X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza wrote:
    Szkoda, bo mam trochę pytań jak sobie z tym radzić. Narazie cukry mam kiepskie rano i wieczorem bo nawet 140 po 1godzinie. Z tym że jak zwiększę przelicznik na posiłek to po 2 godz mam duży spadek. Pewnie będzie trzeba manewrować bazowym przepływem ale wtedy konieczne będą posiłki o stałych porach i bez dyskusji. Kurde martwię się bo to dopiero początek i nie chciałabym zaszkodzić maluchowi:(

nie masz nawet suwaczka więc spytam który to tc? i cukrzyce masz sprzed ciązy???czy teraz jakoś wyszlo, czy pogorszyło sie?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agusza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, mam cukrzycę t1 stwierdzoną w zeszłym roku dopiero i od stycznia tego roku jestem na pompie.
    Jestem w 4tc dopiero. Narazie robiłam betę i ładnie rośnie bo z 18 na 67 i jeszcze jutro zrobię dla pewności. I w poniedziałek mam wizytę z racji bólu podbrzusza mimo duphastonu..

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza, ale rozumiem, ze cie obowiazuje taka sama dieta jak nasza???i -z racji ciązy-obowiązuja cię normy 90 na czczo i 120 1h po jedzeniu???ja jem czesto i po trochu, jesli masz podobne wytyczne w diecie to pewnie troche ci podpowiemy...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agusza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, takie same reguły mnie obowiązują jak was :) a Ty jesteś na insulinie? Bo to trochę różnica leczyć się tylko dietą a dietą+insuliną:(
    Ja też jem mało i często ale jak dam insulinę do posiłku to jednak po 1h mam za dużo..

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza wrote:
    Tak, takie same reguły mnie obowiązują jak was :) a Ty jesteś na insulinie? Bo to trochę różnica leczyć się tylko dietą a dietą+insuliną:(
    Ja też jem mało i często ale jak dam insulinę do posiłku to jednak po 1h mam za dużo..

ja biore insuline na noc 3j (wiem ze to tylko na apetyt, ale momo wsztstko insulina jest ze mna od 2 miesiecy), w pierwszej ciązy cukrzycy nie mialam, a w tej cukrzyca ciązowa wyszła w 7tc (niektórzy twierdzą ze to nie ciązowa)
    moze napisz przykładowo co i ile jesz i moze w tym uda sie cos podpowiedziec

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia ma rękę hihihi
    Tak jak mój do wybierania czegoś :-)
    Co tam po obchodzie??????

Wczasy zaklepane , zamówione i zapłacona zaliczka dostałam potwierdzenie :-)
    Oby pogoda sprzyjała i nie był skwar :-)
    Juz nie możemy się doczekać.

I ja już po obiadku teraz odliczam czas do mierzenia :-)
    Ale pyszny a że mam tasiemca wiec zjadłam szybciej na deser za dwie godzinki zagryzę mufinkiem czekoladowym a potem zupka ogórkowa :-)

agatia lubi tę wiadomość

• agusza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana właśnie sęk w tym że ja się naprawdę mocno stosuję do diety cukrzycowej. Jem wszystko ciemne, razowe, mało dojrzałe owoce, jak jogurty to naturalne itd.. Wymienniki węglowodanowe też liczę dokładnie i dokładnie ważę wszystko co jem. Spróbuję jeszcze do posiłku podać insulinę najpierw a dopiero po 15 minutach zacząć jeść. Może wtedy szczyt działania insuliny przypadnie na ten największy skok cukru po posiłku.

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • agatia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusza nie wiem, jak to jest przy pompie, ale jak brałam w poprzedniej ciąży novorapid, to 15 min przed rozpoczęciem jedzenia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam agusza:-)

Przykro mi ze to dziadostwo masz....

Ja za bardzo ci nie pomogę bo raczkuje w tym temacie :-)
    Mam nadzieje ze doświadczone koleżanki ci pomogą :-)

• agusza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Agusza nie wiem, jak to jest przy pompie, ale jak brałam w poprzedniej ciąży novorapid, to 15 min przed rozpoczęciem jedzenia.
    Teraz też tak spróbuję. Bo do tej pory brałam od razu bezpośrednio przed jedzeniem. Kilka kliknięć na pompie i od razu szama. A teraz poczekam:)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • agusza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wsparcie :) Dzięki żabka04:)

żabka04 lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza a ile tego chleba na raz zjadasz? i szczerze to chleb chlebowi nie równy...mi teraz słuzy biedronkowy żytni i-o dziwo-ze słonecznikiem mieszany

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agusza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja też jem ten z biedronki taki bardzo ciemny w zielonym opakowaniu. I tam są takie malutkie kromeczki. I jakikolwiek posiłek by to nie był to jem zawsze dwie te małe kromki. Mówimy o tym samym chlebku? :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kupuję ten wypiekany na miejscu, nazywa się zytni 100%, na sniadanie 30-40g
    ide po te buciki/skarpetki dla tesców
    agusza, jak najbardziej do nas zagladaj

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj u rodziców bo chłop wieczorem ma wychodne...
    I jem ciasteczka i malo diety pilnuje...
    Nie podoba mi się to...
    Po 2 ciasteczkach i dwóch małych cebularzach - 126
    A po śniadaniu dzisiaj - 78...
    Na czczo - 69...

Ciuszki staram się wybierać unisex ale ciężko coś takiego trafić...
    Może się jeszcze kiedyś przydadzą?
    Dzisiaj mam do odebrania zamówienie że smyka na rozmiar 68...

Kupowalyscie może coś kiedyś w pepco?
    Bardzo tanie body teraz maja ale boje się, że to straszna chinszczyzna...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, widzisz a mi zależy na takich produktach gdzie napisane są wartości odżywcze żebym mogła policzyć wymienniki węglowodanowe dokładnie.
    Miłego dnia, będziemy w kontakcie :)
    Dzięki kamciaelcia :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza wrote:
    Aha, widzisz a mi zależy na takich produktach gdzie napisane są wartości odżywcze żebym mogła policzyć wymienniki węglowodanowe dokładnie.
    Miłego dnia, będziemy w kontakcie :)
    Dzięki kamciaelcia :)

biedronka ma te składniki wywieszone obok chlebów-tam cały skład przeczytasz

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Ja mało się teraz będę udzielać bo jak się dowiedzielismy ze za ok. 2 tyg rodzimy to wzięliśmy się porządnie do roboty aby wszystko ogarnąć i zdążyć, głównie o ogródku żeby zrobić jak najwięcej :-) Ale podczytuję :)
    Na czczo miałam 78 - aż oczy mi z orbit wyszły;p a przed snem kromka białego z masłem i kawałeczek sera pleśniowego (wiem, w ciąży się nie powinno ale takiego smaka miałam że hej :-)

Ajwi, szczerze to ja nowych ubranek mam baaardzo mało, body chyba jedno właśnie w pepco kupiłam takie małe kopertowe żeby do szpitala było na wyjście. Najlepszej jakości nie jest, ale bez przesady, pranie wytrzymały :-) A tych małych wiele razy pewie nie założysz więc wydaje mi się że spokojnie można kupić. Moja kuzynka córeczce ciągle w pepco kupowała bo dzidziuś mały szybko wyrasta i nawet jak chińszczyzna to nie zdążysz zniszczyć :-)

Ja osobiście z własnego doświadczenia bardzo polecam ciucholandy i portale ogłoszeniowe typu olx. W ciucholandach dużo perełek można znaleźć, nawet z metkami za grosze, a na olx również za 1-5zł można kupić takie małe ubranka :-) A przeciez i tak wszystko pierzemy i prasujemy ;-)

Rudzina, Malwinaa lubią tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    A ja dzisiaj u rodziców bo chłop wieczorem ma wychodne...
    I jem ciasteczka i malo diety pilnuje...
    Nie podoba mi się to...
    Po 2 ciasteczkach i dwóch małych cebularzach - 126
    A po śniadaniu dzisiaj - 78...
    Na czczo - 69...

Ciuszki staram się wybierać unisex ale ciężko coś takiego trafić...
    Może się jeszcze kiedyś przydadzą?
    Dzisiaj mam do odebrania zamówienie że smyka na rozmiar 68...

Kupowalyscie może coś kiedyś w pepco?
    Bardzo tanie body teraz maja ale boje się, że to straszna chinszczyzna...

To moze porod blisko?no a co do pepco to fakt te ubranka roznie jak sie trafi jedno sie trzyma a drugie znieksztalca i kulkuje. Ja kupuje Alkowi bo n8e drogie i nq kilka -kilkanascie razy bedzie

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    biedronka ma te składniki wywieszone obok chlebów-tam cały skład przeczytasz
    Tu mówisz o składnikach. A ja mówię o wartościach odżywczych. Tzn ile jest białka węglowodanów itd w produkcie/100g. No chyba że jest coś takiego to nie zauważyłam. Zerknę jak będę w biedrze :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
‹‹ 606 607 608 609 610 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ