X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madź, jak masz dobre cukry na czczo to możesz jeść chałkę. Chyba nie asz z nimi problemu. Ja mam zakaz chałki, białego chleba, mleka i innych cukrów prostych na noc, bo u mnie powodowało to hiperinsulinemię nocną i rano za wysoki cukier. Teraz 86 to dla mnie na czczo wysoki :)

• Madź Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia- nie mierzyłam ale sprawdzę sobie, dzięki za radę ;)
    agatia- mam w granicach 85 ale dziś może nie zjem tej chałki i jutro będziemy widzieć ale co w zamian ?

• agatia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jeść żytnią kromkę z żółtym serem najpóźniej 21.30-22.Od kiedy tak jem cukry mam w granicach 70-85.

Madź lubi tę wiadomość

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ten sam :D ja jadłam na noc kajzerkę z mlekiem dopóki dawało radę, musiałam zmienic później ale to był mój ulubiony posiłek w ciagu dnia ;)

Madź lubi tę wiadomość

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madź
    diabetolodzy niby radzą chałkę i kajzerkę na zbicie ketonów(dlatego o nie ciebie pytałam)
    ale ty sie opierasz na książeczce, wiec rozumiem, ze lekarz/dietetyk z toba o tym nie rozmawiał.
    Druga sprawa-cukry maja być w normie, nie ma lepsze czy gorsze, norma to norma, wiec 89 jest dobre tak samo jak 71 (na czczo) bo glukometr to narzedzie kontrolne a nie diagnostyczne, nie musi być dokładny, dlatego nawet normy laboratoryjne sa inne od tym przy samokontroli
    Pomiar nocny między 2 a 4 pokazuje czy cukry sa dobre bo np zbyt niski moze powodować skok rano, albo długoutrzymujacy sie nocny cukier daje o sobie znać na czczo...mi nikt nocnego pomiaru nie kazał robić, sama dla siebie sprawdzałam(po artykułach dot wysokich cukrów na czczo), nie chce abys to odebrała jako rade. Jedna ze słodkich mamus zauwazyła, e w nocy ma cukier pow.110, a jadła na noc kajzerke, kiedy z niej zrezygnowała, na czczo sie poprawilo. to sa drobiazgi , które jednak zrozumiesz szybko
    dobór chleba jest najtrudniejszy
    najwazniejsze, zebys nie bała sie sprawdzać co tobie słuzy, bo nawet najmadrzejsze poradniki mogą sie mylić, kazda z nas jest inna i inne produkty służą/nie służa
    na pewno dasz rade

Madź lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Madź Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny!! :) Dobrze czułam żeby do Was napisać :) Na pewno podniosłyście mnie na duchu i rozjaśniłyście nieco umysł ;) Będę czytać i dowiadywać się i mam nadzieję, że to ogarnę jakoś :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytaj o co tylko chcesz

Madź, Dorinka lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madź jak nie masz skoków cukru na czczo, a na razie nie masz i w krzywej też ładnie to sobie nie zaprzątaj głowy nocnym pomiarem. Między 2-4 sprawdza się, czy cukier nie spada ponizej 60, bo wtedy jest na czczo efekt odbicia tzw. "efekt brzasku" i cukry są wysokie. Przy insulinie też się sprawdza, czy nie ma niesocukrzeń w nocy.
    Górna granica na czczo w nocy nie ma znaczenia, ważne żeby rano było ok. Tzn musi być poniżej 200, po glikemia przygodna > 200 świadczy o "normalnej" cukrzycy.
    Dietę ogarniesz metodą prób i błędów :) trzeba testować na sobie. Najgorszy jest chleb i niestety trzeba się nakombinować :)
    Umknęło mi w którym tc jesteś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 11:21

Madź lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madź pytałam bo ja jem o 18-18:30, druga kolacje tj kromka duża białego zwykłego chleba z serem żółtym zawsze o 21-21:30.
    Potem już nic nie jem.
    Cukry na czczo mam ok.:-)

Dzisiaj serwuje na obiad młode ziemniaczki,kotlet z piersi kurczaka i suroweczka z młodej kapusty z dużą ilością koperku mniam.
    Teraz wcinam jabłko i Gruszke nie po całym owocu żeby nie było. Brakło mi jogurta zapomniałam kupić :-(

Madź lubi tę wiadomość

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madź wrote:
    Dziękuję dziewczyny!! :) Dobrze czułam żeby do Was napisać :) Na pewno podniosłyście mnie na duchu i rozjaśniłyście nieco umysł ;) Będę czytać i dowiadywać się i mam nadzieję, że to ogarnę jakoś :)

zycze zeby ten na czczo tak zostal choc roznie moze byc ja nie mialam z nim problemu a teraz sie czasem zdarzy a tak to wogole masz dobre cukry

Madź, Dalile lubią tę wiadomość

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Madź pytałam bo ja jem o 18-18:30, druga kolacje tj kromka duża białego zwykłego chleba z serem żółtym zawsze o 21-21:30.
    Potem już nic nie jem.
    Cukry na czczo mam ok.:-)

Dzisiaj serwuje na obiad młode ziemniaczki,kotlet z piersi kurczaka i suroweczka z młodej kapusty z dużą ilością koperku mniam.
    Teraz wcinam jabłko i Gruszke nie po całym owocu żeby nie było. Brakło mi jogurta zapomniałam kupić :-(

u mnie takie pustki w lodowce ze hej.... zadnej wedliny sera zoltego jogurtu no masakra.auto w naprawie...warzyw i owocow tez nie ma tylko pare pomidorow bida piszzy.....a tu w portfelu tez glucho i ciemno

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabuszka u mnie światełko przyciemniane trochę bo wyciąglam z zamrażarki szynkę i pasztet swojski hihi
    Ser żółty mam ale jogurtów zapomniałam kupić.
    Mam dość tego dźwignia jak wielbłąd za ciężko mi już i nie daje rady.
    A jak sobie sama nie kupię nie przyniosę to się nie doprosze:-(
    Wiecznie mąż coś ma zrobić za chwilę spada do pracy a jak ma latać po sklepach to jest chory.
    No u mnie wypłata w piątek tyle dobrego:-)

• agatia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka zazdroszczę wypłaty ;) u mnie dopiero 10 :) a już piszczy pustką. Dobrze, że PZU szybko za pobyt w szpitalu zwróciło :) bo jeszcze dentysta dzisiaj i znowu bida z nędzą ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie tez malo w lodówce: kaszka, pasztet, schabowy, ostatnie jajko(do schabowego)oraz łosos wedzony, a raczej pół porcji, bo własnie jedna zjadłam :) pychotka

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez mam wypłate w piatek :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dzis ochote na omlet z serem zoltym lub tunczyka w sosie wlasnym z majonezem :) Hmmmmm nie wiem na co sie zdecydowac :) ciekawe jak by taki omlecik wyszedl cukrowo :)

3i49o7esw7obg123.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jeszcze ze 20szt jajek w lodówce więc jak coś to jajka będę jeść hahaha
    Nie na pewno męża wyciągnęła na big zakupy bo zaraz święta pozamykane będzie a ktoś to musi tachac.
    Zaraz musze się za obiad wziąść a ja mam lenia:-(

Wiem co to jest brak kasy rozumiem was pomimo tego że teraz mam lepiej.
    Kiedyś się wychowałam w bardzo dobrych warunkach jak rodzice się rozwiedli to klepalismy z mamą biedę a teraz z mężem nie narzekam wręcz czuje komfort czuje się bezpieczna pod kątem finansowym.

Agatia dokładnie dobrze ze ci PZU zwróciło za pobyt.
    Też jestem ubezpieczona w PZU :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 11:43

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka, z omletem możesz próbowac, nie przesadx z mąka :)
    tuńczyka nigdy nie lubiłam, jak zajadam sie rybami, to tuńczyk mi smierdzi i juz ;) ale ten łosos był tak pyszny, ze marze o rybkach z Kołobrzegu...tam to dopiero kupuje ryby wedzone!ale poczekam na ładna wiosnę i namówie męza(mamy tam rodzinę)
    teraz walcze ze soba, by nie dojeść łososia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka nie doradzi bo nie lubię omletow wolę jajko smażone czy sadzone.
    Warto spróbować takiego małego????

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka, mój wraca jutro lub w piatek, wiec zaopatrzymy lodówke-ale dla mnie w pasztet i schabowe :D

namówię go na sałatkę z pekinskiej :) chce mi się soli :) a feta da super smaczek, małż chętnie wszystko pokroi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 11:46

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 727 728 729 730 731 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ