X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka ale przecież masz dobry cukier...
    Zły to miałam dzisiaj ją 141 ...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jam mam takie pytanie-mierzyłam cukier po 55 min od rozpoczęcia sniadania, kropla krwi tak poleciała , że aż rozlała sie po całym palcu, aż pod paznokieć. Zebrałam jakoś na pasek i ...130! wyszłam, wzięłam głeboki oddech i pomyslałam, ze nie możliwe. jeszcze raz zmierzyłam-119
    po 1h od śniadania, tej oficjalnej( u mnie czas wysrodkowany) cukier 108

czy te 130 to skok, czy błąd przez ta rozlaną i zbierana na pasek kroplę krwi?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 10:13

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka, weglowodany podnoszą a te dodatki jak kabanosy i parówki maja ich niewiele

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia nie powiem Ci czy te 130 czy 119 to błąd pomairu czy nie. Ja też mam takie rozbieżności często.
    Ale to tak ja mówiła diab gluko moze dac 11% różnicy zarowno w górę, jak i w dół.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 10:23

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia nikt z całą pewnością tego nie stwierdzi ale skoro kolejne dwa pomiary ok to ja bym tak przyjęła...

Zakazane jabłko plus owsianka z 3 łyżek płatków i łyżki jogurtu naturalnego i cukier 96...

A po tej wstretnej bułce z serem żółtym 141.... I gdzie tu sprawiedliwość?
    A probowalyscie np. zjeść na śniadanie np. serek wiejski?

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, witajcie Dziewczęta!

Wypada się przywitać w gronie Słodkich Mam!
    O cukrzycy ciążowej wiem od ok. 12Hbd, od tamtej pory dieta i mierzenie cukrów.
    Na krzywej przekroczenie jedynie na czczo.
    U mnie sprawdził się system totalnej kontroli życia - pobudka 8.30-8.50; posiłki co 3-3,5h; przed snem ok. 22.30-23.00 ok. 150g mleka; zasypiam zwykle ok. północy. Na czczo w granicach 83-89, a po posiłkach... same wiecie... ;)

Odniosę się do ketonów. Podczas szkolenia na Karowej nic na ten temat nie mówili, więc gdybym sama się nie interesowała cukrzycą, to nigdy bym pasków nie kupiła.
    U mnie ketony wychodzą często - początkowo były to wartości wysokie - to był początek diety. Obecnie ilość ketonów zależy od tego ile piję i jak długo nie oddaje moczu - zwykle coś tam jest, mierzę wyłącznie rano.

Tydzień temu robiłam badanie ogólne moczu - w domu ketony z porannego moczu średnie, w laboratorium - mocz czysty, ketony=0!
    Wychodzi na to, że (przynajmniej u mnie) paski są nadczułe.

Chciałam Wam to napisać, żebyście się tak bardzo nie martwiły...

• monilia84 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

U nas na czczo wyjątkowo 82 a po śniadaniu 92 czyli super. Ja mam to że po tych posiłkach nie mam problemów z cukrem tylko od kolacji mi się zaczyna.

Co do mierzenia na czczo to tak jak dziewczyny pisały 8h powinno być po posiłku. Ja ostatni posiłek jem w okolicach 21-21:30 a rano mierzę 7-8:00 i mam zawsze ok, ale to zależy od organizmu. Każda z nas jest inna, na inne jedzenie jej organizm reaguje.

U mnie bułeczki niestety dupa, po zupach zawsze mam malutko, po rybach też bo to białko, wczoraj chyba przesadziłam z ilością na kanapkę wieczorem i dlatego taki brzydal mi wyskoczył.
    Dzisiaj na śniadanie zjadłam nowy chleb i cukier ok, a pewnie wieczorem go zjem i będzie dupa :)

A co do rozbieżności Kamcia może forma naciągnięcia krwi przez pasek była zła, bo miałam rozlaną krew, cholera wie, teoretycznie pasek powinien być czysty tylko okienko powinno zassać krew :) Ja też kiedyś sprawdzalam te rozbieżności bo miałam dość spore i powiedziałam o tym diabetolog to powiedziała że mam nie mierzyć drugi raz bo to sensu nie ma, także teraz jak mi się zdarzyło 45 co wydało mi się nie możliwe to sprawdziłam z drugiej ręki i 80 także nie wierzę w ten glukometry, tylko badanie w krwi żylnej jest wiarygodne.

Miłego dnia :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) Miałam robione badania lab, pod kątem hemoglobiny , diabetologa mam teraz dopiero 14 Marca a w ogóle nie orientuje się w wynikach.

jednostka
    Hemoglobina Glikowana (ICD-9:L55) wynik 5,51 %
    Hemoglobina glikowana (IFCC)(ID-9:L55) wynik 36,72 mmol/mol

Wiem że wy też pewnie specami nie jesteście :) ale czy oriętuje się któraś w wynikach??
    Pozdrawiam .

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, wiem , że glukometrom sie nie wierzy, bo ich błąd pomiaru dotyczy cukrów i w góre i w dół (niby na polskim rynku pomiary pow 75 mogą odbiegać + i - 25%)
    a nie wierzyłam, że mam te 130(poza tym mierzone przed czasem), dlatego zmierzyłam drugi raz, a ten trzeci to był o normalnej wymaganej porze pomiaru. Więc teoretycznie powinnam zabdać tylko ten trzeci raz(108) i go wpisać, ale siebie sprawdzam i wole czesciej mierzyć. Wyższe cukry mam czesto po 30 min

a co do moich ketonów. Wczoraj zaczeły rano się pojawiac bo odpusciłam z jedzeniem dzień wczesniej. Dziś ketonów nie było rano nawet pożniej-wniosek jeden dla mnie. Jak sa to są, jak ich rano nie ma, to i wciagu dnia nie ma.

Agatia, ty mierzyłaś aceton w domu i był śladowo a w lab już 0
    dlatego ketony mnie nie martwia. Ale jestem przejedzona i chetnie bym jadła mniej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuninka wrote:
    Witam :) Miałam robione badania lab, pod kątem hemoglobiny , diabetologa mam teraz dopiero 14 Marca a w ogóle nie orientuje się w wynikach.

jednostka
    Hemoglobina Glikowana (ICD-9:L55) wynik 5,51 %
    Hemoglobina glikowana (IFCC)(ID-9:L55) wynik 36,72 mmol/mol

Wiem że wy też pewnie specami nie jesteście :) ale czy oriętuje się któraś w wynikach??
    Pozdrawiam .

glikowana najlepsza jak 5, ale twoja dobra, prawdziwi cukrzycy maja nawet 9

Niuninka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    glikowana najlepsza jak 5, ale twoja dobra, prawdziwi cukrzycy maja nawet 9

Uff ulżyło mi :) Już się bałam że bedzie mnie diab. opierdzielać na czym świat stoi :D
    Dziękuję :)

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5% to marzenie diabetyka:)
    ja mam4,6 i wg mojego lab to w normie(czyli inne normy niz któraś z dziewczyn dzis podała)
    znalazłam te normy, u mnie (lab Diagnostyka 4-6%)
    a to drugie mam 26,67 ponizej normy(norma 29-42
    niuninka, a to twoje pierwsze badanie hemoglobiny?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 11:12

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    5% to marzenie diabetyka:)
    ja mam4,6 i wg mojego lab to w normie(czyli inne normy niz któraś z dziewczyn dzis podała)a to drugie mam 27 ponizej normy
    niuninka, a to twoje pierwsze bafdanie hemoglobiny?

tak moje pierwsze badanie. Miałam wcześniej diab. który tylko sugerował się moimi wstępnymi badaniami po których wyszło że mam cukrzyce, i na moich własnych pomiarach glukometrem. Jedynie co wiedziałam to jaką dietę stosować. Zmieniłam niedawno diab. i dopiero teraz tak naprawdę czuję , że ktoś w końcu się mną pod tym kontem zajął. Koniec ciąży a ja się więcej dowiedziałam na jednym spotkaniu z tą nową diab. niż przez całą ciąże u tego cymbała co mnie prowadził wcześniej . O tyle dobrze , że cukier teraz na koniec ciąży znacznie się poprawił :)

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niuninka, najważniejszy jest twój spokój ducha, wię lekarz dobry, skoro cię uspokoił
    bierz tez pod uwagę, że pod koniec ciąży cukry mniej szaleja, a tobie już tak malutko zostało, pozazdroscić tylko :)
    ja to boję sie liczyć ile mi zostało bo 13tc to tak mało brzmi,a pierwszy trymestr to jak poczatek poczatków :D

Niuninka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po jaglance z jabłkiem zmierzyłam cukier po 40 min wynik 123, po godzinie 103.
    Zatem mierzenie po 1h to dupa zbita.

• Niuninka Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    niuninka, najważniejszy jest twój spokój ducha, wię lekarz dobry, skoro cię uspokoił
    bierz tez pod uwagę, że pod koniec ciąży cukry mniej szaleja, a tobie już tak malutko zostało, pozazdroscić tylko :)
    ja to boję sie liczyć ile mi zostało bo 13tc to tak mało brzmi,a pierwszy trymestr to jak poczatek poczatków :D

Ja w 12 tyg. ciąży to dopiero się dowiedziałam o cukrzycy :) szybko zleci :) mi nawet nie wiem kiedy zleciało , a do diety można się przyzwyczaić :)
    Oj malutko :) termin na Kwiecień a małemu jeszcze się tak śpieszy że w Marcu jeszcze się według gin. urodzi. szyjka skrócona , rozpulchniona i tyle tylko ze zamknięta. A kluseczka jest bo 19 lutego jak mialam usg 34 tydz. to ważył 2800 g ;D
    strasznie się bałam ze przez tą cukrzyce bedzie miał makrosmie bo to już niestety nie chodzi tylko o większą masę urodzeniową .

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, tak cos czulam ze mierzysz i wczesniej:) ja sie trzymam godziny

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niuninka 2 grudnia wg usg moja mała miała 3kg
    dzień później była już ze mna 3560 g
    sprzet sie myli w obie strony

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 11:37

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia,
    Cukry po spożyciu pokarmu rosną i spadają... Norma mówi ile maja wynosić po godzinie (czytaj do jakiego poziomu maja spaść). Gdybyś zmierzyła po 15 minutach to może miałabyś i 160... Nie wiadomo... W oggt nie mierzą cukru po 40 min tylko po godzinie... Jakby mierzyli po 40 minutach to mało kto by przeszedł ten test...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi z tego co czytałam to u ciężarnych najwyższy wzrost gllukozy we krwi jest po godzinie i wynosi do 120. Więc nie powinien cukier przed upływem godziny być wyższy niż po godzinie. Do godziny powinien osiągnąć mkasimum, a potem spadać do wielkosci przedposilkowej 60-90.
    Będę mierzyla teraz i po 30 min i godzinie, żeby za tydzień powiedzieć diab.

‹‹ 286 287 288 289 290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ