X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2016, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)

O jakie o jakich wy grzeszkach pisalyscie:-)
    Od razu przypomniała mi się pizza z mnóstwem sosu czosnkowego jak pozeralam o 21 (znak że jestem w ciąży) mniam.....
    Dopiero wstałam pospalysmy sobie z córką:-)

Ja na czczo 83:-)!!!! Yupiiiiii
    Jak ja się cieszę :-)
    Idę zaraz zrobić śniadanko kawkę i lecę na miasto po spodnie.
    Mężowi jeszcze olej do auta mam kupić :-(
    Bo on w pracy i nie zdąży kupić.....

Makaron z mlekiem na ostatnią kolacje był przepyszny :-)
    Szkoda ze tak mało:-(
    Dziś liczę że zjem coś słodkiego :-)

• Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry, zabko, jeśli nie szkoda Ci kaski, to polecam sklep internetowy happymum, ja mam stamtąd pare ubrań ciążowych, m.in, szorty i jeansy i jestem bardzo zadowolona, a fajne i wygodne. Jeansy OK 200 zł, ale moim zdaniem warto, zawsze można pózniej sprzedać...

relganliumoc9u3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2016, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka1985 wrote:
    Dzień Dobry, zabko, jeśli nie szkoda Ci kaski, to polecam sklep internetowy happymum, ja mam stamtąd pare ubrań ciążowych, m.in, szorty i jeansy i jestem bardzo zadowolona, a fajne i wygodne. Jeansy OK 200 zł, ale moim zdaniem warto, zawsze można pózniej sprzedać...

Patrzyłam dziękuję:-)
    Właśnie przemyślałem wolę kupić tańsze jeansy na tą zła pogodę i dokupić leginsy lub bawełniane.

• agatia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka witam się z cukrem 83 i bez acet.
    Żabko luksio cukier na czczo.
    Ja właśnie piję kawkę, jem jajecznicę z kanapeczkami i zaraz jadę do kumpeli di szpitala. A potem może uda mi się kupić tiul i ramki na ozdoby dla dzieciaków.

Wysłany: 11 czerwca 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Patrzyłam dziękuję:-)
    Właśnie przemyślałem wolę kupić tańsze jeansy na tą zła pogodę i dokupić leginsy lub bawełniane.
    W każdym razie jeansy ciążowe to super sprawa! Odczułam mega ulgę w nich :)

relganliumoc9u3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2016, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka ja też:-)

Agusienka1985 lubi tę wiadomość

Wysłany: 11 czerwca 2016, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymajcie kciuki dziewczyny, w tym tyg. Restrykcyjnie trzymam dietę :):)

agatia, żabka04 lubią tę wiadomość

relganliumoc9u3n.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka dasz radę z dietą :)
    Co do jeansow to zazdraszczam :) ale ja nie kupuję nic ciazowego (sorki jedne rajstopy mam ;)), z synkiem też nie miałam ani 1 rzeczy :) latam w letnich długich kieckach, spodnie letnie mam na gumki w pasie, a jeansy mnie nie gniotą może dla tego, że biodrowki i dobrze układają się pod brzuchem :)
    Jakoś przetrwam te 2 mc :)
    Mi trochę szkoda kasy na te ciuchy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2016, 08:16

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam sie i ja
    kota z brzucha pogoniłam i mam dostep do klawiatury :D
    cukier 85 i bez acetonu (co było już wiadome po makaronie na noc i obiadokolacji po 18)
    zabka
    mówilam , ze cukry na czczo juz dziś będą ładniejsze, bo 83 to takie akuracik-ani nie musisz badać z drugiej ręki, ani to za mało, do 90 tez widać, ze sporo brakuje
    ale ta insulina działa tylko w nocy

znów mi waga spadla o.O
    nie tylko dziś , ale ostatnie 3 dni :D
    Piotrek nieźle ciągnie (Emilka też to robiła), ale dzis mogę powiedzieć, że mam minus 4,5 kg
    zatem zupę też musowo ugotuję-dzis padło na fasolowa

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka
    ja kupilam -co wiesz- jeansy na allegro, dwie pary za 170 zł, trafiłam z rozmiarami i super sie noszą, a przecież nosiłam jeansy nieciążowe (które jednak już z tyłka spadały-na brzuchu nie miały jak sie trzymać, pod brzuchem w aucie uciskały, a z bioder już sie zsuwały, bo one były na inna wagę...)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia właśnie nie trafiłam z ręką hahahah
    Pierw zmierzylam z jednej było 91 mówię o nie!!!!! Z drugiej pobrałem a tam 83:-)
    Więc różnica znowu błąd gluko a ja mam najmniejszy wziąść pod uwagę

Po śniadaniu 102 więc dogadam ociupinke czereśni bo za chwilę muszę wychodzić z domu:-)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jednak dalej twój gluko szaleje :)
    albo twoja krew naprawdę ma tak inne parametry na prawej ręce!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 11 czerwca 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez cukier bez tragedii - 91 :) spodziewałam sie gorzej po kolacji.
    Kamcia, super, ze bez ketonów. Dobrze, ze nie czepiają sie u Ciebie spadku wagi. Nie wiem dlaczego wymagają od nas przeciętnego przyrostu wagi, gdy na pewno nie jesteśmy na diecie przeciętnej ciężarnej kobiety. Jak nie raz przeczytam na innych wątkach, ile i co dziewczyny jedzą, to nijak to sie ma do naszej diety...Jeśli dziecko rozwija sie OK, to gdzie jest problem? W sumie nie znalazłam, dlaczego przyrost wagi jest sam w sobie istotny, jeśli inne wyniki sa OK.
    Żabka, ile bierzesz insuliny na noc?
    Agatia, jednak polecam gorąco te jeansy, jeśli dużo chodzisz w nich. Podziel sobie cenę przez ilośc dni do końca ciazy i zobaczysz, ze cena za wygodę nie jest aż taka wysoka! Ale jeśli czujesz sie dobrze bez, to super :) ja chodziłam skwaszona ciagle i musiałam rozpinać przy siedzeniu :D Ja zreszta będę w nich chodzić i po ciazy, ta guma w pasie w niczym nie przeszkadza :) a jeansy i tak max 2 lata przy intensywny użytkowaniu wytrzymuja.

relganliumoc9u3n.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusieńka
    ale ja w pierwszej ciązy tez nie tyłam, najpierw waga spadała a potem rosła i ostatecznie 3,5 +
    ale wtedy ani cukrzycy, ani diety, wrecz nie ograniczałam na koniec słodkiego
    po urodzeniu moja waga -12 kg , Szybko urosło, bo wróciłam do złych nawyków np całodniowego niejedzenia

teraz na samym poczatku-pewnie ze stresu-spadło od razu 5kg
    i odkad jestem na diecie, to nie tyle spada, co trzyma sie w miejscu (nawet nie rosnie). Może bez diety cukrzycowej więcej by spadło? nie ma co gdybać. W dokumentach ogólnie waga stoi i mam sie tym nie martwić
    lekarz mówił , ze u nas złym objawem byłby nagły wzrost wagi
    ale tez jestem otyła i mam wysokie BMI, u mnie diab okresliła prawidłowy przyrost w ciązy +5-7 kg
    nie jest powiedziane , że nie osiągnę :D narazie do wyjsciowej mam minusik :D
    a dzidzia rośnie :) i to lekarzy interesuje. poza tym nasza waga nie wyznacza wagi dziecka
    Analizowałam 3 ostatnie usg i doszłam do wniosku, ze Piotrek nogami i głowa od dawna wyprzedzał pomiarami o co najmniej tydzien (głowa2), ale teraz i brzuszek podrósł i stad ruszył z waga. Wniosek, ze mimo spadku wagi nieźle ciagnie ze mnie, wkrótce sie okaze czy to widać na morfologii
    diab powtarza: ketony=węglowodany, waga=kaloryczność posiłków
    ja lece na warzywach :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka dzięki, ale spodni nie kupuję :) latem chodzę głównie w sukienkach, więc nie opłaca mi się wydawać kasy, wolę dzieciakom coś kupić :) z synkiem przetrwałam zimę bez ciazowych ciuchów :)
    Zresztą moje ubrania są luzniejsze nize przed ciążą :) moje kg idą chyba w brzusio :)
    Ale się chłodno zrobiło, jadę autobusikiem do szpitala, potem zakupy :) Młody odpoczywa w domku, jak wychodziłam to jeszcze spał ;)

• agatia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka a jeszcze apropo wagi i acetonu, to wszystko chyba sprawa indywidualna. Moja koleżanka, która chodzi do tej samej poradni, co ja. 3 ciąża 2 słodka. W obydwu na diecie schudła 10 kg (w tej jest prawie na finiszu), aceton miała cały czas, dzieciaki drugie 3,9 kg w 36tc zakończone z racji makrosomii, teraz 35tc i też za tydzień cc z racji makrosomii. W obydwu dieta bez insu. Synek po porodzie stwierdzona niedojrzalosc narządów, makrosomia wagowa. Teraz za tydzień pojawi się drugi synek.
    To chyba sprawa indywidualna jak się przybiera na wadze.
    Ja mam nakaz równomiernego i systematycznego przybierania mimo nadwagi. Na razie 4-5 na plus zależy u kogo się waze ;) mogę jeszcze 2-3 kg :)

Wysłany: 11 czerwca 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, aaaaaano jak nie chodzisz to faktycznie bez sensu ;);) kamcia, ketony chyba tez wpływają na wagę, bo w końcu oznaczają, ze spalamy tłuszcz. No ale Ty nie masz ketonów, wiec moze faktycznie Piotruś po prostu wysysa. U mnie jest tak ze główka i udo sa 3 dni starsze, a brzuszek ma o 3 dni młodszy. U mnie diabetolog sie czepiał braku przyrostu wagi, nawet nie chudnięcia. Ja mam 7 kg na plusie, ale z tego az 3 to pierwszy trymestr. Ja tez dzisiaj zaraz sie zbieram na zakupy, pózniej na obiad do mamy itd :)
    Ciekawe, czemu jej nie dali insuliny? Miała dobre wyniki przy diecie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2016, 09:23

relganliumoc9u3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka 3j.

Kamcia pytałam diablo o te rozbieżności na rękach.
    Powiedziała że krew krąży non stop i tak może być.
    Bo praworeczna jestem bardziej uciekam palce co powoduje przemieszczanie tej krwi.
    Jeśli chodzi o gluko to uważamy różnice za błąd.
    Ale zawsze mam brać pomiar ten niższy pod uwagę

Dobra mężowi kupiłam ten olej:-)
    Teraz spadam na autobus i spodnie kupić.
    Autem nie jadę bo tam zawsze miejsc parkingowych nie ma a autobus pod nosem mi się zatrzyma.

• agatia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka mnie się też czepiały o wagę, bi świadczy to o źle zbilansowanej diecie, a ciąża to nie odchudzanie. Ginka nie chce, żeby mi parametry krwi spadły teraz czy po cc. Ale od kiedy jestem na diecie morfo mam jak u konia ;) więc mam nadzieję, że tak zostanie.
    Dobra wysiadam do szpitala do później :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2016, 09:26

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka1985 wrote:
    Agatia, aaaaaano jak nie chodzisz to faktycznie bez sensu ;);) kamcia, ketony chyba tez wpływają na wagę, bo w końcu oznaczają, ze spalamy tłuszcz. No ale Ty nie masz ketonów, wiec moze faktycznie Piotruś po prostu wysysa. U mnie jest tak ze główka i udo sa 3 dni starsze, a brzuszek ma o 3 dni młodszy. U mnie diabetolog sie czepiał braku przyrostu wagi, nawet nie chudnięcia. Ja mam 7 kg na plusie, ale z tego az 3 to pierwszy trymestr. Ja tez dzisiaj zaraz sie zbieram na zakupy, pózniej na obiad do mamy itd :)

diab sie czepiała
    ale w koncu jej powiedzialam, że dzidzia rosnie, ze w pierwszej ciązy tez nie tyłam (na dowód mogę przywieźć kartę ciązy)
    na późniejszych wizytach pytała jak usg i co gin na to
    na ostatniej wizycie sama mówiła, że trzymaja się wytycznych ze szkolenia, wg których ja ze swoją waga powinnam osiągnąć 5kg
    ale ona mnie dobrze pamieta :D zadaję mnóstwo pytań i troszkę zmienia ogólne do mnie nastawienie :D stąd czuje sie traktowana ciut indywidualnie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 922 923 924 925 926 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ