X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się cukrem 88 o 6 rano (zwykle mierzę o 8:30, więc i tak nieźle) i po raz pierwszy od kilku dni po śniadaniu w normie (110). Przez ostatnie dni po sprawdzonych śniadaniach było 130, 129, 128! Już myślałam, że coś się zaczyna dziać, w końcu jestem w okolicy magicznych 28-30 tc. Ale to chyba stres, bo ja wiem... :/

Co do spania na lewym boku - po pierwsze primo nie ma ucisku macicy na żyłę główną dolną, zatem nie ma ryzyka, że "za mało" krwi wraca do serca; po drugie primo: żołądek jest tak ułożony, że grawitacja pomaga pokarmom pozostać w żołądku, a nie przelewać się do przełyku (jak ktoś ma zgagę, to doceni).
    Ja zasypiam na lewym, budzę się na prawym lub na plecach, jedynie na brzuch się samoistnie już nie przekręcę. :P
    Gdyby tak było, że od leżenia w nocy na plecach/prawym boku coś się dzieje dziecku, to by ludzkość wyginęła. :P

U nas w Waw pięknie i słonecznie, ale zimno.
    Dziś chłop mój przywiezie wreszcie samochód. Nareszcie będziemy mieli bagażnik!!! Bo to co jest z tyłu w naszej astrze hatchback, to można nazwać tylko większym schowkiem na rękawiczki :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2016, 10:52

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia wlasnie duzo sredni poziom conajmniej :/

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze może faktycznie mało płynów i mniejsza systematyczność posiłków przy temoncie? Ja wczoraj zaniedbałam jeden posiłek przez wizytę i rano acetonu 0, ale pasek leciusienko się podbarwił (ale ostatnio taki wynik w labie wyszedł ujemny).

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kurcze może faktycznie mało płynów i mniejsza systematyczność posiłków przy temoncie? Ja wczoraj zaniedbałam jeden posiłek przez wizytę i rano acetonu 0, ale pasek leciusienko się podbarwił (ale ostatnio taki wynik w labie wyszedł ujemny).

Dlatego mnie gin sladowym na pasku kazal sie wogole nie przejmowac. Do godziny 16 - 17 jem co 1.5h żeby nadrobić. A po 17 jem jeszcze conajmniej 2 posilki i przekąskę. Najdziwniejsze jest to ze mam aceton juz od ponad tygodnia a na wadze wychodzi ze przytylam ok 300g wiec nie wiem jak to sie ma do tego "glodowania".

3i49o7esw7obg123.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka! Ja na czczo cukier 84 ☺ ale niestety po sniadaniu masakra :( bo az 141 a zjadlam mala kanapke z cienkim plastrem wedliny- schab i lisc salaty i pomidor no i lekka herbata z cytryna. Chleb bezglutenowy ale inny niz wczoraj bo chcialam zobaczyc czy po nim tez skoczy i szok bo skoczyl. No ale innego chleba nie moge. Moze zle mysle ale podejrzewam ze moze za dluga przerwa pomiedzy posilkami i cukier potem wariuje(ostatni posilek a raczej przekaska byla o22 a rano sniadanie dzisiaj ok 8.30 - ale nie dalam rady wczesniej wstac bo w nocy wstaje kilka razy siusiu). No i dosc duzo pije plynow. U nas pepowina dwunaczyniowa i praktycznue juz hipotrofia a ginka nic nie mowila o lezeniu na jednym tylko boku. Dobrego dnia Wam zycze ☺

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    INESSA
    ja na noc jem o 21:30, wstaję o 7:30 i piję kawe z mlekiem, moje pierwsze sniadanie o 9:00
    niekoniecznie u ciebie nocna przerwa ale raczej chleb. Moze ten wczesniejszy jest lepszy. Pierwsze sniadanie jest najtrudniejsze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia dzis jeszcze popoludniu sprobuje ten chleb i zmierze cukier po nim no i zobaczymy. Choc nie ukrywam,ze jak kupujemy moje jedzenie to w wiekszej ilosci bo zamawiamy z daleka i taki na przyklad chleb duzo kosztuje :( no i wlasnie mam tego chleba z kilka bochenkow. Ale te bochenki sa male no ale co teraz z nimi zrobue wrwrw ale jak to sue mowi hyhy pozyjemy zobacztmy ☺.Dziekuje za rade ☺

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    INESSA

wierzę, ze taka żywność nie jest ani tania, ani jakoś dostępna, kiedys tez miałam okazję próbować
    ale ja przy swoim zwykłym chlebie miałam problem w znalezieniu odpowiedniego. Nie znam dokładnie skladu twojego chleba, ale zwracaj uwagę na cukry i słody. A ten chleb paczkowany z długą datą wazności????bo jak tak, to zjesz po ciąży i się nie zmarnuje
    i zacznij od cienkich kromeczek, bo lepiej czesciej zjeść po malutkiej porcji, niz przekroczyć jedna srednią

inessa lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa - spróbuj ważyć kromki. Ja rano nie mogę przekroczyć 30g, bo mam >120...

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwil dzieki sprobuje ☺choc one sa male bo juz pokrojone i ciezkie bo tak zbite sa - taki urok bezglutenowych. No ale warto zobaczyc. Czyli sam chleb czy z dodatkiem nie ma przekroczyc 30 gram?

• goodwill Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sam chleb. Dodatki ile wlezie, szczególnie białko, warzywa. Nabiał, owoce z rana bardzo ryzykowne.
    Czy jesteś w stanie stwierdzić ile węglowodanów ma Twój chleb? Masz skład? Jaka mąka jest zamiast pszennej w Twoim chlebie?

inessa lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    INESSA
    chodzi o sam chlebek-on ma węglowodany podnoszące nam cukier. Surowe warzywa bez ograniczeń, choć niby trzeba uważac z tymi czerwonymi-pomidor, papryka (choć ja mogę je jeść). wędliny tez potrafia mieć w składzie weglowodany a nawet czysta glukoze, warto spojrzeć na ich skład, ja osobiście polecam wedliny i kiełbasy z Intermarche(wyrabiane na miejscu)-jesli masz do nich dostep. a kromka kromce nie równa-taka małe tez potrafi sporo wazyć, ja na pierwsze śniada nie staram się kroić 25g chleba, choć czasem ciachnie mi się dwa razy więcej(ale mieszcze sie w normie)

inessa lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dziekuje ☺ a chleb mam juz pokrojony bo tak z tej firmy sprzedaja aa i oni tam pieka i posylaja w folii bo wiadomo jak daleka przesylka. No i termin waznosci ok miesiac ale w lodowce trzymam.Wedliny zwykle nie jadam kupnych a jak juz to b.malo. teraz sobie sama zrobilam miesko dobrze ze lubue gotowac hyhy. Dzieki jeszcze raz ze jestescie i podpowiadacie ☺

• agatia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem dziękuję za kciuki pomogły :-)
    Córcia rozwija się ok, wszystkie parametry w normie. Jest o 6 dni mniejsza niż OM, waży 350-380g, ale w normie bo to 50 centyl.
    Łożysko oddaliło się o 3,5 cm od szyjki, więc nie wrasta w nią. jest nisko, ale podnosi się coraz wyżej :-D Szyjka 36mm więc nic się nie skraca, zamknięta. Łożysko stopień 1.
    Dziękuję za kciuki pomogły :)

żabka04, Rudzina, Ajwi, twardan, goodwill lubią tę wiadomość

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia super !!!!!#❤wiedzialam ze tak będzie.
    Ja jyz po mierzonym obiadku zrobilam nalesniki pol na pol z przennej i pelnego ziarna i zjadlam 2 z tym serkiem z piatnicy z truskawkami...swoja droga sa mega slodkie i cukru mi nie wywala . balam sue ze bedzie przekroczenie a tu piekne 88 to dojadlam jeszcze 2 po godzinie.

Dobra wiadomosc Alek dzis niebo a ziemia w pirownaniu z wczorajszym dniem.

Jutro wizyta jak juz sie doczekac nie moge ....

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabuszka trzymam kciuki za wizytowanie! I daj znać co i jak bo jesteśmy na podobnym etapie ciąży ;)

Serek Piatnicy taki z dżemem truskawkowym z boku? Kupiłam taki za namową dziewczyn z FB, faktycznie starsznie słodki ten dżemik a cukry w normie...

Brawo Agatia! :) mówiłam, że i na tylnej ścianie łożysko wędruje? ;) może też ten szpitalny epizod ci pomógł, bo troche wyleżałaś.

Ajwi lubi tę wiadomość

Rudzina
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia,

Super wieści! Ale się cieszę! Mówiłam, że siupnie do góry, he? Wróżka ajwi prawdę Ci powie;)
    Do 28 tyg będzie już tak wysoko, że ojej:) tylko jeszcze sporo odpoczywaj mimo wszystko :)

Moj mały tez caly czas przyrasta w 50 centylu:)

Zrobilam dzisiaj pierogi z soczewicą... Dziewczyny po tych 20 tyg leżenia ledwo wystalam przy stolnicy... Zrobilam tylko ze 30 pierogów i finito... Tak mnie napierdzielaly plecy i bruzuch mnie ciągnął, że ojej...
    Teraz leżę i pachnę...
    Ciekawa jestem jak cukier po tych pierogach...

agatia lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Zabuszka trzymam kciuki za wizytowanie! I daj znać co i jak bo jesteśmy na podobnym etapie ciąży ;)

Serek Piatnicy taki z dżemem truskawkowym z boku? Kupiłam taki za namową dziewczyn z FB, faktycznie starsznie słodki ten dżemik a cukry w normie...

Brawo Agatia! :) mówiłam, że i na tylnej ścianie łożysko wędruje? ;) może też ten szpitalny epizod ci pomógł, bo troche wyleżałaś.
    Tak dokladnie ten jest jeszcze z jagodami i tez slodziutki ma chyba 10 cukru na 100g

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zjadlame jagodowy serek z Piątnicy :) do tego 2 "sztuczne" truskawki ;) za godzinkę zobaczę cukier. A na jutro mam z żurawiną i maliną.

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa a ty tutaj? ojej, czytałam na ovu u ciebie, że też ci wyszly wyższe cukry, współczuję :( no ale masz bliżej niż dalej, będzie wszystko dobrze :)
    jak ci się nie znudziły ogórki kiszone to zagryzaj do śniadania, powinno być z cukrami wtedy lepiej ;)

dziewczyny trzymajcie za mnie kciuki, bo jutro mam wizytę u ginki i chciałabym żeby ustaliła mi termin cc i szybszy poród. z mężem rozmawiałam, że jakby to miał być koncert życzeń, to chętnie obstawialibyśmy datę 2 maja. termin porodu miałam na 7-8 maja. szkoda, że tej 7 nie będzie, ale najważniejsze żeby było wszystko dobrze :)

kamciaelcia, goodwill, żabka04, twardan lubią tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
‹‹ 690 691 692 693 694 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ