X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabel-25 wrote:
    Asioczek, pisałaś wcześniej o obiadach. Fasolka na pewno nie podwyższa cukru, ma niski ig. Ja ją bardzo często jem.Raczej uważaj z ziemniakami i z tym sokiem z buraczkow. Mi mówili że wszystkie warzywa korzeniowe które się przetwarza podnoszą bardzo cukier. A ta rybkę i szaszłyki to pieklaś czy smażyłaś?

kochana ja mam niedokrwistość, więc buraczki są dla mnie wskazane, tylko żeby nie podnosić IG to piję właśnie soki albo robię surówki z surowych buraczków. z tymi ziemniakami to wzięłam wczoraj nawet ich mniej niż dziś ;) nie wiem, podejrzewam że może dłużej gotowałam wszystko wczoraj czy co. fasolkę może też za długo. rybkę smażyłam wczoraj a dziś podgrzewałam na patelni grillowej. już dość gdybania, tylko moja rada- nie rozgotowujcie warzyw ;)

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z cukrami to wielka loteria ;) wiele dziewczyn jada np. na śniadania to samo a cukry wychodzą raz lepiej raz gorzej :)
    dziewczyny lubicie serki topione? znalazłam fajny przepis na domowy serek topiony. zamierzam go zrobić :)http://www.daylicooking.pl/2015/01/domowy-serek-topiony.html
    gdzieś tam na blogu był jeszcze chlebek z piekarnika ze szpinakiem ;) może kiedyś się skuszę jako coś innego.

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asioczek ja kocham serki topione :) jem je w dużych ilościach, nawet teraz oprócz 1 śniadania nie podnoszą mi cukru.
    A pomysł fajny :) mniam mniam

asioczek86 lubi tę wiadomość

• Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 20 lutego 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nigdy nie odważyłam się nic smażyć, nawet na oleju kokosowym, tylko na patelni grillowej ale bez tłuszczu. Ja gotuje ziemniaki, kaszę, ryż i warzywa tak jak zawsze czyli do miękkości i jeszcze nie zauważyłam żeby mi to cukier podnosiłao. Dzisiaj robie pizze na cieście pełnoziarnistym, trzymajcie kciuki za dobry cukier ;-)

ksanka, Miuu, monilia84 lubią tę wiadomość

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • twardan Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek86 wrote:
    z cukrami to wielka loteria ;) wiele dziewczyn jada np. na śniadania to samo a cukry wychodzą raz lepiej raz gorzej :)
    dziewczyny lubicie serki topione? znalazłam fajny przepis na domowy serek topiony. zamierzam go zrobić :)http://www.daylicooking.pl/2015/01/domowy-serek-topiony.html
    gdzieś tam na blogu był jeszcze chlebek z piekarnika ze szpinakiem ;) może kiedyś się skuszę jako coś innego.
    ja pamiętam taki serek z dzieciństwa...muszę poprosić mamę, żeby mi taki zrobiła :) aż ślinka cieknie...

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zjadłam dwa kawałki pizzy i cukier w normie.

Izabel ja sporo smażę ale tylko na kolosie. Ale np nie jem w ogole ziemniaków. Za to sporo dań z mlekiem kokosowym

ksanka lubi tę wiadomość

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po urodzinach:) Mialam tam swój chleb i skusiłam sie na salatke kebabowa. Po wszystkim 118 czyli w normie ale w okolicach góry. Wychodzi ze majonez chyba nie dla mnie. Jutro zrobie sobie na kolacje na samym jogurcie i zobacze. Dziewczyny a co z tym serem zoltym? A i dodatkowo zauważyłam ze swedzi mnie skora pomiedzy lewa kostka a pieta. Sporadycznie ale jednak. Miala ktoras z was cos takiego? Izabel 25 jak cukier po pizzy?:)

3i49o7esw7obg123.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka który to tydzień ciąży?

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam mega załamkę. Wczoraj po drugiej kolacji 130, dzisiaj na czczo 95 i po śniadaniu 130 :/ Kilka dni wyniki ładnie się trzymały, a dzisiaj jakaś mega dupa :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 07:24

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia ja też lipa :(( na czczo 94, a po śniadaniu 130 ...
    Może taki dziś dzień ... Kurcze żeby te cukry dało się jakoś utrzymać, a one tak skaczą.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, widzę dziewczyny, że macie ta samą przypadłość co ja :) miejmy nadzieję, że to chwilowe tylko. Może wina złego samopoczucia, albo coś wisi w powietrzu?
    ja wczoraj po kolacji miałam 109, z czego jestem mega zadowolona.

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przeczytałam ten artykuł i jeszcze kilka str.wcześniej o insulinie. Wynika z tego, że przy dobrej heboglobinie glikowanej do 5,5% skoki do 100 na czczo i 130 po posiłku nie świadczą o cukrzycy. Normy 90/120 są restrykcyjne i mogą szkodzić dziecku z uwagi na.niską kcal. Zastanowił mnie też artykuł o insulinie, wynika z tego, ze niepotrzebnie ją brałam w poprzedniej ciąży i mogła przyspieszyć powstanie cukrzycy :/
    Szkoda tylko, że tak lakonicznie napisane jest o acetonie bo ja go cały czas mam w śladowych ilościach,a jem o 24. Z artykułu wynika, że powinnam jeść na godzinę przed spaniem czyli ok. 22. No i nie powinny przed snem być zjadane węglowodany proste, a ja po złożonych mam full acetonu
    Nic z tego nie rozumiem i nie wiem, co jest z.moją dietą nie tak.

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka skonczony mam 23 tydzien:) dziewczyny a robicie sobie te testy z moczu na obecność cukry i ciał ketonowych? Mnie lekarka zlecila i normalnie zalamka. Juz mialam niska obecnosc a dzis rano juz srednia. Jem jak głupia i nie moge ich zbic. Dzis mialam posilek nocny około 24.00myslicie ze to ma jakis wpływ? Jak nie jadlam w nocy to mialam tą niską obecność:(

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka ja walczę cały czas z ketonami w moczu. Jak jem o 24 to mam ich mniej, ale jak zjem do 22 to mam kartonów na full. Nikt mi nie jest w stanie powiedzieć, jak je rozsądnie zbić.
    Dorinka miałaś mniej ketonow, jak ostatni posiłek jadlaś wcześniej? Dobrze zrozumiałam? To.skoro miałaś ich mniej to może nie jedz o 24. A co na do.diabetolog, coś Ci poradził?

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy którejś z was diabetolog powiedział, czy da się coś zrobić,aby cukier na czczo był niższy?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie wizyte mam dopiero w środę. Ale przez 2 dni jak zrezygnowalam z posilku nocnego i jadlam II kolacje okolo 20.30-21.00 i byl to ten "mój chlebek" z serem żółtym wędlina i pomidorem i masłem to rano mialam ten niski poziom a dziś z racji tego se poszlam pozniej spac po II kolacji w nocy zjadlam kolo 24.00 pol kajzerki z serem żółtym bo tak mi ta diab radzila. No ale chyba mi to nie sluzy. Czy zjem w nocy czy nie to poziom na czczo okolo 82-85 wiec nie wiem czy jest sens sie w nocy opychac. Zobaczymy jeszcze ja posilek wplynal na sniadanie. Dziś testuje pół małej grahamki jajko sadzone i pomidora:)

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka też o to pytałam co z cukrem na czczo. Ja miałam niższy, hak jadłam w nocy.
    Ale z artykułu wynika, że cukier na czczo do 100 z insuliną czy bez nie wpływa na dziecko.

• agatia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka jaki to "twój chlebek" na II kolację? Jak jesz o 20.30-21 to i której idziesz spać i o której wstajesz?

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki pszenno zytni z blonnikiem ktory mi nie podnosi cukru:) Dziennie jem 6 posilkow bo więcej chyba bym juz nie dała rady. W tygodniu chodze spac kolo 22-22.30 dlatego ta II kolacje jem na okolo godzine przed snem. Wstaje roznie. Między 8-8.30 ale na około 2 godzin zanim wstane zawsze wstaje do ubikacji i wtedy juz robie ten test moczu. No a w soboty zazwyczaj chodze spac kolo 23-24 i wstaje koło 9.

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka a możesz napisać, co dokładnie jesz i o której?
    Zazdroszczę, że możesz pospać, ja wstaję o 6, żeby mieć jak najmniej acetonu i dobry cukier na czczo, ale ani 1 ani 2 się nie udaje :/
    Ja jak badam ketony o 4 jak wstaję to ich nie mam, ale już o 6 rano są. No i najgorsze, że waga leci w dół. Ostatnio przybrałam 0,9kg i znowu.mamm -1 kg :/

‹‹ 264 265 266 267 268 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ