X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja, tak jak Rudzina napisała ja.próbowałam na noc chałkę, mleko, kefir z kanapką, białą bułkę i wyniki na czczo były beznadziejne, a ketony w moczu były. Diab mi tłumaczyła, że jedząc to doprowadzam do hipernsulinemii nocnej i rano nie ma już zapasu insyliny, bo organizm wykorzystał ją w nocy do zbicia cukru.
    Zaczęłam jeść co 2h przez cały dzień, czasem częściej, każdy posiłek z węglowodanami. Przed snem jem o 21.30 kanapkę żytnią z żółtym serem. Rano nie mam ketonow, a cukry na czczo pięknie się uregulowały najwyższy i sporadyczny wynik mam 85, a tak 70-80. A miewalam 90-97.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 21:07

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja ja juz odpuscilam te ketony w ciągu dnia. Ale ty jesteś na początku swojej przygody wiec rozumiem twój stres. Noc to jest najdłuższa przerwa w posiłkach skąd ważny jest pomiar rano ale na własnym przykładzie wiem ze na poranny wynik nie ma bezpośrednio wpływu ostatnia kolacja co cały dzień. Bo ja przed spaniem zjadłam wczoraj 5 szt makaronu i jakieś 150 ml mleka a ketonow brak. Ale w ciągu dnia tylko jem i jem.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Patrycja_mała Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia,też mi się wydaje,że chodzi jednak o kontrolę i równowagę węgli i tłuszczy w ciągu dnia a nie tylko to co zje się przed snem. Krzepiące jest to,że póki co nie mam problemów z cukrem rano. Kamciaelcia jak tylko zobaczę,że ketony rano się nie pojawiają to i sikanko w dzień odpuszczę ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja a jak często jesz?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posiłki mam rozpisane przez diabetolog na 7-8, 10,13,16,19 i 22-23 staram się trzymać tych godzin,ale czasami przesuwam o pół godziny

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ciekawości tylko pytałam
    Twoja dzidzia duża wiec i twój apetyt inny -większy :)
    A jak z wagą do tego 30 tc? ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja generalnie jestem chudzina,a teraz boje się na wagę stanąć,bo jestem pewna,że znowu schudłam :/ Brzuszek też mam mały i choć to 30 tydzień, to nadal większość ciuchów mam sprzed ciąży, ale jak mawia moja ginka to dziecko ma rosnąc ja nie muszę;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak tak, dzidzia ma rosnąć :) chłopak czy dziewczynka ?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja niestety w ciągu dnia trzeba jeść regularnie i nie omijacr posiłków. Ja jem 8, czasem 9 :)

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcemy z mężem wiedzieć.. W lipcu zmarł mój ukochany Tatuś i głębkko wierzę,że gdyby nie jego pomoc z góry nie byłabym w ciąży i chciałabym aby to był syn noszący imię właśnie po dziadku,ale znając przewrotność losu,nie zdziwię się jeśli to będzie córa ;)

agatia lubi tę wiadomość

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, u mnie nie ma mowy o tym, żeby ominąć posiłek, bo czekam na niego z utęsknieniem ;)

agatia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale niespodzianka :) coraz rzadziej to sie spotyka ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_mała wrote:
    Agatia, u mnie nie ma mowy o tym, żeby ominąć posiłek, bo czekam na niego z utęsknieniem ;)

ale mozesz jesc czesciej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, właśnie dlatego kiedy odczuwam głód, choć bardzo rzadko się to zdarza, to jem, gorzej jest wtedy kiedy jestem najedzona a muszę jeść kolejny posiłek :/ Pytałam diabetolog, ale powiedziała, że "trudno, trzeba w siebie pchać" Myślę, że jeszcze ze dwa dni i wyważę i ilość i częstotliwość posiłków.
    Przed ciążą dużo ćwiczyłam i prowadziłam zdrową dietę, także teraz też daję sobie chwilkę na wdrożenie się we wszystkie meandry ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja
    Ty już świetnie sobie radzisz

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, kamciaelcia, bardzo dziękuję, aż się uśmiechnęłam do monitora :))

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szybko ten czas zleci. Wszystkie przecież damy rade dla naszych dzieciaczków

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja w tej ciąży też chcialamr żeby plecr bylar niespodzianką, ale niestety musiałam zrobić test Nifty, a tam płeć wymieniona na początku :)

Patrycja_mała lubi tę wiadomość

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, wszystko dla małych bąbelków, ich zdrowia i radości! Najciekawsze dopiero przed Nami :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobranoc dziewczyny
    Ja rano wstaje do diab. Żeby była kawka to już po 5 rano. Do jutra

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 718 719 720 721 722 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ