X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się cukrem 88 o 6 rano (zwykle mierzę o 8:30, więc i tak nieźle) i po raz pierwszy od kilku dni po śniadaniu w normie (110). Przez ostatnie dni po sprawdzonych śniadaniach było 130, 129, 128! Już myślałam, że coś się zaczyna dziać, w końcu jestem w okolicy magicznych 28-30 tc. Ale to chyba stres, bo ja wiem... :/

Co do spania na lewym boku - po pierwsze primo nie ma ucisku macicy na żyłę główną dolną, zatem nie ma ryzyka, że "za mało" krwi wraca do serca; po drugie primo: żołądek jest tak ułożony, że grawitacja pomaga pokarmom pozostać w żołądku, a nie przelewać się do przełyku (jak ktoś ma zgagę, to doceni).
    Ja zasypiam na lewym, budzę się na prawym lub na plecach, jedynie na brzuch się samoistnie już nie przekręcę. :P
    Gdyby tak było, że od leżenia w nocy na plecach/prawym boku coś się dzieje dziecku, to by ludzkość wyginęła. :P

U nas w Waw pięknie i słonecznie, ale zimno.
    Dziś chłop mój przywiezie wreszcie samochód. Nareszcie będziemy mieli bagażnik!!! Bo to co jest z tyłu w naszej astrze hatchback, to można nazwać tylko większym schowkiem na rękawiczki :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2016, 10:52

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia wlasnie duzo sredni poziom conajmniej :/

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze może faktycznie mało płynów i mniejsza systematyczność posiłków przy temoncie? Ja wczoraj zaniedbałam jeden posiłek przez wizytę i rano acetonu 0, ale pasek leciusienko się podbarwił (ale ostatnio taki wynik w labie wyszedł ujemny).

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kurcze może faktycznie mało płynów i mniejsza systematyczność posiłków przy temoncie? Ja wczoraj zaniedbałam jeden posiłek przez wizytę i rano acetonu 0, ale pasek leciusienko się podbarwił (ale ostatnio taki wynik w labie wyszedł ujemny).

Dlatego mnie gin sladowym na pasku kazal sie wogole nie przejmowac. Do godziny 16 - 17 jem co 1.5h żeby nadrobić. A po 17 jem jeszcze conajmniej 2 posilki i przekąskę. Najdziwniejsze jest to ze mam aceton juz od ponad tygodnia a na wadze wychodzi ze przytylam ok 300g wiec nie wiem jak to sie ma do tego "glodowania".

3i49o7esw7obg123.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka! Ja na czczo cukier 84 ☺ ale niestety po sniadaniu masakra :( bo az 141 a zjadlam mala kanapke z cienkim plastrem wedliny- schab i lisc salaty i pomidor no i lekka herbata z cytryna. Chleb bezglutenowy ale inny niz wczoraj bo chcialam zobaczyc czy po nim tez skoczy i szok bo skoczyl. No ale innego chleba nie moge. Moze zle mysle ale podejrzewam ze moze za dluga przerwa pomiedzy posilkami i cukier potem wariuje(ostatni posilek a raczej przekaska byla o22 a rano sniadanie dzisiaj ok 8.30 - ale nie dalam rady wczesniej wstac bo w nocy wstaje kilka razy siusiu). No i dosc duzo pije plynow. U nas pepowina dwunaczyniowa i praktycznue juz hipotrofia a ginka nic nie mowila o lezeniu na jednym tylko boku. Dobrego dnia Wam zycze ☺

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    INESSA
    ja na noc jem o 21:30, wstaję o 7:30 i piję kawe z mlekiem, moje pierwsze sniadanie o 9:00
    niekoniecznie u ciebie nocna przerwa ale raczej chleb. Moze ten wczesniejszy jest lepszy. Pierwsze sniadanie jest najtrudniejsze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia dzis jeszcze popoludniu sprobuje ten chleb i zmierze cukier po nim no i zobaczymy. Choc nie ukrywam,ze jak kupujemy moje jedzenie to w wiekszej ilosci bo zamawiamy z daleka i taki na przyklad chleb duzo kosztuje :( no i wlasnie mam tego chleba z kilka bochenkow. Ale te bochenki sa male no ale co teraz z nimi zrobue wrwrw ale jak to sue mowi hyhy pozyjemy zobacztmy ☺.Dziekuje za rade ☺

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    INESSA

wierzę, ze taka żywność nie jest ani tania, ani jakoś dostępna, kiedys tez miałam okazję próbować
    ale ja przy swoim zwykłym chlebie miałam problem w znalezieniu odpowiedniego. Nie znam dokładnie skladu twojego chleba, ale zwracaj uwagę na cukry i słody. A ten chleb paczkowany z długą datą wazności????bo jak tak, to zjesz po ciąży i się nie zmarnuje
    i zacznij od cienkich kromeczek, bo lepiej czesciej zjeść po malutkiej porcji, niz przekroczyć jedna srednią

inessa lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa - spróbuj ważyć kromki. Ja rano nie mogę przekroczyć 30g, bo mam >120...

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwil dzieki sprobuje ☺choc one sa male bo juz pokrojone i ciezkie bo tak zbite sa - taki urok bezglutenowych. No ale warto zobaczyc. Czyli sam chleb czy z dodatkiem nie ma przekroczyc 30 gram?

• goodwill Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sam chleb. Dodatki ile wlezie, szczególnie białko, warzywa. Nabiał, owoce z rana bardzo ryzykowne.
    Czy jesteś w stanie stwierdzić ile węglowodanów ma Twój chleb? Masz skład? Jaka mąka jest zamiast pszennej w Twoim chlebie?

inessa lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    INESSA
    chodzi o sam chlebek-on ma węglowodany podnoszące nam cukier. Surowe warzywa bez ograniczeń, choć niby trzeba uważac z tymi czerwonymi-pomidor, papryka (choć ja mogę je jeść). wędliny tez potrafia mieć w składzie weglowodany a nawet czysta glukoze, warto spojrzeć na ich skład, ja osobiście polecam wedliny i kiełbasy z Intermarche(wyrabiane na miejscu)-jesli masz do nich dostep. a kromka kromce nie równa-taka małe tez potrafi sporo wazyć, ja na pierwsze śniada nie staram się kroić 25g chleba, choć czasem ciachnie mi się dwa razy więcej(ale mieszcze sie w normie)

inessa lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dziekuje ☺ a chleb mam juz pokrojony bo tak z tej firmy sprzedaja aa i oni tam pieka i posylaja w folii bo wiadomo jak daleka przesylka. No i termin waznosci ok miesiac ale w lodowce trzymam.Wedliny zwykle nie jadam kupnych a jak juz to b.malo. teraz sobie sama zrobilam miesko dobrze ze lubue gotowac hyhy. Dzieki jeszcze raz ze jestescie i podpowiadacie ☺

• agatia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem dziękuję za kciuki pomogły :-)
    Córcia rozwija się ok, wszystkie parametry w normie. Jest o 6 dni mniejsza niż OM, waży 350-380g, ale w normie bo to 50 centyl.
    Łożysko oddaliło się o 3,5 cm od szyjki, więc nie wrasta w nią. jest nisko, ale podnosi się coraz wyżej :-D Szyjka 36mm więc nic się nie skraca, zamknięta. Łożysko stopień 1.
    Dziękuję za kciuki pomogły :)

żabka04, Rudzina, Ajwi, twardan, goodwill lubią tę wiadomość

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia super !!!!!#❤wiedzialam ze tak będzie.
    Ja jyz po mierzonym obiadku zrobilam nalesniki pol na pol z przennej i pelnego ziarna i zjadlam 2 z tym serkiem z piatnicy z truskawkami...swoja droga sa mega slodkie i cukru mi nie wywala . balam sue ze bedzie przekroczenie a tu piekne 88 to dojadlam jeszcze 2 po godzinie.

Dobra wiadomosc Alek dzis niebo a ziemia w pirownaniu z wczorajszym dniem.

Jutro wizyta jak juz sie doczekac nie moge ....

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabuszka trzymam kciuki za wizytowanie! I daj znać co i jak bo jesteśmy na podobnym etapie ciąży ;)

Serek Piatnicy taki z dżemem truskawkowym z boku? Kupiłam taki za namową dziewczyn z FB, faktycznie starsznie słodki ten dżemik a cukry w normie...

Brawo Agatia! :) mówiłam, że i na tylnej ścianie łożysko wędruje? ;) może też ten szpitalny epizod ci pomógł, bo troche wyleżałaś.

Ajwi lubi tę wiadomość

Rudzina
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia,

Super wieści! Ale się cieszę! Mówiłam, że siupnie do góry, he? Wróżka ajwi prawdę Ci powie;)
    Do 28 tyg będzie już tak wysoko, że ojej:) tylko jeszcze sporo odpoczywaj mimo wszystko :)

Moj mały tez caly czas przyrasta w 50 centylu:)

Zrobilam dzisiaj pierogi z soczewicą... Dziewczyny po tych 20 tyg leżenia ledwo wystalam przy stolnicy... Zrobilam tylko ze 30 pierogów i finito... Tak mnie napierdzielaly plecy i bruzuch mnie ciągnął, że ojej...
    Teraz leżę i pachnę...
    Ciekawa jestem jak cukier po tych pierogach...

agatia lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Zabuszka trzymam kciuki za wizytowanie! I daj znać co i jak bo jesteśmy na podobnym etapie ciąży ;)

Serek Piatnicy taki z dżemem truskawkowym z boku? Kupiłam taki za namową dziewczyn z FB, faktycznie starsznie słodki ten dżemik a cukry w normie...

Brawo Agatia! :) mówiłam, że i na tylnej ścianie łożysko wędruje? ;) może też ten szpitalny epizod ci pomógł, bo troche wyleżałaś.
    Tak dokladnie ten jest jeszcze z jagodami i tez slodziutki ma chyba 10 cukru na 100g

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zjadlame jagodowy serek z Piątnicy :) do tego 2 "sztuczne" truskawki ;) za godzinkę zobaczę cukier. A na jutro mam z żurawiną i maliną.

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa a ty tutaj? ojej, czytałam na ovu u ciebie, że też ci wyszly wyższe cukry, współczuję :( no ale masz bliżej niż dalej, będzie wszystko dobrze :)
    jak ci się nie znudziły ogórki kiszone to zagryzaj do śniadania, powinno być z cukrami wtedy lepiej ;)

dziewczyny trzymajcie za mnie kciuki, bo jutro mam wizytę u ginki i chciałabym żeby ustaliła mi termin cc i szybszy poród. z mężem rozmawiałam, że jakby to miał być koncert życzeń, to chętnie obstawialibyśmy datę 2 maja. termin porodu miałam na 7-8 maja. szkoda, że tej 7 nie będzie, ale najważniejsze żeby było wszystko dobrze :)

kamciaelcia, goodwill, żabka04, twardan lubią tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
‹‹ 690 691 692 693 694 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ