X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia czyli co dokładnie powiedziała lekarka na skoki po 30 min? Żeby je olać?
    Ja gdybym nie zmierzyła po 30 min to bym nie wiedziała, ze mam skok powyzej normy i wyszło by, że mam po godzinie 75.

Dokładnie podałam jej przykład ze 30 min po jablku złapałam 122 a po godz spadło. Powiedziała ze 122 to nie jest źle i mam mierzyć po 1h .(a 93 na czczo to dla niej bardzo źle ) a dziś po jablku i truskawce nie skoczylo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka a ile kromek zjadłaś?
    Monilia śledź jak najbardziej ok, ale pewnie śmietana podbiła cukier. Mi dzisiaj zupa ze słodką śmietanką podbiła cukier po 30 min, ale warto było dla takiej kalafiorowej ;)

monilia84 lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Wiecie dzisiaj kupiłam nowy chleb orkiszowy ale ma też mąkę pszenna i po kolacji cukier wyszedł mi 133 ... masakra.

Mój też ma pszenna a lepiej mi służy niż ten najprostszy zytni. Spróbuj jeszcze raz np rano i jak będzie powtórka to będzie wniosek ze ci nie służy i poszukasz innego. Mi po mozzarelli do granicy cukier dochodzi a po fecie nie. A tak mi się chciało a'la fety (czytaj soli :D )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monilia84 wrote:
    Agatia gratuluje super wieści :)
    Ja mam juz pierwsze przekroczenie po kolacji 129 :( ale zjadlam 2 kromki z szynka, śledzia w smietanie, pomidor i ogorek i sie polozyłam i chyba cos sie nie udalo :( Moglam nie dokladac tego sledzie :( Szkoda ze pogoda do dupy bo wiecej bym sie poruszala i moze by niższy był cukier :( Oj ten cholerny cukier :)

Ja też jadłam śledzia i to 150 g na drugie śniadanie. Ale sama go zrobiłam i zamiast śmietany był jogurt. Cebula mi tylko ciazyla wiec na drugi dzień zjadłam bez. Zarlam a nie jadłam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki wiec ja już po teście chlebka. Po kanapce z masłem,pomidorem jednym, 1 plastrem wędliny, i musztarda 102. Ale sama nie wiem czy to zasługa chlebka czy dobrych cukrów na wieczor bo o 16 po takim zestawie tylko bez pomidora ale ze starym chlebkiem mialam 115. Zobaczymy jutro jak to sie bedzie kształtować :)
    Agatia gratulacje udanego USG :)
    Kamcia nie przejmuj sie, napewno wszystko jest ok :) Mysle ze gdyby nie daj Boże bylo cos nie tak to lekarz od razu by ci powiedział więc głowa do góry ;)

monilia84 lubi tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i wmusiłam w siebie kromkę chleba z białym serem i szczypiorem bo pojawił się sladowy aceton :/
    Zjadłam dwudaniowy obiad i po 3h aceton, a brzuch pęka z przejedzenia. Masakra jakaś. Najgorsze, że nie mam pumpernikla i nie wiem co zjeść przed snem. Chociaż najchetniej już bym poszła spać, ale wstanę o 5 ;)
    No i rypło mi się śniadanie bo bez pumpernikla nie bardzo co mam zjeść ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka nawet 115 to super. Ja pi fasolowej miałam 119 to dużo ale w normie :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia super, że wieści dobre :)
    Co do gołąbków to ja przetestowałam i takie z brązowym ryżem z kapustą włoską i normalne i cukry było ok

agatia lubi tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gołąbki można zrobić z kaszą :)
    A śledzi diabetolog kazała się wystrzegać.. Podobnie zresztą jak tuńczyka (metale ciężkie) i łososia (tlusty).

Agatia przestan kłuć swe zacne paluszki po 30 min:) skoro trzymamy się obowiązujących nas norm to one mówią - mniej niż 120 po godzinie:)

Kamciaelcia kość jest na pewno na swoim miejscu. Zresztą te badania to i tak o niczym jednoznacznie nie rozstrzygają. Moj gin mi zawsze powtarza - obraz ultrasonograficznie prawidłowy ale to wcale nie musi znaczyć, że wszystko jest ok. Po prostu obraz jest w granicach normy i tyle. Dopytywalam o to kiedyś a że on że mną jest zawsze szczery do bólu to mi właśnie tak odpowiedział. To samo działa w drugą strone. A że lekarze to często nic pacjentowi powiedzieć nie chcą bo im się wydaje, że człowiek przychodzi do lekarza i nie musi wiedzieć co mu Dołęga to ją bym się nie przejmowala. Jakby coś dostrzegł niepokojacego to od razu coś by powiedział bo balby się nie powiedzieć. Głowa do góry! Fasolka rośnie cała i zdrowa! :)

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie z rana :) Kamciu o której wizytujesz dzisiaj? Oczywiście kciuki zaciśnięte będą za dobre wieści.

Ja się wczoraj przenabiałowiłam i w nocy jak wzięłam łyka kefiru to wylądowałam na pół nocy w wc. Co mnie zdziwiło, że rano nie miałam ketonów. A zjadłam po 21 ostatni posiłek. Dziwne to wszystko :)
    Na czczo bez szału, zrobiłam 2 pomiary, żeby sprawdzić, czy cukier nie rośnie i wyszło 90, 87. Ponieważ mój gluko zawyża to robię 2 strzały ;)

Ale jestem śpiąca, chyba zjem potem ciepłej zupki i pójdę spać.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz wejdę na komp :) tez juz nie śpię

agatia lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi :)
    ja chcę gołabków klasycznych :D kasza i ryż brązowy je zepsuja. przecież ja kilogramami zjadam kasze! już swojemu zapowiedziałam, ze jutro robimy. Ja serio gołąbków nie robiłam wiele lat, uznałam za zbędną robotę, skoromozna dobre kupić. Ja już w sumie gotuję 13 lat odkąd moja mama zmarła. Pewne rzeczy muszę sobie przypomnieć
    a co do sledzi-nikt mi ich nie zabroni!!!mój dziadek był rybakiem w Mrzezynie i od najwcześniejszych lat jem śledzie. A w zamrażalce ma zawsze zapas świeźych śledzi bałtyckich, flądr i dorsza. Zawsze w Kołobrzegu kupuję. Sledź z bałtyku naj! inne mają różowy kolor, śmierdzą przy smażeniu i nikt nie chce ich jesć. a te solone to nawet z bałtyku nie są. Ale wchodzą i smakują. Moja diab mówiła, że mogę zjeść nawet gąskę (uwielbiam piers z jablkami) bo to ciąża i trzeba sobie czasem dogadzać. A to dopiero tluste. Ciekawe, co ci lekarze sami jedzą? Dla mnie z pewnymi radami moga się wypchać!!

Agatia, wizytę mam o 17.40, więc jeszcze jeszcze daleko...niestety..,.dzis spac nie mogę , bo śniła mi się sprawa z pracy!!Ketonów brak, ale cukier 92 i 91. Mniejszy był cukier, jak zjadłam kanapke, ale już o 7 łapałam ketony(zaczeły się pojawiac bo kolor był nijaki), a wczoraj fasolowa z makaronem i ketonów brak, lecz ten cukier...musze to wyczuć. jak fakt jedzenia orzechów do kawy. Na śniadanie mam wtedy ok 100-110

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi, co do usg. Ale ja naprawdę nic nie wiem, tylko 4 fakty, ktyóre sama przeczytałam, kiedy wycierałam się w gabinecie!!!NIc lekarz nie chciał zdradzić. Mam czekać na wyniki do 3 marca. Wiec dzis jade prywatnie. A co do diagnozy usg. Moja córka urodziła się chora, co wyszło dobę po cc. Zadne badanie usg nawet najmniejszej watpliwości nie pokazało!!!Z połowkoweg mam płytkę, gdzie gin dokładnie serduszko mierzył i ogladał, idealne. I w tym sęk, ja w usg nie wierzę, ale nigdy mi się nie zdarzyło niczego sie nie dowiedzieć. Przy tej ciąży po 20 tc będę miala robione echo serca płodu przez kardiologa(tez na nfz)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia cukier niższy i ślad ketonow masz jak zjesz kanapkę o której?
    Bo ja wczoraj zjadłam wcześnie po 21 i ketonow ani śladu (mimo żołądkowych rewolucji), ale cukier wyższy. A jak jem później 22-23 to lepszy cukier, ale są ketony.

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się nie chciało dzisiaj robić śniadania i stwierdziłam, że oj tam oj tam zjem to, co na kolację i co? Pół grahamki plus żółty ser plus ogórek kiszonym równa się cukier 141... Bleeeee
    Jednak muszę się bardziej pilnować... A przecież na początku swojej diety juz popelnilam ten sam błąd... Dzisiaj myślałam sobie naiwnie, że to pewnie była pomyłka...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, ja zawsze jem o 21.30 ale ta kanapka była we wtorek, co mi sie przez Gorzów i wszystko inne godziny jedzenia poplatały, a ja w ogóle apetytu nie miałam. I dla zasady kanapka zamiast makaronu. Ketonów o 5 nie było, a o 7 jakby zaczeły sie pojawiać (nie było jeszcze 5 ale juz inna barwa). Wczoraj zajdłam standardowo zupke z makaronem, 1h po niej 109, insulina i spac...a moze pora insuliny cos zmieniła?zawsze daję o 22.30. ale przez dwa dni było to o 22 i szłam szybciej spac. Muszę spr dwie opcję-albo rodzaj jedzenia na noc, albo pora insuliny

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi
    w tym problem- SNIADANIE :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi ja I śniadanie dzielę na dwa. Na pierwsze jem kanapkę (dzisiaj z białym chlebem), dwie parowki i pomidor - cukier 90. Po 1,5h jem makaron z czymś albo owsiankę. Dzisiaj zjadłam owsiankę z zupą ciekawa jestem cukru bo mało nie zjadłam ;)

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczynki :) Jakie z was ranne ptaszki :)
    Ja dzis na sniadanie testuje makron z wczorajszego obiadu. Ale juz wiem ze jednak bede musiala poszukac czegos innego bo jednak trochę to dla mnie za ciężkie na I sniadanie i niedobrze mi po tym. Moze tez zaczne dzielic sniadanie na 2 i wtedy cukier przy pierwszym będzie lepszy.
    Rano ketonow brak, cukier na czczo ok ale za to odebralam wczoraj wyniki badan i 1 raz pojawily mi sie bakterie w moczu a wypijam ok 2l wody dziennie :( Moze to te wizyty u lekarza daly o sobie znac bo troche wtedy wymarzlam a przed ciążą mialam dosc wrażliwy pęcherz.
    Dziewczynki a mam pytanko. Mialam robione badania na hemoglobine glikowana ale szczerze powiedziawszy nie wiem po co ani co z tego wynikło. Lekarka powiedziała tylko ze jest ok i jakos wtedy nie myślałam zeby zapytac :)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hemoglobina glikowana pokazuje jak cukry skakały w ciagu ostatnich 3 miesiecy(bo tyle zyją krwinki), wysoka swiadczy o cukrzycy, teraz tez ci powtórza badanie za jakis czas, czy masz cukrzyce ciażowa unormowana

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 284 285 286 287 288 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ