WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Kamcia to super ze sprawa z przyczepa załatwiona :)
    Co do firanek to u mnie najgorzej w salonie. Moja ma 13x2.6m. w jednym kawalku. Jak mam ja wyprasowac to godzina z glowy :)
    Maz kupil chleb biały. Spróbuję pozniej moze przetestowac kanapke 30g :)

moja w salonie ma w 1 kawałku 6,5m X 2,4 m oraz dwie zasłony każda w tym rozmiarze :)
    Salon chciałam przemalować, ale tez na całkiem inny kolor, a to by się wiązało z wymiana firan i zasłon...narazie szkoda mi kasy
    Całe mieszkanie odmalowalismy po smierci Emilki ale salon wymaga większego nakladu finansowego, a teraz nawet zanosi sie , ze muszę mieć wyprawkę dla chłopca (gdzie dla dziewczynki miałabym wszystko)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia przez caly dzien (8-22) zjadlam 6 kanapek po 30g. z wedlina i dodatkami warzywnym nlub pomidorem z sosem czosnkowym, 60g. makaronu po ugotowaniu z sosem pomidorowym i warzywami, kawaleczek sernika. Sama nie wiem od czego ten aceton zalezy bo np. ostatni posiłek zjadlam o 22 (kanapka z odrobina salatki pieczarkowej). Nie mogłam spac wiec usnelam dopiero o 0.15 i 2x wstawalam w nocy i bardzo mnie ssalo a acetonu nie ma. A nieraz zjem wiecej przez caly dzien i pojde spac od razu i jest.

Ale wiecie co ja nie wiem czy na aceton nie wplywaja tez cukry zjedzone przez caly dzien. Bo jak zjem np. w ciagu dnia kawalek ciasta, jablko lub kaszke np. to moge zjesc mniej przez caly dzien i acetonu nie ma.

3i49o7esw7obg123.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja tez liczylam na dziewczynkę bo 2 kuzynki maja po 2 córeczki. Wszystkie ciuchy i rzeczy mi zbieraly zebym mi dac po porodzie. A tu sie chlopczyk okazal :) Nikt w rodzinie pracztycznie synka nie ma wiec wszystko musze sobie kupic sama :)

3i49o7esw7obg123.png
  • oldżi Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Można dołączyć ? Od niecałych 2 tygodni zmagam się z dietą cukrzycowa po słabych wynikach krzywej ... Podczytuje Was przez ten czas i stwierdziłam, że pora poszukać wsparcia bo już nerwy w strzępach! U mnie sytuacja wyglada tak, że na czczo zawsze wyniki miodzio od 70-80 a przy śniadaniu zaczyna się jazda :( dzis miałam swoje drugie przekroczenie chociaż staram się jadać sprawdzone zestawy... W ciagu dnia cukry ok, rano brak ketonów. Jak mam mierzyć cukier po śniadaniu to gorączki dostaje :( pozdrawiam Was i zycze mimo niesprzyjającej pogody dobrych nastrojów!

3jgx3e3k4gsb554h.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka, na dziewczynke i tak wszystko sami kupilismy, ale mam ubranka nawet na dwulatkę...a dla chłopca moze z tego wybiore jakies 5% (mam na mysli przede wszystkim pajacyki)
    Juz nawet nie chodzi o kasę , tylko jakos to mnie nie cieszy...Narazie okazało się , ze po co kupować na zapas :(
    mamy 3 kartony pampersów rozmiar 4. Obiadki w sloiczkach oddałam znajomej ze szpitala...I te spineczki i gumeczki do włosów...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oldzi
    a co jadasz i ile na to pierwsze śniadanko?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się krótko i życzę Wam wszystkim zdrowych i wesołych Świąt, smacznego JAJKA, dietetycznych CIAST i mokrego Dyngusa! Żeby dzieciaczki się ruszały i kopały, rodzina zachwycała się Waszymi ciążami i dużo wszystkiego dobrego!!!
    I cukrów w normie, zapomniałabym. :P

Oldżi - witaj, rozgość się, pomożemy ;)

Agatia - czytałam Twoje wpisy tutaj i na innych wątkach - bardzo sensowne i wyważone, chylę czoła. Niestety mam wrażenie, że jeśli ktoś nie przyjmuje do wiadomości diagnozy, to żadna siła nie pomoże. Ty piszesz sensowne argumenty, ale one nie docierają. :/
    Zły wynik krzywej zwykle spada na wcześniej zdrową ciężarną jak grom z jasnego nieba. Ja rozumiem potrzebę wyparcia i rozumiem nieudolne próby zaklinania rzeczywistości...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2016, 10:09

kamciaelcia, żabka04, Ajwi, twardan lubią tę wiadomość

• oldżi Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia jadam 2 małe kanapki z chleba żytniego z dodatkami: pierś z indyka, jajo, ryba i do tego warzywa, jutro chyba spróbuje zjeść tylko 1 kromkę ale chyba fiknę z głodu ...

3jgx3e3k4gsb554h.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oldzi
    chleb chlebowi nie równy, nawet jesli w nazwie ma "żytni"
    Mi tez się zdarzało, ze chleb słuzył mi 2 tyg i nagle zonk...przekroczenia na 1. śniadanie
    Ja i tak zjadam 1 kromkę ale różnie wazy-w zależności , jak ukroję 25-40g
    ale ja rano nie jestem głodna, po około 2 h zaliczam kolejny posiłek
    mogę ci na poczatek poradzić rozożenie tego sniadania. Najpierw 1 kromka, a po 1,5h druga...jak to słabo wypadnie trzeba "zbadać" ten chleb, a nawet dodatki
    Jesli masz czuć głod, to nadrób dodatkami. Ja poczatkowo nakładałam duzo kabanoska (przykładowo-bo teraz nie mogę na to patrzeć), nadrabiam przy 2. sniadaniu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • oldżi Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak spróbuje zrobić!
    Staram się nad sobą nie rozczulać i traktować to jako upierdliwą dolegliwość ale jest to niezwykle frustrujace.

3jgx3e3k4gsb554h.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oldżi
    jak masz jakiekolwiek watpliwości, to zawsze mozesz się nas podpytać. Zasada jest jedna-cukrzycy ciązowej nie zrozumiesz :) i każda z nas jest inna, a więc różne produkty różnie na nas działaja. Ważne że nad soba pracujemy, bo przeciez robimy to dla dzidziusia. Takimi jednorazowymi skokami cukru na pewno mu nie szkodzimy, walczymy, aby tak było do końca!

agatia lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka,

U mnie szyjka skracać się zaczęła zupełnie bezobjawowo.
    Żadnych dolegliwości nie odczuwalam.

Ale u mnie z 28 mm skróciła się do ok 18 mm w ciągu niecałych 2 tygodni a ze względu na to, że od samego początku była krótką to mi lekarz ją kontrolował co 2 tyg a od miesiąca co tydzień. Dlatego szybko wylapal ten spadek i zdecydował się jednak na sterydy i pessar. Zresztą lezala że mna dziewczyna i jej chcieli pessar zakładać w 35 tyg i przy szyjce 28mm bo w ciągu tyg tez jej spadła o ponad cm.
    Także co lekarz to inne podejście....

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi
    pessar na pewno ci pomoze i z dzidzia dotrwacie do końca!!!

Ajwi, agatia lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Oldżi pomożemy, jak umiemy :) ja dzisiaj tylko przelotem, ale po świętach nadrobię :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mam ciśnienie podniesione!!!już sama nie wiem, czy przez Janeczkę czy przez teściowa...Teściowa w koncu dodzwoniła się do mojego ojca, no wiadomo, ze gadała z Janka!!!a ta dupę obrobiła mi równo!!!Mnie to nie dziwi, bo tak przecież jest od 2007 roku ( w końcu ojciec uwierzył, jak podłe ma dzieci), ale zeby tesciowa temat ciągnęła???no, zaraz szlag mnie trafi.Ale prawdy co i jak to się nie dowiem- bo teściowa nie powie nic więcej, co tamta gadała, żeby mnie i męża nie denerwować! to po jaki ch...temat w ogóle zaczyna? Jak nie chcę nic powiedzieć, to o tym nie wspominam!!!a jak zaczynam, to mówię do końca. Jeszcze niech mąż coś powie, to jeszcze wyraze zdanie, co myślę o jego mamie!!!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy mogłabym prosić o podanie norm przy mierzeniu glukometrem? :) bo na internecie różne te normy są a też nie wiem czy aktualnie.

w57vs65gx51rsw3w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna do 90 na czczo oraz 120 po 1h od posiłku (najczęściej godz od zakończenia posiłku, u mnie od jego rozpoczęcia )

Anna26 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Anna do 90 na czczo oraz 120 po 1h od posiłku (najczęściej godz od zakończenia posiłku, u mnie od jego rozpoczęcia )
    Dziękuję:) udało nabyć mi się dzisiaj glukometr chociaż było ciężko bo w większości aptek już porozdawane:) i zaczynam diete i mierzenie od dzisiaj cukru jeśli wszystko będzie dobrze to może doczekam bez nerwów na wizytę u ginekologa do 1 kwietnia:)

w57vs65gx51rsw3w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna a jaki glukometr dostałaś?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eusure Plus ma nazwe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2016, 12:27

w57vs65gx51rsw3w.png
‹‹ 520 521 522 523 524 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ