X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    zabuszka, ja tak wstaje tylko do diab i to jak jadę na 8 rano ;)
    narazie ;) tez bym tak chciala ale mi synu nie da ... terrorysta;D

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz rację Kamciaelcia trzeba się ponaginać dla naszych maluszków ;)

Ja zresztą nie uważam żeby to były jakieś wielkie poświęcenia, nie jeść słodkiego przez kilka tygodni (no czasem miesięcy) przecież to nic takiego (powtarzam to sobie milion razy na dzień może w końcu o nich zapomnę). Bo Ja od zawsze uwielbiałam słodkości pod każdą postacią, niezdrowe żarcie z mc Donalda i coca colę...

Ale rzeczywiście najtrudniejsze technicznie okazało się dla mnie przestawienie na inny tryb spania, wstawania i regularnego jedzenia no i oczywiście mierzenia cukrów. Wymaga to mega zdyscyplinowania i logistycznego myślenia. I ciągle się tego uczę...

qb3c9vvjjupev46c.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twarden wczoraj po dwóch kanapkach na noc wyłapałam 130, a za 10 min 96, po 20 min 85. Dzwoniłam do diablo i w tym tyg mam przyjść. Diablo nie zmartwił skok, ale za szybkie spadki. Powiedziała, że to hiperinsylinemia reaktywna i nie powinno tak szybko spadać. Zobaczymy, co wymyśli.
    Dzisiaj po śniadaniu nie mogłam złapać kropli krwi, lała się po palcach, zamiast tworzyć kroplę. Wyszło mi 121, 100, 97. Chyba acard mi za bardzo rozrzedził krew ;)
    Lecę na spacer udanego dnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 09:40

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka wrote:
    narazie ;) tez bym tak chciala ale mi synu nie da ... terrorysta;D

terrorysta :D
    ja ze swoja przezywałam 6 rano :) ale ta w dzień niemal nie spała spała, więc ja w dzień nie odsypiałam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka co do pogody i cukrów to na pewno istnieją jakieś powiązania ;) haha

Moja przyjaciółka jest cukrzykiem od 15 lat i też zauważa różne zależności najciekawsze to kino. Twierdzi że w kinie zawsze cukier jej niebezpiecznie spada. Zawsze się z tego śmiejemy, że niby film znowu był nudny i po prostu przysnęła, ale coś w tym musi być hahaha

kamciaelcia lubi tę wiadomość

qb3c9vvjjupev46c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izulla
    a ja właśnie nie jadam słodkiego, a na diecie juz regularnie ;)
    moim wyzwaniem nadal jest sniadanie, którego nie jadlam juz od podstawówki, a teraz musowo chociaz kromeczka o 9 , wczesniej jednak kawa
    tez uwielbiam Mc, pizzę i kebaby-to sa moje grzeszki ;)
    ale rytm spanbia-wstawania wchodzi mi w krew

Izulla81 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Maczek Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś na czczo 91, a nie zjadłam nic tuż przed snem, bo w ogóle nie byłam głodna.

O co chodzi z tym wstawaniem? Ja jestem typową sową, o ile nie muszę nigdzie rano iść, to późno się kładę i późno wstaje. Zauważyłam, że w książeczce jest napisane, że mam jeść najpóźniej o 8.30. A ja wtedy śpię i jem później. Jakie to ma znaczenie?

K7KTp2.png
    VMlC.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maczek ja jem o 9 i te godzine zaproponowała mi diabetolog

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziś pojedziemy wybrać pomniczek dla Emilki...ma deszcz padac wiec działka odpada
    podobno oczekiwanie 2 miesiące :(

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diablo mówiła, że śniadanie najpóźniej do 8:00, żeby nie było długiej przerwy pomiędzy posiłkiem nocnym ( 22:00), a śniadaniem. Trzeba się poświęcić, ale taki rytm dnia wchodzi szybko w krew. Ja ze względu na cukrzycę musiałam iść już w 5 tc na zwolnienie. Takie życie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 10:51

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Maczek Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli np. przesune wszystko o dwie godziny i posiłek nocny zjem o północy, a śniadanie o 10? Długość przerwy jest wtedy taka sama.

Na pewno o to dopytam na wizycie, ale do niej jeszcze czas, a póki co próbuję się dowiedzieć, o co chodzi ;)

K7KTp2.png
    VMlC.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja od poczatku jem o stałych porach, na noc to samo, biore 3j insuliny, a moje cukry na czczo róznie, po posiłkach dość dobrze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maczku ja jestem nocnym Markiem, ale u rano wstaję :) kolację jem o 21.30, a kładę sie koło 1. Śniadanie jem 8-8.30.

Ale dzisiaj ciepło :) siedzimy na placu zabaw :) już rozmyślam, co tu dziś na obiad. Mam ochotę na lasagne, ale to jednak biły makaron i tłuszcz. Muszę zmienić ciut koncepcję :) może cukinia zamiast makaronu, a do tego jakąś kaszę ugotuje, żeby węgle były :)

• goodwill Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o zasypianie i wstawanie, to ja staram się wstać 8.30-9.00, wtedy też jem śniadanie.
    Ostatni posiłek mam ok. 21.00, czyli do rannego pomiaru jest ok. 11-12h.
    Tak mam i nie zamierzam zmieniać.
    Spanie - jedyne co mi w ciąży zostało z przyjemności ;P

Dziś rano 84. Po śniadaniu (kromka razowego, twarożek kanapkowy, rzodkiewki, ogórek zielony) - 126. Ostatnio rozjeżdżają mi się cukry śniadaniowe i kolacyjne. Cóż, 32 tydzień się zbliża...
    Jutro wbijam do diabetologa, ostatnio czekałam 4h, może jutro uda się szybciej?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill
    moja przerwa nocna to 11,5 h i tez nie zmieniam
    a na sniadanie moze ten serek?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    a na sniadanie moze ten serek?

Może, już sama nie wiem... :/

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jednak serek to nabiał...i coś, co słuzyło, juz przestało o tej porze
    mi ostatnio wchodzi (zamiennik pasztetu) metka łososiowa :D mniam mniam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Patrycja_mała Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, ja tak samo kombinuje gdzie do posiłku węgle dorzucić :D na obiad chyba sobie do twarogu wpasuje dziki ryż.
    Kupiłam sobie dzisiaj amarantus ekspandowany i zamierzam wypróbować zachwalane przy cukrzycy placuszki ;)
    Zaopatrzyłam się też w rossmanowe masło orzechowe, bo cukru w 2 gr 1,1.. Trzeba kombinować, bo nic gorszego niż monotonia, no nie? :)

Mi też diab mówiła, że posiłek nie później niż o 8 a śniadanie I mam o 7 i ostatni posiłek między 22 a 23 i też pilnuje tych godzin, myślę,że to między innymi dlatego po kilku dniach nieustannych ketonów wreszcie odeszły bezpowrotnie, mam nadzieję.

Któraś z Was używa ksylitol zamiast cukru?

• agatia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill u mnie też się rozjeżdżają posiłk, głównie nocny przed snem, jednego dnia 90 drugiego 130 po tym samym. Też wbijam do diablo w tym tyg, kazała jakos przyjść. Mozee da insulinę, choć nie uśmiecha mi się tak szybko jej brać. Ale jak to diablo powiedziała 24tc się zaczął, co się dziwić ;) kolejny szał koło 32 :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja u mnie ksylitol i amarantus się nie sprawdzają :) ksylitol mi podbija cukry w innych posiłkach, tak jak cukier zwykły, więc nie używam.

‹‹ 761 762 763 764 765 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ