Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Rudzina wszystkiego najlepszego !
Przy okazji witam się w tym wątku, gdyż oprócz niedoczynności tarczycy, podwyższonego ryzyka trisomii (wykluczonego po Nifcie) mam cukrzycę ciążową. Odkryta w 13 tygodniu (3 tygodnie temu) po tym jak glukoza na czczo nie podobała się mojemu prowadzącemu i zlecił test obciążenia glukozą 75 (wyniki: na czczo: 100, po godzinie: 197 a po dwóch godzinach: 201).
Diabetolog kazał kuć się 6 razy dziennie i stosować dietę. Po wczorajszej kontroli nie jest tragicznie i insuliny jeszcze nie dostałam ale mam się kuć 9 razy dziennie
Od początku ciąży schudłam 9 kg :)ale miałam z czego ... Jeszcze mam nadwagę
Już nie mogę patrzeć na dietetyczne jedzenie .... -
Wszystkiego naj Rudzina!
Też mi jakoś dziwnie było bez forum...uzależnienie?
U mnie też cukry są bardzo łaskawe- nie chcę przechwalić, ale ostatnio sporo zwiększyłam porcję, a cukry w normie. Jestem cały czas głodna, a wieczorami to robię dosłownie skok na lodówkę i cukry ok.
Kamcia świetny ten samolocik, taki Piotrusiowykamciaelcia lubi tę wiadomość
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Ja dzis wchlonelam ogorkowa z ziemniakami i po 1h - 89, zjadlam knopersa - 90. Ja tez zauwazylam ze moge ostatnio zwiekszyc porcje. Tzn testowalam na obiedzie ziemniaki. Kiedys moglam ok 1lyzki i cukier ok 110. Teraz jem 2-3 lyzki, tone surowki, mięso i cukry zazwyczaj do 100. Oby to byla stabilizacja cukrow ale jeszcze nie wynikajaca z porodu
Niech dzidziuś da skończyć remont i posprzatac wiec conajmniej do czerwca niech siedzi
-
nick nieaktualnyWitam się
Jak tam dziewczyny (na mecie) rodzicie już????
Ja dziś na czczo 91!
Nie chce być niżej szkoda.
Idę córkę zaprowadzić do przedszkola i będę gotować lazanki
Dzisiaj kurier mi przywiezie cześć wyprawki:-)
Ale dziś miałam sen:-)
Śniło mi się że karmila piersią mojego synka:-)
Ale słodziak z niego
I śmiem twierdzić że zrobiłam się niepełnosprawnachyba nadszedł czas spania tylko na plecach, nie mogłam się rozbujac w nocy żeby zmienić pozycje na boczek wrrrrr
Ale była zła hihi
Miłego dnia:-)
-
Wstalam. Ledwo.
Cukier 80 i sladowy aceton.
Jestem dzis wyczerpana dniem wczorajszym. Mieskanie z tesciowa wysysa ze mnie energie. Wstaje rano i oczywiscie nie mam nic na sniadanie bo ser zjedzony, moja wedlina zjedzona i moj chleb zjedzonyZa to lezy serek smietankowy, serek topiony, pasztet na wage z glukoza maka pszenna i bulka tarta i pasztet z kogutkiem czyli wszystko co wywala mi cukier. Dobrze ze o 8 brat przywiezie nowy chleb a maz na 8 do oracy to polecial mi cos kupic na kanapke. Dodatkowo wczoraj o 22 musial maz leciec do naszego mieszkania "pozyczyc" od brata kajzerke i ser zolty bo moja porcja ktora kupił mi rano zebym miala na posilek przed snem zostala zjedzona jak mnie nie bylo w domu. Chce juz wracac do domu. Dzis bedzie czuje awantura z tesciowa jak maz wroci bo juz go wziely porządne nerwy ze wszystko mi zjedli na sniadanie. Tłumaczyłam kilka razy ze pewne rzeczy musze miec bo poprostu czego innego nie moge to jak grochem o sciane. Kupuje 400g sera w plasterkach i tyle samo wedliny i starcza to na...1.5- 2 dni. Mieszkam tu 1.5 tyg a na sam ser i wedline wydalam juz prawie 100zl
No ale nie dziwne jak tesciowa zamiast zrobic kanapke to za kazdym razem jak otwiera lodowke je sama wedline i ser.
-
Witam się z cukrem 85
Dorinka serio? nie mogę pojać, ok, gdyby nie wiedziała albo nie miała nic w lodówce ale przecież już jej mówiliście że to TWOJE i innego zwyczajnie nie możesz? Ona taka głupia czy złośliwa?
Sniło mi się że urodziłam 4 dzieci, najpierw jedno a potem 3 na raz (trojaczki) i robiłam im zdjęcia i wysyłałam rodzicom z opisem które jest które
Odstawiłam wczoraj magnez, niech sie rodzi!Rudzina -
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny moge dolaczyc do waszego grona slodkich mamusiek?Jestem w 28 tyg ciazy 2 tyg po badaniu krzywej na czczo 97 po 1h 155 po 2h 152 dopiero w piatek mam wizyte w poradni diabetologicznej powiedzcie mi czy sprawdzali tam czy z malenstwem wszystko jest ok i jakie badania tam wam robili
[/url]
-
Nie wiem czy wynika to ze zlosliwosci czy po prostu ciezko jej zrozumiec. Kupila wczoraj pasztet z tekstem ze "nie kupiłam duzo bo ty i tak nie mozesz". Tlusty boczek do kanapek. A na sniadanie do pracy nie ruszyla ani jednego ani drugiego tylko zjadla cala wędline. Stwierdziłam ze mam to juz centralnie w dupie. Bede jesc tylko maslo i pomidory przez te kilka dni a mężowi kupie serek topiony i pasztet w puszcze bo remont pochlania kupe kasy i szczerze to nie stac mnie w tym momencie zeby wydawac 100zl 1.5tyg na sam ser i wedline a nie miec nic na sniadanie. do tego dochodza owoce, warzywa i mieso na obiad. Mieszkam u niej wiec zuzywam wode i prad ale tesciu pomagajac przy remoncie wyrzadzil tyle szkod ze uwazam ze jestesmy rozliczone.
Na weekend mam nadzieje ze bede spac juz u siebie.
U mnie te dzis piekne sloneczko i tak cieploMam w sobie tyle energii a organizm nie pozwala jej spozytkowac. Naprawde zaczynam czuc sie juz grubo i ociezale. Jak kobiety tyja po 15-30kg i maja jeszcze sile sie poruszac. Ja przy moich 3 zaczynam wysiadac
-
Najszczesliwsza witamy
U mnie w poradni dziecka nie sprawdzali. Cukrzyce mialam wykryta zaraz po usg polowkowym gdzie wszystko bylo ok. Cukry mialam nie najgorsze wiec nawet gin nie widzial potrzeby częstszej kontroli i następne mialam dopiero w 31 tyg. W poradni jedynie lekarka zlecila mi wykonanie roznych badan (morfologia, proby watrobowe, hemoglobina glikowana itd.) -
witaj najszczęśliwsza
z badaniem dzidziusia zależy do jakiej poradni trafisz...ja chodzę do typowej diabetologicznej, nie chciałam dojeżdzać 100 km do gin-diab
w tej drugiej ginekolog-diabetolog prowadzi cukrzycę i na wizytach wykonywane sa np usg
mój gin twierdzi, ze jesli cukrzyca jest unormowana (tzn nie ma dużych skoków cukru) a na dotychczasowych badaniach usg z dzidzia było super, to nawet nie ma potrzeby wykonywać częściej usg. Wszystko wychodzi na bieżąco
ja zmagam się z cukrzycą od 9tc i niby wszystko z synulkiem w porzadku
echo serduszka miałam wykonane z innych względów, ale jesli sie uprzesz, to cukrzyca ciązowa może być wskazaniem do wykonania
u diabetologa dostałam skierowanie na badanie krwi i moczu m.in. profil lipidowy, hemoglobina glikowana, kreatynina, potas, alat