ?;) a gdzie dla mnie czas? :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny minął 2 tydzień jak jem codziennie na obiad kapustę kiszona. Dostałam po obiedzie takich bóli brzucha, wydaje mi się że to od żołądka. Wypiłam mięte, wzięłam nospe i gdzieś po godzinie ustąpiło. Jutro już zrobię sobie brokuły do obiadu. Ale się przestraszyłam.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia no ja wlasnie tez zawsze ziemniaki to miałam bardziej do dekoracji. Dzis miałam takiego sporego ale nie dalam rady calego zjesc. Wogole ja zawsze jadlam takie mokre z jakims sosikiem albo polane tluszczykiem a ze teraz nie mozna to takiego suchego nie moge w siebie wepchnac.Ryzu i kasz nie toleruje. Zbiera mi sie na wymioty juz jak je widze.
    Ketony niestety mam. Dzis na średnim poziomie.
    Co do żółtego sera to mi diabetyczka odradzila bo powiedziała ze cukier po posilku moze byc ok ale ser moze podniesc cukier przy nastepnym posilku.
    Ja z krwia tez mam problem. Jak nie pomasuje palca i później nie scisne leciutko po bokach to nawet na max nakluwaczu nie poleci nic.

3i49o7esw7obg123.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam właśnie zaległy zwrot podatku jeszcze z czasów kiedy żyłam na emigracji - ten tydzień bedzie tygodniem wyprawkowych zakupów! Cukrowa mama i jej pokłute paluchy wkraczaja do akcji!

Rudzina
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina co do jasnego chleba. Pani diabetolog powiedziała, że wcale nie trzeba rezygnować z białego chleba. Trzeba sprawdzić tylko jak nasz organizm reaguje. Mówiła ze można zjeść jedną kromke białego pieczywa i u wielu osób cukier się mieści :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 18:31

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka ja po tygodniu miałam ból, i wymioty i podwyższona temp :) a kapusty nie mogę ruszyć od dni stąd kapuśniak (żeby kapusta się nie zepsuła ) ale się nie martw brzusio odpocznie i wyzdrowieje

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akurat nigdy jakos przesadnie dużo jasnego pieczywa nie jadłam, ale to tak jest, że organizm zdradliwie dopomina sie tego co ma zabronione. Ale fakt, dziś dało radę z tym chlebkiem więc może... ;)

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ha ha Dorinka
    Ja często jem kasze a przecież bez sosu bym nie dała rady przełknąć :)wiec dwie łyżki sosu z torebki zawsze nakładam.

A co do sera. Spróbuj. I zmierz po 1h, 1,5 czy 2h . Jak nie zaryzykujesz to się nie dowiesz. To dotyczy każdego chleba, owoców, mieska. Tłuszcz może opóźnić wyrzut cukru i wtedy się one mogą kumulowac, mogą ale nie muszą. Ja nienawidzę kurczaka! Nie dałabym rady go w ogóle zjeść. Ewentualnie gulasz. Wiec jem wieprzowinke. Nawet delikatnie podsmazam przed duszeniem na oleju kokosowym. I się nie raz sprawdzałam i nic wielkiego nie złapałam. Ale po owocach to mi rośnie po 0.5 h

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj wyczytałam, że jeżeli jem po 22 to nie mam opcji na cukier na czczo poniżej 90, ale wtedy mniejsze prawdopodobieństwo ketonow.
    Jak zjem do 22 to cukier na czczo może być ok albo lekko podwyższony, ale wtedy full ketonow murowane.
    Czyli nie ma dla mnie nadziei :/ załamuje mnie to na maxa.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dzisiaj ma obiad to zgrzeszylam x 3
    I juz myślę o której mierzyć bo jadłam 20 min :D pasków mam na styk do jutra

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia ja jem wg zaleceń o 21.30 ( wcześniej o 18) ale tak " delikatnie " bo już nie mogę więcej i...
    Cukier źle a ketony super. Nie wierz we wszystko co przeczytasz, nie warto, ja mimo niechęci do jedzenia zaliczam przed spaniem pół porcji mojej zupy obowiązkowo z makaronem (fuj) tak około 10-13 szt penne

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia właśnie ja też zauważyłam jak zjem o 22 to mam ketony i cukier do 90.a jak jem później to nie mam ketonow ale cukier 92-94...

zrz682c3xdy3h4kv.png
‹‹ 267 268 269 270 271 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ