Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamcia mój glukometr zaniża, sprawdzałam w labie.
Co do krzywej to ina właśnie zaleca iść na krzywą z glukimetrem i sprawdzać, bo wtedy widać kiedy jest skok.
Mappi lekarka chciała sprawdzić, czy glukoza przez godzinę jest w normie i czy opada w normie. Niestety mam po 30 min wysoki skok a potem mocny spadek, co szkodzi dziecku. Skok do 160 a potem spadek do 80 to bardzo nierownomierna glikemia i skoki odbijają się na dziecku.
Do tego mam ciągły aceton i rośnie wraz ze wzrostem cukru, a potem znika. To też może świadczyć o niewyrownanej cukrzycy.
Dziewczyny odkryłam w Piotrze i Pawle chleb niskoweglowodanowy, ale wysoko białkowy. Pakowany po 5 płaskich kromek. Wypróbuję go na śniadanie, skubnęłam go kawałek, ale jest mdły -
U mnie nie ma tego sklepu
Niech cię ta diab diagnozuje!!wątpię że inne ciężarne jak ty tyle się mierzą. Jestem pewna że ona nad tym się nigdy nie zastanawiała. Bo każda ciężarna prowadzi z zasadą 1h po. A to twoja wola ze się mierzylas.inne ba pewno by nawet o tym nie pomyslaly A stres tez cukier podnosi. -
nick nieaktualnyAgatia przeczytałam kilka Twoich postów wyżej i pomiary glukometrem po 5 czy 10 minutach mogą dawać inne wyniki. To urządzenie ma dużą skalę błędu i takie definitywne diagnozy po odczytach z gluko nie są miarodajne. Jedyna pewna wartość to wynik z krwi żylnej. Może zamiast eksperymentować z gluko rozważ ze swoją diabet weryfikację tego problemu na podstawie krwi z żyły. Chociaż ciągle nie rozumiem problemu. Cukier jest zabijania znaczy trzustka "robi"
Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim dlatego bardzo jestem ciekawa jak to się u Ciebie rozwinie
Ja czekam na synka -
Ja dziewczyny juz po ostatnim mierzeniu
Po 3cm gotowanej kielbasy z piersi kurczaka, kanapce, musztardzie i keczupie bez cukru wlasnej roboty 116. I tak wysoko jak na wlasny keczup i kawalek kielbaski. Ciekawe czy gdybym zjadla wiecej kielbasy to mialabym wyzszy cukier bo nie wiem czy to kielbasa, musztarda czy ten keczup tak podnosi.
Mnie sie wydaje ze ja caly czas mam zle dobrany chleb chociaz to kedyny po ktorym po kanapce na sniadanie nie przekraczam 120. Jedzac 1 kanapke okolo 40-50g. mieszcze sie w normach ale po godzinie znow jestem glodna. Gdybym zjadla wiecej pewnie cukier by przekraczał. Jem co godzinke bo wiecj bym nie wytrzymala a i tak caly czas odczuwam ssanie w zoladku. Dziennie wychodzi okolo 7 takich kanapekDodatkowo jedzac co godzinke moge sobie troche wiecej dolozyc na kanapke
Albo to ta dieta albo ciaza tak mi zwiększyła apetyt
-
nick nieaktualnyPopieram Kamcia
może i ja z ciekawości sprawdzę po 30 minutach
Cukrzyca ciężarnych to cukrzyca ciężarnych i tu wpływ duży mają choroby szczególnie w I trymestrze. Wyrzuty cukrów to efekt pracy ksztaltujacego się łożyska również nie samej trzustki. Może być różnie
Normalnie z ciekawości chyba zglebie temat. -
nick nieaktualny
-
Mappi
Wierzę że mogę czuć głód u mnie to dopiero 14tc
Z córką jadłam tylko owoce. Akurat sezonowo. Potem na słodko (dżemy, 7 days )gubilam wagę do polowy a od 20 tc rosła, w sumie +3 kg. A cukrzycy nie miałam
A pytałaś mnie o moje kiełbaski? Bo ja 6 rzodkiewek, mam ostatnio obrzydzenie do warzyw , może po tym zatruciu cy niestrawności. Rzodkiewki mi wchodzą. Musztarde tez używamWiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 21:11
-
Ja zmieniłam glukometr i teraz w sumie zbaranialam bo cukry mam idealne... Ciężko mi przekroczyć 100...
W sumie krzywą przekroczylam o 1 pkt po dwóch godzinach...
Teraz sama nie wiem który glukometr mierzy bardziej wiarygodnie... Różnica między nimi z jednej kropli to od 10-25 jednostek...
Doczytałam w tym nowym, że nie jest przeznaczony do badania krwi żylnej i tętniczej... To jak go sprawdzić w laboratorium? Pobiora mi krew na glukoze z palca? Przeciez poziom glukozy oznacza się tylko z żylnej. Między żylną a włośniczkowa różnica będzie zawsze...
I badać na czczo ? Bo u mnie w instrukcji pisze, że bezpośrednio po posiłkach glukometr może pokazywać poziom glukozy o 70 mg/dL wyższy od krwi żylnej...
Czytalyscie w ogóle instrukcje swoich glukometrow?
A używała którąś z Was tego one touch select mini? -
Syoss ten bez amoniaku ja mam ciemne włosy i na ciemny brąz robie a ze długie (teraz to chyba już po tylek)to 2 opakowania i kupę roboty
Ale jak miło było wyjść bez wstydu (to siwe gniazdko jest ba czubku głowy na samym srodku)
Może je trochę podetne
Ale po farbowaniu jak zdrowe i piękne!agatia lubi tę wiadomość
-
Ajwi idziesz do lab pobierają ci krew a ty sama mierzysz gluko ale z palca
Po odbiorze porównujesz
Ale przy takich różnicach Sama bym sprawdziła bo to dużo
Ja mam problem z porannym wstaniem do labWiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 21:23
-
mappi wrote:Popieram Kamcia
może i ja z ciekawości sprawdzę po 30 minutach
Cukrzyca ciężarnych to cukrzyca ciężarnych i tu wpływ duży mają choroby szczególnie w I trymestrze. Wyrzuty cukrów to efekt pracy ksztaltujacego się łożyska również nie samej trzustki. Może być różnie
Normalnie z ciekawości chyba zglebie temat.
Mappi, przeszperalam internet i nic nie znalazłam na temat pomiarów po 30 minutach... Myślę, (może nieświadomie i naiwnie) że gdby takowe miały znaczenie to chyba kazali by nam sprawdzać cukry po 30 min... Już sama nie wiem...
Moja diabetolog dała mi jedno przykazanie - godzina PO posiłku cukier mniejszy lub równy 120 no i na czczo mniej lub równy 90... Tyle... -
kamciaelcia wrote:Syoss ten bez amoniaku ja mam ciemne włosy i na ciemny brąz robie a ze długie (teraz to chyba już po tylek)to 2 opakowania i kupę roboty
Ale jak miło było wyjść bez wstydu (to siwe gniazdko jest ba czubku głowy na samym srodku)
Może je trochę podetne
Ale po farbowaniu jak zdrowe i piękne!muszę iść do fryzjerskiego.
-
nick nieaktualnyJa jadłam kiełbasę z ketchupem i musztarda ale wtedy zawsze dokladalam warzyw czyli na chleb ser żółty jeżeli to była kolacja pomidor ogórek kiełki (bo na żywą rzodkiewke nie mogłam patrzeć już) sałatę i było ok. A najbardziej polecam do takich eksperymentów kiszony ogórek lub kapusta. Normalnie cuda się dzieją