WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - na obiad oprócz warzyw potrzebne mięso i węglowodany.
    Mięso najlepsze gotowane, ale ja zwykle piekę.
    Co do węglowodanów na mnie dobrze działa kasza jęczmienna, ale ilości symboliczne ok. 3 łyżek po ugotowaniu.

Podwieczorek, moim zdaniem, cały do wywalenia. Spróbuj jogurtu naturalnego (najlepszy piątnica 0%tłuszczu, mało węgli, można cały) z łyżka-dwiema otrębów owsianych lub żytnich z 1 porcją owocu o niskim IG (np. 1/2 jabłka). Oczywiście po godzinie się mierzysz.
    Mnie na podwieczorek wchodzi dobrze kromka chleba z masłem orzechowym bez cukru oraz 1/2 grejfruta/pomarańczy/jabłka.

Na razie staraj się mierzyć po każdym posiłku, żeby zobaczyć, co Ci pasuje, a co wywala cukier.
    Żeby dojść do ładu z cukrami i dietą potrzebny jest czas, przynajmniej 2 tygodnie.

O 22 przydałby się jakiś kęs na noc. Kromka chleba z serem, dziewczyny tak podpowiadają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2016, 17:06

• maagddaa Koleżanka

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia a kasza manna nie jest nam zakazana? lekarka mi zakazała kaszy manny, jak miałam te mdłości to chciałam taką płynną sobie zrobić i zjeść. Powiedziała że to nie i żebym owsiankę jadła.
    Zacznę mierzyć po każdym posiłku masz rację, będę wiedzieć co mi szkodzi

• agatia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia tluszczyk z placków z jabłkami raczej trzyma ;) albo z obiadu bo zjadłam kurczaka curry, ale z serkiem topionym, majonezem i śmietaną ;) to i tak nie tragedia, ale dawno nic mi tak długo powyżej 100 nie trzymało :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda :D
    Na diecie cukrzycowej w ciąży nie przytyjesz ;) tyle w niej dobrego. Ja się bardziej zmartwilam ze chudniesz. Ja jem nieco więcej i moja waga ogólnie stoi a od początku mam minus 6 kg. Ketonow w moczu nie mam i wiem ze organizm się nie godzi. Nie wiem co to nudności i wymioty w ciąży ale mnie odrzuciło tez od mięsa serów warzyw. ..zawsze jakaś przekąskę znajdę. Problem w tym ze organizm który czuje ze nie dostaje energii (węglowodanów w posiłku )magazynuje glukozę i sam ją wyrzuca w czasie kiedy uzna ze potrzebuje. Martwi mnie to że nie jesteś zdiagnozowana jak należy (ale trudno, cukrzycę stwierdzili ). Najgorsze jest to ze nikt ci nie pomaga. Gin nie robi krzywej bo szkodzi. ..a diabetolog nie pomaga bo po co? ? ( i kiedy można właśnie zaszkodzić ). Zamień lepiej arbuza na jabłko. ..ja płatków nie lubię i tez miałam średnio dobre cukry. Ale jest tyle pomysłów. ..

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maagdaa

I jeszcze zapytam - jaki masz glukometr? Nowy czy pożyczony od kogoś i jakiej firmy?

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • maagddaa Koleżanka

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Magda - na obiad oprócz warzyw potrzebne mięso i węglowodany.
    Mięso najlepsze gotowane, ale ja zwykle piekę.
    Co do węglowodanów na mnie dobrze działa kasza jęczmienna, ale ilości symboliczne ok. 3 łyżek po ugotowaniu.

Właśnie to najgorsze że mięso mi całkiem odrzuciło, wszystkie wędliny, pieczenie, wszystko co mięsne, czym więc zastąpić?

• maagddaa Koleżanka

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    Maagdaa

I jeszcze zapytam - jaki masz glukometr? Nowy czy pożyczony od kogoś i jakiej firmy?
    glukometr mam nowy Optium Xido, wcześniej miałam również nowy glukosense ale strasznie zniżał, pokazywał ciągle że mam niedocukrzenie

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda ja mam dobre cukry po kaszce. ..Kupuje w biedronce i pojemniczek zjadam na dwa razy
    ..i sama musisz zbadać co TOBIE służy. ..ta sama diab pozwoliła ci jeść arbuza. ..

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Micha botwiny z jajkiem i ziemniakiem - 86...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • maagddaa Koleżanka

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    Maagdaa

Moje uwagi tak na szybko...
    Po pierwsze gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny... Surowa jest jak najbardziej ok, gotowana już nie...podobnie rzecz się ma np. Z burakami...
    Po drugie arbuz i lody to moim zdaniem odważne połączenie... Dużo prostego cukru...
    co do gotowania to marchew była póługotowana, była we wrzątku 5-6 minut, brokuł 3-4 minuty

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyjdzie czas że i mięsa ci się zachce . Ale jajka są takim dobrodziejstwem. ..

goodwill lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    Micha botwiny z jajkiem i ziemniakiem - 86...

Ja dwie wielkie michy bez jaja i ziemniaków 87 :) stąd kaszka na dokładkę ;) mniam mniam botwinka

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda ja jem kaszę mannę na pierwsze śniadanie i u mnie cukru nie podnosi. A platki owsiane podnosily mi cukier i zamieniłam na płatki orkiszowe.
    Niestety wszystko metodą prób i błędów.
    Banana jadłam i cukier ok, ale arbuza nie próbowałam bo to jednak woda i cukier.

Magda a czy robiłaś hemoglobine glikowana? To bdanie pokazalaoby, czy miałaś długie skoki cukru w przeciągu 3 ostatnich mc.

• Ajwi Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maagddaa wrote:
    glukometr mam nowy Optium Xido, wcześniej miałam również nowy glukosense ale strasznie zniżał, pokazywał ciągle że mam niedocukrzenie

Ja z optimum xido miałam przygodę, że mocno zawyzal mi pomiary...
    Poczytaj o nim w necie wiele osób pisze, że bardzo zawyza pomiary...
    U mnie między badaniem w laboratorium a wskazaniem xido było 18 jednostek różnicy...

Ja xido pozyczylam od ojca i on go też nie używal bo mu pokazywał wysoko... Więc używal tego contour plus...

goodwill lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • maagddaa Koleżanka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze coraz bardziej mam wątpliwości co do mojej diabet, mówią że jest dobra, ale wydaje mi się że potraktowała mnie jakbym na cukrzycę chorowała od lat i wiedziała o co chodzi.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda pierwsza zasada w cukrzycy ciążowej ze sama musisz szukać i badac co musisz jeść bo ogólne zasady nie zawsze sprawdzają się w naszym przypadku. ..

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda może wprost powiedz diab, że nie radzisz sobie z dietą, że nie wiesz o co chodzi, że nie miałaś z cukrzycą nigdy doczynienia.
    Powtarzałas jeszcze cukier na czczo w laboratorium? Czy tylko ten jeden raz, gdzie wyszło 105?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda ja do diab chodzę chyba od 9 tc I ani razu nie potraktowała mnie gorzej (czy inaczej )bo jestem na początku ciąży. ..fakt. mam insulinę nocna 3j -to jak nic ale jest. Mimo to mogę zawsze liczyć na poradę lekarska. Badania mi zleciła ma pierwszej wizycie i teraz po 2.5 miesiącach diety. ..do gabinetu z moczem jeździłam. Najważniejsze że musisz eksperymentować. Zjadasz i się mierzysz. Przeciez nie robisz tego dla diab ale dla siebie by poznać swoje reakcje. ..

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • maagddaa Koleżanka

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a w laboratorium to mówimy o badaniu zwykłym z krwi czy też badają z palca?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W lab tylko z żyły. ..a tobie inaczej zbadali?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 666 667 668 669 670 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ