WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie wam dziewczyny współczuję. U mnie troche inna sytuacja bo to matka zatruwa mi zycie. Przez pol zycia ja splacalismy z tata. Gowno mialam przez cale dziecinstwo bo wiecznie kredyty do splacenia po niej byly. Niestety musze stwierdzić ze karma nie zawsze wraca. Cale zycie robi z ojcem wszystkim pod gore, co rusz to kogos okradają i oboje zyja w dostatku, bawia sie i cieszą sie zdrowiem. Jej ojciec juz 80 lat tak przędzie. Za to moj tata zloty czlowiek, zaopiekowal sie nami gdy odeszla, wychowal, tyral jak wół. Byl ojcem ale tez przyjacielem. Niestety tak go walka z nia wyniszczyla ze umarł niespodziewanie w wieku 43 lat :(

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka karma wraca jestem tego pewna. ..cierpliwości. ..

Żabka moja babcia była na chodzie do samego końca. Tak mają roczniki 1929...jak ja zmoglo to w tydzień odeszła. ..nie cierpiała. Emilke na rękach lulala. A to było jej 6 prawnuczatko. Umarła przed emilka ale chociaż się ciesze ze nie musiałam patrzeć na jej rozpacz. Pogrzeb babci ja wyprawialam tak jak zawsze chciała. Córkę pochowalam. ..ale ojca chować nie chce. Od tego ma żonę. Nikt tylko nie wie czy ona z czymś na koniec nie wyskoczy...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi pisałam kiedyś o tym. To jest ten okres rzutu chormonow. Najpierw na czczo fikaja a potem z posiłków. Podziel śniadanie na dwie części. Zjedz 1 kanapkę zamiast dwóch a za godzinę drugą tą przesunięta. Jak to nie pomoże to ma nowo pokombinować np ja jadłam żółty ser na śniadanie i było spoko a w tym okresie musiałam zdjąć ser bo po 1 kromce miałam wysoko cukier.

Na szczęście to mija :-)

Teraz wróciło mi wszystko do normy a nawet lepiej bo cukier na czczo nie przekracza nawet 85 a po kawie z mlekiem i sernik z cukierni mam cukier kolo 100 lub mniej :-)

domi05 lubi tę wiadomość

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! ja w temacie cukrzycy jestem zielona zupełnie...
    Jestem w 11 tygodniu. Przy pierwszych badaniach nienajlepiej wyszedł mi poziom cukru na czczo (102). Gin nie zrobił z tego afery (nrma na wydruku to 105) ale dał skierowanie na krzywą z obciążeniem 75g glukozy.
    Dzisiaj odebrałam wyniki, panie w laboratorium powiedziały, że są w normie, ale zastanawia mnie mimo wszystko wynik na czczo. Znowu mam 102. A po 2 godzinach od 75g glukozy - wyszło 77 więc malutko.
    I nie wiem czy wyniki sa ok czy moze niekoniecznie?

Diete z natury mam niskoglikemiczną, mąki i cukrów prostych nie jadam.
    Podstawą są warzywa, białko (mięsa, ryby, nabiał niesłodzony niskotluszczowy), na sniadanie naturalne musli z jogurtem rowniez naturalnym. Zadnego bialego czy barwionego karmelem pieczywa. Nic z tych rzeczy.
    Wagę mam niską (52kg na 170cm wzrostu)
    Nie mam pojęcia skąd ten cukier taki wysoki rano...

Podpowiedzcie proszę jak powinnam zinterpretowac te wyniki? z góry dziekuję <3

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka
    Teoretycznie zasada jest jedna - choć jedno przekroczenie (na czczo, po 1h, po 2h) kwalifikuje wyniki do cukrzycy ciążowej. Przekraczasz na czczo I powinnaś spotkać się z diabetologiem. Najwięcej niech on decyduje

goodwill lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale niczym się nie martw. Dostaniesz ewentualnie glukometr do samokontroli i dieta uda się obniżyć cukier na czczo

A jaki był wynik po 1h?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak wlasnie myslalam... ale moj gin uwaza ze 102 to wynik w normie bo norma do 105 na wydruku niby... i tak samo powiedzial mi rodzinny bo poszlam dopytac :/

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Ale niczym się nie martw. Dostaniesz ewentualnie glukometr do samokontroli i dieta uda się obniżyć cukier na czczo

A jaki był wynik po 1h?
    Nie mialam po 1h :/ pytalam ale panie powiedzialy ze nie robia po godzinie, tylko na czczo i po 2 a badania robilam w szpitalu :/

Obnizenie cukru, dieta... no i to mnie wlasnie zastanawia :) bo ja nie mam z czego zjechac w diecie szczerze mowiac... wrecz mysle ze jem za malo i za mało treściwie (zresztą waga spada)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Cześć dziewczyny! ja w temacie cukrzycy jestem zielona zupełnie...
    Jestem w 11 tygodniu. Przy pierwszych badaniach nienajlepiej wyszedł mi poziom cukru na czczo (102). Gin nie zrobił z tego afery (nrma na wydruku to 105) ale dał skierowanie na krzywą z obciążeniem 75g glukozy.
    Dzisiaj odebrałam wyniki, panie w laboratorium powiedziały, że są w normie, ale zastanawia mnie mimo wszystko wynik na czczo. Znowu mam 102. A po 2 godzinach od 75g glukozy - wyszło 77 więc malutko.
    I nie wiem czy wyniki sa ok czy moze niekoniecznie?

Diete z natury mam niskoglikemiczną, mąki i cukrów prostych nie jadam.
    Podstawą są warzywa, białko (mięsa, ryby, nabiał niesłodzony niskotluszczowy), na sniadanie naturalne musli z jogurtem rowniez naturalnym. Zadnego bialego czy barwionego karmelem pieczywa. Nic z tych rzeczy.
    Wagę mam niską (52kg na 170cm wzrostu)
    Nie mam pojęcia skąd ten cukier taki wysoki rano...

Podpowiedzcie proszę jak powinnam zinterpretowac te wyniki? z góry dziekuję <3

Anulka witaj!

jak zauważyła kamciaelcia, wynik na czczo kwalifikuje Cię juz do rozpoznania cukrzycy ciążowej ...
    Poza tym przed krzywą cukrową nie można unikać cukrów i należy ich spożywać co najmniej 150 g dziennie bo mogą wyjść wyniki fałszywie ujemne...
    Takie są zalecenia jeśli chodzi o przygotowanie się do badania...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się chyba źle odżywiam :/ za malo cukrow, za malo kcal, za malo w ogole...
    No nic, w poniedzialek podjadę do lekarza z wynikami, moze jednak cos mądrego z siebie wydusi

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka
    Wg mojego laboratorium norma na czczo to do 99. I mój gin się tego trzymał kierując na krzywa. A ogólnie norma dla ciężarnej jest jeszcze inna. Z jednej strony rozumiem podejście lekarza (bo trzyma się norm laboratoryjnych )ale 102 to za dużo. Dieta cukrzycowa dla ciężarnych opiera się przede wszystkim na weglowodanach. ..jemy je dla dzidziusia. ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 19:20

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    No tak wlasnie myslalam... ale moj gin uwaza ze 102 to wynik w normie bo norma do 105 na wydruku niby... i tak samo powiedzial mi rodzinny bo poszlam dopytac :/

No to niestety i gin i rodzinny są niedouczeni...

Rozdział 23 wytycznych ptd , str.A47 i A48
    Wystarczy w googlach wpisać wytyczne ptd 2014

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja trochę stresu...obiad na szybko (frytki, jajko sadzone i mizeria )cukier 122...chyba nie mogę się stresować

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no własnie ... ok dzieki, w poniedzialek lekarz

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka
    Ale nie daj sie szybko splawić . Na czczo niea normy 105 zwłaszcza w ciąży. Pójdziesz do diabetologa i ci omówi dietę, pobadasz się i jeśli nie masz problemu z cukrami - dieta nie będzie aż tak radykalna. ..ja w 10 tc byłam na pierwszej wizycie diabetologicznej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś

http://www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Diabetologia/Nowe-zalecenia-kliniczne-PTD,140291,1016.html

Cukrzyca ciążowa rozpoznawana jest wtedy,gdy spełnione jest przynajmniej jedno z niżej wymienionych kryteriów rozpoznania cukrzycy ciążowej na podstawie wyników stężenia glukozy po tescie 75 g OGTT:

Na czczo : 92-125 [mg/dl]
    Po 60 minutach: ≥180 [mg/dl]
    Po 120 minutach 153-199 [mg/dl]

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alez mi pięknie w brzuszku burczy po obiadku :) jak ja się za tym stesknilam. ..w końcu mój żołądek na bieżąco trawi! !!aż mąż się uśmiecha bo dawno tego nie słyszał. Tylko nerwy musze opanować :( aż żyć się nie chce

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka przykro mi że własna matka cię tak traktuje.
    Jakoś się przyjeło że człowiek bardziej się spodziewa po facecie a nie kobiecie.
    Mój były ale z tych lepszych grzecznych facetów miał matkę alkoholiczke brat najstraszy też nie gardził i tak się użerał z nimi ojciec zmarł też wcześnie i musiał wychować najmłodsza siostre .Ahhhh
    Ale karma wraca Dorinka tylko trzeba czasu.
    Ja też krzyczałam do Pana Boga dlaczego muszę tak cierpieć itd prosiłam żeby go zabrał . Kiedy ja sobie życie ułożyłam po przejściach już szczęśliwa w małżeństwie nadszedł ten dzień.
    Do dziś czuje smutek i żal mam mieszane uczucie bo już z nic nie mogę zmienić. Kiedyś gadałam z psychiatrą jak mnie gin zapobiegawczo wysłał bo bał się ze pojawi się u mnie depresja po ciąży pozamacicznej ( otarłam się o śmierć bo dyrektor mój obecny nie chciał mnie zwolnić z pracy twierdził że kłamię ze mnie brzuch boli a ja nawet nie wiedziałam że to ciąża i wykrwawiałam się a że tachałam towar to pomagałam szybciej to rozwalać w środku).
    Wróci cierpliwości kochana :-)

Kamcia zjadłam na kolacje śledzia smażonego w zalewie octowej . Dobry ale moje dziecie mówi matka nie jedz tego mogę podesłać na twój adres pół słoika??????
    Pocieszyłaś mnie z ta babcią mam nadzieję że moja dotrwa i zobaczy maleństwo.

Witaj Anulka tu napewno uzyskasz odpowiedź i poradę.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka dawaj śledzie. Bo moich nie ma kto usmazyc. A do zalewy nawet octu nie mam :) planowanie ciążowe :) do jutra się nie zepsuja. Ale dziś mi wszystko wisi. Nawet wynik po obiedzie. Wiem ze to stres. I im bardziej stres pogarsza wyniki tym bardziej jestem zła

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już gołąbek ci niesie :-)
    Bidulka tulee cię kochana nie przejmuj się na niektóre sytuacje nie masz wpływu .
    Macocha jak się dowie ile kasy dostanie za pogrzeb i ojca to go pochowa zobaczysz bo bedzie liczyc kase :-)

Ciekawe kiedy do niej wróci karma ???
    jej takiej babie to z nawiązką!!!!
    Sory kamcia ale sama nerwa dostaje na takich ludzi.
    ide się wykąpać i nasmarować czuje jak brzuch mi się powiększa aż skóra mnie swędzi.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

‹‹ 404 405 406 407 408 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ