X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie po cukinii 89 :D więc zjadłam jabłko jeszcze;
    wieczorem mamy gdzieś wyjść, a ja mam TAKĄ ochotę na kopytka... ech...

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka super. Ja wczoraj często się mierzylam wiec nie obawiaj się ze cukier skoczył przed lub po 1h ;) . Dziś zjem 200 g bo kotlety mniejsze niż cała ryba :)
    A ja po zupie miałam 101 i zjadłam kostkę czekolady -była kwaśna hehe
    A teraz dokanczam wczorajsza kalarepke

Rudzina
    A cukinie jeszcze z czymś zjadłas?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    zapewne znacie się lepiej na tym niz ja Wiec zwracam sie o Was o pomoc :)
    Możecie mi pomóc w Interpretacji wyników krzywej bo trochę się nim zmartwiłam a może nie potrzebnie..

Glukoza na czczo 4,76 mmol/l
    Glukoza po 60 min 9,92 mmol/l
    Glukoza po 120 min 7,96 mmol/l

jak sądzicie mam cukrzyce?

Ollaala lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenka wyniki masz prawidłowe, ale pongodzinie miescisz się na styk bo norma jest do 10. Pewnie będziesz musiała powtórzyć za jakiś czas wynik. Ja w poprzedniej ciąży przy takim wyniku miałam cukrzycę. Teraz krzywa prawidłowa, ale też na.granicy i po pomiarach wyszła cukrzyca.

kamciaelcia, kamenkaa lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa
    Ja normy znam na innych jednostkach. Na czczo super. Po 1h 179 (a norma 180) i po 2h 143 (teraz norma jest niby 152 ale mój gin jeszcze opiera się na starej czyli 140 bo tak laboratorium podaje )
    Na styk po 1h ale od lekarza prowadzącego zależy co z tym zrobi

kamenkaa lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj agatia dziekuje za odpowiedź ...pierwszym zdaniem mega mnie uspokoiłaś ,ale czytajac dalej zmartwiłam się ... Jak napisałaś " przy takim wyniku miałam cukrzycę"
    Czyli miałaś taki sam i stwierdzil Ci lekarz cukrzyce?
    Czy miałaś troszkę wiecej odemnie bo juz nie wiem ..Nie znam się na tych normach jak tak jak Ty Kamciaelcia właśnie mam je w dziwnych jednostkach podane...

WIec dziewczyny cukrzyce mam czy nie mam bo naprawdę zgłupiałam ...mi znó mówili że norma 7.8
    Agatia a nie 10.. hmm sama nie wiem

a dodam że teraz mierząc w domu mam 83...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 17:02

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pizzy z pieczarkami i cebula, popitrej rozwodnionym sukiuem Kubuś - cukier 105... Na kolacje ziemi drozdzowa buleczke z domowym dżemem porzeczkowym i popije mlekiem:)

goodwill, kamciaelcia lubią tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa Ja ci przeliczyłam twoje jednostki 86-179-143 i niby to wszystko w normie

A może ci mówili o normie po 2h? ?
    Bo 7.8 to byłoby 140 (wiec norma po 2h). Teraz niby są nowe normy i zamiast 140 jest 152. Ale mój ginekolog patrzy na 140 bo laboratorium takie normy podaje przy wynikach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 17:06

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    Witajcie :)
    zapewne znacie się lepiej na tym niz ja Wiec zwracam sie o Was o pomoc :)
    Możecie mi pomóc w Interpretacji wyników krzywej bo trochę się nim zmartwiłam a może nie potrzebnie..

Glukoza na czczo 4,76 mmol/l
    Glukoza po 60 min 9,92 mmol/l
    Glukoza po 120 min 7,96 mmol/l

jak sądzicie mam cukrzyce?

Moim zdaniem nie masz
    Normy z ptd :
    5,1
    10
    8,5

:)
    Zdrowizna jesteś :)
    Ale faktycznie jeśli wierzyć netowym kalkulatorom przeliczajacym mmol na mg to po godzinie miescisz się ledwo ledwo...

Ja przekroczyła wynik po 2 h o 1 pkt i mam stwierdzona cukrzycę... Lekarz mniue zapewniał, że gdybym miała o 1 pkt mniej to nie miałby prawa jej stwierdzić ...
    Diabetolog mówiła zaś zupełnie co innego ale decyzja należy do Twojego giną...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 17:11

kamciaelcia lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa -> za medycyną praktyczną:
    "Aktualnie cukrzycę u kobiet w okresie ciąży na podstawie OGTT rozpoznaje się, gdy co najmniej 1 wynik oznaczenia glukozy wynosi: na czczo ≥92 mg/dl (5,1mmol/l), po 1h ≥180mg/dl (10,0mmol/l), a po 2h ≥153mg/dl (8,5mmol/l). Niższe od ww. wartości glikemii uznaje się za prawidłowe."

Po 1h masz graniczny wynik. Może pobrali Ci za wcześnie? Czy przestrzegałaś wszystkich zaleceń przed wykonaniem testu:
    "Badanie należy wykonać rano, po 8-12 godzinach snu, po 3 dniach stosowania zwykłej diety bez ograniczenia węglowodanów (zawierającej co najmniej 150g węglowodanów), przy zachowaniu zwykłej aktywności fizycznej (bez nadmiernej aktywności fizycznej). Glukozę należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5 minut. Podczas samego testu należy siedzieć, powstrzymać się od jakiegokolwiek wysiłku fizycznego. "

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill
    U mnie badanie wyglądalo jak piszesz a wiesz ze raz podczytałam na BBF dziewczyny które opowiadały ze laboratorium puścilo je do domu? Nie skomentowalam ale przerażające jest to

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Goodwill
    U mnie badanie wyglądalo jak piszesz a wiesz ze raz podczytałam na BBF dziewczyny które opowiadały ze laboratorium puścilo je do domu? Nie skomentowalam ale przerażające jest to

No, cóż... Można się oszukiwać, ale po co?
    Ja siedziałam tyłkiem w krześle, tylko do kibelka poszłam ze 2 razy, bo inaczej bym się posikała. ;P
    Ale ja miałam krzywą: 93,3-171-113 -> na czczo i tak przekroczenie. :/ Taki lajf.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 17:17

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia nie wiem kochana ponieważ tylko tyle wiem co napisałam totalnie się na tym nie znam dlatego też zwróciłam się do Was o pomoc bo sie Bardziej orientujecie niż ja ....
    Ajwi no tak fajnie by było ..

goodwill diety 3dniowej nie stosowałam bo nie wiedziałam ale ostatni posiłek dzien wcześniej zjadłam o 20:30 a spać poszłam dość późno bo o 1 w nocy rano jechałąm na badanie o 7 wiec 6h spania... w nocy tez sie często budziłam...
    Wiec wychodzi na to że mam dobre wyniki:) troche a nawet dużo mnie uspokoiłyście ..
    dziekuje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 13:52

• agatia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamwnkaa w poprzedniej ciąży miałam tak, jak ty po.godzinie wynik niższy o 0,1.
    Gin wysłał mnie do diabetologa, po pomiarach glukometrem w domu.po 2 tyg byłam na insulinie. Tak wcale nie musi być u Ciebie.
    Zależy, jak podejdzie do tego lelarz prowadzący, mój na szczęście kazał zdiagnozować.
    Teraz krzywa.wyszla w normie, ale na czczo granicznie bo 90. Po powtorzeniu na czczo i pomiarach gluko okazało się, że mam cukrzycę.

Masz podaną starą normę <7,8 czyli 140,4. Moj lab.też nie zmienił norm, ale teraz są do 152 po 120 min

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 17:23

• agatia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i zjadłam pół cukinii z mizerią, wiedziałam, że nie wytrzyma do jutra. Aż mi niedobrze.
    Kurde rude to są łakome ha ha ha ha.

kamciaelcia, Rudzina lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill U mnie krzywa cukrowa trochę gorzej
    99-215-168
    Ale moje lab podaje normy stare i ogólne (99,180,140). Ale jak się rejestrowalam do diab to wyniki krzywej podawałam przez telefon i tam była ostateczna ich weryfikacja

A co do tamtych dziewczyn. One pewnie nawet nie wiedzą że oszukaly na wyniku. Nie każda wie na czym to wszystko polega. Ale dziwie się ze w lab tak działają. Czasami w lab mierzą na czczo glukometrem :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia napisz jak ja zrobiłaś? Ja nigdy cukini nie faszerowalam i nie wiem skąd ten pomysł ale teraz wy mnie kusicie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    A co do tamtych dziewczyn. One pewnie nawet nie wiedzą że oszukaly na wyniku. Nie każda wie na czym to wszystko polega. Ale dziwie się ze w lab tak działają. Czasami w lab mierzą na czczo glukometrem :)

Tak, masz rację, to punkt pobrań powinien dopilnować, a nie pacjentki... Eh, szkoda słów.
    A jak w lab robią na czczo glukometrem, a po prawidłowym wyniku dopiero z żyły, to ok. Jeśli ktoś ma na glukometrze na czczo >125, o istnieje podejrzenie, że ma cukrzycę niewykrytą i jest to przeciwwskazanie do robienia testu obciążenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 17:34

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Witajcie,
    dziś już na czczo 90 więc mam nadzieję że to się zacznie ładnie stabilizować... Zmierzyłam w nocy jakoś 2.15 i było 111 ale nic mi to nie mówi? Nie wiem czy nie za dużo? Poszłam spać po 23, a jadłam jakoś 22.45.

Domi należałoby powierzyć cukier chociaż przez 3 dni ale na podstawie tego co napisałaś nie masz nocnej hipoglikemi stąd wysoki cukier na czczo nie jest efektem odbicia gdy organizm się broni przed skutkami niedocukrzenia podnosząc cukier co widzisz rano. Tutaj może występować efekt brzasku co jest związane z naturalnym wyrzutem hormonów które podwyższają glukozę chociażby po to aby się obudzić.

Co można zrobić?
    Unikaj węglowodanowych posiłków przed snem. Posiłek warzywno- tłuszczowy – na przykład zapiekanka warzywna, posypana serem zółtym lub mozzarellą i skropiona oliwą z oliwek, bez mięsa i bez ziemniaków, może okazać się lepsza od kanapek czy innych potraw zawierających węglowodany i białko.Wieczorny spacer lub ćwiczenia mogą również wpłynąć na poprawę porannych wartości glikemii. Dzieje się tak, ponieważ wysiłek fizyczny zwiększa wrażliwość na insulinę i przyspiesza spalanie glukozy.

Ale żeby wiedzieć z czym mamy do czynienia trzeba mieć obraz z kilku dni. No i oczywiście jak to przy cukrzycy to co jest skuteczne u jednej osoby kompletnie nie działa u drugiej hehe.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby słyszałam o tym z glukometrem. Ale u mnie tego nie stosują. A miałam już w życiu 3 krzywe. A może dlatego że krzywa robiłam po wyniku na czczo 101 i to było wskazaniem (a nie było 126 żeby uznać za cukrzycę )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 362 363 364 365 366 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ