WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia mój glukometr zaniża, sprawdzałam w labie.
    Co do krzywej to ina właśnie zaleca iść na krzywą z glukimetrem i sprawdzać, bo wtedy widać kiedy jest skok.

Mappi lekarka chciała sprawdzić, czy glukoza przez godzinę jest w normie i czy opada w normie. Niestety mam po 30 min wysoki skok a potem mocny spadek, co szkodzi dziecku. Skok do 160 a potem spadek do 80 to bardzo nierownomierna glikemia i skoki odbijają się na dziecku.
    Do tego mam ciągły aceton i rośnie wraz ze wzrostem cukru, a potem znika. To też może świadczyć o niewyrownanej cukrzycy.

Dziewczyny odkryłam w Piotrze i Pawle chleb niskoweglowodanowy, ale wysoko białkowy. Pakowany po 5 płaskich kromek. Wypróbuję go na śniadanie, skubnęłam go kawałek, ale jest mdły ;)

• agatia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kawę mam pić na za niskie ciśnienie, ale nie bardzo wiem, gdzie ją wpasować ;)
    Piję po II śniadaniu i się po niej bmnie mierzę, żeby chociaż tym się nie stresować :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie ma tego sklepu

Niech cię ta diab diagnozuje!!wątpię że inne ciężarne jak ty tyle się mierzą. Jestem pewna że ona nad tym się nigdy nie zastanawiała. Bo każda ciężarna prowadzi z zasadą 1h po. A to twoja wola ze się mierzylas.inne ba pewno by nawet o tym nie pomyslaly A stres tez cukier podnosi.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia przeczytałam kilka Twoich postów wyżej i pomiary glukometrem po 5 czy 10 minutach mogą dawać inne wyniki. To urządzenie ma dużą skalę błędu i takie definitywne diagnozy po odczytach z gluko nie są miarodajne. Jedyna pewna wartość to wynik z krwi żylnej. Może zamiast eksperymentować z gluko rozważ ze swoją diabet weryfikację tego problemu na podstawie krwi z żyły. Chociaż ciągle nie rozumiem problemu. Cukier jest zabijania znaczy trzustka "robi" :-)
    Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim dlatego bardzo jestem ciekawa jak to się u Ciebie rozwinie :-)
    Ja czekam na synka :-)

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny juz po ostatnim mierzeniu :) Po 3cm gotowanej kielbasy z piersi kurczaka, kanapce, musztardzie i keczupie bez cukru wlasnej roboty 116. I tak wysoko jak na wlasny keczup i kawalek kielbaski. Ciekawe czy gdybym zjadla wiecej kielbasy to mialabym wyzszy cukier bo nie wiem czy to kielbasa, musztarda czy ten keczup tak podnosi.
    Mnie sie wydaje ze ja caly czas mam zle dobrany chleb chociaz to kedyny po ktorym po kanapce na sniadanie nie przekraczam 120. Jedzac 1 kanapke okolo 40-50g. mieszcze sie w normach ale po godzinie znow jestem glodna. Gdybym zjadla wiecej pewnie cukier by przekraczał. Jem co godzinke bo wiecj bym nie wytrzymala a i tak caly czas odczuwam ssanie w zoladku. Dziennie wychodzi okolo 7 takich kanapek :) Dodatkowo jedzac co godzinke moge sobie troche wiecej dolozyc na kanapke :) Albo to ta dieta albo ciaza tak mi zwiększyła apetyt :)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka u siebie też zganiam na chleb. Ja ostatnio zjadłam 3 białe kiełbaski delikatesowe (takie cieńsze ) co to jest 3 cm? ??

Po kielbaskach z chlebem 50 g i ketchupem 113

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram Kamcia :-) może i ja z ciekawości sprawdzę po 30 minutach :-)
    Cukrzyca ciężarnych to cukrzyca ciężarnych i tu wpływ duży mają choroby szczególnie w I trymestrze. Wyrzuty cukrów to efekt pracy ksztaltujacego się łożyska również nie samej trzustki. Może być różnie
    Normalnie z ciekawości chyba zglebie temat.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja mam problem z tym głodem -nie czuje go! !!jem wg zaleceń co 3 h i mam wrażenie pro kolejnym posiłku ŻE ZNOWU JEM

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do tej kiełbaski to ile warzyw dorzucilas?
    Prawie każda musztarda ma cukier dość wysoko w składzie :-)
    Też tak miałam na początku że na myśl o kolejnym posiłku zbierało mi się na wymioty ale potem mi przeszło i uwaga!!!!... zaczęłam być głodna

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mappi
    Ale daj znać :)
    Ja np mierzylam po jablku bo sprawdzałam czy mogę je jeść

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mappi
    Wierzę że mogę czuć głód u mnie to dopiero 14tc
    Z córką jadłam tylko owoce. Akurat sezonowo. Potem na słodko (dżemy, 7 days )gubilam wagę do polowy a od 20 tc rosła, w sumie +3 kg. A cukrzycy nie miałam
    A pytałaś mnie o moje kiełbaski? Bo ja 6 rzodkiewek, mam ostatnio obrzydzenie do warzyw , może po tym zatruciu cy niestrawności. Rzodkiewki mi wchodzą. Musztarde tez używam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 21:11

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze skasowało mi wiadomość wrrrrr

Kamcia pofarbowalaś włosy? Jaką farbą? Ja muszę też zakryć swoją siwiznę.

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zmieniłam glukometr i teraz w sumie zbaranialam bo cukry mam idealne... Ciężko mi przekroczyć 100...

W sumie krzywą przekroczylam o 1 pkt po dwóch godzinach...

Teraz sama nie wiem który glukometr mierzy bardziej wiarygodnie... Różnica między nimi z jednej kropli to od 10-25 jednostek...
    Doczytałam w tym nowym, że nie jest przeznaczony do badania krwi żylnej i tętniczej... To jak go sprawdzić w laboratorium? Pobiora mi krew na glukoze z palca? Przeciez poziom glukozy oznacza się tylko z żylnej. Między żylną a włośniczkowa różnica będzie zawsze...
    I badać na czczo ? Bo u mnie w instrukcji pisze, że bezpośrednio po posiłkach glukometr może pokazywać poziom glukozy o 70 mg/dL wyższy od krwi żylnej...

Czytalyscie w ogóle instrukcje swoich glukometrow?

A używała którąś z Was tego one touch select mini?

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam mega ochotę dzisiaj na białą kielbasę z musztardą, ale tak jak pisze Mappi cukier zajmował w składzie jedną z wyższych pozycji. No i się nie odważyłam.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syoss ten bez amoniaku ja mam ciemne włosy i na ciemny brąz robie a ze długie (teraz to chyba już po tylek)to 2 opakowania i kupę roboty
    Ale jak miło było wyjść bez wstydu (to siwe gniazdko jest ba czubku głowy na samym srodku)
    Może je trochę podetne
    Ale po farbowaniu jak zdrowe i piękne!

agatia lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie rozważam kupno nowego glukometru i nakluwacza, ale nie wiem jaki wybrać :) diab zachwalała accu.checka, ktorego mam, ale mi jakoś średnio służy ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi idziesz do lab pobierają ci krew a ty sama mierzysz gluko ale z palca
    Po odbiorze porównujesz
    Ale przy takich różnicach Sama bym sprawdziła bo to dużo
    Ja mam problem z porannym wstaniem do lab

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 21:23

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mappi wrote:
    Popieram Kamcia :-) może i ja z ciekawości sprawdzę po 30 minutach :-)
    Cukrzyca ciężarnych to cukrzyca ciężarnych i tu wpływ duży mają choroby szczególnie w I trymestrze. Wyrzuty cukrów to efekt pracy ksztaltujacego się łożyska również nie samej trzustki. Może być różnie
    Normalnie z ciekawości chyba zglebie temat.

Mappi, przeszperalam internet i nic nie znalazłam na temat pomiarów po 30 minutach... Myślę, (może nieświadomie i naiwnie) że gdby takowe miały znaczenie to chyba kazali by nam sprawdzać cukry po 30 min... Już sama nie wiem...
    Moja diabetolog dała mi jedno przykazanie - godzina PO posiłku cukier mniejszy lub równy 120 no i na czczo mniej lub równy 90... Tyle...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Syoss ten bez amoniaku ja mam ciemne włosy i na ciemny brąz robie a ze długie (teraz to chyba już po tylek)to 2 opakowania i kupę roboty
    Ale jak miło było wyjść bez wstydu (to siwe gniazdko jest ba czubku głowy na samym srodku)
    Może je trochę podetne
    Ale po farbowaniu jak zdrowe i piękne!
    Ja robiłam zawsze lorealem, ale skład jest kiepski dla ciąży. A innee firmy nie mają takiego rudego bo mam jaskrawy ;) muszę iść do fryzjerskiego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jadłam kiełbasę z ketchupem i musztarda ale wtedy zawsze dokladalam warzyw czyli na chleb ser żółty jeżeli to była kolacja pomidor ogórek kiełki (bo na żywą rzodkiewke nie mogłam patrzeć już) sałatę i było ok. A najbardziej polecam do takich eksperymentów kiszony ogórek lub kapusta. Normalnie cuda się dzieją :-)

‹‹ 312 313 314 315 316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ