Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi trzeba było wsypać sobie do jogurtu 2 łyżki płatków owsianych i ja dodaje jeszcze 3-4 orzechy włoskie.
    A ja zjadłam właśnie 5 pierogów z kapusta i grzybami babci i po 30 minutach mam cukier 129, będę mierzyć co 15 minut i zobaczę kiedy jest najwyższy. Mogłam zjeść mniej ale były takie pyszne :))) mniam

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asioczek to dziwne bo wszędzie, gdzie czytam fasolka szparagowa jest jako obniżacz glukozy.

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwi mnie, że ciezarnym każą mierzyć cukier po godzinie, skoro często skok jest dużo wcześniej lub dużo później. Też już się o tym kilkukrotnie przekonałam. Czyli.wynika, że mierzenie po godzinie jest mało miarodajne.

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dziewczyny ja zadowolona ponieważ po w/w obiedzie 102 :) Narazie obiady wychodza mi najlepiej ale wole jeszcze nie zapeszac:) Dziewczyny a jak reagujecie na ser zolty? Bo moja diabetolog gdy jej powiedziałam ze tydzien temu na obiad mialam piers z pieczarkami i serem to kazala unikac mimo ze cukier wyszedl dobrze.

3i49o7esw7obg123.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Ajwi trzeba było wsypać sobie do jogurtu 2 łyżki płatków owsianych i ja dodaje jeszcze 3-4 orzechy włoskie.
    A ja zjadłam właśnie 5 pierogów z kapusta i grzybami babci i po 30 minutach mam cukier 129, będę mierzyć co 15 minut i zobaczę kiedy jest najwyższy. Mogłam zjeść mniej ale były takie pyszne :))) mniam

Takie surowe te płatki?

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Dziwi mnie, że ciezarnym każą mierzyć cukier po godzinie, skoro często skok jest dużo wcześniej lub dużo później. Też już się o tym kilkukrotnie przekonałam. Czyli.wynika, że mierzenie po godzinie jest mało miarodajne.

No właśnie wszyscy lekarze twierdzą, że największy skok jest po godzinie i dlatego tak zaleca się mierzyć ciężarnym....
    Myślę sobie, że co organizm to pewnie inaczej to wygląda... Ja już staram się nie zwariować...ale ciężko bo wszedzie piszą co innego...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo może za dużą ilość dałam albo co, może po prostu zły dzień miały moje cukry ;)
    artykuł przeczytałam i ciekawy :) może nie jesteśmy takie zgubione ;)
    co do tego mierzenia, to jak dostanę full pasków to też będę się częściej kłuć i ocenię to godzinę po ;) teraz nie wiem czy to miarodajne czy nie, ale ufam że być takowe powinno :)

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny! pisałam z Wami jakiś czas temu, ale ostatnio tylko czytam. Mam ogromnego doła związanego z moimi cukrami. Co bym nie zjadła to mam przekroczenia, a jestem na diecie od początku ciąży, czyli już 22 tc! Sama nie wiem, co robić, jem tyle ile zwykle, a cukry lecą w górę. Najgorzej jest po pierwszym śniadaniu, obiedzie i kolacji. I nie ma znaczenia, czy coś robię, idę na spacer, czy siedzę bądź leżę.Jem dużo kiszonek, mają obniżać cukier. Może mi coś poradzicie, bo do diabetologa jadę dopiero za 1,5 tygodnia a do tego czasu chyba oszaleję. Boję się już cokolwiek jeść, a cały czas jestem głodna. Czy to może normalne wraz ze wzrostem dziecka? POMOCY

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twardan wrote:
    cześć dziewczyny! pisałam z Wami jakiś czas temu, ale ostatnio tylko czytam. Mam ogromnego doła związanego z moimi cukrami. Co bym nie zjadła to mam przekroczenia, a jestem na diecie od początku ciąży, czyli już 22 tc! Sama nie wiem, co robić, jem tyle ile zwykle, a cukry lecą w górę. Najgorzej jest po pierwszym śniadaniu, obiedzie i kolacji. I nie ma znaczenia, czy coś robię, idę na spacer, czy siedzę bądź leżę.Jem dużo kiszonek, mają obniżać cukier. Może mi coś poradzicie, bo do diabetologa jadę dopiero za 1,5 tygodnia a do tego czasu chyba oszaleję. Boję się już cokolwiek jeść, a cały czas jestem głodna. Czy to może normalne wraz ze wzrostem dziecka? POMOCY

A te cukry to jak Ci przykładowo wychodzą?

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę powiem wam ze idziemy dziś z mężem na urodziny i strasznie sie boję. Tyle pyszności na stole a malo co osiagalne dla mnie:( Zaluje ze do tej pory sie ograniczalam. Moglam jesc wszystko a nie jadlam bo mi sie nie chciało, a teraz nie moge jesc a mi sie chce;(

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twarden jakie masz te skoki cukru? Jeżeli duże to przyspiesz wizytę. Wzrost skoków cukru związany jest ze wzrostem łożyska. W najgorszym przypadku dostaniesz insulinę.

Długi ten artykuł?
    Asioczek jak nie jesteśmy zgubione to stresc wnioski z artykułu? No nie mam kiedy poczytać.

• twardan Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukry na czczo ok, bo w granicach 80, co nawet się ostatnio poprawiło :) wcześniej było ok 90. Po posiłkach zdarza się i 127, 134, częściej jest 120, ale rzadko mniej. Wcześniej na początku ciąży były ok, 110, 90 czasami. Zaznaczam, że jem to samo.

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam przyjmować witaminy, czy może to ma wpływ na te cukry? ale żeby po wszystkich posiłkach?

Dorinka zawsze tak jest, że jak nie można to najbardziej się chce jeść :)

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia,
    W artykule lekarz pisze, że nam ciężarnym stwierdza się tą cukrzycę na wyrost i ze meczenie nas utrzymywaniem tak restrykcyjnej diety jest trochę głupie. Pisze, że przypisywanie ciężarnym insuliny jeśli glikemia na czczo nie przekracza 100 a po posiłku 130 jest bezzasadne.

twardan lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    artykuł jest na 1 str więc dasz radę ;) mnie nastroił pozytywnie. że dziecko nie będzie miało żadnych problemów jeśli słodka mama jest dobrze prowadzona :)

twardan piszesz że wcześniej po posiłkach było ok a teraz już nie... ja bym postarała się przyspieszyć wizytę. a może jesz monotematycznie i organizm się przyzwyczaił, lub masz stres przed nakłuciami, cały czas o tym myślisz, albo musisz skalibrować glukometr bo zawyża. ciężko coś poradzić...

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 20 lutego 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asioczek, pisałaś wcześniej o obiadach. Fasolka na pewno nie podwyższa cukru, ma niski ig. Ja ją bardzo często jem.Raczej uważaj z ziemniakami i z tym sokiem z buraczkow. Mi mówili że wszystkie warzywa korzeniowe które się przetwarza podnoszą bardzo cukier. A ta rybkę i szaszłyki to pieklaś czy smażyłaś?

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • agatia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twarden skoki do 130 traktuj na spokojnie. Ja pamiętam, że w poprzedniej ciąży w 28 tc miałam skoki po wszystkim. Dostałam insulinę i było ok. Oprócz śniadań do obiadu i kolacji brałam kilka jednostek.

Dzięki Ajwi za skrót :) dopiero.wróciłam do domu i nawet nie miałam czasu.na tą 1 str artykułu zerknąć. Czyli to co w artykule zgadza się z teorią mojej olewajacej diab. Ona mi tak powiedziała, że jak na czczo przekrocze 100 to dopiero insulina bo.wysokość do 100 i 130 po posiłku nie.szkodzi dziecku.
    Ja uważam, że ciężarne są traktowane na wyrost na wszelki wypadek, bo przecież normalne cukrzyczki w.ciąży chciałyby mieć wyniki do 100 i 130 :)
    Moja kumpela cukrzyczka w ciążach miała skoki do 200 i więcej i ma zdrowe dzieci :) więc na spokojnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2016, 17:43

• twardan Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Agatia :) u mnie to pewnie raczej stres przed badaniem podwyższa, bo cały czas myślę tylko o cukrach....a artykuł pozytywnie nastraja. Może nie będzie tak strasznie źle jak myślimy :)
    No właśnie normalne- zdrowe dziewczyny to nawet nie wiedzą jakie mają cukry i jest wszystko ok.

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    Dziewczyny znalazłam fajnyfajny artykuł nt cukrzycy ciążowej, autorstwa dr n med.
    Przejrzyjcie w wolnej chwili. Jest też o acetonie i insulinie
    http://www.cukrzyca-terapia.pl/prezentacje/657-znowu-zamt-woko-cukrzycy-ciowej
    Hej dziewczyny, ja po wizycie, na razie się nie rozpakowuje.
    Szyjki jeszcze kawałki sa, Mała nisko ale nie w kanale ale teraz może zejść w każdym momencie.
    Na Ktg 0 skurczy.

Co do tego artykułu to czytałam go już dawno i też polecala na naszym wątku i mnie to przekonuje, bardzo rozsądne podejście.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanko Zosia posłuchała mamy i siedzi w brzuszku do końca :)

Dziewczyny pamiętajcie, żeby myć dokładnie ręce przed pomiarem. Ja zrobiłam eksperyment po kolacji i nie umyłam rąk po przygotowywaniu kolacji, pokroiłam pomidora i chałkę. Godzinę po wyszło mi 160 szok. Po umyciu zmierzyłam 3 razy dla pewności i wyszło 90,90,91.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2016, 19:28

ksanka lubi tę wiadomość

‹‹ 263 264 265 266 267 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ