Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Patrycja, tak jak Rudzina napisała ja.próbowałam na noc chałkę, mleko, kefir z kanapką, białą bułkę i wyniki na czczo były beznadziejne, a ketony w moczu były. Diab mi tłumaczyła, że jedząc to doprowadzam do hipernsulinemii nocnej i rano nie ma już zapasu insyliny, bo organizm wykorzystał ją w nocy do zbicia cukru.
Zaczęłam jeść co 2h przez cały dzień, czasem częściej, każdy posiłek z węglowodanami. Przed snem jem o 21.30 kanapkę żytnią z żółtym serem. Rano nie mam ketonow, a cukry na czczo pięknie się uregulowały najwyższy i sporadyczny wynik mam 85, a tak 70-80. A miewalam 90-97.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 21:07
-
Patrycja ja juz odpuscilam te ketony w ciągu dnia. Ale ty jesteś na początku swojej przygody wiec rozumiem twój stres. Noc to jest najdłuższa przerwa w posiłkach skąd ważny jest pomiar rano ale na własnym przykładzie wiem ze na poranny wynik nie ma bezpośrednio wpływu ostatnia kolacja co cały dzień. Bo ja przed spaniem zjadłam wczoraj 5 szt makaronu i jakieś 150 ml mleka a ketonow brak. Ale w ciągu dnia tylko jem i jem.
-
Agatia,też mi się wydaje,że chodzi jednak o kontrolę i równowagę węgli i tłuszczy w ciągu dnia a nie tylko to co zje się przed snem. Krzepiące jest to,że póki co nie mam problemów z cukrem rano. Kamciaelcia jak tylko zobaczę,że ketony rano się nie pojawiają to i sikanko w dzień odpuszczę
-
Nie chcemy z mężem wiedzieć.. W lipcu zmarł mój ukochany Tatuś i głębkko wierzę,że gdyby nie jego pomoc z góry nie byłabym w ciąży i chciałabym aby to był syn noszący imię właśnie po dziadku,ale znając przewrotność losu,nie zdziwię się jeśli to będzie córa
agatia lubi tę wiadomość
-
Tak, właśnie dlatego kiedy odczuwam głód, choć bardzo rzadko się to zdarza, to jem, gorzej jest wtedy kiedy jestem najedzona a muszę jeść kolejny posiłek
Pytałam diabetolog, ale powiedziała, że "trudno, trzeba w siebie pchać" Myślę, że jeszcze ze dwa dni i wyważę i ilość i częstotliwość posiłków.
Przed ciążą dużo ćwiczyłam i prowadziłam zdrową dietę, także teraz też daję sobie chwilkę na wdrożenie się we wszystkie meandry