X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny. Czytałam sobie o waszych doświadczeniach po chlebku żytnim z biedronki, ja już wcześniej o nim pisałam ze dobry ale po 2 cienkich kromeczkach na kolację miałam równe 120 i juz więcej nie próbowałam. On jest na drożdżach no i wypiekany na miejscu czyli mrożonka a to też niezbyt zdrowo

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama widzisz izabel ze na każdą z nas działa co innego. Mo ten chlebek super służy mimo tych drożdży. Oby to trwało jak najdłużej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Kamenkaa, spokojnie, to pewnie te kluski...
    119 to w normie. Pamiętaj, że glukometr ma swój błąd pomiaru. Zmierz jeszcze o 18, jeśli Cie to uspokoi.
    3maj się i nie martw.
    Kiedy masz wizytę u gin z wynikami krzywej?

Witam jestem po spacerku szybko się męczę w tej ciąży ale chociaż troche pochodziłam
    Do lekarza idę dopiero 15.03 Wiec jeszcze troszkę... Zastanawiam się czy nie iść wcześniej z racji tego że tak właśnie jest...
    Oby miał swój błąd ten cały Glukometr ....i zmierze za godzinkę dam znać ...
    W Każdym bądź razie już 6miesiąc mam nadzieję że to tylko ciążowe podwyższenie cukru i po ciązy wróci wszystko do normy.

Ollaala lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa po cukrze 119 nie masz co mierzyć, to cukier w normie :) poza tym taki spadł Ci pewnie po kilku minutach. Mi dzisiaj cukier 137 po 2 min spadł do 120, a zaraz potem do 98. Nie zaręczaj się.

kamenkaa lubi tę wiadomość

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamenkaa po cukrze 119 nie masz co mierzyć, to cukier w normie :) poza tym taki spadł Ci pewnie po kilku minutach. Mi dzisiaj cukier 137 po 2 min spadł do 120, a zaraz potem do 98. Nie zaręczaj się.

Oj aż mi kamien z serca spadł po tym co przeczytałam ;-) myslalam ze powinno być ponizej 100 bo granica jest do 120 wiec jestem na granicy.. zobacze za chwile jaki bede miec..

Ollaala lubi tę wiadomość

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po dzisiejszymo obiadku: 150g.frytek z piekarnika, 1/3piersi z pieczarkami i plasterkiem sera żółtego oraz mizerii - 104 :) Frytki sa super :)!

kamenkaa, kamciaelcia, żabka04 lubią tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale naskrobałyście! Nawet nie wiem co na to wszystko odpisać, wiec tylko melduję się, ze już wróciłam. Wczoraj wylądowaliśmy w greckiej restauracji, zjadłam pomidory faszerowane szpinakiem i zupę cytrynową z kurczakiem, do tego grillowane warzywa i cukier 110 :)

Dzisiaj póki co też ok (odpukać). Mama sie dopomina żebym do nich na jakiś tydzień przyjechała 'bo co ty tam robisz w domu' a no gotuje i jem! 'Ja ci będę gotować, umiem juz dietę bezglutenową to się nauczę dla cieżarnej z cukrzycą :P ':D korci mnie ale szkoda mi męża samego zostawiać ;)

Zmykam kręcić kolację teraz.

goodwill lubi tę wiadomość

Rudzina
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    Oj aż mi kamien z serca spadł po tym co przeczytałam ;-) myslalam ze powinno być ponizej 100 bo granica jest do 120 wiec jestem na granicy.. zobacze za chwile jaki bede miec..

120 po h to restrykcyjna normą dla cukrzycy ciężarnej
    140 po 2h to norma dla zdrowych...
    U Ciebie krzywa chociaż bkiusko greanicy, to mieści się jednak w normie:)
    Czyli jesteś zdrowa:)

Jedz ze smakiem :)

kamenkaa, goodwill lubią tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi ja się już tak odmawiam że to tragedia spanikowałam po tym jak mnie nakreciły znajome że coś mam nie tak..
    Dzieki Wam sie uspokoiłam...

Dziewczyny jak pisałam zmierzyłam o 18stej i mam cukru 78 juz mi lżej normalnie ide coś zjeść bo od obiadu nic nie jadłam aż mnie ssie w żołądku,,

goodwill, Ollaala lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frytki są super i jakie pyszne!!!
    Ja nie miałam pomysłu na obiad, w lodówce mielony, wiec upieklam ćwiartki ziemniaczkow (zamiast frytek ). Zobaczymy czy cukrami dorównują frytkom :) cukinia poczeka

kamenkaa, Dorinka lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiem, że już Was o to molestowałam 1000 razy i więcej, ale napiszcie mi co jecie na śniadania i ile tych śniadań jecie ;) i na kolację+nocny posiłek. Z wyjątkiem Kamci ;) bo jej upodobania na czczo do kawusi znam :)
    Ja już nie mam siły na te ketony i na to uczucie głodu rano :( ręce mi opadają i płakać mi się chce.
    Jutro nawet nie wiem czy będę miała kiedy zjeść, bo rano lecę na.nifty, potem.do por diab u mnie po paski i może do lekarza, jak zdążę, a potem do diab do Wawy. No i zląduję na 22-23 w domu masakrato

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śniadanie:
    Kawka z mlekiem czasami herbatka z cytrynka, chleb żytni w 100% lub biały,troszkę maselka,sałata,szynka,ogórek lub pomidor lub bez warzyw, jajecznica z dwóch jajek + kromka chleba, 2 parówki z szynki+ kromka chleba,salatka jarzynowa jak mam to łyżkę stołowa kopiasta, jajka na twardo. Nie robię miksow na kanapce np. Sałata,ser,szynka,pomidor,ogórek,jajko bo mam wysoki cukier szkoda bo bardzo lubię takie cudowne kanapki:-(

Kolacja ja jem o 18-18:30 przeważnie i podobnie to co na śniadanie z herbatka,
    Pizza 2-3 kawałki z sosem czosnkowym :-)

O 21 kromka białego chleba z serem żółtym koniecznie z dziurami. Czasami położę pomidora ale zadko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 18:29

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam pojechalismy pozwiedzać okolice poprostu się przejechać autem a przy okazji obejrzeć działkę budowlaną bo mąż sobie jakąś upatrzyl:-)

Zjadłam kolacje dwie małe bułki z sałata, kiełbasa żywiecka,papryka czerwona kilka pasków i dwa ogórki kiszone Zapiłam herbatka ohhhhh jaka ja głodna byłam :-(

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AGATIA
    Wstaję ok.7:30-8:00, różnie, ale raczej nie później

8:00-8:30 śniadanie 1: 2 kromki chleba (te małe biedronkowe) z szynką, sałatą +pomidor/ogórek/rzodkiewka [tym się najadam, nigdy nie jadłam obfitych śniadań]

10:00-10:30 śniadanie 2: koktajl maślanka/kefir +otręby + owoce (kiwi+maliny/truskawki)

ok.13 obiad i tu różnie

16:00 podwieczorek (różnie)

18:00 kolacja - 2 kanapki + warzywa/ ALBO sałatka jakaś i 2 parówki z szynki/ ALBO owsianka (z orzechami, amarantusem, czasami wrzuce kilka rodzynek, płatki migdałowe)/ ALBO 2 orkiszowe naleśniki z twarożkiem (nie słodzę, kiedyś dodałam jabłko i wywaliło cukier ale tu mógł zadziałać efekt RUDEJ bo zjadłam 3 :P )

20:30 kolacja 2 - (w zależnośoci od tej pierwszej) 2-3 kanapki z pieczywem chrupkim i twarożkiem, warzywa, czasami jakiś owoc

22:30-23:00 - kajzerka ze szklanką mleka lub kefiru (ZAWSZE)

To tak orientacyjnie oczywiście, ale to najczęściej pojawiające się 'dania. Jak wspominałam wcześniej - jeśli gdzieś między posiłkami zdarzy mi się uczucie głodu to załatwiam to gorzkim kakao, jakimś jogurtem z owocami albo kanapką na chrupkim.

Rudzina
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Mama sie dopomina żebym do nich na jakiś tydzień przyjechała 'bo co ty tam robisz w domu' a no gotuje i jem! 'Ja ci będę gotować, umiem juz dietę bezglutenową to się nauczę dla cieżarnej z cukrzycą :P ':D korci mnie ale szkoda mi męża samego zostawiać ;)

Masz wspaniałą mamę!!!

kamenkaa - luuuuzik. Bez stresu.

agatia - moje śniadania ok. 9.00 - mała kromka ok. 30g chleba żytniego + pół plasterka sera żółtego + warzywa(pomidor, sałata, ogórek, kiszony lub sałatka z dnia poprzedniego) + kabanos z biedry/jajecznica z 1 jajka/parówka z szynki.
    Kolacje ok. 21.00 podobne, częściej więcej sera żółtego/pleśniowy z pasteryzowanego mleka/biały na kanapkę..

Od kilku dni mam wysokie cukry, takie w granicach 115-125 po podobnych zestawach, po których do tej pory były 105-115. Glukometr przetestowałam płynem kontrolnym zakupionym właśnie w tym celu - wszystko niby ok.
    Nie wiem, co się dzieje. ://
    O dziwo na czczo zostało jak było 83-90...
    Smutna jestem bardzo. Do problemów podchodzę raczej zadaniowo, a teraz pochlipuje po kątach.
    Nie wiem czy to wina zbliżającej się wizyty u diabetologa, czy łożysko rośnie i hormony łożyskowe wszystko psują... Tak się chciałam wyżalić.

kamenkaa, twardan lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill
    Zawsze możesz się wyzalic ale obyś jak najmniej miała takich sytuacji ;)
    Cukry się unormuja, mają kiepski okres :) a stres też cukier podnosi

Jak się samemu sprawdza glukometr?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 18:51

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Goodwill
    Zawsze możesz się wyzalic ale obyś jak najmniej miała takich sytuacji ;)
    Cukry się unormuja, mają kiepski okres :) a stres też cukier podnosi

Jak się samemu sprawdza glukometr?

Dzięki, Kamcia! Coś pozmieniam w jadłospisie, nie dam się, będę walczyć!

Ty też masz accu-chek? Nie wiem, czy dobrze pamiętam, bo mi się mózg skurczył w ciąży.. Jeśli tak, to kupujesz roztwór/płyn kontrolny do accu-chek i postępujesz wg instrukcji producenta.
    Do mojego Accu-chek performa były 2 buteleczki płynu - jedna do zakresu hipo- druga hiper-glikemicznego.
    Taki zabieg powinno się robić przy rozpoczęciu nowych pasków.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam accu chek aktive. Ten płyn do kupienia w aptece? Ja swojego nawet nie sprawdziłam w laboratorium

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Mam accu chek aktive. Ten płyn do kupienia w aptece? Ja swojego nawet nie sprawdziłam w laboratorium

Wiesz co, właśnie miałam problem z tym... Bo w stacjonarnych nie było, w jednej internetowej była jedna sztuka i kupiłam...

Pomysł mam taki - napisz do producenta (Roche): https://www.accu-chek.pl/pl/obslugaklienta/kontakt/index.html i zapytaj, jak sprawdzić glukometr.
    Bo ja nie wiem, czy do Twojego glukometru też są takie roztwory kontrolne...

A masz instrukcję swojego glukometru? Tam powinno być napisane co i jak.
    No i fajną opcją jest zmierzyć glukometrem jednoczasowo z pomiarem z żyły na czczo. Jak się zgadza mniej więcej, to git. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 19:05

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill
    W instrukcji wspominają o tym płynie. W aptece nie mieli lancet do nakluwacza, zamówili i były na drugi dzień. Spróbuję z tym płynem. A aptekę Doz mam na parterze mojego bloku. A do laboratorium ciężko mi dotrzeć. Rano jestem zaspana i marze o kawie? A wtedy też są największe kolejki a pi śniadaniu musiałabym zaraz lecieć bo jem o 9 a lab otwarte do 9.30
    Ale pójdę któregoś dnia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 370 371 372 373 374 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ