X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina
    może tak być, ze z twoimi cukrami jednak coraz gorzej, ale moim zdaniem warto najpierw przeanalizować diete
    na podstawie jednego posiłku nie jestem w stanie nic napisac
    sama wczoraj zastanawiałam się z tymi upałami...
    moze makaron ci ten nie służy ( a moze za duzo makaronu?), a może ser?
    wazne też co wczesniej jadłaś io której godzinie...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Paullina777 Nowa

Wysłany: 24 maja 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten makaron kupiłam pierwszy raz więc może zrezygnuję z niego i poobserwuję jeszcze te poziomy cukru. Jednak to dopiero 2 tydzień mojej diety którą układam metodą prób i błędów. Staram się jeść 8.30, 11, 14, 17, 19, 22. Perspektywa zastrzyków z insuliny mnie przeraża :(( dziękuję za odpowiedź kamciaelcia

• twardan Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paullina może to być wina makaronu, ja nie mogę za dużo, a ser też wywala.

U mnie hemoglobina glikowana 5,5, ostatnio była 5,2. Coraz gorzej się prowadzę....

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina na spokojnie byłam dzisiaj u diab, tydzień temu w Wawie w poradni.diab dla ciężarnych. Do 130 traktują cukry, jako ok, pojedynczcze do 140 olewaja. Jak masz dużo skoków idź do diab. Ja dziaiaj poszłam po insu, a wróciłam bez :) jem ogrom, ale bez słodkiego, miewam cukry do 130 i na nikim to wrażenia nie zrobiło. Usłyszałam, że nawet po 2j insu do posiłku(bo o tym negocjowalam z diab) rozleniwia moją trzustke i osłabią łożysko, bo jednak wyjdzie to 6j dziennie, codziennie przez ok 70-80 dni, a to dużo.
    Jedyne co usłyszałam zgodnie to nie jeść słodyczy i owoce tylko z weglami złożonymi. Bo mimo, że nie podnoszą cukru, są inaczej metabolizowane przez organizm i wchłanianie są bezpośrednio przez dziecko. Stąd zakaz jedzenia cukrów prostych.
    Jak cukry będą powyżej 140 to wtedy insu, na razie jem wszystko i jest ok. Mimo skoków hemoglobina glik 4,7%.
    Już podchodzę na większym luzie. 1.06 usg, w pn wizyta w poradni w wawie i kolejne echo serca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 17:36

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina ja mysle ze makaron. Ja raz probowalam jakis zytni razowy. Fakt ze przekroczenia po nim nie mialam ale o wiele lepszy wynik mialam po pelnoziarnistym pszennym. Dopiero później zaobserwowalam u siebie ze mnie maka zytnia zdecydowanie nie służy (a przeciez jest tak bardzo wzalecana w naszej diecie).
    Spróbuj z innym makaronem. Dodatkowo u mnie przełomowym tygodniem dla pogorszenia sie cukro byl wlasnie 28tydz. Od tego czasu moglam pozwolić sobie na mniej niz wcześniej (alw głównie tylko jesli chodzi o porcje weglowodanow).

Twardan ja robiłam hemoglobine w piatek. Wynik dopiero poznam w środę za tydzień. Jakos tak strasznie sie stresuje tym wynikiem.
    Do tej pory mialam robiona 2x (4.5 i 5.3). Ale mam wrazenie ze tez siw coraz gorzej prowadzę wiec mam stres.

Ja dziewczyny wtrabilam udko z surówka, wyciagnelam meza na dzialke i się odprężam teraz (a on maluje łóżeczko). Nie daje sie przekonać żeby kupić nowe :)

twardan lubi tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia co masz na myśli przez owoce z węglo złożonymi? zeby jesc jabłko razem z czymś innym co ma węgle złożone? Ja tam bym nie ryzykowała jedzenia czegokolwiek do jabłka...

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga dokladnie np owoc+chlebek, owoc+platki owsiane, orkiszowe. To pozwala spowolnić i rozłożyć cukier prosty i spowodować, że dziecko go nie wchłania do narządów. Węgiel złożony "oszukuje" trochę organizm i cukier prosty "przerabia" na złożony. Od kiedy jem owoc do obiadu lub na podwieczorek z chlebem lub platkami cukry lepsze. Choć ja owoców nie lubię więc jem głównie kiwi, czasem banan.
    Do tej pory myślałam, że moja diab straszy, ale w Wawie potwierdzili to samo (chyba Dorinki diab też o tym mówiła). Niestety węgle proste mogą uszkodzić u dziecka serce, a szczególnie nerki i próg nerkowy. Także lodom powiedziałam papa, bo.skusiłam się ostatnio.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 17:55

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia dobrze pamietasz tylko to nie moja diab mowila ale moj gin. Mowil cos takiego ze jedzac cukier prosty organizm wyrzuca "rezerwy" insuliny dlatego cukier po 1h jest ok ale przez ta 1h obciążenie organizmu jest 2x wieksze. I podobno im wiecej cukrow prostych w diecie tym gorsze cukry wraz z rozwojem ciazy. Moja diab z kolei pozwolila na madre dysponowanie slodkim w ciagu dnia (np domowy serniczek, owoc dozwolony lub teraz jakis wodny lod). Ja dluuugo do każdego owoca jadlam pieczywo wasa. Jest to węgiel ale nie podnosi dodatkowo cukru.

Agatia a co z twoimi cukrami ze po insu poszlas? Nic nie pisalas :) Ja cie kojarze z cukrami niewiele gorszymi od Kamci :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 18:08

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja nie moge owoca z czyms wiec nadal jem samodzielny

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko bo wasa to węgiel złożony, tak jak chleb :) ja mam super cukier po owocach i.kromce chleba :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka zaczęłam jeść wszystko zalecenie diab, bo mała poniżej 50 centyla. Miałam kilka skoków do 130 i myślałam, że dostanę insu, ale nie :)
    Wyluzowalam, jem wszystko oprócz słodyczy i.dobrze mi z tym :) mamm częstsze kontrole przepływów, echo dodatkowe, więc czuję się spokojna narazie.
    Teraz cieszę się latem, działką :) waga idzie w górę już 4,5 kg, w Wawie powiedzieli, że książkowe przybieranie na wadze, że na początku za restrykcyjna dieta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 18:30

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z waga stoje w miejscu. Właściwie to przytylam 800g jak meczylam sie z tym acetonem a teraz znow schudlam ponad 1kg. Ale czuje ze dziecko rosnie bo z tygodnia na tydzien coraz wyzej czuje jego nogi a coraz niżej glowe :) Ciekawe jak z waga na usg ale moj gin nie jest wielbicielem dodatkowego podgladania.

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka
    Na pewno twoja waga nie świadczy o wadze dzidzi
    W przeciwnym razie te spasione zawsze rodziłyby wielkie dzieci. A u ciebie dotąd wszystko było super
    Moje tez stoi
    Wg karty ciąży od 12 tygodni. Wg moich pomiarów ciut urosła ale nadal mam minus od początku
    a Piotruś rośnie wzorcowo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mam nadzieje ze moj synus tez nie wystrzelil z waga. Zauwazylam wlasnie ze w ciagu 1-1.5tyg urósł bo nie mogę sobie siąść zgieta tylko caly czas musze byc wyprostowana. Nawet jak ide do wc w nocy i taka spiaca chce sobie glowe na kolanach podeprzeć to sie nie da bo czuje blokade w brzuchu :)
    03.06 mam wizyte u gina ktory jest ordynatorem w szpitalu gdzie chce rodzic. To juz bedzie 38 tydz wiec mam nadzieje ze bedzie go waga interesować i zrobi mi usg :)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka
    Na pewno rośnie :D we własnym tempie dziedziczonym po rodzicach :D
    Pod koniec ważą żeby zorientować się co z tą waga przed porodem
    Chociaż u mnie już wcześnie było wiadomo o cc wiec ta waga nie była aż tak istotna
    Ogolnie od początku Emilka rosła ok 50 centylA, Piotrek tez do 25 tc
    U małej duży brzuszek i długie nogi
    U małego główka i nogi ze hoho :D
    A ty to już niedługo na żywo się przekonasz ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki agatia.. Mnie nikt nie powiedział ze owoce trzeba łączyć z wasa czy czymś wiec jadłam jabłko albo kiwi codziennie na podwieczorek... Mam nadzieje ze nie zaszkodziłam dzidzi - w zamian przez cała dietę nie zjadłam żadnego słodycza poza łyżka lodów waniliowych do kawy , wiec moze wyciagnięcie średnia nie jest zła.:)

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka jak pojdziesz na badanie to może Cię rozpakują ;) na pewno jest dobrze :)
    Ja małą też czuję mega mocno od 2 dni kopie mocno i czka w pachwinach, więc na bank jest głową w dół wreszcie :)

Kończę piec ciasto rabarbarowe i czas pakować się znów na działkę na.długi week :) a w pn znowu diablo i echo serca :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga na pewno nie zaszkodzilas, bo owoce mają jeszcze błonnik, który też wpływa na.przyswajanie cukrów. Lepszy owoc niż baton, który może rozwalac narządy i ma zero substancji odżywczych. Jak w pn dowiem się znowu jakichś nowinek to dam znać :)
    Ja owoce zawsze starałam się jeść z weglami, ale ze 3-4 razy.zjadłam sam owoc w biegu. Ni a słodycze cóż ze 3 razy knoppers i ostatnio pyszne robione sorbetowe lody. Ale nie mam parcia na słodkie, więc czuję się rozgrzeszona 5-6 wyskokami w ciągu 17 tyg diety :)jeszcze z 10 tyg przede mną, więc trzeba się ogarnąć :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolkę szparagowa moge jeść bez ograniczeń :)
    dzis zapodałam 450g z dwoma jajkami sadzonymi :0 mniam mniam, maczałam te fasolki w płynacym żólteczku :D
    cukier 90
    ale zołądek mam mniejszy, bo te porcje ledwo zjadłam :)
    knoppers w nagrode juz zjedzony

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia lepiej niech mnie jeszcze nie rozpoakowywuja ;) Maz jeszcze łóżeczka nie skończył, meble do kuchni maja przyjsc dopiero pod koniec przyszłego tyg i jeszcze drzwi wejściowe prawdopodobnie w przyszlym beda. Takze musza skonczyc remont i musze sobie po nim posprzątać po swojemu ! ;) Wiec co najmniej do 14.06 niech sobie dzidzius jeszcze siedzi. Gdzie mu będzie lepiej jak u mnie w brzuszku ;)

3i49o7esw7obg123.png
‹‹ 828 829 830 831 832 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ