Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Izabel-25 wrote:Asioczek, pisałaś wcześniej o obiadach. Fasolka na pewno nie podwyższa cukru, ma niski ig. Ja ją bardzo często jem.Raczej uważaj z ziemniakami i z tym sokiem z buraczkow. Mi mówili że wszystkie warzywa korzeniowe które się przetwarza podnoszą bardzo cukier. A ta rybkę i szaszłyki to pieklaś czy smażyłaś?
kochana ja mam niedokrwistość, więc buraczki są dla mnie wskazane, tylko żeby nie podnosić IG to piję właśnie soki albo robię surówki z surowych buraczków. z tymi ziemniakami to wzięłam wczoraj nawet ich mniej niż dziśnie wiem, podejrzewam że może dłużej gotowałam wszystko wczoraj czy co. fasolkę może też za długo. rybkę smażyłam wczoraj a dziś podgrzewałam na patelni grillowej. już dość gdybania, tylko moja rada- nie rozgotowujcie warzyw
-
z cukrami to wielka loteria
wiele dziewczyn jada np. na śniadania to samo a cukry wychodzą raz lepiej raz gorzej
dziewczyny lubicie serki topione? znalazłam fajny przepis na domowy serek topiony. zamierzam go zrobić :)http://www.daylicooking.pl/2015/01/domowy-serek-topiony.html
gdzieś tam na blogu był jeszcze chlebek z piekarnika ze szpinakiemmoże kiedyś się skuszę jako coś innego.
-
Ja jeszcze nigdy nie odważyłam się nic smażyć, nawet na oleju kokosowym, tylko na patelni grillowej ale bez tłuszczu. Ja gotuje ziemniaki, kaszę, ryż i warzywa tak jak zawsze czyli do miękkości i jeszcze nie zauważyłam żeby mi to cukier podnosiłao. Dzisiaj robie pizze na cieście pełnoziarnistym, trzymajcie kciuki za dobry cukier
ksanka, Miuu, monilia84 lubią tę wiadomość
-
asioczek86 wrote:z cukrami to wielka loteria
wiele dziewczyn jada np. na śniadania to samo a cukry wychodzą raz lepiej raz gorzej
dziewczyny lubicie serki topione? znalazłam fajny przepis na domowy serek topiony. zamierzam go zrobić :)http://www.daylicooking.pl/2015/01/domowy-serek-topiony.html
gdzieś tam na blogu był jeszcze chlebek z piekarnika ze szpinakiemmoże kiedyś się skuszę jako coś innego.
aż ślinka cieknie...
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Ja juz po urodzinach:) Mialam tam swój chleb i skusiłam sie na salatke kebabowa. Po wszystkim 118 czyli w normie ale w okolicach góry. Wychodzi ze majonez chyba nie dla mnie. Jutro zrobie sobie na kolacje na samym jogurcie i zobacze. Dziewczyny a co z tym serem zoltym? A i dodatkowo zauważyłam ze swedzi mnie skora pomiedzy lewa kostka a pieta. Sporadycznie ale jednak. Miala ktoras z was cos takiego? Izabel 25 jak cukier po pizzy?
-
hej, widzę dziewczyny, że macie ta samą przypadłość co ja
miejmy nadzieję, że to chwilowe tylko. Może wina złego samopoczucia, albo coś wisi w powietrzu?
ja wczoraj po kolacji miałam 109, z czego jestem mega zadowolona.twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Dziewczyny przeczytałam ten artykuł i jeszcze kilka str.wcześniej o insulinie. Wynika z tego, że przy dobrej heboglobinie glikowanej do 5,5% skoki do 100 na czczo i 130 po posiłku nie świadczą o cukrzycy. Normy 90/120 są restrykcyjne i mogą szkodzić dziecku z uwagi na.niską kcal. Zastanowił mnie też artykuł o insulinie, wynika z tego, ze niepotrzebnie ją brałam w poprzedniej ciąży i mogła przyspieszyć powstanie cukrzycy
Szkoda tylko, że tak lakonicznie napisane jest o acetonie bo ja go cały czas mam w śladowych ilościach,a jem o 24. Z artykułu wynika, że powinnam jeść na godzinę przed spaniem czyli ok. 22. No i nie powinny przed snem być zjadane węglowodany proste, a ja po złożonych mam full acetonu
Nic z tego nie rozumiem i nie wiem, co jest z.moją dietą nie tak. -
Ksanka skonczony mam 23 tydzien:) dziewczyny a robicie sobie te testy z moczu na obecność cukry i ciał ketonowych? Mnie lekarka zlecila i normalnie zalamka. Juz mialam niska obecnosc a dzis rano juz srednia. Jem jak głupia i nie moge ich zbic. Dzis mialam posilek nocny około 24.00myslicie ze to ma jakis wpływ? Jak nie jadlam w nocy to mialam tą niską obecność
-
Dorinka ja walczę cały czas z ketonami w moczu. Jak jem o 24 to mam ich mniej, ale jak zjem do 22 to mam kartonów na full. Nikt mi nie jest w stanie powiedzieć, jak je rozsądnie zbić.
Dorinka miałaś mniej ketonow, jak ostatni posiłek jadlaś wcześniej? Dobrze zrozumiałam? To.skoro miałaś ich mniej to może nie jedz o 24. A co na do.diabetolog, coś Ci poradził? -
No wlasnie wizyte mam dopiero w środę. Ale przez 2 dni jak zrezygnowalam z posilku nocnego i jadlam II kolacje okolo 20.30-21.00 i byl to ten "mój chlebek" z serem żółtym wędlina i pomidorem i masłem to rano mialam ten niski poziom a dziś z racji tego se poszlam pozniej spac po II kolacji w nocy zjadlam kolo 24.00 pol kajzerki z serem żółtym bo tak mi ta diab radzila. No ale chyba mi to nie sluzy. Czy zjem w nocy czy nie to poziom na czczo okolo 82-85 wiec nie wiem czy jest sens sie w nocy opychac. Zobaczymy jeszcze ja posilek wplynal na sniadanie. Dziś testuje pół małej grahamki jajko sadzone i pomidora:)
-
Taki pszenno zytni z blonnikiem ktory mi nie podnosi cukru:) Dziennie jem 6 posilkow bo więcej chyba bym juz nie dała rady. W tygodniu chodze spac kolo 22-22.30 dlatego ta II kolacje jem na okolo godzine przed snem. Wstaje roznie. Między 8-8.30 ale na około 2 godzin zanim wstane zawsze wstaje do ubikacji i wtedy juz robie ten test moczu. No a w soboty zazwyczaj chodze spac kolo 23-24 i wstaje koło 9.
-
Dorinka a możesz napisać, co dokładnie jesz i o której?
Zazdroszczę, że możesz pospać, ja wstaję o 6, żeby mieć jak najmniej acetonu i dobry cukier na czczo, ale ani 1 ani 2 się nie udaje
Ja jak badam ketony o 4 jak wstaję to ich nie mam, ale już o 6 rano są. No i najgorsze, że waga leci w dół. Ostatnio przybrałam 0,9kg i znowu.mamm -1 kg