Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Aniu zdaję sobie sprawę, że są ciąże dużo trudniejsze niż moja ale wiadomo ciężko tak się nie martwić. Dziękuje Ci za odpowiedzi czekam w takim razie co będzie dalej, może po prostu będę miała krasnalka a nie dziecko👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
nick nieaktualnyHej.
DorotaAnna tak jak Ania pisze pomiary do 2 tyg.odstajace mieszcza sie w normie.
Wazne jest to ze jeden pomiar nic nie wnosi i po jednym USG nie mozna odrazu mowic o hipotrofii no chyba ze dziecko b.odstaje od normy w danym tyg.ciazy.
U Ciebie waga jest ladna nie wiem czemu lekarz sie doczepil. Wazne teraz beda kolejne USG czy dziecko rosnie oraz jak wygladaja przeplywy oraz lozysko.
Stres jest naturalny bo mama chce najlepiej dla dziecka ale zarazem stres negatywnie wplywa na dziecko moze wtedy chociazby mniej rosnac.
A tak jak Ania pisze przeciez dziecko nie musi wazyc 4 kg tym bardziej ze piszesz iz masz cukrzyce ciazowa to tym bardziej musisz pilnowac aby dziecko za duze nie bylo bo to tez nie jest dobre.
Najwazniejsze sa badania u lelarza prowadzacego ciaze bo On zna i bada dziecko i na tym samym sprzecie.
Zdrowka dla Ciebie i Malucha -
nick nieaktualny
-
Inesso kochana ja mam dziś trochę kiepski dzień. Aż popołudniu sobie popłakałam bo psychicznie się rozkleiłam. Byłam wczoraj w laboratorium gdzie pracuje mama po kubeczki na mocz. Chwilę sobie pogadałam z jej koleżanką. Wiesz, czasem się zastanawiam czemu ludzie są tacy złośliwi. Oczywiście zaczęła krytykować cc szczególnie właśnie takie na zimno i straszne historie opowiadać. Na koniec jeszcze dodała, że mam brzuch jak na półmetku. Mogła przemilczeć i nic się nie oddzywać. Ciekawe czy ona by chciała kilka dni przed cc usłyszeć jakieś straszne historie. Naprawdę Inessa niektóry ludzie to chyba mózgu nie mają. Jakbym widziała to poszłabym po te kubeczki do apteki08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Inessa dziękuje bardzo faktycznie może trochę za bardzo się przestraszyłam dziękuje Wam bardzo, dużo zdrówka Ania a cesarka pójdzie dobrze, nie słuchaj żadnych głupot
Ania0306, inessa lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Hej! Nie dam rady nadrobić całego wątku, ale może jakaś dobra dusza zna odpowiedź na moje pytanie. W grudniu 2017 zostałam mamą małego człowieka (50cm/2,4kg), całą ciążę nic nie wskazywało że urodzi się taki mały: nie mam cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, nadwagi, niedowagi, nie palę, nie pije etc. Co więcej na USG w 35tc szacowany był na 3kg.. ale do seena. Teraz jestem w kolejnej ciąży: na co zwracać uwagę? Jakie badania dobrze byłoby zrobić? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.
P.s.
Dziś ten hipotrofek ma 14 miesięcy, od 3 miesięcy sam chodzi,a waży prawie 11kg i jest powyżej 50 centyla w swoim wieku. Więc przyszłe mamusie - głowy do góryinessa lubi tę wiadomość
Tomuś 06.12.2017r, 37t6d, 2400g szczęścia, SN.
Bartuś 08.09.2019r, 38t2d, 3430g szczęścia, SN.
12.2016 [*] pamiętam Aniołku. -
nick nieaktualnyHej.
Aniu nie sluchaj ludzi niektorzy chyba nie mysla,nie zastanawiaja sie jak mowia
Sama nieraz doswiadczylam dziwnyvh tekstow.
DorotaAnna po to sa tez fora aby sie wspierac. Zawsze mozesz tu pisac i wygadac sie ze swoich trosk albo tak aby choc sie wygadac.
Monkle tak na prawde w kierunku hipotrofii nie zrobisz wczesniej zadnych badan.
Wiesz wazna jest kontrola lekarza juz tak od okolo polowy ciazy czy przyrosty sa dobre jak wygladqja przeplywy oraz stan lozyska.
Mozesz podpytac lekarza prpwadzacego czy moglabys wprowadzic Acard na lepsze przeplywy aby Maluch byl lepiej dozywiony ale to tez nie musi pomoc nie ma badan w tym kierunku.
Jestem mama dwoch hipciow i profesor uznal ze po prostu taki moj urok iz rodze male dzieci ( moje choroby nie mialy wplywu na hipotrofie).
Pozdrawiam cieploAnia0306 lubi tę wiadomość
-
inessa wrote:Hej.
Aniu nie sluchaj ludzi niektorzy chyba nie mysla,nie zastanawiaja sie jak mowia
Sama nieraz doswiadczylam dziwnyvh tekstow.
DorotaAnna po to sa tez fora aby sie wspierac. Zawsze mozesz tu pisac i wygadac sie ze swoich trosk albo tak aby choc sie wygadac.
Monkle tak na prawde w kierunku hipotrofii nie zrobisz wczesniej zadnych badan.
Wiesz wazna jest kontrola lekarza juz tak od okolo polowy ciazy czy przyrosty sa dobre jak wygladqja przeplywy oraz stan lozyska.
Mozesz podpytac lekarza prpwadzacego czy moglabys wprowadzic Acard na lepsze przeplywy aby Maluch byl lepiej dozywiony ale to tez nie musi pomoc nie ma badan w tym kierunku.
Jestem mama dwoch hipciow i profesor uznal ze po prostu taki moj urok iz rodze male dzieci ( moje choroby nie mialy wplywu na hipotrofie).
Pozdrawiam cieplo
Dziękuję za odpowiedź. Przepływów nie miałam robionych, chyba że w ramach jakiegoś standardowego USG. Acard i tak biorę z racji wcześniejszego poronienia.inessa lubi tę wiadomość
Tomuś 06.12.2017r, 37t6d, 2400g szczęścia, SN.
nick nieaktualnyMonkle a prowadzisz ciaze u tego samego lekarza co poprzednia?
Pytam bo jesli tak to przypomnij sie ze urodzilas hipotrofika zeby moze zwrocila w pozniejszych pomiarach wieksza uwage na przyrosty oraz przeplywy. Wiem ze lekarze tego nie lubia ale powiedz ze martwisz sie i tyle.
Moje dzieci tak do 15-16 tc byly o tydzien wieksze potem nagle zaczynaly zwalniac.
Dlatego obserwacja jest b.wazna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 12:41
-
inessa wrote:Monkle a prowadzisz ciaze u tego samego lekarza co poprzednia?
Pytam bo jesli tak to przypomnij sie ze urodzilas hipotrofika zeby moze zwrocila w pozniejszych pomiarach wieksza uwage na przyrosty oraz przeplywy. Wiem ze lekarze tego nie lubia ale powiedz ze martwisz sie i tyle.
Moje dzieci tak do 15-16 tc byly o tydzien wieksze potem nagle zaczynaly zwalniac.
I ginekolog po doswiadczeniu z pierwszej ciazy baczniej zwracala uwage na malucha w drugiej ciazy. Chociaz obie ciaze b.dobrze prowadzila i to Ona b.pomogla nam w pierwszej ciazy tak, ze rodzilam w szpitalu i na oddziale gdzie zajmuja sie miedzy innymi problemem hipotrofii.
Tak, prowadzę u tego samego i nawet mi powiedział po urodzeniu, że teraz już nic z tym nie zrobimy, ale przy kolejnej ciąży będziemy się uważniej przyglądać.
A czy cukrzyca ciążowa (nieleczona) może być tego przyczyną? W tamtej nie miałam rozpoznanej, chociaż mało mi brakowało, w tej już mam a to dopiero 8tc.Tomuś 06.12.2017r, 37t6d, 2400g szczęścia, SN.
nick nieaktualnyMonkle ja mialam w pierwszej ciazy cukrzyce ciazowa w drugiej nie a i tak hipotrofia. Niestety czesto nie ma konkretnej przyczyny hipotrofii.
Czesciej przy cukrzycy jest problem ze rodza sie zbyt duze dzieci choc spotkalam sie i z hipotrofia wiec mysle ze to nie jest przyczyna.
Polecam pic od drugiego trymestru Medargin na lepsze przeplywy a zarazem lepsze przyrosty oczywiscie po konsultacji z lekarzem prowadzacym.
Z corka pilam dluzej i jednak dalysmy rade dotrwac do terminu ciazy i troche wieksza byla. To suplement bez recepty mozna kupic choc nie kazda apteka go maz tego co ja sie orientowalam. -
Czesc Wszystkim! Byłam dzisiaj na wizycie u lekarki, która zajmuje się małymi dziećmi. Przed wizyta miałam robione jeszcze ktg, wyszlo bez zmian. Lekarka badała mnie około 40 minut i wszystko dobrze! 37t3d obliczyła malutka na mniej więcej 2700, wiec pomiędzy czwartkiem 2030 a dzisiaj różnica ogromna i jak jej o tym powiedziałam ze u innego ginekologa miałam nieco ponad 2kg to zaczęła mierzyć od nowa, wyszlo podobnie 2700 nie powiedziała wprost ze tamten ginekolog się pomylił ale dało się to odczuć. Mam miec jeszcze jedna kontrole czy dziecko przybiera, ale tak mi ulżyło! Jak widać kazdy lekarz miwi co innego..
Ania0306, inessa lubią tę wiadomość
-
Zgadzam się z Inessa co do Medarginu. Co prawda u Nas przepływy były już na tyle fatalne, że nic nie dało się zrobić. Ale na wage jak najbardziej pomógł. Przez dwa tygodnie mała praktycznie w ogóle nie przybierała. Piłam potem Medargin i w tydzień przybrała 150g. Żałuję że wczesniej go nie brałam. Zaczęłam tydzień przed zakończeniem ciąży.Nikola Mała Wojowniczka 03.01.19 880g i 37cm❤
-
nick nieaktualnyNalia nie umiem odpowiedziec czy cala ciaze ale tak na moj rozum ja jednak zaczelabym pic w 2 trymestrze tak od 15 tc
Nikt nie zrobi badan w ciazy zwlaszcza na poczatku ciazy gdy tworza sie wszystkie organy dlatego 1 trymestr pominelabym.
No ale to moje zdanie a warto podpytac lekarza o opinie. -
nick nieaktualnyAniu ogolnie b.dobrze sobie radxila hyhy lepiej niz ja bo szlam do szpitala z lekka anemia a po CC poglebila sie i nie chcieli mnie za bardzo z niego wypuscic ale corka dostala wypis wiec mi tez dali hehe. Jedynie miala problem z utrzymaniem cieploty ciala. Nie musiala byc w inkubatorze jedynie ubieralismy ja duxo cieplej i otulalam becikiem i kocem gdzies ok 2-3 tyg.nie pamietam dokladnie ile czasu. W domu mamy cieplo a pokoj gdzie z nia przebywalismy dogrzewalismy jeszcze i wtedy byla tylko w beciku ( dobrze, ze go kupilam bo przy synku nie uzywalam gdyz byly upaly).
Ja karmilam kp ale na noc podawalam MM niestety mojego pokarmu mialam zbyt malo i w nocy budzila sie z placzem z glodu jak zaczelam dawac mm polepszylo sie spanko. Tak to pila z piersi dosc czesto tak chciala nadrobic wage chyba hyhyWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2019, 09:25
Ania0306 lubi tę wiadomość
-
Inessa no to mnie bardzo pocieszyłaś . Wiadomo, że każde dziecko też inne. Ale mam taką cichą nadzieję, że będzie ok i po cc córeczka będzie ze mną a nie w inkubatorze. No ale zobaczmy jeszcze jak to będzie.
inessa lubi tę wiadomość
08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm