WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka nie wiem ale podrzuc mi go i chętnie wypróbuję.

Agatia wcześniej zrozumiałam ze razem jeździcie w twoich sprawach
    Jak fajnie mieć babcię. My tylko sami sobie radzimy. Moja mama nie żyje a z ojcem praktycznie nie mam kontaktu a tesciowie mieszkają 600 km od nas

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia paskami ketonow nie mierzylam wyszły mi w moczu laboratoryjnie raz czy z dwa ale to akurat nie jest nic nadzwyczajnego. Wystarczy zbyt długa przerwa od ostatniego posiłku do zbiórki moczu i ketony murowane. Mocz pokazuję to co się działo w przeciągu doby więc jak mało zjesz mogą wyjść Ketony. Najważniejsze aby nie było glukozy. Co do mierzenia to uważam to co Kamcia mierzymy po godzinie. Co Ci daje informacja że masz wyrzut po 30 minutach gdy po godzinie masz już super cukier? Wg mnie znaczy to że Twoja trzustka pracuje dobrze i bez problemu radzi sobie z tym z czym trzustka innych się poddaje. Zresztą nie masz wzrostów do 200 więc nie rozumiem za bardzo paniki. Poza tym dużo zależy od tego kiedy mierzysz ten cukier godzinę od rozpoczęcia jedzenia czy od ostatniego kęsa? Bo będzie różnica kiedy jesz dłużej i na koniec zjesz jabłko albo wypijesz szklankę soku to jaka będzie glikemia po 30 minutach od rozpoczęcia i od skończenia?

Nie znam przypadku Twojego ale nie rozumiem sensu pomiaru glukozę tremę po 30 minutach. A jakie miałaś wyniki krzywej?

Kamcia teoretycznie insulina na noc czeka już w lodówce ale to zupełnie inna historia. Dietą ogarniam chociaż od 31 tygodnia musiałam wprowadzić spore jej modyfikacje bo cukry zaczęły sobie rosnąć zupełnie z zaskoczenia :-) Sposób podzielić posiłki na mniejsze a częstsze np zamiast 2 kromek chleba na i śniadanie zjeść jedną a po godzinie zjeść następne dwie a jak głód doskwiera (bo na tym etapie ciąży zwiększa się apetyt) po kolejnej godzinie znowu coś przekasic. Trzymasz wtedy równy poziom cukru, nie jesteś głodna no i pewnie raczej problemów z ketonami mieć nie będziesz (ja ich nie sprawdzałam)

:-)

Dorinka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje w piekarni hert. Żytni 100%.
    Pytam słuchajcie bo zjadłam dwie kiełbasy białe z dwoma kromeczkami tego chleba i cukier po godz wyszedł 87!!!!
    A wcześniej jadłam też kiełbasę biała ale z grahamem i wynik był 100:-(

Dziejsze wyniki :
    Na czczo -82,96 -2 jajka usmażyć z kromka żytniego i jeden pomidor z dwoma rzodkiewkami kawa z mlekiem, 95 - pierś w ziołach w pergaminie te gotowe papierki i warzywa na parze jeden ziemniak z wody ugotowany kompot swojskie z wiśni dodałam do gara 3 łyżki stołowe cukru, 89 - kiełbasa biała.
    Na deser na dwie godziny przed kolacja zjadła Prince polo i gofra suchego.

Dlatego pytam czy chleb żytni tak zania bo piorunując wyniki z grahamem czy białym chlebem są niższe.
    Już głupia jestem hahah

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 19:56

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mappi
    Ja w ogóle rano nie mogę jeść. Później to nawet nadrabiam. Tez u siebie zauważyłam że ketony go efekt poprzedniego dnia. Tym bardziej ze te w moczu pojawiają się później? Najpierw są we krwi. Gdzieś czytałam ze jest takie urządzenie (jak glukometr )do pomiaru ketonow z krwi.
    A tak z ciekawości
    Tu mierzysz 1h od rozpoczęcia czy zakończenia posiłku? Dominuje opcja druga

I przed tobą to już tylko normowanie się cukrów. Tak podobno jest

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka, no cóż. ..prawie zdrowa jesteś. ..prawie bo ta krzywa o 2 pkt przekroczona :D

żabka04 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Żabka, no cóż. ..prawie zdrowa jesteś. ..prawie bo ta krzywa o 2 pkt przekroczona :D

No niby tak.
    Myślałam że na którąś z was też tak działa chleb żytni chciałam się upewnić bo bym się go już czepila i kupowała chociaż go nie lubię:-(

Ja mierze 1h od ostatniego kasa czy łyka. Tak mi kazano.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka nie wiem czy masz na myśli smażenie na takich papierach co można je kupić z przyprawami. Jeśli tak to polecam tańszą wersję. Ja używam zwykłego papieru do pieczenia wycinam ile potrzeba i działam :-)
    gj

Chleb zytni dużo lepszy niż Graham no bo Graham to ciągle jest mąka pszenna więc wpływ na cukry jest duży. Zwracaj uwagę na to czy chleb jest na drożdżach czy zakwasie. Lepszy zakwas a o takich rzeczach jak karmel słod nie wspominam bo to wiecie

żabka04 lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka mi kazano 1h od rozpoczęcia ale ze czasami jadam 30 min to mam czas wysrodkowac
    A pytam o ten czas bo narazie jest nas dwie ze 1h od rozpoczęcia reszta od zakończenia posiłku. Moja diab ostatnio to potwierdziła drugi raz wiec wysrodkowuje zabka ja widziałam! !ze podjadasz :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mappi ale o tak czasem trudno o dobry chleb ja wciąż szukam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Żabka mi kazano 1h od rozpoczęcia ale ze czasami jadam 30 min to mam czas wysrodkowac
    A pytam o ten czas bo narazie jest nas dwie ze 1h od rozpoczęcia reszta od zakończenia posiłku. Moja diab ostatnio to potwierdziła drugi raz wiec wysrodkowuje zabka ja widziałam! !ze podjadasz :D

Hahahahaha KGB :-)
    Oj tam oj tam
    Jak to pisałaś korzystam:-)

Mappi tak te mam na myśli znakomitym się bo znalazłam z suszonymi pomidorami chciałam sprawdzić jak smakuje.
    Najgorsze jest to że mój Babel nie współpracuje z warzywami gotowanymi myślałam że oddam podczas posiłku:-(

Szczerze ja już nie wiem co mam jeść.
    Wiem kebaba i pizze to na co mam ochotę tylko jak zrobić żeby cukry były niskie?!

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może 1 kawałek pizzy zamiast całej;) kebab bez bułki? :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 20:13

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia mierze od ostatniego kesa :-) nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam ale nie powinnaś jeść późno I śniadania bo im później tym bardziej Ci się na cukrzycę w ciągu dnia odbije.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    To może 1 kawałek pizzy zamiast całej;) kebab bez bułki? :D

Nie da się bez bułki to co najlepsze mam oddać do kosza??? Raczej nie :-)
    A pizze to ja jem maks trzy kawałki:-( nie dam rady więcej.

• agatia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mappi moja krzywa: 90-174,6-136,8.
    Lekarka kazała mi wychwycić skoki cukru, mierzę po 30 min bo wtedy cukier mam najwyższy. A diab tłumaczyła, że w przeciągu całej godziny cukier nie może być wyższy niż 120 i nie ważne czy to 5,10 czy 45 minuta. Powinien po posiłku stopniowo rosnąć, osiągnąć szczyt po godzinie max 120 i potem stopniowo spaść. U mnie te skoki są nieprawidłowe.
    Mierze po zakończeniu posiłku.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mappi wrote:
    Kamcia mierze od ostatniego kesa :-) nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam ale nie powinnaś jeść późno I śniadania bo im później tym bardziej Ci się na cukrzycę w ciągu dnia odbije.

Na tę chwilę jest tak. Wstaję o 7.30. Najpierw kawa z mlekiem garść orzechów. 1. Śniadanie o 9.00 malutkie drugie śniadanie o 12 większe. Tak jest po ustaleniach z diab (mam nie mieć ketonow ). O 15 jem juz ze smakiem. O 18 obiadokolacja. 21.30 makaron z czymś i po godzinie do spania. Ketonow rano nie mam. Kiedy zaczynałam dietę to wstawalam o 8.30. Ale teraz poświęcam się dla kawy. Bez niej nie funkcjonuje

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie kamciaelcia i tak późno jesz śniadanie ja o 10-10:30 wcinam już drugie śniadanie.
    Wstaje o 6:30-7.

• agatia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mappi Ty już na finiszu :) będziesz niedługo tuliła Bąbelasa :) synusia czy córcię?
    Czy widzisz już normowanie cukrów? Ja z synkiem miałam cc w 36i4 i mi się dziady do tego czasu nie unormowały ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia ale mi też rośnie po 30 min np po jablku. To cukier prosty wiec szybki skok i spada bo po to mamy trzustke. Inne rzeczy mają skok max po 45 min. I tu by się sprawdziła teoria mojej diab ze 1h od rozpoczęcia posiłku. Ale skąd masz pewność że 130 po 30 min to nie 110 w laboratorium? Twoja musi dokładniej u ciebie to sprawdzić (nie tylko z glukometru )jeśli to nieprawidłowość. Nie może też tworzyć własnych norm bo to by oznaczało ze każda jej ciężarna mierzylas się co 15 min

Ajwi lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia kawa z mlekiem na czczo? Największa zbrodnia przy cukrzycy jak to u mnie w poradni mawiają heh A mierzysz po tym cukier?

Agatia nie rozumiem celu jaki chce osiągnąć Twoja lekarka? Wg tego jak ja po śniadaniu po godzinie od ostatniego kesa mam cukier 87 to co to znaczy wg tej teorii?
    Nie rozumiem szczególnie ze hemoglobine glikowana masz super a to pokazuje jak prowadzisz cukrzycę dietą. Przy takiej to mogłabyś i więcej jeść :-)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mappi
    Oczywiście ze mierze się po kawie :) miewam max 105
    ja nigdy nie jadalam śniadań i rano nie przelkne . Ta kanapka o 9 jest z odruchem wymiotnym. Pije wodę by przeszło. Kawa ze śniadaniem nie szła w parze. Diab do mojego trybu życia dostosowala godz śniadania, tez ostatniej kolacji. Mam nie mieć ketonow. A cukry po śniadaniu średnio ale najczęściej w normie. Gdyby ktoś mi zakazał kawy wstawalabym i tak na 9

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 20:42

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ