Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dorinka
Ja jem serek wiejski z cynamonem a w sprawie kanapek Ci nie poradze bo nie jadam... Kanapkę jem wieczorem z żółtym serem a tak to na pierwsze śniadanie najczęściej jajko na twardo, warzywa i ćwiartkę grahamki..., na drugie śniadanie jablko i owsianka a na podwieczorek rzeczony serek z cynamonem i połowa grahamki... -
Dorinka
Ja całą ciążę miałam twardy brzuch. Dla mnie to bylo normalne bo przecież innego brzucha ciazowego nie znałam. Dopiero nasz ordynator to dojrzał. Ale on zawsze był twardy - każdy macajacy to czułmoże taki moj urok nic się nie skrocilo do końca. Miałam taką piłkę z przodu. Teraz wyglądam juz podobnie.
-
Dorinka daj przepis na tą nutelle brzmi fajnie.
Kamcia mi też po owocach po 30-40 min, po zupie ze słodką śmietanką też, po innych rzeczach pewnie też.
Ale po "normalnym" jedzeniu tak jak dziś domowa zupka po 30 min 84, po godzinie 103.
Mi chodzi o to, żeby wyłapać po czym mam.te skoki po 30 min bo teraz jest do 123, a za 2-3 mc jak łożysko urośnie będzie do 140-150. I tego się boję. -
Ale jak będzie 150 to i tak dużo będzie po 1h wiec w porę i bez paniki kochana to zauważysz (ze dieta to za mało ) ale nie zakładaj od razu najgorszego większość dała rade do końca na diecie. Ksanka pierwsza ze znanych mi tu dziewczyn przywita dzidzie
-
Kamcia nie do końca się zgodzę z tym, że po godzinie tez będzie wysoko. Po 30 min mam 123 po kolejnych 30 mam 75. Więc przy np przy 150 po 30 min po kolejnych 30 mogę mieć 100 i ucieszyć się, że to norma.
Dla dziecka w brzuszku nie ma różnicy czy skok jest po godzinie czy po 20 min. -
Mieciutkie awokado
Dwie łyżeczki ksylitolu
Dwie łyżeczki kakao
5 łyżek mleka migdałowego, kokosowego
Sposób przygotowania:
Obrane awokado mieszamy z resztą składników i miksujemy na gładką masę.
Fajnie brzmi tylko ciekawe czy taki slodzik zdrowy dla dzidziusia i zastanawia mnie jak smakije to mleko. Bo ja probowalam sojowego i bylo obrzydliwe. Jak woda z blotnistej kałużyagatia lubi tę wiadomość
-
kamciaelcia wrote:Mam wrażenie ze coś kochana panikujesz?taka spokojna byłaś po wizycie u diab...Tule Tule
Dorinka brzmi nieźle, muszę spróbować choć mi ksylitol już kiedyś cukier podbił
Ajwi ale stewię tylko naturalną z liści, nie słodzik ze stewią bo one mają maleńko stewii dużo chemii. Jedno i drugie ksyl i.stew naturalne, ale nie zalecane w ciąży z uwagi na brak znajomosci wpływu na dzidziola brzuchola.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 16:04
-
dziewczyny ja tu martwiłam się cukrami a wyszedł mi podwyższony AIAT! norma jest od 0 do 36 a ja mam 80! mąż kazał mi nie czytać tego co w necie, bo podobno masakra. złapałam takiego doła, że nic tylko płakać. wizytę u ginekolog mam w poniedziałek. czeka mnie pewno seria badań i kto wie czy nie szpital...
oprócz tego muszę się suplementować wapniem.
miałyście badanie AIAT i elektrolitów w czasie ciąży? jeśli nie to koniecznie poproście o skierowanie diabetologa czy ginekologa!
-
Asioczek ja w pierwszej ciazyr mialamr podwyższony Alat i to w ciąży normalne. Żeby stwierdzić cholestazę muszą też być.inne parametry podwyższone. Leżałam z dwoma dziewczynami z cholestaza dostawaly kroplowki z wit C na wyplukanie organizmu i urodziły w 37 tc zdrowe dzieciaki,.Więc spokojnie.
-
Ajwi ja miałam uczulenie na lokciach i lekarz kazał mi na wszelki wielki zbadać. Okazało się, że miałam alergię na pościel szpitalną
wtedy mi lekarz powiedział, że po 1. Alat w ciąży często jest podwyższony 2. Przy diecie cukrzycowej, która dietą lekkosyrawną nie jest alat bardzo często jest podwyższony
-
mnie diabetolog zleciła elektrolity i właśnie AIAT a nie Alat. alat i aspat nie miałam.
mnie nic nie swędzi, tzn. teraz jak się denerwuje to wszystko boli i swędzi, ale wcześniej było ok.
agatia a jakie były twoje wyniki dla aiat? i co ci lekarz na to zalecił i jakie badania inne trzeba do tego wykonać? byłabym wdzięczna jeśli byś poszukała