Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMisiabella nie znam sie na przeplywach mi lekarka inne oznaczenia podawala bo mialam mierzone na kazdej wizycie. Mysle ze skoro bylas wtedyna 3 badaniach prenatalnych to bylas u lekarza z certyfikatem a skoro tak to on zna sie na tym co robi. Mysle ze gdyby zobaczyl ze przeplywy sa zle to by powiedzial Ci oraz wpisal to tez do skierowania do szpitala.
Powiem Ci ze moje dzieci ok 29tc nie pamietam teraz dokladnie ktory dzien wazyly po niecaly kg.i wiedzialam ze to hipotrofia ale wg lekarzy najwazniejsze bylo to to iz dzieci rosly powolutku ale rosly.Misiabella lubi tę wiadomość
-
Misiabella ale oni Cię tam męczą. Przepływy mogą się zepsuć z dnia ma dzień. Ale ja też miałam sytuację że lekarka wpisała zły przeplyw o straszyla a potem dwóch innych oglądało i mówili że ten wynik jest dobry. Ważne że malenstwo rośnie. Tylko.dziwie się że oni Cię tam trzymają bo przecież dziewczyny były w domu tylko na kontrolę jeździły. Ja mam zawsze podawany centyl przy pomiarach.Wg mojej tabelki w 30 tyg 1kg dziecko jest na 10 c. Chyba że jakiś jeden parametr jest bardzo zanizony.
Misiabella lubi tę wiadomość
-
Ja nie jestem specjalistką dziewczyny może bardziej pomogą. Ale mam koleżankę ktorej mala miała cały czas super wagę ale brzuszek był za mały i liczona była jako hipotrfik.Bo tak waga jest całkiem ładna.
-
nick nieaktualnyKasionku wg tej tabelki Maluszek Misiabelli jest powyzej 10 centyla zatem.waga nie jest taka zla.
Tez sie dziwie Misiabella ze Cie trzymaja w szpitalu i jeszcze tak traktuja
A co do hipotrofii to juz pisalam ze pomiary musza odstawac wiecej niz 2 tyg.do tylu i to nie w jednym pomiarze tylko w kilku oraz w odstepie czasu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 18:56
-
Wiadomo że tabelka to tylko tabelka.Ale mi zawsze lekarz podaję wagę plus centyl jest praktycznie idealnie z tą tabelką.Wiec Misia ostro ich tam niech tłumacza co nie gra bo widzę że już psychicznie siadasz.
Misiabella, inessa lubią tę wiadomość
-
Moj maz znalazl jakas inna tabelke, gdzie te normy sa jeszcze bardziej zawyzone i wg tamtej nie bylby w 10 centylu, wiec tabelka tabelce nie rowna. Ale fakt, ze chce poznac, czy cos odstaje od reszty itd. I co to, bo jakos te 3 wymiary ktore na glos uslyszalam, chyba nie sa jakies zatrwazajace.
-
Jakis taki kalkulator ktos kiedys podawal. Wg niego glowa wyglada na 30,35 tc, czyli bpd, fl na prawie 29 (28,81) i ac tez prawie na 29 tc (28,98)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 21:33
-
Misiabella wrote:Moj maz znalazl jakas inna tabelke, gdzie te normy sa jeszcze bardziej zawyzone i wg tamtej nie bylby w 10 centylu, wiec tabelka tabelce nie rowna. Ale fakt, ze chce poznac, czy cos odstaje od reszty itd. I co to, bo jakos te 3 wymiary ktore na glos uslyszalam, chyba nie sa jakies zatrwazajace.
-
Misiabella wrote:Ja nie wiem czy mam paranoje ale mam wrazenie ze mnie oni normalnie za wszelka cene chca tu zatrzymac.
❤Ada&Pola❤
-
Nie ma tu tlumow, co jakis czas sa wolne lozka. A szpital tez czerpie za moj pobyt Serio to nie wiem, jak jest, ale w jakis sposob budza moj niepokoj, bo to co mi przekazuja jest troche rozbiezne z tym co przeczytalam od Was. Mieli czekac 2 tygodnie by wystawic diagnoze, a dzis stwierdzili ze postawia ja po tygodniu. Z tymi przeplywami na usg lekarz mowil ze ok od nich- moze nie chcial mnie dolowac, ale troche dziwna postawa, bo ja mam prawo wiedziec. A ekipa ordynatorki powiedxiala ze przeplywy nie takie dobre, co dokladnie nie wiem co ma oznaczac. Jesli udziela mi wystarczajacych informacji, pozwola zrobic zdjecie dokumentacji, wszystko stanie sie dla mnie bardziej wiarygodne, bo na razie jakos im nie ufam.
-
Hmm też za bardzo nie znam się na przepływach, ale był to główny problem w mojej ciąży. Później były już fatalne. Mimo wszystko na 10 'specjalistów' tylko 5 lekarzy stwierdziło, że są nieprawidłowe. Byłam załamana poziomem ich wiedzy. U Nas przepływy wynosiły ok.2, później już nawet powyżej dwóch. Mój lekarz mówił, że są prawie dwukrotnie przekroczone. Odnosiło się to do pępowiny, bo w główce na yły całkiem okej chociaż pozniej juz wszystko się pogorszyło i był przepływ wsteczny i małej groziła zamartwica wewnątrzmaciczna.Nikola Mała Wojowniczka 03.01.19 880g i 37cm❤
-
Dlatego, ja chce wiedziec, jak bardzo sa nieprawidlowe, a nie informowana ze nie sa najlepsze. Wiesz lekarzktory mi je robil w szpitalu powiedzial ze sa dobre, na oddziale rezydentka po rozmowie z ordynatorka ze nienajlepsze. Wolalabym zeby kazdy lekarz mowil mi prawde. I chce znac szczegoly.