X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po zupie krem maleńkiej ilości po 30 min 118, po 40 110, po godzinie 80.
    Zatem z tym pomiarem po godzinie to niestety słabo miarodajne.
    Po każdym posiłku najwyższy cukier mam po 30-40 min, nawet nie chcer myśleć ile mam po śniadaniu po 40 min.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 13:51

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Dziewczyny to ja juz sama nie wiem jak mamy mierzyc. Mnie kazali po godzinie od zakonczenia posilku i bede sie starac wierzyc ze tak ma byc :)
    Bylam dzis na zakupach i kupilam sobie keczup z kotlina 60% mniej kalorii. Probowala go ktoras? Bo ja boje sie go uzyc wiec kupilam jeszcze stewie w tabletkach i cukinie i planuje zrobic swoj domowy keczup :) Myslicie ze jest szansa ze bedzie po nim ok?

Tak mówią wytyczne polskiego towarzystwa diabetologicznego, rekomendacje who i ADA... Wydaje mi się, że po coś powstały i skoro kiedyś normy były mniej restrykcyjne a w ogóle w cukrzycy mierzy się dopiero po 2 h to ja też tak robię...
    Glukometr zresztą nigdy nie pokaże prawdziwego poziomu cukru. Nie wiem czy czytalyscie instrukcje swoich glukometrow. W moim - one touch select mini jest dokładnie napisane jakie ma odchylenia w jakich granicach. Mało tego, jest napisane, że różnica w pomiarze między krwią wlosniczkową (z palca) a tą żylną po posiłku może być nawet o 70 mg/dL wyższa! Wczoraj to czytałam. Dlatego pomiarów dokonuje się wg pewnych, przyjętych szerzej standardów. Moj nowy glukometr pokazuje mi cukry na niższych poziomach niż używany dotychczas. Ten stary z tego co czytałam podobno miał tendencje do zawyzania. Określany przy pomocy glukometru poziom cukru jest orientacyjny. Na podstawie wyników pomiarów z glukometru nikt nigdy nie postawi diagnozy. Moim zdaniem (ale to tylko moja opinia) trzeba mierzyć wg wskazań lekarza prowadzącego. Moj diabetolog mówi, że godzinę po posiłku i ją się tego trzymam:)

Rudzina, goodwill, Asia_30 lubią tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam,jestem tu nowa, o cukrzycy dowiedziałm sie dwa tyg temu. mozna dołaczyc?

Elaria lubi tę wiadomość

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwoncia
    pewnie ze mozna
    im wiecej nas, tym wiecej pomysłów

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wiem ze 1h, jak powoedziałam mojej diab o pomiarach po 30 min, to tez mówiła zeby trzymac sie 1 h
    najszybciej tj w poniedzialek wizyte ma agatia, wiec pewnie sie dowie
    a która po niej ma wizyte?(ja dopiero 10 marca)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam wizytę we wtorek :) Mi kazali badać po 1,5h, tego się trzymam od początku, ale teraz mam już spore wątpliwości. Mój gin twierdzi, że jest super extra, nawet na ostatniej wizycie przekonywał mnie i męża, że pewnie nic nie jem, skoro taki wyrównany poziom cukrów, a ja panikowałam, że mam przekroczenia.

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będziesz chciała to się możesz podpytac o kwestie pomiaru i np powiedzieć ze po 30 min miałaś dużo, więcej niż po 1h...ja to porusze ale za 2 tyg

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o cukrzycy dowiedziałam sie doscyc pozno,bo w 30tc od dwoch tyg jestem na diecie a wizyte u diabetologa mam dopiero teraz we wtorek, ciekawe czy dowiem sie czegos czego jeszcze nie wiem bo chyba cały net juz przeszukałam. moje cury sa w miare ok,czasami przekroczy ale to minimalnie dosłownie- ucze sie:)
    dzis rano miałam stresa bo na czczo prawie 100 pokazało, ale godzine wczesniej łykłam sobie Letrox bo mam rowniez niedoczynnosc tarczycy o ktorej tez sie w ciazy dowiedziałam potem ze skarbicy wiedzy czyli neta wyczytałam ze leki na tarczyce podwyzszja cukier wiec pierw bede mierzyc pozniej brac tabletke- damy rade:)
    jest to moja druga ciaza, przy pierwszej cukrzycy nie było...

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na pewno poruszę ten temat, bo sama jestem ciekawa, jak to na prawdę wygląda. Mi wydawało się zawsze, że chodzi o to, żeby jedzenie, które zjadamy na dany posiłek miało taki indeks glikemiczny, żeby cukier po nim nie wzrastał ponad normę, tj 120. Dlatego nie wolno spożywać węglowodanów prostych, które maja wysoki indeks. Węglowodany złożone dłużej uwalniają energię do organizmu, dlatego nie jesteśmy tak szybko głodni. Ale zdarza się, że po czymś mam po 1h niższy cukier, a jak zmierzę po 1,5h to jest wyższy. Nie raz już tak było. W normalnej cukrzycy bada się po 2h. Ale u nas nic nie jest normalne :)

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan
    Sama jestem juz tym zaciekawiona sama przeciez rozmawiałam o tym z diab ale wtedy chodziło mi o jabłko, stwierdziła tylko ze mam mierzyć 1h po. Ale był moment ze spojrzała na mnie jak na idiotkę (ze co ja wymyślam )a babka ogólnie w porządku. Ale jakbyś spytała to będziemy mogły z czasem porównać te opinie.

Agatia wejdź proszę na priv

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 15:28

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwoncia
    A czemu dopiero w 30 tc?
    Jaka miałaś krzywa?
    mierzysz się glukometrem?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczymy, myślę, że trzeba się pilnować po prostu, żeby nie zjadać rzeczy o wysokich indeksach i w odpowiednich ilościach, a będzie dobrze...co lekarz to inna opinia :)

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo tak pozno mi gin zleciła badanie, i dopiero wtedy wyszło- krzywa na czczo miałam 5,0 po godzinie 6,9 a po 2h 9,1...
    tak mierze glukometrem cały czas,bo mi ginekolog przepisała.

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale powiem szczerze ze jak sie dowiedziałam o tym to wpadłam w straszna depreche,ciagle tylko płakałam po katach. teraz powoli wracam na prosta bo wiem ze MUSZE. pierwsza ciaza była taka idelana pod kazdym wzgledem a ta jest pechowa,od poczatku wszystko jest zle, wszystke badania złe. a ta cukrzyca to juz był dla mnie dobity gwóżdz.
    stad chyba znalazłam to forum i wiem ze sa tu mamusie a takiej samej sytuacji jak ja,a wiadomo ze w grupie razniej!

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwoncia
    Nie znam się na tych jednostkach i nie wiem gdzie jest przekroczenie. Z drugiej strony to późno. Ja w pierwszej ciąży miałam w 24 tc. Najważniejsze że sobie radzisz z cukrami

Twardan
    Wiadomo ze my na tej diecie nie jemy cukrów prostych a te skoki są pi złożonych. ..są jakieś zasady mierzenia po 1h i ważne żeby to poznać ze strony lekarzy...bo jeśli chodzi o max skok to 1h nie byłaby miarodajna a jeśli chodzi jak organizm sobie radzi to już co innego (bo np obniżył )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po 2h jest przekroczone. na czczo i po 1h jest ok a po 2h norma jest chyba do 8,5 a ja mam 9,1...

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwoncia mi krzywa źle wyszła w 7tc

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to dopiero jest masakra, od samego poczatku w stresie, nie zazdroszcze- ale z drugiej strony lepiej wczesniej niz za pozno.
    ja nie ukrywam ze jestem słodyczo zerca, i teraz mi tak z tym ciezko...
    a dzis to wogole mam jakis dzien jedzenia,cały czas jestem głodna ale trzymam sie w miare czasu i norm jedzenia.

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stres jest na pewno ale później bym się zastanawiała kiedy to się zaczęło i kiedy przesadziłam z cukrami. ..

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no własnie dlatego lepiej wczesniej..
    ja nie mysle o tym od kiedy to moglo byc- wole sobie ne dokładac bo mimo tego mam halo w głowie. w ciazy dowiedziałam sie o tarczycy, od poczatku mam bolesne skorcze i powinnam lezec i nie wstawac z łożka a nawet w szpitalu lezec mi gin kazała ale nie mam co ze starszym zrobic i wole polezec w domu,ale przy cukrzycy jak wiadomo lezec nie mozna i tak to sie kreci w kolko. do tego od poczatku na antybiotykach bo caly czas cos mi w moczu wychodzi... ehh dobrze ze juz mi mało tej ciazy zostało,jakos przetrwam bo MUSZE!

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
‹‹ 301 302 303 304 305 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ