Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja na drugi pomiar weszłam kilka minut wcześniej.. A mąż mi kazał jeszcze poczekać... Ale już nie mogłam wysiedziec...nie ruszalam się nawet do kibla..
A glukozę podają w mniejszym rozcieńczeniu bo w plastikowym kubeczku a on ma pojemność mniejsza niż 250 ml...
Zresztą ja do tego laboratorium nie mam juz zaufania...
Na pomiary wchodzilysmy na zmianę z taka dziewczyna... Na ten ostatni jak weszłam to nie wzięła ode mnie nawet dowodu... Nie wiem czy dobrze oznaczyla próbki i czy vwziela właściwą bo na probówki przyklejaja tylko numerki
No ale ok. Nie ma jeszcze tragedii -:trochę wymeczone paluchy -
U mnie w labie pobierają na czczo, czeka się na wynik i dopiero obciążenie glukozą.
Kamcia zrobiłam prosto cukinię bo nie miałam wielu składników. Podsmażyłam mięso mielone (z indyka), dodałam wydrażone kawałki cukinii, zalałam wodą i dusilam. Doprawiłam solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Zmieszalam to z patelni z ugotowaną kaszą jęczmienną. Nafaszerowalam cukinię i na 20 min do pielarnika. Posypalam odrobiną sera żółtego. Jak cukinie są twarde to.dobrze je wydrazone bez farszu włożyć na 20 min do piekarnika.kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Mam jeszcze pieczarki wiec chyba wole ryż do tego. Pewnie zapomnę kupić wiec będzie kasza. I rozumiem z juz nic do tego. Nie mam na jutro pomysłu wiec chyba będzie cukinia. Ale mielone pachna
giganty wyszły. Wiec może zjem 1? Okaże się jak apetyt urośnie w miarę jedzenia
-
goodwill wrote:Kamenkaa -> za medycyną praktyczną:
"Aktualnie cukrzycę u kobiet w okresie ciąży na podstawie OGTT rozpoznaje się, gdy co najmniej 1 wynik oznaczenia glukozy wynosi: na czczo ≥92 mg/dl (5,1mmol/l), po 1h ≥180mg/dl (10,0mmol/l), a po 2h ≥153mg/dl (8,5mmol/l). Niższe od ww. wartości glikemii uznaje się za prawidłowe."
Po 1h masz graniczny wynik. Może pobrali Ci za wcześnie? Czy przestrzegałaś wszystkich zaleceń przed wykonaniem testu:
"Badanie należy wykonać rano, po 8-12 godzinach snu, po 3 dniach stosowania zwykłej diety bez ograniczenia węglowodanów (zawierającej co najmniej 150g węglowodanów), przy zachowaniu zwykłej aktywności fizycznej (bez nadmiernej aktywności fizycznej). Glukozę należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5 minut. Podczas samego testu należy siedzieć, powstrzymać się od jakiegokolwiek wysiłku fizycznego. "
NO to ogolnie rzecz biorąc nie mam Negatywnego wynikuale patrząc na to inaczej mógłby być niższy....
Mam nadzieje że wszystko będzie dobrze...
Zmyliły mnie te dziwne normy w wyniku który mi dali..
i ten dopisek tam
prawidlowa tolerancja glukozy po 120 min.
( przy obciazeniu 75 g glukozy...... < 7,8 a ja mam 7,96 wiec lekko zawyżone
Agatia ja mierząc glukometrem teraz po obiadku miałam 83 wiec nie jest moim zdaniem wysoki....
Pozdrawiam Was milusio i dziękuje za uspokojenie moich złych Myśli..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 17:59
Ollaala lubi tę wiadomość
-
kamciaelcia wrote:Domi idę sprawdzić
to ten z sosem waniliowym
dziękuję, w porę napisałaś
A podpowiedz gdzie kupić to mleczne?
I jak zrobiłaś cukinie?
Mleczne kupiłam w Intermarche
A co do smażenia jeszcze to ja smażę na rzepakowym i jest ok, wiadomo nie w głębokim tłuszczu -
Ja po cukini 80
zjadłam jeszcze piętkę biedronkowego chleba z masłem, ale pyszny ten chlebek mniam mniam.
Na kolację miałam w planach zjeść 3 kromki w sumie 75g, ale boję się skoku cukru po godzinie, wcześniej nie mierze, żeby się nie stresować.
Która z Was jadła ten chlebus żytni z biedronki posypany mąką na kolację? -
mappi wrote:Domi należałoby powierzyć cukier chociaż przez 3 dni ale na podstawie tego co napisałaś nie masz nocnej hipoglikemi stąd wysoki cukier na czczo nie jest efektem odbicia gdy organizm się broni przed skutkami niedocukrzenia podnosząc cukier co widzisz rano. Tutaj może występować efekt brzasku co jest związane z naturalnym wyrzutem hormonów które podwyższają glukozę chociażby po to aby się obudzić.
Co można zrobić?
Unikaj węglowodanowych posiłków przed snem. Posiłek warzywno- tłuszczowy – na przykład zapiekanka warzywna, posypana serem zółtym lub mozzarellą i skropiona oliwą z oliwek, bez mięsa i bez ziemniaków, może okazać się lepsza od kanapek czy innych potraw zawierających węglowodany i białko.Wieczorny spacer lub ćwiczenia mogą również wpłynąć na poprawę porannych wartości glikemii. Dzieje się tak, ponieważ wysiłek fizyczny zwiększa wrażliwość na insulinę i przyspiesza spalanie glukozy.
Ale żeby wiedzieć z czym mamy do czynienia trzeba mieć obraz z kilku dni. No i oczywiście jak to przy cukrzycy to co jest skuteczne u jednej osoby kompletnie nie działa u drugiej hehe.
Ale jak zjem coś bez węglowodanów to będą ketony rano...
Ja wcześniej jadłam tak samo i były cukry na czczo w normach, może to teraz ten tydzień ciąży że to szaleje, zobaczę jak będzie jutro -
nick nieaktualnyPodziwiam was z jedzeniem cukini nie lubie nie nawidze cukini, bakłażanu, szpinaku fuuuuu aż mnie trzęsie
Agatia naczytałam się i głowa mi pęka. Nie zmądrzałam hihi
No więc tak musisz jeść bardzo późno ostatni posiłek nawet o 23! jeśli w nocy tzn nad ranem nie jeszma to być kanapka z serem żółtym i parówka do tego plus mleko/jogurt. Ryba jakas tłusta. Nabiał bardzo pomaga wybić te dziadostwo.
I wszędzie piszą że musisz jeść częściej skoro głodzisz organizm.
A czujesz się głodna prawda tak pisałaś
Tak wiem zaraz cukry sie podniosą itd wtedy pozostaje ci insulina.
Niektórzy lekarze twierdzą że trzeba olać temat z tymi ketonami ale czy ja wiem....
To tyle pewnie to wszystko wiesz ale starałam sie
Domi jak tam twoje cukry po tostach bo sie nie doczytałam
Ja zjadłam kolacje była taka smaczna że zjadłabym jeszcze
Tasiemca jakiegoś mam .
mam etap duszności ! nawet na dworze i duszno.
Nie mogłam do domu się doczołgać bo myślałam że zemdleje -
hej jestem i ja szczerze dzień taki do dupy ze hej cukry ok tyle ze od obiadu na ktore byly fryty indyk i surówka wynik85 obiad tez spóźniony .... nie zjadłam nic tylko gorzka kawa z mlekiem. bo oczywiście mówić ze mam jesc regularnie i wgl to te glupie imieniny. do domu wrocilam sama z dzieckiem... reszta bawi oczywiscie tam żacie na które tylko patrzyłam i wódka... zjadlam dopiero o 18.30 i to nawet bez checi jakos mi przykro ze maz ma w d... daleko moja ciaze. chyba łapie dola .
jedyny plus najem sie jutro frytek.
dobrze ze was mam bo kto inny mnie zrozumie ;/ -
nick nieaktualny