Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Na czczo - 82
I 8.30- 0,5 kanapka, 1,5 wasy, 1,5 wędlina, masło, 0,5 pomidor - 133
II 10.30 - kanpka, masło, majonez, 1,5 wedliny, ogórek kiszony, 0,5 pomidor - 119
III 13.00- ziemniak, mizeria z jogurtem, pieczone udko kurczaka - 102
Dodatkowy 16.00- kanapka, masło, 1,5 wędliny, 0,5 pomidor
IV 18.30- kanapka, sałatka kebabowa - 118
V 21.00- kanapka, twarozek, 0,5 pomidor - 106
Nocny 24.00 - bułka, ser
No ja do tej pory przytylam 3 kg ale odkad jestem na diecie czyli troche ponad tydzien to 1kg w dół. Z tym ze na poczatku po odebraniu wyników na glukoze a przed wizyta sie zaciełam bo balam sie cukrów. Podejrzewam ze jak dalej takie ilości chleba bede jesc to waga podskoczy maskarycznie. -
A mi się wydaje, że my się po prostu głodzimy. Stąd te ketony/aceton. Normalnie ciężarne niecukrzycowe ich nie maja bo jedzą to, na co mają ochotę. Jesteś głodna? Idziesz jeść. A my? Określone pory posiłków i takie tam. Nasze posiłki są dodatkowo niskokaloryczne i jemy małe porcje no bo przecież cukry... Jeden ziemniak? Ja przed ta całą cukrzycą ziemniaki żarłam na potęgę. Kluski śląskie, pierogi, kopytka... ojej... A teraz? Skoczy cukier to zmniejszam porcje bo mi zaraz jakiś wariat będzie chciał insulinę wcisnąć...
Dzisiaj na obiad zamierzam sie, że tak brzydko powiem nażreć!
Jem też owoce. Jedno jabłko dziennie.
Wczoraj w TVN w czarno na białym był program o żywieniu i o tym jak się zmieniała piramida żywieniowa. Za jakiś czas znowu coś zmienia i wymyślą... Diabetolodzy zalecają 0,5 kg surowych warzyw dziennie! Super... Lubię warzywa ale pół kilo? Ciekawe czy oni tyle jedzą... Nie wspomnę już o tym jak zdrowe są te zimowe pomidory, sałaty i ogóreczki...twardan, Rudzina lubią tę wiadomość
-
Tak. Jeżeli ide spać późno to go jem a jezeli w jormalnuch godzinach to z niego rezygnuje.
Ajwi myślę ze po części masz racje. Tak samo jak z normami ma czczo i po posilku. Kiedys byly wieksze i dzieci sie zdrowe rodzily. Zreszta ile możnaby rzeczy dolozyc do jedzonka jeżeli norma bylaby teraz do 140. Teraz z wielu rzeczy trzeba zrezygnowac a tak moznaby jesc wiekszosc tylko z umiarem co mozliwe ze byloby zdrowsze. Kilka moich ciazowych koleżanek nie miało zlecanych wogole badań na glukoze i maja zdrowe dzieci. Jednak ja wiedzac ze mam problem z cukrem jedzac normalnie i nie kontrolujac sie nie moglabym chyba spac obawiając sie ze szkodze dzidzusiowi. Moja tesciowa nie miala badania a moj maz wazyl 4.900kg wiec podejrzewam ze ona tez mogla miec cukrzyce nawet nie wiedzac. Ja sie wole kontrolowac bo mam 155wzrostu wiec takiego arbuza 4.900 chyba bym nie wypchnela:) Choc wczoraj po urodzinach troche sie poużalałam i poplakalam. Siedzialam na wprost całej patery z ciastem i język chciał mi wejść do dup... -
hejka dziewczyny. ja sobie rozłożyłam ostatni posiłek - no więc miałam zjeść 2 kromki pieczywa chrupkiego z dodatkami. nie chciało mi się jeść więc zjadłam 1 kromkę o 22, potem o pierwszej się obudziłam i zjadłam połowę kromki, o 5.30 się obudziłam i wzięłam 2 gryzy. wstałam po 8 i cukier 81
skończyłam kanapkę (2 gryzy) i poszłam sobie robić duże śniadanie. po śniadaniu cukier 106
aceton mierzyłam w nocy za każdym razem i do teraz i brak.
mówią żeby mierzyć na czczo, ale nie dajmy się zwariować!. jeśli cukry mają być ok i samopoczucie dobre, to czasem wystarczy nawet jeden gryz :)najważniejsze żeby cukry za dużo nie skakały. taki dzień jak dla mnie to wyjątek- no wiecie w niedzielę nie chciała wcześniej wstać, skoro cały tydzień koło 7 się budzę.
mam pytanie o wózek. jaki polecacie? agatia, kamcia i inne dziewczyny które już mają dzieci. pomóżcie świeżynce w wyborze wózka -
Tutaj dziewczyna przedstawia swoje wyniki... Zobaczcie, że na czczo kazali jej być poniżej 100. Po posiłkach miała skoki. Insuliną nie była leczona...
Ładnie pokazała jakie miała cukry na początku diety i pòźniej w ciągu miesiąca stosowania diety...
Usunęłam linka bo agatia pisze, że antywirusowy wykrywa jej na blogu wirusa...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 12:17
-
Ajwu mi niestety ten blog wirusuje kom i nie mogę otworzyć.
Co do ketonów to na pewno jest to glodzenie organizmu, tylko ja nie.rozumiem co robię źle skoro mam go prawie cały czas i nie ważne ile zjem czy 5 kromek chleba czy 15. Czy o 20 czy o 3 w nocy.
Asioczek jak jadłam w nocy to też miałam lepszy cukier na czczo i mniej ketonow, za to duży wyrzut.cukru po 1 śniadaniu. -
agatia wrote:Ajwu mi niestety ten blog wirusuje kom i nie mogę otworzyć.
Co do ketonów to na pewno jest to glodzenie organizmu, tylko ja nie.rozumiem co robię źle skoro mam go prawie cały czas i nie ważne ile zjem czy 5 kromek chleba czy 15. Czy o 20 czy o 3 w nocy.
Asioczek jak jadłam w nocy to też miałam lepszy cukier na czczo i mniej ketonow, za to duży wyrzut.cukru po 1 śniadaniu.
O kurcze... Ja otwieram przez tableta,
Generalnie dziewczyna pisze, że wg lekarzy na Karowej w Wawie na czczo poniżej 100 jest ok... A wg innego poniżej 95... Także dziewczyny głową do góry!
Po posiłkach do 130 kazali jej się nie przejmować i pojedyńczymi większymi skokami też... Zdarzało się jej mieć nawet i 150, 160 a na początku i 180 po śniadaniu...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 12:21
-
A ja dziewczyny juz sama nie wiem. Wczoraj na urodzinach I kolacje zjadlam ta satke kebabowa ktora byla z samym majonezem i cukier 118. Spróbowałam wiec zrobic nam salatke w domu. Zrezygnowalam z kukurydzy, dołożyłam jogurt i na miske salatki dalam tylko 1 łyżkę majonezu. Zjadlam dzis na II sniadanie i cukier 124:( Najlepiej wychodzą kanapki z wedlina i pomidorem albo twarozkiem i pomidorem no ale ile mozna jesc 5 razy dziennie to samo:(
-
dziś tylko tak zjadłam, bo chciałam się wyspać
może tu chodzi o to żeby jak wstawać w nocy do wc to chociaż 1 gryza brać i iść spać dalej.
ja też miałam tak, że jak rano cukier niski to po śniadaniu mi wybiło, ale mówię, wzięłam dziś po zmierzeniu na czczo te 2 ostatnie gryzy i poszłam robić sniadanie a to mi zajęło dobre pół godziny i cukier wyszedł ładny
w inne dni tygodnia rozdzielam sobie duże śniadanie i cukry możliwie wychodzą, choć szybciej głodna jestem.
to całodniowe mierzenie ketonów mnie wykończy. babka kazała mi mierzyć za każdym razem...
agatia a twoje ketony to dla mnie jakaś czarna magia! tu się nie wypowiem bo ty ewenement jesteśjak dasz sobie z nimi radę, to będziesz mogła innych uczyć
dorinka ja na II śniadanie jem codziennie startą marchewkę z jabłkiem, otręby lub musli i jogurt. łącznie na 2,5 WW. cukry po tym okdziś dodałam cynamon do tego
kanapki mi zbrzydły, więc je robię tylko na śniadanie, kolację i przed snem pieczywo chrupkie.
-
Asioczek co do wózka to zależy ile chcesz przeznaczyć
ja przy synku kupiłam nowy mutsy, ale nie byłam zadowolona ze spacerówki i sprzedałam. Kupiłam spacerowke xlandera xmove i jestem mega zadowolona. Teraz będę kupować do stelaża używaną gondole. W ogóle z perspektywy czasu nie kupulabym nowego wózka
asioczek86 lubi tę wiadomość
-
Dorinka wrote:A ja dziewczyny juz sama nie wiem. Wczoraj na urodzinach I kolacje zjadlam ta satke kebabowa ktora byla z samym majonezem i cukier 118. Spróbowałam wiec zrobic nam salatke w domu. Zrezygnowalam z kukurydzy, dołożyłam jogurt i na miske salatki dalam tylko 1 łyżkę majonezu. Zjadlam dzis na II sniadanie i cukier 124:( Najlepiej wychodzą kanapki z wedlina i pomidorem albo twarozkiem i pomidorem no ale ile mozna jesc 5 razy dziennie to samo:(
124 to dobry cukier -
Asioczek
Co do wózka. Ja właśnie wychodziłam z założenia że wózek o łóżeczko kupuje koniecznie nowe. Zakladalam, że może będzie mi dane mieć dwoje dzieci wiec i model i nawet kolor tak dobieralam. Zakochałam się w wózku camarelo carera. Duży, zwinny, popmpowane koła, gondola mega wielka (na zimę jak ulal), stosunkowo lekki i cena nawet możliwa. Miałam okazję testować go tylko przez 10 miesięcy. Wózek upatrzylam na allegro ale kupiłam w sklepie stacjonarnym. Napisałam do producenta, gdzie mogę wózek zobaczyć na żywo w okolicy o szybko odpisali. W sklepie tylko potwierdził mój wybór, a ze był akurat upatrzony kolor (szary)to uznaliśmy to za znak i od razu kupiliśmy. Jakoś w 7 mc... ma małe wady, ale kupiłbym go ponownie. Po złożeniu stelaz mieścił się w bagażniku naszego małego 3 drzwiowego autka. Na wyjazdach wpinalismy fotelik.
Ale przemysl sobie, czy chcesz nowy czy używany. Potem ile kasy wydasz . A następnie rozejrzyj się w necie bo tam największy wybór. A na koniec koniecznie zobacz wózek na żywo. My mieliśmy dylemat czy skrętne koła czy nie a jedna wizyta w jakimkolwiek sklepie pokazała co dla nas najlepsze. Jak amortyzacja. My z wózkiem chodziliśmy nad morzem, często do lasu, a nie wspomnę już o działce która robiliśmy od zera całe latoasioczek86 lubi tę wiadomość
-
Ja dzisiaj zmierzylam nadprogramowo - z jadłam ogórkową z rozgotowanymi warzywami i kromke poleconego przez jedną z dziewczyn chlebu z biedrony - cukier 156... , Moj dotychczasowy rekord.... Wczoraj jadłam to samo bez chleba a zagryzłam mandarynką i czastką gorzkiej czekolady i cukier był 124...
Także biedronkowy chleb u mnie odpada...
Zmierzylam jeszcze po 2 h i wynik 101...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 14:04
-
Ajwi wrote:Ja dzisiaj zmierzylam nadprogramowo - z jadłam ogórkową z rozgotowanymi warzywami i kromke poleconego przez jedną z dziewczyn chlebu z biedrony - cukier 156... , Moj dotychczasowy rekord.... Wczoraj jadłam to samo bez chleba a zagryzłam mandarynką i czastką gorzkiej czekolady i cukier był 124...
Także biedronkowy chleb u mnie odpada...
Zmierzylam jeszcze po 2 h i wynik 101...
ja jadam ten biedronkowy i u mnie ok. ten 7 ziaren ma tylko 3WW na 100 gram. może przedobrzyłaś z zupą. poza tym odgrzewana zupa też zapewne zwiększa indeks. popróbuj jeszcze z nim na kolacjędaj mu szansę
-
co do wózków to chciałam nowy, bo planuję dwójkę dzieci, więc trochę musi nam posłużyć. dzięki za rady dziewczyny. proponowane wózki wasze też przeglądałam i są chwalone. cena za nowy to ponad 1500 zł, ale z tego co widzę to niestety tyle trzeba wydać za dobry wózek. w ciągu najbliższych 2 tygodni pojeździmy po sklepach i może się zdecydujemy. używanych się obawiam, bo już gwarancji nie ma i może być jakaś ukryta usterka.
hmm idę mierzyć cukier po mega obiedzie. aż boję się kłuć..