Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Magda - na obiad oprócz warzyw potrzebne mięso i węglowodany.
Mięso najlepsze gotowane, ale ja zwykle piekę.
Co do węglowodanów na mnie dobrze działa kasza jęczmienna, ale ilości symboliczne ok. 3 łyżek po ugotowaniu.
Podwieczorek, moim zdaniem, cały do wywalenia. Spróbuj jogurtu naturalnego (najlepszy piątnica 0%tłuszczu, mało węgli, można cały) z łyżka-dwiema otrębów owsianych lub żytnich z 1 porcją owocu o niskim IG (np. 1/2 jabłka). Oczywiście po godzinie się mierzysz.
Mnie na podwieczorek wchodzi dobrze kromka chleba z masłem orzechowym bez cukru oraz 1/2 grejfruta/pomarańczy/jabłka.
Na razie staraj się mierzyć po każdym posiłku, żeby zobaczyć, co Ci pasuje, a co wywala cukier.
Żeby dojść do ładu z cukrami i dietą potrzebny jest czas, przynajmniej 2 tygodnie.
O 22 przydałby się jakiś kęs na noc. Kromka chleba z serem, dziewczyny tak podpowiadają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2016, 17:06
-
kamciaelcia a kasza manna nie jest nam zakazana? lekarka mi zakazała kaszy manny, jak miałam te mdłości to chciałam taką płynną sobie zrobić i zjeść. Powiedziała że to nie i żebym owsiankę jadła.
Zacznę mierzyć po każdym posiłku masz rację, będę wiedzieć co mi szkodzi
-
Magda
Na diecie cukrzycowej w ciąży nie przytyjesztyle w niej dobrego. Ja się bardziej zmartwilam ze chudniesz. Ja jem nieco więcej i moja waga ogólnie stoi a od początku mam minus 6 kg. Ketonow w moczu nie mam i wiem ze organizm się nie godzi. Nie wiem co to nudności i wymioty w ciąży ale mnie odrzuciło tez od mięsa serów warzyw. ..zawsze jakaś przekąskę znajdę. Problem w tym ze organizm który czuje ze nie dostaje energii (węglowodanów w posiłku )magazynuje glukozę i sam ją wyrzuca w czasie kiedy uzna ze potrzebuje. Martwi mnie to że nie jesteś zdiagnozowana jak należy (ale trudno, cukrzycę stwierdzili ). Najgorsze jest to ze nikt ci nie pomaga. Gin nie robi krzywej bo szkodzi. ..a diabetolog nie pomaga bo po co? ? ( i kiedy można właśnie zaszkodzić ). Zamień lepiej arbuza na jabłko. ..ja płatków nie lubię i tez miałam średnio dobre cukry. Ale jest tyle pomysłów. ..
-
goodwill wrote:Magda - na obiad oprócz warzyw potrzebne mięso i węglowodany.
Mięso najlepsze gotowane, ale ja zwykle piekę.
Co do węglowodanów na mnie dobrze działa kasza jęczmienna, ale ilości symboliczne ok. 3 łyżek po ugotowaniu.
Właśnie to najgorsze że mięso mi całkiem odrzuciło, wszystkie wędliny, pieczenie, wszystko co mięsne, czym więc zastąpić? -
Ajwi wrote:Maagdaa
Moje uwagi tak na szybko...
Po pierwsze gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny... Surowa jest jak najbardziej ok, gotowana już nie...podobnie rzecz się ma np. Z burakami...
Po drugie arbuz i lody to moim zdaniem odważne połączenie... Dużo prostego cukru... -
Magda ja jem kaszę mannę na pierwsze śniadanie i u mnie cukru nie podnosi. A platki owsiane podnosily mi cukier i zamieniłam na płatki orkiszowe.
Niestety wszystko metodą prób i błędów.
Banana jadłam i cukier ok, ale arbuza nie próbowałam bo to jednak woda i cukier.
Magda a czy robiłaś hemoglobine glikowana? To bdanie pokazalaoby, czy miałaś długie skoki cukru w przeciągu 3 ostatnich mc. -
maagddaa wrote:glukometr mam nowy Optium Xido, wcześniej miałam również nowy glukosense ale strasznie zniżał, pokazywał ciągle że mam niedocukrzenie
Ja z optimum xido miałam przygodę, że mocno zawyzal mi pomiary...
Poczytaj o nim w necie wiele osób pisze, że bardzo zawyza pomiary...
U mnie między badaniem w laboratorium a wskazaniem xido było 18 jednostek różnicy...
Ja xido pozyczylam od ojca i on go też nie używal bo mu pokazywał wysoko... Więc używal tego contour plus...
goodwill lubi tę wiadomość
-
Magda ja do diab chodzę chyba od 9 tc I ani razu nie potraktowała mnie gorzej (czy inaczej )bo jestem na początku ciąży. ..fakt. mam insulinę nocna 3j -to jak nic ale jest. Mimo to mogę zawsze liczyć na poradę lekarska. Badania mi zleciła ma pierwszej wizycie i teraz po 2.5 miesiącach diety. ..do gabinetu z moczem jeździłam. Najważniejsze że musisz eksperymentować. Zjadasz i się mierzysz. Przeciez nie robisz tego dla diab ale dla siebie by poznać swoje reakcje. ..