Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurde skasował o mi całego posta wrrrrrr... no trudno
Ja już przeszłam jedno podejrzenie hipotrofii przez moją dietę cukrzycową. Synek na styk nie został zaliczony jako hipotrofik.
Brzuszek na każdym usg od 30 tc był młodszy o 4-6 tyg od reszty.
Ale wtedy przytylam najpierw 6kg, potem 2 minus.
-
nick nieaktualnyZazdraszczam wam tych wag ciąży.
Ja z córką przytyłam ok. 25 kg ale jadłam co chciałam i na koniec ciąży prawie wyszła cukrzyca ale to od winogron jasnych i słodyczy bo tym żyłam:-)
Teraz bym chciała przytyć tyle ile potrzeba i ani więcej i jeszcze schudnąć jak kamciaelcia fiu fiu ale bym chciała:-)
Porównując tamta ciaze a ta to całkiem inaczej jem i zdrowiej, zero słodyczy tzn sporadycznie ale troszkę owoc raz dziennie i do godz 16 ale czepiam się grejpfruta i zielonych winogron oraz jabłek.
Więcej kiszonych jem teraz to zostały ogórki bo po kapuście bardzo źle się czuję nawet po surowce umieram:-( -
Domi,
Jutro kończę 30 tydzień...
Od początku ciąży przybralam niecałe 4 kg.. W tym przez ostatni miesiąc schudlam kilogram a dziecko przybrało 400 g... Gin trochę kręcił nosem ale nic nie straszył i w ogóle...
Ważną jest też nasza waga wyjściową przed ciążą... Ja zaczęłam od 60-61 kg... Przy moich 164 cm wzrostu nie byłam chuchrem strasznym tylko taką normalna, ,zdrowa kobieta... Przed ciążą nosiłam rozmiar 34-36 i dalej sie dopinam w kurtkę zimowa itp... Gdybym ecxzesniej miała znaczną niedowage i dalej traciła to byłby powód do zmartwienia ... A tak to luz
domi05, goodwill lubią tę wiadomość
-
goodwill wrote:Dorinka - zaczynałyśmy z podobnej wagi, ale ja się teraz zatrzymałam na 58kg i już.
Wiecie, co zauważyłam - cellulit mi znika! aaaa Szoook.
Jeśli miałyście obejrzyjcie pupy i uda, może też tak macie!
Nie ćwiczę w ciąży jakoś dużo, orbitrek mnie pokonał (po 5 min zadyszka i ból w podbrzuszu), tylko trochę jogi dla ciężarnych i spacery.
No i wcieram olej ze słodkich migdałów - niby na rozstępy, ale chyba pomaga też na cellulit!
A macie jeszcze jakieś dobre sprawdzone sposoby na ten celulit oprócz ruchu i picia wody? Piję już 3l dziennie i chyba zacznę ruszać tyłek i zacznę częściej na spacery wychodzić. Tylko się znów boję że wtedy ta waga dalej mi poleci w dół i diabetolog będzie po mnie krzyczeć ;p -
Żabko jadłam w nocy 2-3, teraz jem 21.30 i ketonów mam tyle samo. Jak zrezygnowałam z nocnego posiłku to cukier na czczo się unormował.
Dzisiaj miałam ketony o godz 4.00 40, a o 6.00 5. Ja się pytam jak to możliwe, że zmalały bez jedzenia i picia? Wysikalam je czy jak? -
marzenka06 wrote:Mi diabetolog powiedziała, że jak waga pozostanie bez zmian lub trochę schudnę, a dziecko rośnie, to nie mam się czym martwić. W sumie od początku ciąży przytyłam 4kg, synek waży teraz 1794g. Wiec jest dobrze.
Od dwóch dni jestem cały czas głodna, szczególnie rano. Nie wiem, czy nie powinnam więcej jeść. -
marzenka, jesli jestes głodna, to zjedz więcej. Ketony ketonami, ale uczucia głodu nie mozesz mieć
domi zapomniałam dopisać ze waga córki 3560 to była w 38+4 tc, długości było 53 cm, kluska mała
ja waze sie niemal codziennie od poprzedniej ciązy(wtedy wagę kupiłam) od pierwszej wagi w tej ciąży zgubiłam około 4 kg. Ale ta waga waha się w gramach każdego dnia. od wczoraj niby mam -0,9kg. ale to nie spadek wagi przeciez. jutro może być +1kg. Czyzby frytki były za mało kaloryczne?
Ajwi, domi05 lubią tę wiadomość
-
żabka04 wrote:Ja za 25 min będę mierzyć po śniadaniu.
Zjadłam chleb biały dwie kromki z kiełbasa czosnkowa i z pomidorem.
Aż się dzisiaj zwaze
Też mam 14.03 wizytę prenatalne:-)
Agatia a ostatni posiłek o której jesz??? A może w nocy musisz coś zjeść żeby pozbyć się tego dziadostwa?!
Bo np. W nocy jesteś głodna z dzieckiem??? -
Ajwi wrote:Domi,
Jutro kończę 30 tydzień...
Od początku ciąży przybralam niecałe 4 kg.. W tym przez ostatni miesiąc schudlam kilogram a dziecko przybrało 400 g... Gin trochę kręcił nosem ale nic nie straszył i w ogóle...
Ważną jest też nasza waga wyjściową przed ciążą... Ja zaczęłam od 60-61 kg... Przy moich 164 cm wzrostu nie byłam chuchrem strasznym tylko taką normalna, ,zdrowa kobieta... Przed ciążą nosiłam rozmiar 34-36 i dalej sie dopinam w kurtkę zimowa itp... Gdybym ecxzesniej miała znaczną niedowage i dalej traciła to byłby powód do zmartwienia ... A tak to luz -
agatia wrote:Żabko jadłam w nocy 2-3, teraz jem 21.30 i ketonów mam tyle samo. Jak zrezygnowałam z nocnego posiłku to cukier na czczo się unormował.
Dzisiaj miałam ketony o godz 4.00 40, a o 6.00 5. Ja się pytam jak to możliwe, że zmalały bez jedzenia i picia? Wysikalam je czy jak? -
domi05 wrote:Wiesz, mi się czasami wydaje że z tymi paskami też nie do końca jest wszystko w porządku...
Mi jednego dnia wyszły wysokie ketony na paskach, z tej samej próbki robiłam badanie ogólne moczu - ketony 0.
Ja się nie przywiązuje, nie mierzę wielokrotnie, staram się nie schizować.
Poza tym, tylko jedno badanie wykazało, że BYĆ MOŻE istnieje powiązanie między wysokimi ketonami w ciąży a IQ dziecka. Inne badania już tego nie potwierdziły.Dorinka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAgatia a może coś tłustego zjedz na tą kolacje jeżeli jesz o 21:30 -22 czytałam że np. Kanapka z serem żółtym i parówki albo jakaś rybę....
Teraz się szykuje bo muszę wyjść po chleb ale jak wrócę wezmę się za poszukanie jakiś sposobów na ketony.
A może faktycznie jakieś paski inne kup dla porównania????
Zwazyłam się ważę 76 kg więc kg chyba schudłam ale u diabetologa jeszcze porównaj wagę.
Ciaze zaczęłam z 75 kg przy 168 cm.
Cukier na czczo 81, po śniadaniu 87 jakiś chyba dobry dzień
Do potem bo muszę wyjść do sklepu przy okazji na spacer:-)Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 10:23
-
witam się dziewczyny
ja dziś na czczo 90 a po śniadaniu 123
dziwi mnie tylko jak mały kawalątek placka może podnieść cukier... zjadłam tylko troszkę a tu taki wynik.
ketony będę jutro mierzyć cały dzień, bo dziś o nich zapomniałam.
co do wagi- moja przez ostatnie tygodnie jest taka sama cały czas i położna coś mówiła, że mam przytyć, ale ja na to że chodzę na spacery i jem zdrowo to zrzucam. nie wyglądam jak przed ciążą, ale nie będę mieć aż tyle do zrzucenia. moim problemem są piersinajpierw rosły i zrobiły się brzydkie mimo smarowania. teraz wydają mi się małe i nie rosną a nadal są brzydkie. zastanawiam się czy będę mieć pokarm. dziś mi się śnilo, że nie mogłam karmić córeczki naturalnie
-
słuchajcie, my mierzymy ketony z racji cukrzycy(choć nie wszystkie, a za granica tego nawet nie praktykuja, prawda miuu
)
ale ostatnio jest moda na dietę w ciąży(taka mini odchudzajaca, aby nie przybrać), jestem pewna , ze inne ciężarne ketony moga mieć. Jakis czas temu pisałam kiedy ketony wyskakuja, nie tylko z głodu, ale chociazby z wysiłku fizycznego. W lab mierzyłam 2 razy i było dobrze. Dla mnie ketony to nie problem do zmartwień. Mam mierzyć rano. Zdarzyło sie w dzień. I jak pisałam sa czasem po jedzeniu po 13. Jakim cudem po jedzeniu???wystarczy rozrzedzony mocz, zeby wartości byłe inne. Ketony najpierw pojawiają się w krwi, troche trwa, zanim nerki przefiltrują i pojawią się w moczu. Czytałam gdzieś o urządzeniu do pomiaru ketonów z krwi(jak glukometr). Czemu tego nie praktykują?
Prowadzę ciążę u starszego gin. Dla niego spadek wagi na poczatku to nie problem(a wręcz norma dla niektórych). Po to robi się usg, zeby dzidziusia kontrolować. Hipotrofia płodu może mieć wiele wiele przyczyn. Nie na wszystko ma się przeciez wpływ -
Ależ brakiem pokarmu przed porodem zupełnie nie ma sie co martwić! Widziałam juz dziewczyny z takimi tycimi piersiątkami, które wykarmiły po kilkoro dzieci że zupełnie olewam temat na razie - tym bedę sobie zaprzątać głowę jak już pojawi się problem! I asioczek Tobie radzę to samo
Mnie troche cyce urosły, nie powiem, ale bez szaleństwatutaj nie ma zupełnie zasady i co ma byc to bedzie!
asioczek86, goodwill lubią tę wiadomość
Rudzina