Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Hej Iwoncia
hmm nie wiem, gdzie masz przekroczenie, wydaje mi się że wyniki ok. Ale lekarz niech się wypowie
Moja diab mówiła mi na.wizycie i dzisiaj przez tel, tak jak napisała twarden. Dla ciężarnej norma jest do 120 do godziny po posiłku. Zatem cukier w żadnej minucie tych 60 min nie może być powyżej 120. U mnie takie przekroczenia są.
Diab mi jeszcze mówiła, ze przy Hashimoto jest duże prawdopodobieństwo autoimmunologicznej cykrzycy typu 1. I, że poniżej 24 tc nie ma mowy o cukrzycy ciążowej, jest to po prostu nie zdiagnozowana cukrzyca z przed ciąży. Wyniki wcale nie muszą być znacznie ponad normę, a i tak świadczą o cukrzycy. Zatem diab na nfz wprowadziła mnie w błąd.
-
A ja dzisiaj zjadlam kawałek tortu i cukier - 100...
Odebrałam wyniki moczu i znowu mam leukocyty i bakterie a do tego tym razem jeszcze jakieś nabłonki owalne od 0-1. Juz wyczytałam, że to z nerek i w ogóle więc zezarlam tesciowego torta. I mam to w nosie...
I powiem wam, że tymi cukrami to ją już się nie przejmuje bo to mały pikus. Jak ktoś ma cukrzyce przed ciążą to dla niego ryzyko jest wysokie. W tej ciążowej chodzi o to żeby stabilizować cukry na pewnym, w miarę stałym poziomie i tyle bo u nas największym powikłaniem może być makrosomia plodu.
Zresztą już mnie te wszystkie straszenia zaczynają denerwowac. Wszystko może coś spowodować. Kobieta z cukrzycą może urodzić duże dziecko. Zdrowa też może. Wszystko opiera się na gdybaniu. Może wystąpić to a może wystąpić tamto. Bla bla... Idąc ulica możesz dostać w łeb...
A do tego te wszystkie glukometry są o kant du... poltłuc.
Dodam, że jeszcze dzisiaj zjadłam kawałek pizzy - po godzinie cukier na jednym glukometrze 95 a na drugim 117. Któremu wierzyć? Nowszy jest ten, co dostałam od lekarki i pokazuje niższe wartości... Drugi pożyczony, przemyty przez męża chusteczką dezynfekujaca, używany już jakis czas przez kogoś innego...Predzej mnie te bakterie w moczu wykoncza niż te cukry... Ale mam wnerwa...kamciaelcia, Rudzina, żabka04, twardan, Miuu, Dorinka, Asia_30 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyasioczek86 wrote:
elaria ja właśnie uwielbiam grę o tron i czytam taniec ze smokami :)a serial jest zaje*bisty
miłego dzionka
Miło, że ktoś skojarzył. Ja bardzo polubiłam Dornijczyków z ich luzackim podejściem do miłości. Strasznie wkurzyłam się na Oberyna, że tak głupio dał się zabić
Szkoda mi Elarii. Babka z jajami.
Rudzina lubi tę wiadomość
-
No właśnie widzę, że się bojowo nastawiłaś, ale nie dziwię się. Jak mi cos nie tak wyjdzie w badaniach to też mnie szlag trafia bo sobie myśle cholera, musi sie do jednej biednej ciężarnej przyczepiać jakieś gówno co chwilę? Nie moze być sprawiedliwie? Tzn jak już łożysko za nisko to cukrzycę komuś innemu???
I z tą cukrzycą niby ok, do opanowania, ale byłoby miło gdyby podali jakieś jasne zasady, co kiedy i jak. Co mozesz zjeść a czego nie, co ile i jak/czym mierzyć. Bo jeśli glukometr taki omylny i to o tyle, to czy te pomiary mogą być podstawą do tego, żeby się faszrować insuliną? Męczyć tyle czasu? Ok, wiem, to tylko jedzenie i dla dobra dziecka, ale właśnie - czy to takie dobre, że jak wariatka sobie owoce wydzielam? Do Ikei z glukometrem wczoraj pojechałam... w połowie działu sypialnia na zegarek i do kibla szorować ręce. Wnerwa dzielę razem z Tobą!Ajwi lubi tę wiadomość
Rudzina -
nick nieaktualny
-
Moja kuzynka w zeszłym roku bez nadwgi, cukrzycy, genetycznych predyspozycji urodziła synka 4800
(co prawda potem skarżyła szpital bo prawie się przekręciła, nie zrobili jej, pierworódce, cesarki a wiedzieli, ze dziecko jest bardzo duże i było z nią bardzo źle).
Rudzina -
nick nieaktualny
-
Nie wiem co im się tam stało, zbiorowe zaćmienie umysłu czy co. W każdym razie juz po fakcie narobili tam takiej awantury, że zakładam, że następnym razem przez myśl im podobna akcja nie przejdzie. Ale to tylko taka dygresja odnośnie zwiazku dużych dzieci z cukrzycąRudzina
-
nick nieaktualnyHahah dobre chyba wezmę z ciebie przykład ajwi
Dlatego po przeczytaniu waszych postów a ten ajwi mnie przekonał postanowiłam zjeść 3 nalesniki z białej mąki z dżemem porzeczkowym i jeden z jagodowy hahahah
Za godz zobaczymy jaki wynik.
100po torcie to u mnie będzie 80-99???? -
nick nieaktualny