Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ajwi trzeba było wsypać sobie do jogurtu 2 łyżki płatków owsianych i ja dodaje jeszcze 3-4 orzechy włoskie.
A ja zjadłam właśnie 5 pierogów z kapusta i grzybami babci i po 30 minutach mam cukier 129, będę mierzyć co 15 minut i zobaczę kiedy jest najwyższy. Mogłam zjeść mniej ale były takie pyszne)) mniam
-
No dziewczyny ja zadowolona ponieważ po w/w obiedzie 102
Narazie obiady wychodza mi najlepiej ale wole jeszcze nie zapeszac:) Dziewczyny a jak reagujecie na ser zolty? Bo moja diabetolog gdy jej powiedziałam ze tydzien temu na obiad mialam piers z pieczarkami i serem to kazala unikac mimo ze cukier wyszedl dobrze.
-
marzenka06 wrote:Ajwi trzeba było wsypać sobie do jogurtu 2 łyżki płatków owsianych i ja dodaje jeszcze 3-4 orzechy włoskie.
A ja zjadłam właśnie 5 pierogów z kapusta i grzybami babci i po 30 minutach mam cukier 129, będę mierzyć co 15 minut i zobaczę kiedy jest najwyższy. Mogłam zjeść mniej ale były takie pyszne)) mniam
Takie surowe te płatki? -
agatia wrote:Dziwi mnie, że ciezarnym każą mierzyć cukier po godzinie, skoro często skok jest dużo wcześniej lub dużo później. Też już się o tym kilkukrotnie przekonałam. Czyli.wynika, że mierzenie po godzinie jest mało miarodajne.
No właśnie wszyscy lekarze twierdzą, że największy skok jest po godzinie i dlatego tak zaleca się mierzyć ciężarnym....
Myślę sobie, że co organizm to pewnie inaczej to wygląda... Ja już staram się nie zwariować...ale ciężko bo wszedzie piszą co innego... -
bo może za dużą ilość dałam albo co, może po prostu zły dzień miały moje cukry
artykuł przeczytałam i ciekawymoże nie jesteśmy takie zgubione
co do tego mierzenia, to jak dostanę full pasków to też będę się częściej kłuć i ocenię to godzinę poteraz nie wiem czy to miarodajne czy nie, ale ufam że być takowe powinno
-
cześć dziewczyny! pisałam z Wami jakiś czas temu, ale ostatnio tylko czytam. Mam ogromnego doła związanego z moimi cukrami. Co bym nie zjadła to mam przekroczenia, a jestem na diecie od początku ciąży, czyli już 22 tc! Sama nie wiem, co robić, jem tyle ile zwykle, a cukry lecą w górę. Najgorzej jest po pierwszym śniadaniu, obiedzie i kolacji. I nie ma znaczenia, czy coś robię, idę na spacer, czy siedzę bądź leżę.Jem dużo kiszonek, mają obniżać cukier. Może mi coś poradzicie, bo do diabetologa jadę dopiero za 1,5 tygodnia a do tego czasu chyba oszaleję. Boję się już cokolwiek jeść, a cały czas jestem głodna. Czy to może normalne wraz ze wzrostem dziecka? POMOCYtwardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
twardan wrote:cześć dziewczyny! pisałam z Wami jakiś czas temu, ale ostatnio tylko czytam. Mam ogromnego doła związanego z moimi cukrami. Co bym nie zjadła to mam przekroczenia, a jestem na diecie od początku ciąży, czyli już 22 tc! Sama nie wiem, co robić, jem tyle ile zwykle, a cukry lecą w górę. Najgorzej jest po pierwszym śniadaniu, obiedzie i kolacji. I nie ma znaczenia, czy coś robię, idę na spacer, czy siedzę bądź leżę.Jem dużo kiszonek, mają obniżać cukier. Może mi coś poradzicie, bo do diabetologa jadę dopiero za 1,5 tygodnia a do tego czasu chyba oszaleję. Boję się już cokolwiek jeść, a cały czas jestem głodna. Czy to może normalne wraz ze wzrostem dziecka? POMOCY
A te cukry to jak Ci przykładowo wychodzą? -
Kurczę powiem wam ze idziemy dziś z mężem na urodziny i strasznie sie boję. Tyle pyszności na stole a malo co osiagalne dla mnie:( Zaluje ze do tej pory sie ograniczalam. Moglam jesc wszystko a nie jadlam bo mi sie nie chciało, a teraz nie moge jesc a mi sie chce;(
-
Twarden jakie masz te skoki cukru? Jeżeli duże to przyspiesz wizytę. Wzrost skoków cukru związany jest ze wzrostem łożyska. W najgorszym przypadku dostaniesz insulinę.
Długi ten artykuł?
Asioczek jak nie jesteśmy zgubione to stresc wnioski z artykułu? No nie mam kiedy poczytać. -
cukry na czczo ok, bo w granicach 80, co nawet się ostatnio poprawiło
wcześniej było ok 90. Po posiłkach zdarza się i 127, 134, częściej jest 120, ale rzadko mniej. Wcześniej na początku ciąży były ok, 110, 90 czasami. Zaznaczam, że jem to samo.
twardan
Piotruś jest już z nami
-
Agatia,
W artykule lekarz pisze, że nam ciężarnym stwierdza się tą cukrzycę na wyrost i ze meczenie nas utrzymywaniem tak restrykcyjnej diety jest trochę głupie. Pisze, że przypisywanie ciężarnym insuliny jeśli glikemia na czczo nie przekracza 100 a po posiłku 130 jest bezzasadne.twardan lubi tę wiadomość
-
artykuł jest na 1 str więc dasz radę
mnie nastroił pozytywnie. że dziecko nie będzie miało żadnych problemów jeśli słodka mama jest dobrze prowadzona
twardan piszesz że wcześniej po posiłkach było ok a teraz już nie... ja bym postarała się przyspieszyć wizytę. a może jesz monotematycznie i organizm się przyzwyczaił, lub masz stres przed nakłuciami, cały czas o tym myślisz, albo musisz skalibrować glukometr bo zawyża. ciężko coś poradzić... -
Asioczek, pisałaś wcześniej o obiadach. Fasolka na pewno nie podwyższa cukru, ma niski ig. Ja ją bardzo często jem.Raczej uważaj z ziemniakami i z tym sokiem z buraczkow. Mi mówili że wszystkie warzywa korzeniowe które się przetwarza podnoszą bardzo cukier. A ta rybkę i szaszłyki to pieklaś czy smażyłaś?
-
Twarden skoki do 130 traktuj na spokojnie. Ja pamiętam, że w poprzedniej ciąży w 28 tc miałam skoki po wszystkim. Dostałam insulinę i było ok. Oprócz śniadań do obiadu i kolacji brałam kilka jednostek.
Dzięki Ajwi za skrótdopiero.wróciłam do domu i nawet nie miałam czasu.na tą 1 str artykułu zerknąć. Czyli to co w artykule zgadza się z teorią mojej olewajacej diab. Ona mi tak powiedziała, że jak na czczo przekrocze 100 to dopiero insulina bo.wysokość do 100 i 130 po posiłku nie.szkodzi dziecku.
Ja uważam, że ciężarne są traktowane na wyrost na wszelki wypadek, bo przecież normalne cukrzyczki w.ciąży chciałyby mieć wyniki do 100 i 130
Moja kumpela cukrzyczka w ciążach miała skoki do 200 i więcej i ma zdrowe dzieciwięc na spokojnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2016, 17:43
-
Dzięki Agatia
u mnie to pewnie raczej stres przed badaniem podwyższa, bo cały czas myślę tylko o cukrach....a artykuł pozytywnie nastraja. Może nie będzie tak strasznie źle jak myślimy
No właśnie normalne- zdrowe dziewczyny to nawet nie wiedzą jakie mają cukry i jest wszystko ok.twardan
Piotruś jest już z nami
-
Ajwi wrote:Dziewczyny znalazłam fajnyfajny artykuł nt cukrzycy ciążowej, autorstwa dr n med.
Przejrzyjcie w wolnej chwili. Jest też o acetonie i insulinie
http://www.cukrzyca-terapia.pl/prezentacje/657-znowu-zamt-woko-cukrzycy-ciowej
Szyjki jeszcze kawałki sa, Mała nisko ale nie w kanale ale teraz może zejść w każdym momencie.
Na Ktg 0 skurczy.
Co do tego artykułu to czytałam go już dawno i też polecala na naszym wątku i mnie to przekonuje, bardzo rozsądne podejście.
-
Ksanko Zosia posłuchała mamy i siedzi w brzuszku do końca
Dziewczyny pamiętajcie, żeby myć dokładnie ręce przed pomiarem. Ja zrobiłam eksperyment po kolacji i nie umyłam rąk po przygotowywaniu kolacji, pokroiłam pomidora i chałkę. Godzinę po wyszło mi 160 szok. Po umyciu zmierzyłam 3 razy dla pewności i wyszło 90,90,91.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2016, 19:28
ksanka lubi tę wiadomość