Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAniu sa rozne inkubatory sa zamkniete i otwarte takie aby ogrzac dziecko. A po drugie sama waga nir jest wskazaniem do inkubatora.
Druga rzecz na prawde pierwsze godziny po CC dla mamy sa trudne i lepiej dla mamy aby troche odpoczela aby miec sile na pozniej dla dziecka. Dobrze jak jest ktos przy Tobie i moze zajac sie dzieckiem. Oczywiscie i tak robia dziecku badania itd.obserwuja dziecko itp.wiec i tak na poczatku mama jest chwile tylko z dzieckiem. Tzn to tez zalezy od stanu obojga oraz szpitala bo czasem.zostawiaja dziecko na 2 godz.z mama jak po SN potem robia badania itd.Ania0306 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Inessa idę dopiero w piątek i w ten sam dzień mam cc. Cały czas może być ze mną narzeczony. Wiadomo oprócz sali operacyjnej . Swoją doktorkę mam aż przez cały piątek i sobotę także uważam, że to jest duży plus. Wiesz jak to jest znajomy lekarz zawsze inne ma podejście niż taki całkiem obcy, szczególnie w dzisiejszych czasach nie za fajnie jest w szpitalach. Cieszę się, że mogę w ten sam dzień przyjechać do szpitala. Nie będę miała czasu za dużo myśleć. Mam nadzieję, że u swojej lekarki wybłagam o jakieś leki na uspokojenie przed operacją albo anestezjologa poproszę. Cc będzie pewnie około południa. Martwię się tylko tym czym potem będę mieć pokarm i czy przy tych lekach przeciwbólowych można karmić. W tym szpitalu mają dobrą panią neonatolog także malutką dobrze przebada
inessa lubi tę wiadomość
08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
nick nieaktualnyAniu pewnie ze mozna karmic przy tych p.bolowych.
A pokarm spokojnie pojawi sie choc przy CC na zimno moze to potrwac nawet kilka dni. Staraj sie corke czesto przystawiac a w poerwszy dzien dzieci duzo i tak spia nie potrzebuja jeszcze duzo pokarmu. Wazne jest aby po troszku uczyla sie ssac i pic.
Zwykle ok 5 dnia jest nawal pokarmu.Ania0306 lubi tę wiadomość
-
Pokarm mam od 16 tygodnia. Co chwilę mi tam coś podcieka więc może nie będzie bardzo źle. Kupiłam sobie takie nakładki do karmienia bo mam bardzo płaskie brodawki i też się martwię czy mała złapie. Najważniejsze, żeby już była cała i zdrowa po drugiej stronie brzucha. Nie dociera to do mnie, że już za chwilę nie będę w ciąży a z drugiej strony czuję wielką ulgę, że już się nie będę musiała martwić o pomiary, o to ile córeczka rośnie, o moje ciśnienie, badania. Doktorka mówiła, że pomiary nie są najgorsze. Wczoraj wyszły na 36 tydzień. Główka zawsze wychodzi idealnie co do dnia. Brzuszek i kość udowa odstaje zawsze. Brzuszek wychodzi na około 32cm a kość udowa na 7cm. Dziś znalazłam takie siatki centylowe i żadne z pomiarów nie spada poniżej 5 centyla. Patrzyłam już nawet na wyrost na 39 tygodzień. No ale to tylko pomiary a zobaczymy jaka się urodzi. Gdyby faktycznie była taka jak na usg to będzie super . To cc mam już w sumie tak na ostatnią chwilę robione bo od kilku dni ciśnienie mi dalej skoczyło. Tragedii nie ma ale trzyma się około 130/80 a już było dużo niższe. Zastanwiam się tylko jak mi wpiszą w którym tygodniu urodziłam bo doktorka to sama wiesz różnie mi liczy. Teraz wychodzi termin na marzec już ale ona na szczęście już nie zmienia. A Twoje dzieciaczki miały wpisane hipotrofię w książeczce zdrowia ? Taka się zastanawiam jak to będzie u mnie bo jakby nie było hipotrofii nie stwierdził mi nikt. Cały czas tylko, że słabo rośnie ale słowo hipotrofia nie padło nigdy. Chyba, że po prostu neonatolog to oceni po porodzie.08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Nalia wrote:Aniu masz już ładny tydzień ciąży, w piątek będzie nawet po 37tc, więc ciąża donoszona - chyba nawet nie będzie potrzeby wsadzania małej do inkubatora08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
nick nieaktualnyAniu u synka mam.wpisana hipotrofie u corki niska masa urodzeniowa ale symbol hipotrofii jest. Tylko moze tak ten szpital wpisuje bo dzieci rodzilam w 2 roznych szpitalach.
Hipotrofia to nie tylko niska masa tam chyba jeszcze musza byc inne czynniki. No i dziecko musi odstawac wiecej niz 2 tyg.do tylu w pomiarach i to nie jednorazowych.
Aniu u mnie w USG mialam zawsze wpisane ktora czesc cialka w ktorym tyg.ciazy jest.
A jak z waga wg.pomiarow?
U mnie wage zawyzaly dlugie nogi ktore i tak odstawaly od norm. Bo syn i corka wg.pomiarow byli o miesiac do tylu syn nawet wiecej z niektorymi pomiarami ( w dzirn czy dwa przed porodem).
A radosc jest pewnie ze juz dzieci sa przy nas choc wiesz mi b.brakowalo ruchow dziecka dla mniie to niesamowite uczucie ktore b.lubilam.
A mi pokarm tez lecial wczesniej tylko po CC musi sie rozkrecic czesto dluzej to trwa niz po SN ale spokojnie dasz rade -
Inessa mnie dokrorka ta co do niej kiedyś chodziłam to właśnie dawała taki wydruk, że był pomiar i do tego tydzień i dzień. A ta mi nie daje wydruku do domu ale jak leży na biurku albo robi pomiary to na usg podglądam wagę mówiła mi jeszcze w czwartek między 2800-2900g. Wczoraj tylko, że z usg wychodzi 36 tydzień. No i z tego co widziałam to główka na 38, brzuszek zawsze najmniejszy na 35, kość udowa na 37.W czwartek mam kolejene pomiary i już pewnie ostatnie .
inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo to nie taka mala waga. Choc wiadomo ze moga byc roznice w jedna lub druga strone.
A mi moja lekarla nawet dawala usg z pomiarami przeplywow i w karte wpisywala tez je tak w razie W gdyby cos sie dzio zeby inny lekarz wiedzial co i jak.
Przy corce dzien przed CC lelarzowi w szpitalu wyszla waga prawie 3.200 i On mowil ze to przez dlugie nogi. Corka mierzyla az 56 cm.a ubranka miala 47-50 bo tulow miala krociutki gorzej bylo z nogami przy pajacykach bo byly za krotkie troche.
Polozne smialy sie ze modelka rosnie no ale potem wszystko sie wyrownalo ale nadaljest drobinkaAnia0306 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
No właśnie z tą wagą to różnie bywa. Może być mniejsza a może być więkasza. W szpitalu mi nawet mówili, że usg na końcówce jest malo wiarygodne. Kiedyś nie było usg to nikt się nie martwił. Chociaż teraz to usg ratuje wiele żyć. Moja mama się urodziła w 39tygodniu i miała 2600g. Nigdzie nie ma napisane, że hipotrofia ani niska masa urodzeniowa .
Moja doktorka też ma te wszystkie wydruki i zdjęcia z usg z badaniem przepływów tylko u siebie bo ja do niej na nfz chodzę .
Inessa ja codziennie czekam na wpis od Migotki. Migotko co tam u Was ?inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAniu moj maz urodzil sie w terminie czyli juz w 40 tc z waga 2 kg. Jest niski ale tesciowa tez Jest b.niska. Za to prawie nie choruje i tak ponoc od dziecka ze b.malo chorowal. I rozmawialam teraz z tesciowa i Ona mowi ze kiedys nikt tak nie zwracal uwagi na wage wazne ze dziecko zdrowe ( moj maz jedyne co mial konska szpotawosc w obu nozkach i przeszedl kilka operacji ale to niezwiazane z hipotrofia).
Mam dwoch starszych kuzynow duzo starszych oni rodzili sie na poczatlu lat 60 oboje wczesniacy z waga ponizej 2 kg. Nie lezeli w szpitalu tylko w domu ciocie ich ogrzewaly kocami,lampami i jakos dali rade obecnie to mezczyzni majacy ok 180-190 cm wzrostu i tak ok 100 kg zywej wagi
Pisze o tym bo jednak nasze pokolenie b.sie stresuje ciaza bo zbyt duzo wiemy. Z jednej strony b.dobrze bo wiecej dzieci udaje sie uratowac ale z drugiej strony mamy wiecej stresow i czesto ciaza nie daje nam tyle radosci ile powinna.
Teraz.sie radujmy bo zaraz na forum kolejna mama przytuli Swoje Dziecko
Ania0306 lubi tę wiadomość
-
cześć dziewczyny wpadłam na chwilkę to na tym forum wylewałam swoje żale, kiedy mój synek nie chciał rosnąć, radziłam sie i żaliłam. Synek finalnie urodził się z wagą 2900, więc najmniejszy nie był, jednak pediatra wpisała mu hipotrofię w książeczkę zdrowia. Teraz mój synek ma 1,5 roku, jest cudowny i wspaniały, chociaż uparciuch straszny Rosnie swoim tempem,jesteśmy z waga i wzrostem na 25 centylu, nawet czasem ma podrygi do 50-tego Tak więc widzę na placu zabaw, że jest z tych drobniejszych, ale nie każdy przeciez musi być wielkoludem
Pozdrawiam Was wszystkie i nie przejmujcie się tak bardzo tą wagą dziecka w ciąży. Z tego co widze i słyszę zdecydowana większość dzieci szybko nadgania rówieśnikówinessa, Ania0306 lubią tę wiadomość
-
Inessa masz rację teraz kobiety za dużo wiedzą o ciąży. Mój tata się urodził z ciąży bliźniaczej. Miał 2100g, wujek 2400g Nie było wtedy inkubatorów. Dziś obaj są zdrowi i nie mają problemów. Waga to nie wszystko. A ciąża bardzo stresująca jest. Ja od południa nowy problem mam bo mała się mocno rusza aż do doktorki dzwoniłam. Dobrze, że już nie długo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2019, 20:45
-
Cześć Kochane, przepraszam ze tak sie nie odzywalam ale chwilowo hardcore taki mam ze nie wiem... Po cc nie najlepiej sie czuje. Nagle hemoglobina spadla. Mam problem z laktacja, z jednej piersi przy odciaganiu cos leci, z drugiej nie... W nocy dostalam drgawek i goraczki. Mala spada mi z wagi i wmuszamy w nia kazdy ml mleka. Do tego na usg jakies zwężenie w komorach mozgu wyszlo. Nie wiem kiedy wyjdziemy ze szpitala... Pozdrawiam, buziaczki! Bede sie odzywac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 01:37
Ania0306, inessa lubią tę wiadomość
Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
nick nieaktualnyMigotko ciesze sie,ze odezwalas.
Niestety z laktacja gdy sie nie dostawia do piersi jest o wiele trudniej. Ale jak b.chcesz karmic dasz rade ja w to wierze.
Oby Twoje wyniki poprawily sie szybko i coreczki wynik niczemu nie przeszkadzal.
W domu jednak najlepiej bo mniej stresu.
Ja synkowi odciagalam pokarm tyle ile dalam rade reszte dokarmiali sonda specjalnym mlekiem dla wczesniakow i mysle ze to tez malo polecial na wadze a potem ladnie przybral. Niestety mialam tez malo pokarmu tym bardxiej ze ja jedna piersia praktycznie nie karmie. Dlatego po powrocie karmilam ipiersia i MM.
Buziaczki dla Was sleMigotka83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dzieki Dziewczyny!
Inessa, no wlasnie u mnie wyglada na to ze jedna piers wogole nie działa, a druga po kilka ml i chyba lepiej nie bedzie Jak dostawie Malutka to bardzo sie meczy, nic nie wyciaga, a potem juz nie ma sily na mm. Nie wiem co robic... Juz zamowilam najdroższy laktator ze stanikiem...Bede wyglądać śmiesznie ale moze uda sie odciagac więcej. Poki co cale moje dniowki to walka o te kilka ml i walka ze skutkami cc. Juz mam wyrzuty ze przez to nie zajmuje sie tak jak powinnam Malenka :'(
Aniu, bardzo mocno trzymam kciuki! Na pewno bedzie wszystko dobrze i za 3 dni bedziecie z Mala w domku
Buziaki!Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019