X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Hej :)
    Dominiś śpi, mąż pojechał załatwiać sprawy urzędowe, lekarzy i po mniejsze ciuszki :-) a ja w końcu mam chwilkę to się odezwę.
    Ciągle rozmyślam co mogę zjeść a co nie żeby małemu nie zaszkodzić. Dostałam cudny torcik na przywitanie za szpitala ale zjadłam tylko kilka łyżeczek i patrzałam jak inni się zajadają... ale pyszny...o!
    Kiedy ja w końcu najem się czekolady?
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/40db882706ca.jpg
    Według najnowszych trendów i opinii można jeść wszystko (poza alko) tylko obserwować dziecko. Może niepotrzebnie się tak pilnujesz i małemu czekolada nie zaszkodzi ;)

domi05 lubi tę wiadomość

Rudzina
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Domi super torcik :) Zjadlabym caly sama :D
    Jak twoja cukrzyca po po porodzie? :)
    Pasków mam już mało bo w szpitalu kazali często sprawdzać ale na czczo miałam max 85 z chyba 5 pomiarów, a po śniadaniu raz w szpitalu 5 plastrów bułki z dżemem + ich "kawa" z mlekiem coś ponad 80 po dwóch godzinach - nie pamiętam chyba 87. Czyli chyba już w porządku, resztę pasków zostawiam na coś, po czym wiem że miałabym wysoko, jakieś naleśniki albo płatki z mlekiem. Ale aż kusi żeby sprawdzić to jeszcze po godzinie... ;p

tb732n0a0czusv9c.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ale pycha tort :) kocham czekolade :) ale dzisiaj muszą mi wystarczyć duże ilości mandarynek :-D
    Co do karmienia, to Rudzina ma rację, jesz wszystko i dzidziola obserwujesz :)

domi05 lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi no to super masz cukry na czczo, bo bez ciazyr norma do 99 :) więc zapewne cukrzyca poszła w siną dal :)

domi05 lubi tę wiadomość

• domi05 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Według najnowszych trendów i opinii można jeść wszystko (poza alko) tylko obserwować dziecko. Może niepotrzebnie się tak pilnujesz i małemu czekolada nie zaszkodzi ;)
    Tak tak, wiem, będę powoli próbować. Po tych kilku łyżeczkach z małym ok. Tylko jak tak zjem wszystko na raz to nie będę wiedziała ewentualnie co zaszkodziło.
    Położna też mi powiedziała że wszystko tylko z umiarem i obserwować, uważać tylko na razie na cytrusy. Tort jeszcze w lodówce, babcia dziś przyjdzie to ukroję sobie cieniutki paseczek :) Tylko wszyscy dookoła: nie możesz teraz czekolady, kapusty, brokułów, kalafiora, nie jedz cebuli i czosnku i nie pieprz nic bo ostre też szkodzi... Jedyne co chyba mi zaszkodziło to kapusta pekińska w surówce na obiad, czułam się strasznie aż do następnego dnia... może za szybko po cesarce... Teraz zjadam buraczki do obiadu, a dziś w planach spaghetti.

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Domi no to super masz cukry na czczo, bo bez ciazyr norma do 99 :) więc zapewne cukrzyca poszła w siną dal :)
    Agatia normę na czczo mam do 110! Aż w szoku byłam jak mi diab. normy podała bo też byłam przekonana że do 100 są.

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uważam na jedzenie bo tak mi szkoda maluszka jak płacze i mam ochotę płakać z nim... I teraz łatwiej mi się powstrzymać od słodyczy niż w ciąży przy cukrzycy. Jakoś mnie nie ciągnie.
    W ciąży to codziennie wafelek a teraz... nic. Zajadam się bułeczkami maślanymi, jogurtami owocowymi i dziś mąż mi ma kupić lody ; )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 13:09

tb732n0a0czusv9c.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi moj gin wychodzi z zalozenia ze dziecko do pewnych smakow przyzwyczaja sie juz w brzuchu u mamy. Powiedzial zeby po porodzie jesc wszystko i eliminowac rzeczy na ktore maluszek zle reaguje. Podobno tez dzieci "niejadki" biora sie z stąd ze mamu podczas ciazy i po porodzie ostro trzymaja sie diety (zero przypraw, ostrego, slodkiego, tlustego itd). Dziecko jest przyzwyczajone do jalowego i monotonnego jedzenia. Ty pozniej wprowadzasz do diety dziecka warzywa itd a dziecko nie chce jesc bo nie zna tych smakow i one mu nie pasuja. Ja póki co jem troche slodkiego, bardzo czesto stosuje chili, sól i.... vegete tez (choc wiadomo ze z solą ostroznie) :)
    Tyle w teorii a za ponad miesiąc zaczne sie przekonywac jak z praktyka :)

domi05 lubi tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja jak byłam ostatnio.u diablo to mówiła, że na czczo 99 :) i że miałam stan przedcykrzycowy przed ciążą bo miałam wynik 99 i 97. Do 110 byłabym zdrowa jak koń ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi pysznyyyyyyyy ten tort:-)
    Zjadłabym całego!:-)
    Cieszę się że cukrzyca od ciebie poszła!!!!
    Szczerze ja też już marzę by być w takiej sytuacji jak ty.
    Szczególnie dzisiaj kiedy to cukrzyca wredna nasza koleżanka doprowadziła mnie do łez!!!!!
    Mąż aż nie wierzył że tak się przejmuje tymi cukrami.
    Dzisiaj już dwa razy dałam sobie insuline fakt że 2 i 1 jednostkę niby mało ale dla mnie ważne że dałam:-(
    Nie wiem jaki jest powód tych wysokich dzisiaj cukrów bo jadłam to co zawsze.

Teraz zjadłam łososia, ziemniaki i mnóstwem kopru oraz warzywa włoskie na parze.
    Jestem pełna.
    Mam nadzieję że teraz cukry będą ok bo nie mam pojęcia jak mam się wytłumaczyć diablo z tej obecnej stronki dzienniczka.
    Trzy linijki i co dziennie insulina:-(
    Aż razi w oczy.

Czekam na kuriera ma przynieść podkłady na łóżko i wkładki laktacyjne bi zamówiłam na próbę.
    Cały dzień cały czas u mnie pada deszcz nawet na dwór nie da się wyjść szkoda:-(

• Aga2606 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ale piekny torcik;) No i super ze jestescie juz w domu.

Moje cukry od trzech dni na czczo ponizej 80 a wczesniej zawsze powyzej...ciekawe czy to znak ze prorod juz tuz tuz..

domi05 lubi tę wiadomość

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Majuspop Znajoma

Wysłany: 4 maja 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia,ja też do 140 olewam.

gann6vgczrgpmq2p.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, widać że normy to też wielka niewiadoma : ) wyjdzie na krzywej

A mój maluszek ma chyba kolki biedaczek... tak łapczywie i szybko pije i to chyba przez to...

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi kolki niby po 6 tz...u nas podkurczanie nóżek pomagało

domi05 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomniczek wybrany
    Powinien być w połowie czerwca
    Własny wzór wybraliśmy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi tort marzenie:)

domi05 lubi tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ja po obiedzie 109 ;) bedzie dzis a jakies 2 godzinki jade ostatni raz zobaczyc sie z moja diablo... tam 3 przekroczenia 1 rano i 2 po glupim jedzeniu z mojej strony;P - nie ma jak ciepla bulka czosnkowa wieczorem....czlowiek niby dorosly a glupi jakk but:P chyba mi tam juz nic nie podziala bo porod niedlugo . wypytam jeszcze o te normy po porodzie .

Rudzinko jak u ciebie jakies ozznaki zblizajacego sie porodu ?? mi czasem jakis sluz wlasnie przezroczysty i ciagnacy i czasem gdzies brzuch zaboli ale to to zadne zwiastuny ...

Domi kochana tort mega;) mi maly plakal jak mieszalam mleko znaczy dawalam swoje sciagniete i jeszcze dojadal modyfikowanym i taki miks chyba mu nie sluzyl a ze mleka bylo niewiele cyca nie chcial ciagnac przeszlam na bebilona i wszystko przeszlo ja spokojna dziecko najedzone i szczesliwe. chociaz to raczej nie byly koli bo ponoc kolka trwa dosc dlugo i o jednych godzinach a u nas roznie bywalo i krotkotrwale .

Zabka na podkarpaciu sloneczko ale tez jakos nie chce sie mi wychodzic -len na 102

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najadłam się kiszki ziemniaczanej :) aż się boję pomiaru, ale trudno była pycha :) namiastka grilla bo nie znoszę kiełbas ani kaszanek ;)

• Majuspop Znajoma

Wysłany: 4 maja 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis wypróbuję udko pieczone z ziemnaczkami młodymi i surówka kupna- zobaczę.

gann6vgczrgpmq2p.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zjadłam mniejsza niż ostatnio miseczke pulpecików :( Jest mi wstyd ale nie mogłam sie powstrzymać :) A teraz żałuję i boję się pomiaru :/

Maju młodych ziemniaczków nie próbowałam ale u mnie ubity ziemniak, udko z rożna i domowy colesław i wynik nigdy nie przekroczył - 110 :)

3i49o7esw7obg123.png
‹‹ 763 764 765 766 767 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ