X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie rozumiem, insulina przed śniadaniem nie pomaga. Po dwóch kanapkach dalej powyżej 120. Dzisiaj dałam 4 jednostki i cukier 121... :/ :/ :/

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diabetolog powiedziała, żebym nie bała się czasami sama zwiększyć dawki insuliny, bo teraz wchodzę w okres, że cukier będzie mógł szaleć mimo wszystko...ja przed śniadaniem daję już 8 jednostek...:/ ale wynik 121 to też nie tragedia...;) gdyby tylko tak mi podskakiwał to byłabym dużo spokojniejsza....;)

201507044662.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! ja się witam o pobycie w szpitalu :)nareszcie w domku, i powiem Wam że nasze cukry to jest ideał :) w sali obok leżała dziewczyna w 36 tygodniu krzywa wyszła jej ok ale jak w szpitalu na czczo jej zmierzyli to kazali diete i mierzyc cukry ... i tak rano miała po 180 a po jedzeniu najmniej 250 !!!
    moje 77 na czczo i 115 po jedzeniu to przy tym było nic i się położne śmiały że ja to w cale nie mam żadnej cukrzycy

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj zjadłam małego loda na spacerze ale mi smakował a cukier 85 :-) martwi mnie jednak to że nic na wadze nie przybieram i mam wrażenie że dziś brzuszek mniejszy a już tak ładnie się pokazywał :-(

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay, widać miałaś dobry dzień :)

Miscelle, 112 to nie tragedia. Może insulina musi zacząć "działaś" i dopiero za kilka dni będzie wszystko w normie...

Aska, łoł faktycznie kiepskie wyniki miała ta dziewczyna.
    A ogólnie jak było na oddziale? Dobrze Cię traktowali i karmili? ;)

My wczoraj zjedliśmy obiad na mieście i cukier ledwie przekroczył mi 100. W domu na deser zrobiłam sorbet (zmiksowałam nie rozmrożone truskawki z jogurtem naturalnym i sypnęłam cukrem; takie improwizowane to było) i cukier 90.

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 ja w pierwszym trymestrze przytyłam z 5kg...od kiedy jestem na diecie czyli od lutego schudłam 2,5 kg a teraz moja waga w sumie prawie stoi w miejscu...;) najważniejsze, że maluszek rośnie...i dobrze się rozwija...;) jak przytyję to dobrze, jak nie też nie będę narzekała, mniej do zgubienia po ciąży będzie...;p

201507044662.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja waga do 17-18 tygodnia też się nie ruszala. Teraz mam 6kg do przodu. Tylko w przeciągu ostatniego tygodnia prawie kilogram nalecial. Zaczynam się martwić ze za szybko przybieram

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • nanu Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi waga długo stała niemal w miejscu. Teraz jestem 7kg do przodu, z czego w zeszłym tygodniu przytyłam aż 3kg... W środę zobaczymy jak będzie (ważę się raz w tygodniu).

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku przytyłam 8,4 kg ale odkąd jestem na diecie tj 5 tygodni przytyłam 0,1 kg :)

• miscelle Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lody.... Mhmmmmm ja grzesze tylko gorzką czekoladą powyżej 70%. I jest ohyda. Od początku ciąży przytylam 15 kg, a odkąd jestem na diecie najpierw schudłam 2 kg,a teraz już przez dwa miesiące diety przyszło 3 kg.

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znalazłam czekoladę gorzką powyżej 70% z malinami lub pomarańczą i muszę przyznać że strasznie mi posmakowała.

Smartunia lubi tę wiadomość

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odebralam wyniki moczu - ciala ketonowe 1,5mmol , cholerka ! jutro ide do poradni zobaczymy co oni na to

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 11 kg na minusie jak na razie :) w tym 3kg spadło przez tydzień w szpitalu :)
    a traktowali mnie róznie położne były extra za to lekarze niektórzy to tragedia mam nadzieje ze juz wiecej na nich nie trafie :/ jeden ciagle gadał ze urodze mutanta albo dziecko umrze jeszcze w brzuchu itp itd przez to ze mam cukrzyce :/ ale już go zaczełam olewac jak słyszałam jak inne pacjentki tak samo traktuje
    a dieta szpitalna hmmmm biał pieczywo, babki pisakowe ( w swieta) itp itd wiec na diecie cukrzycowej raczej mało się tam znają :/
    a ciała ketonowe miałam właśnie przez cały pobyt w szpitalu :/ mam nadzieje ze teraz jak jem normalnie to juz nie bedzie :/

0na88 lubi tę wiadomość

relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • nanu Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska87 wrote:
    jeden ciagle gadał ze urodze mutanta albo dziecko umrze jeszcze w brzuchu itp itd przez to ze mam cukrzyce :/ ale już go zaczełam olewac jak słyszałam jak inne pacjentki tak samo traktuje

Taki lekarz powinien mieć zakaz leczenia kogokolwiek, a zwłaszcza ciężarnych....

11 kilo na minusie? Nieźle. A myślałam, że to ja zaszalałam chudnąc w pierwszej ciązy 5kg :P

• Pay Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety też miałam kiedyś wątpliwą przyjemność z takim lekarzem. Jako egzamin na studia lekarskie powinni robić psychotesty ;)
    Miałam dziś bardzo długa noc, mój Maluszek ćwiczył akrobacje do 2.00 a o 6.00 obudził mnie mój skopany pęcherz. Z nosa cieknie, głowa waży tone, ogólny dramat. A mówią ze przed porodem powinno się wyspać "na zapas".
    Na szczęscie moje cukry są w normie, więc przynajmniej to mnie nie niepokoi.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Niestety też miałam kiedyś wątpliwą przyjemność z takim lekarzem. Jako egzamin na studia lekarskie powinni robić psychotesty ;)
    Miałam dziś bardzo długa noc, mój Maluszek ćwiczył akrobacje do 2.00 a o 6.00 obudził mnie mój skopany pęcherz. Z nosa cieknie, głowa waży tone, ogólny dramat. A mówią ze przed porodem powinno się wyspać "na zapas".
    Na szczęscie moje cukry są w normie, więc przynajmniej to mnie nie niepokoi.

Hehe niezle moja też jak zacznie kopac to pospane co chwile do kibelka trzeba wstawać ;)a mój lekarz mi powiedział ,że cukrzyca ciązowa nie ma wpływu na dzieccko oczywiście jak się jest pod kontrolą diabetologa musze sie pochwalic moimi cukrami śa postępy :) tylko na czczo czasem idzie do góry:-/a i Witam się w 33 tyg :D

Smartunia lubi tę wiadomość

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska87 wrote:
    hej! ja się witam o pobycie w szpitalu :)nareszcie w domku, i powiem Wam że nasze cukry to jest ideał :) w sali obok leżała dziewczyna w 36 tygodniu krzywa wyszła jej ok ale jak w szpitalu na czczo jej zmierzyli to kazali diete i mierzyc cukry ... i tak rano miała po 180 a po jedzeniu najmniej 250 !!!
    moje 77 na czczo i 115 po jedzeniu to przy tym było nic i się położne śmiały że ja to w cale nie mam żadnej cukrzycy
    OMG. I z dzieckiem wszystklo ok?! Mnie straszyli, że przy średniej cukró powyżej 140 bardzo wzrasta ryzyko wad wrodzonych u dziecka....

8pdp47e.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    OMG. I z dzieckiem wszystklo ok?! Mnie straszyli, że przy średniej cukró powyżej 140 bardzo wzrasta ryzyko wad wrodzonych u dziecka....
    no podobno ok chociaż ta dziewczyna była wielka, wysoka i 130kg wagi to jak jej KTG robili to dziecka nie mogli znalezc i na usg cos słyszałam ze tez za bardzo nie szło zbadac dokładnie

relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska87 wrote:
    no podobno ok chociaż ta dziewczyna była wielka, wysoka i 130kg wagi to jak jej KTG robili to dziecka nie mogli znalezc i na usg cos słyszałam ze tez za bardzo nie szło zbadac dokładnie
    Tak coś mi się zdawało właśnie, że z takimi cukrami raczej nie była kruszynką i tę cukrzycę raczej też miała nie od dzisiaj... :/ przecież to są wyniki wysokie nawet dla "zwykłych" cukrzyków.
    Jak ja leżałam w szpitalu na kontroli glikemii to też w dniu mojego wypisu przyjechała taka wielka dziewczyna z Ukrainy, końcówka ciąży, trzecie czy czwarte dziecko, cukry też rekordowe, każdy dzieciak ponad 4kg.... i dopiero kilka dni wcześniej dowiedziała się o cukrzycy. Wszystkie dzieci zdrowe.
    Tak sobie myślę, że nie ma co panikować, jak czasem nam skoczy cukier, bo widać są też dziewczyny, które chodziły z nierozpoznaną cukrzycą całą ciążę i na szczęście wsio ok, tylko pewnie dzieciaki duże :)

8pdp47e.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tej to też juz trzecie dziecko :) dwie córeczki ma zdrowiutkie i sliczne :)

relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
‹‹ 59 60 61 62 63 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ