Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Meggi spokojnie nic się nie martw na razie. Ja już od połowy ciąży miałam tyle usg i się przekonałam, że dziecko często maleje nawet jak usg robi ten sam lekarz i na tym samym aparacie. Z tego co napisałaś to tylko ta młoda lekarka ma zastrzeżenia? A miałaś badane przepływy ?08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
nick nieaktualnyHej.
Migotko Ty pewniu juz po CC Jestes. Pamietam mocno
Megii kazdy lekarz inaczej robi pomiary i troche dziwne ze dziecko zmalalo i to o tyle to jest niemozliwe. Mysle ze ze spokojem poczekaj do poniedzialku na wizyte.
Ty mieszkasz w Niemczech chyba dobrze zrozumialam? To nie wiem jak u Was opieka wyglada jesli chodzi o hipotrofie i ciaze ale u nas najpierw obserwacja podczas USG i badanie przeplywow oraz stanu lozyska.
Jestes juz na bezpiecznym etapie ciazy dziecko jest rozwiniete jesli chodzi o narzady wewnetrzne a jesli rzeczywiscie przyrost zwolnil to moga zrobic Ci CC lub wywolac porod. No ale jak czytasz nasz watek to sa rozne sytuacje,rozne podejscia lekarzy oraz szpitali.
Ja mysle ze na ten czas ze spokojem podejdz do tych pomiarow i zobaczysz co bedzie w poniedzialek. Wspieram mocno
Aniu jak sie czujesz?Ania0306 lubi tę wiadomość
-
Inessa ja się właśnie zaraz wybieram na ktg. Już odliczam za tydzień o tej porze już będzie po wszystkim. Strasznie mi się będzie ten tydzień dłużył. Ale z drugiej strony się cieszę. To już naprawdę super termin. Do 40 tygodnia sama nie chciałabym czekać. A może i mniejsze nerwy będą jak już tyle do przodu wiem . Jeszcze będę próbowała załatwić z doktorką, żeby przyjechać do szpitala w ten dzień co będzie cc. Jak będę jechać z domu to zawsze mniej się będę stresować.08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
nick nieaktualny
-
Ania, tak, miałam badanie przepływów właśnie przez ta młoda lekarkę, z uśmiechem na twarzy mi powiedziała ze wszystko Ok, ale muszę miec ta wizytę kontrolna z jej profesorem. Już mnie to zestresowalo bo faktycznie brzuszek nie mam zbyt duży przy mojej dosyc dużej posturze 87/170 ale myślałam ze Malutka się gdzies po brzuszku rozlokowała, a tu takie wiadomości.
Inessa, jeśli chodzi o moja opiekę to do czasu tej rejestracji w szpitalu nie miałam pojecia, ze coś takiego jak hipotrofii istnieje bo mój lekarz nie widział żadnego problemu.. poczekam do poniedziałku, ale ta niepewność, szukam miliona zajęć żeby nie myśleć i nie czytać ale ciezko! Dziekuje za odpowiedzi i odezwę się po wizycie! Miłego weekendu!!!Ania0306 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nasza Maleńka: 1940 gram, 45cm, 10/10. Stan jest stabilny, ale ma problem z oddychaniem i termoregulacja wiec lezy podpieta. Operacja była ciezka, obym doszla do siebie w miare szybko Buziaki!
Kasionek, inessa, Ania0306, Mama88, Nalia, Ewee lubią tę wiadomość
Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
nick nieaktualnyMigotko Gratulacje
Oddech i termoregulacja powinny szybko sie wyrownac. Wazne aby Ty sie tez dobrze czula. Waga tez nie jest zla po Twoich przejsciach.
Zdrowka i szybkiego wyjscia ze szpitala oraz wiele radosnych wspolnych chwil
Buziaczki sleWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 17:10
Migotka83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny pisze do Was z pytaniem- na jakiej podstawie lekarz stwierdza hipotrofię? Tylko na podstawie wagi i przyrostu wagi? Byłam u gin w 28+0 tez dokładnie i mały ważył 1060 g. Lekarz mierzył go kilka razy i kręcił nosem że powinien być większy. Wizytę u mojego gin prowadzącego mam 14.02. 29.01 miałam usg 3 trymestru u innego gin i on mi wymierzył małego na 1300 g. Czyli mały przytył w 12 dni 240 g- mniejwiecej oczywiście. Nie wiem czy mam się czym martwić? Najgorsze że mój gin powiedział mi ze mam być trochę mniej aktywna, więcej polegiwać i więcej jeść, a z krzywej wyszła mi cukrzyca i wcale nie mogę tak leżeć i paść małego. Przepływy ok, o łożysku nic nie mówił...
Ania0306 lubi tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
DorotaAnna wrote:Cześć dziewczyny pisze do Was z pytaniem- na jakiej podstawie lekarz stwierdza hipotrofię? Tylko na podstawie wagi i przyrostu wagi? Byłam u gin w 28+0 tez dokładnie i mały ważył 1060 g. Lekarz mierzył go kilka razy i kręcił nosem że powinien być większy. Wizytę u mojego gin prowadzącego mam 14.02. 29.01 miałam usg 3 trymestru u innego gin i on mi wymierzył małego na 1300 g. Czyli mały przytył w 12 dni 240 g- mniejwiecej oczywiście. Nie wiem czy mam się czym martwić? Najgorsze że mój gin powiedział mi ze mam być trochę mniej aktywna, więcej polegiwać i więcej jeść, a z krzywej wyszła mi cukrzyca i wcale nie mogę tak leżeć i paść małego. Przepływy ok, o łożysku nic nie mówił...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 18:46
08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Właśnie martwią mnie też pomiary brzuszka i główki- jak to powinno wyglądać? U mnie HC 25,99 cm(kropka jest po lewej stronie wykresu i jest napisane <2,3%) a AC 24,6 cm (17,1%). Czyli trzeba to po prostu porównać z pomiarami z kolejnej wizyty?👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Tygodnie też mam napisane: hc wychodzi na dzień pomiaru 28+2, hc* 27+6 a ac 28+6. A badania były robione w 29+6. No właśnie mówiłl że powinien być większy i że mam więcej odpoczywać i więcej jeść... i bym się tak pewnie nie przejęła jeszcze, ale z kimkolwiek bym nie rozmawiała to dzieci są większe w podobnym czasie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 19:52
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Wiesz ja już tyle łez przez te usg wylałam i tyle nerwów zjadłam i powiem Ci, że tym się nie ma co przejmować do 2 tygodni to norma, naprawdę tym się nie ma co martwić. Jak byłam w szpitalu to leżałam ze mną dziewczyna w 31 czy 32 tygodniu ciąży już dokładnie nie pamiętam i synek był 5 tygodni mniejszy. Wtedy mi się zrobiło głupio, że ja się dwoma tygodniami przejmuję. A to, że dziecko będzie małe przy porodzie to nie znaczy, że będzie mieć problemy ze zdrowiem. Nie każde ma 4 kg . I u Ciebie naprawdę i pomiary i waga nie są złe.08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm