X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny ,

mam pytanie, czy używacie też pasków keto-diastix do sprawdzanie glukozy i ketonow w moczu.?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2015, 13:21

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja narazie badam cukry i spisuję dietę. a te paski zaleciła Ci diabetolog? bo czytałam o tym i się zastanawiam czy nie sprawdzać

8599dqk3hnnly0qz.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie nic mi o nich nie mówiła , ale w ksiazeczce do samokontroli mam tam miejsce na wpisywanie glukozy w moczu i cial ketonowych ( o ile wystapia), które bada sie tymi paskami - podobo wystapienie ketonow oznacza ze moj organizm wszedł w głodówke , na stronie słodkiej mamy tez jest taka informacja - a na tej wiadomości mi najbardziej zalezy, czy nie spozywam jednak za mało kcal i czy nie szkodze przez to maluchowi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2015, 15:22

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam wrażenie że głodZe siebie i dziecko nie dość że po takim jedzeniu zaraz jesteM głodna a podejść nic nie można bo cukier trzeba zmierzyć a jak liczę według tych tabel ile te razowe chlebki i reszta ma kalorii to ja nawet 100 nie zjadam

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    hej dziewczyny ,

mam pytanie, czy używacie też pasków keto-diastix do sprawdzanie glukozy i ketonow w moczu.?[/QUOT

Hej ja mam keto-diastix to się bada każy dzień na czczo a przynajmniej ja tak mam poprostu sobie sprawdzasz i glukoze i ck jak sie zabarwią to musisz wpisać,ze masz.

A ja dziś byłam u diabetologa i mam zwiększoen troche dawki masakra moze mi się w koncu ten cholerny cukier unormuje !

• nanu Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    hej dziewczyny ,

mam pytanie, czy używacie też pasków keto-diastix do sprawdzanie glukozy i ketonow w moczu.?

Ja mam, diabetolog mi przepisała. Mam mierzyć codziennie ale mi się nie chce i mierzę co kilka dni ;) Zawsze mam czysty mocz (w podstawowym badaniu moczu z laboratorium też).

0na88 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Ja mam, diabetolog mi przepisała. Mam mierzyć codziennie ale mi się nie chce i mierzę co kilka dni ;) Zawsze mam czysty mocz (w podstawowym badaniu moczu z laboratorium też).

Ja chyba też nie będe każdy dzień mierzyć bo mi zawsze wychodzi wszystko ok nie wiem raz mi wyszły te ck ale może to jakiś błąd był ?

• Pay Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy przeziębieniu też raz mi wyszły i to na wysokim poziomie, pasek był brązowy. Początkowo robiłam systematycznie pomiar, teraz sporadycznie żeby zobaczyć czy jem poprawnie.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    hej dziewczyny ,

ja mam te paski ale też nie pamiętam codziennie o nich ... i jeszcze nigdy nic mi nie wyszło nie wiem czy to dlatego że źle coś robie czy po prostu wszystko ok

0na88 lubi tę wiadomość

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • nanu Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell wrote:
    Ja chyba też nie będe każdy dzień mierzyć bo mi zawsze wychodzi wszystko ok nie wiem raz mi wyszły te ck ale może to jakiś błąd był ?

Jak patrzyłaś dokładnie w tej sekundzie co trzeba (nie później) to może po prostu jakieś jednorazowe i tyle.

• Angela22 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:

hej ja też mam te paski i mam mierzyć raz w tygodniu rano na czczo przed obiedzie i przed kolacją

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2015, 13:43

rrgu83a.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela22 wrote:
    hej ja też mam te paski i mam mierzyć raz w tygodniu rano na czczo po obiedzie i po kolacji
    a po obiedzie i kolacji to tak jak cukier godzine po ?

relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka,
    rano zmierzyłam sobie cukier i wyszedł 97 (07:25) a o 8:25 nadal na czczo niby 78 (w przychodni, z ich glukometru). Myślicie, że to możliwe taki spadek? Nigdby w życiu nie miałam tak niskiego cukru. Jakie są dolne normy dla ciężarnych? Czy cukier aż tak bardzo się zmienia w ciąży?

8599dqk3hnnly0qz.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celine, norma jest 70-90 na czczo. Taka jest dla ciężarnych i taka jest dla normalnych cukrzyków.

Nie znam się ale wydaje mi się, że taki spadek jest możliwy. Skro drugi pomiar miałaś w przychodni to była aktywność fizyczna (dojazd tam), który pomógł obniżyć poziom cukru. Ale mogę się mylić, to tylko takie moje łopatologiczne myślenie.

• celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pewnie tak :) będę obserwować dokładniej moje wyniki :D w sumie fajnie by było jakby mi zaczął spadać cukier ale ni chciałabym takich fal

8599dqk3hnnly0qz.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja dziś w szoku jestem po śniadaniu :) zjadłam duuużo więcej niż zwykle (dwie kanapki z chleba orkiszowego z jajkiem majonezem serem i kupą sałaty) z reguły ledwo jedna kanapka mi wchodzi... no i korzystając ze mam dziś wolne wróciłam do łóżka się byczyć zero ruchu niczego, byłam pewna że cukier skoczy ponad granice a tu ledwo 105 :) większe cukry mam na codzień jak zjem duzo mniej i do tego mam sporo ruchu po śniadaniu :/ spacer z psem dojazd do pracy itp

0na88 lubi tę wiadomość

relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie tez cukier zaskoczył ale w druga strone ;-)

wczoraj na II sniadanie zjadlam dwie kromki grahama z szynka i odrobina ketchupu - cukier 102 , dzis zjadłam dokładnie to samo i cukier 138 ;/

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy jest możliwe żeby rano na czczo przed 7 miec 84 i pi tym nie zjadłam śniadania tylko pojechałam na zakupy i hak wróciłam to cukier urósł do 120? Czy jak się na czas nie zje to może wzrosnac?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słyszałam o wyrzutach insuliny z głodu ale nie jestem ekspertem i nie wiem czy to było dobre źródło

8599dqk3hnnly0qz.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyrzut insuliny chyba obniża poziom cukru ale ja też się nie znam więc pytam bardziej doświadczonych :-) może spotkały się z takim czyms?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
‹‹ 53 54 55 56 57 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ