X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny ,

mam pytanie, czy używacie też pasków keto-diastix do sprawdzanie glukozy i ketonow w moczu.?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2015, 13:21

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja narazie badam cukry i spisuję dietę. a te paski zaleciła Ci diabetolog? bo czytałam o tym i się zastanawiam czy nie sprawdzać

8599dqk3hnnly0qz.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie nic mi o nich nie mówiła , ale w ksiazeczce do samokontroli mam tam miejsce na wpisywanie glukozy w moczu i cial ketonowych ( o ile wystapia), które bada sie tymi paskami - podobo wystapienie ketonow oznacza ze moj organizm wszedł w głodówke , na stronie słodkiej mamy tez jest taka informacja - a na tej wiadomości mi najbardziej zalezy, czy nie spozywam jednak za mało kcal i czy nie szkodze przez to maluchowi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2015, 15:22

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam wrażenie że głodZe siebie i dziecko nie dość że po takim jedzeniu zaraz jesteM głodna a podejść nic nie można bo cukier trzeba zmierzyć a jak liczę według tych tabel ile te razowe chlebki i reszta ma kalorii to ja nawet 100 nie zjadam

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    hej dziewczyny ,

mam pytanie, czy używacie też pasków keto-diastix do sprawdzanie glukozy i ketonow w moczu.?[/QUOT

Hej ja mam keto-diastix to się bada każy dzień na czczo a przynajmniej ja tak mam poprostu sobie sprawdzasz i glukoze i ck jak sie zabarwią to musisz wpisać,ze masz.

A ja dziś byłam u diabetologa i mam zwiększoen troche dawki masakra moze mi się w koncu ten cholerny cukier unormuje !

• nanu Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    hej dziewczyny ,

mam pytanie, czy używacie też pasków keto-diastix do sprawdzanie glukozy i ketonow w moczu.?

Ja mam, diabetolog mi przepisała. Mam mierzyć codziennie ale mi się nie chce i mierzę co kilka dni ;) Zawsze mam czysty mocz (w podstawowym badaniu moczu z laboratorium też).

0na88 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Ja mam, diabetolog mi przepisała. Mam mierzyć codziennie ale mi się nie chce i mierzę co kilka dni ;) Zawsze mam czysty mocz (w podstawowym badaniu moczu z laboratorium też).

Ja chyba też nie będe każdy dzień mierzyć bo mi zawsze wychodzi wszystko ok nie wiem raz mi wyszły te ck ale może to jakiś błąd był ?

• Pay Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy przeziębieniu też raz mi wyszły i to na wysokim poziomie, pasek był brązowy. Początkowo robiłam systematycznie pomiar, teraz sporadycznie żeby zobaczyć czy jem poprawnie.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    hej dziewczyny ,

ja mam te paski ale też nie pamiętam codziennie o nich ... i jeszcze nigdy nic mi nie wyszło nie wiem czy to dlatego że źle coś robie czy po prostu wszystko ok

0na88 lubi tę wiadomość

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • nanu Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell wrote:
    Ja chyba też nie będe każdy dzień mierzyć bo mi zawsze wychodzi wszystko ok nie wiem raz mi wyszły te ck ale może to jakiś błąd był ?

Jak patrzyłaś dokładnie w tej sekundzie co trzeba (nie później) to może po prostu jakieś jednorazowe i tyle.

• Angela22 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:

hej ja też mam te paski i mam mierzyć raz w tygodniu rano na czczo przed obiedzie i przed kolacją

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2015, 13:43

rrgu83a.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela22 wrote:
    hej ja też mam te paski i mam mierzyć raz w tygodniu rano na czczo po obiedzie i po kolacji
    a po obiedzie i kolacji to tak jak cukier godzine po ?

relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka,
    rano zmierzyłam sobie cukier i wyszedł 97 (07:25) a o 8:25 nadal na czczo niby 78 (w przychodni, z ich glukometru). Myślicie, że to możliwe taki spadek? Nigdby w życiu nie miałam tak niskiego cukru. Jakie są dolne normy dla ciężarnych? Czy cukier aż tak bardzo się zmienia w ciąży?

8599dqk3hnnly0qz.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celine, norma jest 70-90 na czczo. Taka jest dla ciężarnych i taka jest dla normalnych cukrzyków.

Nie znam się ale wydaje mi się, że taki spadek jest możliwy. Skro drugi pomiar miałaś w przychodni to była aktywność fizyczna (dojazd tam), który pomógł obniżyć poziom cukru. Ale mogę się mylić, to tylko takie moje łopatologiczne myślenie.

• celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pewnie tak :) będę obserwować dokładniej moje wyniki :D w sumie fajnie by było jakby mi zaczął spadać cukier ale ni chciałabym takich fal

8599dqk3hnnly0qz.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja dziś w szoku jestem po śniadaniu :) zjadłam duuużo więcej niż zwykle (dwie kanapki z chleba orkiszowego z jajkiem majonezem serem i kupą sałaty) z reguły ledwo jedna kanapka mi wchodzi... no i korzystając ze mam dziś wolne wróciłam do łóżka się byczyć zero ruchu niczego, byłam pewna że cukier skoczy ponad granice a tu ledwo 105 :) większe cukry mam na codzień jak zjem duzo mniej i do tego mam sporo ruchu po śniadaniu :/ spacer z psem dojazd do pracy itp

0na88 lubi tę wiadomość

relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie tez cukier zaskoczył ale w druga strone ;-)

wczoraj na II sniadanie zjadlam dwie kromki grahama z szynka i odrobina ketchupu - cukier 102 , dzis zjadłam dokładnie to samo i cukier 138 ;/

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy jest możliwe żeby rano na czczo przed 7 miec 84 i pi tym nie zjadłam śniadania tylko pojechałam na zakupy i hak wróciłam to cukier urósł do 120? Czy jak się na czas nie zje to może wzrosnac?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słyszałam o wyrzutach insuliny z głodu ale nie jestem ekspertem i nie wiem czy to było dobre źródło

8599dqk3hnnly0qz.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyrzut insuliny chyba obniża poziom cukru ale ja też się nie znam więc pytam bardziej doświadczonych :-) może spotkały się z takim czyms?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
‹‹ 53 54 55 56 57 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ