WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z cyklu: kto zrozumie cukrzycę ciążową?

Cały dzień cukry w granicach 100. Wręcz się zdziwiłam, że tak nisko...
    Na kolację - 1 kromka chleba z wędliną, pół plasterka sera żółtego, pomidor i OGÓREK ZIELONY! Zjadałam tylko to, bo jestem pełna... Po 1h - 124! Nie wiem, czy mi po ogórku nie wywala. Ostatnio zaczęłam jeść ogórki, bo chęć miałam. Ale chyba przestanę. :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:47

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogórki jem namiętnie i nic mi sie nie dzieje... ale widze że nie ty jedna masz ten problem. Ciekawe, tym bardziej że według mojej tabeli ogórki można do oporu :P

To je cukrzyca, tego nie ogarniesz... :D

Rudzina
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny polezalam pobyczylam sie i ide myc lapki i mierzyc sie

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej i dziś znowu ketony.... :(
    Jak myślicie. Od wtorku środy jestem na urlopie i nie jem śniadania o godz.6, które jadłam wcześniej jak chodziłam do pracy. I wstaję później bo 7-7.30. Czy to może mieć znaczenie? i moje dziecko jest głodne???
    Boże nie chce mi się tak rano wstawać. Jeszcze nawstaję się jak Mały się urodzi ... :)

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka a duzo tych ketonów?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śladowe ilości, ten pierwszy kwadracik. Ale już długo ich nie miałam. My podobnie z Agtią walczyłyśmy z ketonami. Miesiąc temu to miałam ich bardzo dużo.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pamiętam, marzenka, że i ty walczyłaś...
    a o której przykładowo w nocy na siusiu wstajesz?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka ja dzisiaj też ketony na +. O 6 ich nie było, o 7.30 już 15.
    Na czczo też jakiś meksyk dwa pomiary 90 i 80 ;)
    Ale ja wczoraj zjadłam malutką kolację o 19 a potem już nic bo mi się nie chciało jeść.

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ho! Ja wstałam zupełnie bez apetytu. Wbrew swoim zasadom zjadam ser na śniadanie i tylko 1 kanapkę, może później się żołądek rozrusza.

Zastanawiaja mnie bardzo te ketony bo... skoro nie wszystkie musimy mierzyć? To czy one są ważne/średnio ważne/mało ważne? Niby to ma dac nam znać czy jemy dosc dużo, czy dziecko nie głoduje, ale jak się ma wasze mierzenie i kilka razy dziennie do mojego wyrywkowego czy nawet zerowego? Tzn ze mój lekarz olewa to czy dziecko głoduje? (rośnie wiec chyba nie głoduje, w lab też mi nigdy nie wyszły).

Rudzina
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

U mnie na szczęście ketonów nie ma, ale np wczoraj po kromce chleba słonecznikowego i szynce i pomidorku 120. Czasem już nie ogarniam tego jedzenia.
    Dzisiaj wizyta u diabetologa zobaczymy czy wykombinuje mi insulinę.

Powiedzcie mi dziewczyny które maja insulinę, ile przekroczonych wyników i jak mocno miałyście że diab dała Wam insulinę ??

Z góry dziękuje za odpowiedź :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rudzina
    mi się wydaje , ze zalecenie mierzenia ketonów to taki "odruch" przy cukrzycy, ponieważ kwasica ketonowa jest powikłaniem nieunormowanej cukrzycy, wysoki cukier-wysokie ketony, a to już jest stan zagrażający życiu. Jak za mało zjemy węglowodanów, to tez mamy ciała ketonowe, ponieważ organizm szuka alternatywnych źródeł energii. Duzo ketonów jednak nie służy dzidziusiowi. Ale mając dobre cukry i pilnując diety jestesmy dalekie od kwasicy. Najważniejszym wyznacznikiem, ze ciąża rozwija się prawidłowo, to wzrost dzidzi!!Dzidzia na pewno zabierze z nas to , co dla niej najwazniejsze. Musimy jednak dbać o siebie dietą pełnowartościowa, by anemia i w przyszłości osteoporoza nie dopadły...nie martw się ketonami.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina może dla tego Ci nie każą mierzyć ketonów bo w lab nie wyszły. Mi wychodziły w badaniu moczu jeszcze przed ciążą.
    Monilla to chyba zależy od doświadczeń lekarza. Ja w poprzedniej ciąży dostałam insulinę przy cukrach 123-125, a teraz takie mam sporadycznie zazwyczaj mieszcze się w normach. Na czczo nie miałam insuliny mimo cukrów do 100.
    Teraz 2 tyg miałam cały czas przekroczenia na czczo od 93-97 to lekarka kazała uregulować to posiłkami i się udało w przeciągu 3 tyg 3 przekroczenia na czczo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 08:52

monilia84 lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monilia
    a masz takie wilelkie przekroczenia, by spodziewać sie insuliny??
    ja mam insulinę nocną, dostałam ja po wynikach na czczo:97, 92, 81/96, 87, 95, 82, 94, 92
    narazie biore 3 jednostki insuliny, ale diab powiedziała wczoraj, ze 3j. to jak nic, ponieważ kobiety biora na noc i 30j
    ale mając w dzień przekroczenia rzędu 122, 128 raz na kilka dni, mam się tym nie martwić. Problem zrobi się, jak przekraczać będę częściej, czy nawet kazdorazowo

ale moja diab nadal zakreśla w ksiązeczce wyniki na czczo 91 i wyzej-nie sa prawidłowe
    90 przyjmuje za górna granicę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 08:53

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się:-)

Monilia ja dostałam zapobiegawczo po posiłku.
    1j. Jak przekrocze 125
    3j. jak przekrocze 145
    A wyniki jej się nie podobały z dwóch dni przed wizytą bo sięgały po posiłku nawet 134 ale ja jej mówiłam że testuje jedzenie:-)

Ale jak to kamciaelcia pisze działa na mnie widmo insuliny(bardzo jej się boje zapodac)i wyniki mam poniżej 120 :-)
    To się diablo zdziwi.

Ja chyba wykrakalam wczoraj.
    Na czczo 82! Po śniadaniu 89!
    Nie jest źle no......

Może przez nocke takie cyrki bo cała noc miałam koszmary, brzuch mnie boli od nocy aż do teraz czuje rozciąganie dziwne uczucie, wstawalam na siku często ahhhh nocka do bani:-(
    Teraz lezakuje bo ten brzuch mąż zaraz do pracy a ja w kimono pójdę odespać nocke :-)
    Obiad gotowy tylkovpodgrzqc to mogę sobie pozwolić:-)

• monilia84 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co ja na 19 dni pomiarów czyli 19*5 =95 pomiarów mam 4 przekroczenia w tym: 125,129,135,146 ten ostatni po telef od kumpeli ze corka na noc u nich zostaje (troskliwa mamusia <3) a tak to mam niskie dość, czasem blisko 117,118,120 ale to nie przekroczenie, z drugiej strony ciągle jest to ale że glukometr nie podaje prawdziwej wartości że zawsze jakaś różnica może być.

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może dostaniesz zapobiegawczo tak jak ja :-)
    Że jak przekroczyła to będziesz musiała wziąść.
    Ale pewnie /może zadziała insulina na ciebie jak na mnie.
    Mnie straszy w lodówce hahahaha
    Wyniki są cudowne oby nie zapeszyc :-)

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co z tymi ketonami to dobrze e ich nie mierze:P jeszcze tu by stres doszedll .
    jakos to bedzie jeszcze 2 miesiace i moge rodzic

goodwill lubi tę wiadomość

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co za pizda z tej Janki!!!co za babsko!!!wszystko przewidywałam i mam!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co się stało?!
    Jeśli nie chcesz to nie opowiadaj.

• goodwill Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monila - a jak długo się już kłujesz? Jak cukry na czczo?

Wszystko zależy od diabetologa, może ze względu na "trudny" okres ciąży kazać Ci się obserwować lub dać małe dawki insuliny.
    3maj się!

‹‹ 406 407 408 409 410 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ