Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
hejka, ja jak zwykle cukier na czczo wysoki
muszę sobie wszystko poprzestawiać jednak. ostatni posiłek będę jeść o 21.50 a mierzyć się na czczo o 6.00. zobaczę jakie wtedy wyniki będą.
dziś o 16 mam diabetolog to się jej wypytam jak dzielić sobie jedzenie żeby przed południem nie być glodna skoro będę wcześniej wstawać. dostanę receptę na paski to pokłuję się dziś częściej aby wiedzieć czy wszystko jest ok.
mnie też nie chce krew z palca lecieć i muszę wyciskać. a dlaczego wyciskanie jest zabronione? czy ono zawyża czy zaniża? -
agatia a jak się robi owsiankę?
mnie chyba nie wychodzi tak jak powinna, chyba coś źle robię.
ja się obawiam wyników hemoglobiny glikowanej, bo przez ostatnie 3 miechy jadłam zastraszające ilości słodkiego i ogólnie sobie dogadzałamteraz żałuję...
-
kamcia aż boję się wam napisać ile miałam na czczo...
ostatni posiłek zjadłam 21.50 a potem koło pierwszej w nocy pół pieczywa chrupkiego z dodatkami. o 6 poszłam ot tak zmierzyć cukier i było 99! napiłam się wody i poszłam dalej spać do 7.30. i było już 94. prawdą jest że zmieniłam pieczywo chrupkie- już nie sonko tylko chaber,ale wątpie żeby to zawyżało wynik. lepiej chyba rzeczywiście odrzucić ten nocny posiłek... -
nie umiem ci, asioczek, poradzić, bo sama nie odkryłam zasady dotyczącej cukrów na czczo. gdyby mi wyszło 99 zmierzyłabym jeszcze raz, ale te 94 to też takie niefajne. |Wazne ze masz dzis wizyte i popytasz i cos sie dowiesz
asioczek86 lubi tę wiadomość
-
ja mam ostatni już pasek, więc trzymam go żeby zmierzyć się po obiedzie. dzięki za pocieszenie. poza tym muszę bardzo wyciskać, bo krew nie chce lecieć. mała kopie w brzuchu więc mam nadzieję, że jest ok. ale jak z rana takie cukry to już potem wszystko mnie dołuje.
choć przyznaję, że jak na czczo cukier wyższy to po sniadaniu jest lepszy -
Asioczek86
Wyciskanie podobno zawyża wyniki bo wyciska się tez płyn tkankowy, w którym stężenie glukozy jest wyższe...
Mi diabetolog mówiła, że żeby był dobry pomiar na czczo to minimum 8 h od ostatniego posiłku... Nie powinno się też w tym czasie pić... Na czczo to na czczo...
Żeby nie wyciska krwi kazała pocierac palca ręcznikiem frotte pod mocno cieplą wodą... Nie probowalam bo na te pomiary nie starczyłoby mi ręczników:) -
Co do tej kropelki krwi to mnie wlasnie tez nie leci normalnie. Nie wolno usiskac bo krew moze sie wymieszac z plynami i wynik będzie nieadekwatny ale gdy sie pytalam o to lekarza to powiedziała ze chodzi o takie wyciskanie na sile tej krwi z palca. Lekko przez ok. 3 sek po bokach palca moza ucisnac. Zreszta sama lekarka lekko uciskala mojego palca jak mi mierzyła cukier. No i masażyk palca przed nakluciem obowiazkowy
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
agatia wrote:Ajwi ja I śniadanie dzielę na dwa. Na pierwsze jem kanapkę (dzisiaj z białym chlebem), dwie parowki i pomidor - cukier 90. Po 1,5h jem makaron z czymś albo owsiankę. Dzisiaj zjadłam owsiankę z zupą ciekawa jestem cukru bo mało nie zjadłam
No właśnie ją też dziele...
A to było tylko pół bułki i plaster sera...ale już to kiedyś testowalam i miałam 136... Teraz naiwnie myslala!m, że to może wcześniej był blad pomiaru... Na drugie śniadanie zjadlam jabłko i owsianke z 3 łyżek płatków z łyżką jogurtu i cynamonem... -
mi masażyk przed nie pomaga, a co do pocierania, to gdzies czytałam własnie, ze tego nie mozna
w instrukcji glukometru: przy pomocy nakłuwacza nakłuj bok opuszki palca.w celu lepszego uformowania kropli krwi rozmasuj palec w kierunku opuszki, lekko uciskając. -
na czczo tak całkowicie to może być osoba która przesypia całą noc. ja budzę się przynajmniej 2razy w nocy i idę do wc. jak czuję że mam sucho w ustach to biorę łyka wody.
no dobra idę coś zjeść. brr ale zimno dziś i jakoś głowa pobolewa. do później -
Ale przez to, że cały czas jem zapominania o piciu...
W ogóle powiem wam, że ją w tej ciąży cierpię na jakiś wodowstręt.
Dlatego ratuję się zupami...
Zresztą ja nigdy nie wypijalam zalecanej ilości wody...
A co do bakterii w moczu to mi wyszły ostatnio nieliczne ale wyszły mi też leukocyty 10-15 i gin mi dał taki jednodniowy antybiotyk... Czy pomógł to się niedługo okaze bo będę robić badania...
Wcześniej też mi wyszły raz bakterie a posiew nic nie pokazał... -
No i mam wynik po sniadaniu. Wczoraj po obiedzie 93 a dzis to samo na sniadanie i 116. Niby w normie ale w gornej granicy. Co ja mam jesc zeby miec cukier w okolicach 100?
Jak wy to robicie ze jecie po calych kanapkach jeszcze z parowkami albo innymi dodatkami i macie takie niskie cukry?
Chyba jednak spróbuję ten ten obrzydliwy biedronkowy robalowy chleb na I sniadanie bo juz nie mam pomysłu.