Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Z cyklu: kto zrozumie cukrzycę ciążową?
Cały dzień cukry w granicach 100. Wręcz się zdziwiłam, że tak nisko...
Na kolację - 1 kromka chleba z wędliną, pół plasterka sera żółtego, pomidor i OGÓREK ZIELONY! Zjadałam tylko to, bo jestem pełna... Po 1h - 124! Nie wiem, czy mi po ogórku nie wywala. Ostatnio zaczęłam jeść ogórki, bo chęć miałam. Ale chyba przestanę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:47
-
Hej i dziś znowu ketony....
Jak myślicie. Od wtorku środy jestem na urlopie i nie jem śniadania o godz.6, które jadłam wcześniej jak chodziłam do pracy. I wstaję później bo 7-7.30. Czy to może mieć znaczenie? i moje dziecko jest głodne???
Boże nie chce mi się tak rano wstawać. Jeszcze nawstaję się jak Mały się urodzi ...
-
Hej ho! Ja wstałam zupełnie bez apetytu. Wbrew swoim zasadom zjadam ser na śniadanie i tylko 1 kanapkę, może później się żołądek rozrusza.
Zastanawiaja mnie bardzo te ketony bo... skoro nie wszystkie musimy mierzyć? To czy one są ważne/średnio ważne/mało ważne? Niby to ma dac nam znać czy jemy dosc dużo, czy dziecko nie głoduje, ale jak się ma wasze mierzenie i kilka razy dziennie do mojego wyrywkowego czy nawet zerowego? Tzn ze mój lekarz olewa to czy dziecko głoduje? (rośnie wiec chyba nie głoduje, w lab też mi nigdy nie wyszły).Rudzina -
Hej dziewczyny
U mnie na szczęście ketonów nie ma, ale np wczoraj po kromce chleba słonecznikowego i szynce i pomidorku 120. Czasem już nie ogarniam tego jedzenia.
Dzisiaj wizyta u diabetologa zobaczymy czy wykombinuje mi insulinę.
Powiedzcie mi dziewczyny które maja insulinę, ile przekroczonych wyników i jak mocno miałyście że diab dała Wam insulinę ??
Z góry dziękuje za odpowiedź
Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
-
rudzina
mi się wydaje , ze zalecenie mierzenia ketonów to taki "odruch" przy cukrzycy, ponieważ kwasica ketonowa jest powikłaniem nieunormowanej cukrzycy, wysoki cukier-wysokie ketony, a to już jest stan zagrażający życiu. Jak za mało zjemy węglowodanów, to tez mamy ciała ketonowe, ponieważ organizm szuka alternatywnych źródeł energii. Duzo ketonów jednak nie służy dzidziusiowi. Ale mając dobre cukry i pilnując diety jestesmy dalekie od kwasicy. Najważniejszym wyznacznikiem, ze ciąża rozwija się prawidłowo, to wzrost dzidzi!!Dzidzia na pewno zabierze z nas to , co dla niej najwazniejsze. Musimy jednak dbać o siebie dietą pełnowartościowa, by anemia i w przyszłości osteoporoza nie dopadły...nie martw się ketonami. -
Rudzina może dla tego Ci nie każą mierzyć ketonów bo w lab nie wyszły. Mi wychodziły w badaniu moczu jeszcze przed ciążą.
Monilla to chyba zależy od doświadczeń lekarza. Ja w poprzedniej ciąży dostałam insulinę przy cukrach 123-125, a teraz takie mam sporadycznie zazwyczaj mieszcze się w normach. Na czczo nie miałam insuliny mimo cukrów do 100.
Teraz 2 tyg miałam cały czas przekroczenia na czczo od 93-97 to lekarka kazała uregulować to posiłkami i się udało w przeciągu 3 tyg 3 przekroczenia na czczo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 08:52
monilia84 lubi tę wiadomość
-
monilia
a masz takie wilelkie przekroczenia, by spodziewać sie insuliny??
ja mam insulinę nocną, dostałam ja po wynikach na czczo:97, 92, 81/96, 87, 95, 82, 94, 92
narazie biore 3 jednostki insuliny, ale diab powiedziała wczoraj, ze 3j. to jak nic, ponieważ kobiety biora na noc i 30j
ale mając w dzień przekroczenia rzędu 122, 128 raz na kilka dni, mam się tym nie martwić. Problem zrobi się, jak przekraczać będę częściej, czy nawet kazdorazowo
ale moja diab nadal zakreśla w ksiązeczce wyniki na czczo 91 i wyzej-nie sa prawidłowe
90 przyjmuje za górna granicęWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 08:53
-
nick nieaktualnyWitam się
Monilia ja dostałam zapobiegawczo po posiłku.
1j. Jak przekrocze 125
3j. jak przekrocze 145
A wyniki jej się nie podobały z dwóch dni przed wizytą bo sięgały po posiłku nawet 134 ale ja jej mówiłam że testuje jedzenie:-)
Ale jak to kamciaelcia pisze działa na mnie widmo insuliny(bardzo jej się boje zapodac)i wyniki mam poniżej 120
To się diablo zdziwi.
Ja chyba wykrakalam wczoraj.
Na czczo 82! Po śniadaniu 89!
Nie jest źle no......
Może przez nocke takie cyrki bo cała noc miałam koszmary, brzuch mnie boli od nocy aż do teraz czuje rozciąganie dziwne uczucie, wstawalam na siku często ahhhh nocka do bani:-(
Teraz lezakuje bo ten brzuch mąż zaraz do pracy a ja w kimono pójdę odespać nocke
Obiad gotowy tylkovpodgrzqc to mogę sobie pozwolić
-
Wiesz co ja na 19 dni pomiarów czyli 19*5 =95 pomiarów mam 4 przekroczenia w tym: 125,129,135,146 ten ostatni po telef od kumpeli ze corka na noc u nich zostaje (troskliwa mamusia
) a tak to mam niskie dość, czasem blisko 117,118,120 ale to nie przekroczenie, z drugiej strony ciągle jest to ale że glukometr nie podaje prawdziwej wartości że zawsze jakaś różnica może być.
Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny