Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziekuje Kochana! Udalo mi sie troche opanować sprawę. Wzielam ibuprom, robilam cieple prysznice, oklady, masowanie... I poprawiło sie. Zastój minął, gorączki raczej nie mam (moze ibuprom dziala), tylko nadal boliAniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Inessko, dzięki za pamięć :-*. Probuje walczyć o kp i dlatego mam malo czasu. Przystawiam malego, dokarmiam odciagnietym mlekim, odciagam mleko, myje i wyparzam sprzęt i tak w kolko. Jeszcze Michałka mialam na glowie. Wczoraj poszedl pierwszy raz do przedszkola to się dowiedzielismy ze byl tam przypadek mononukleozy, cyyomegalia i cos jeszcze. Teraz znow boimy sie go poslac. Moze sie orientujecie, czy dla noworodka sa to grozne choroby? Bo czytam ze dotycza glownie dzieci w wieku przedszkolnym. No ale jakby nawet sam michalek przychorowal nie byloby ciekawie.
inessa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, kibicuje Wam, zeby Wasze dzieci rosły i urodziły się zdrowe. Lekarze nie zawsze dobrze typuja i straszne kiedy z przekonaniem mowia o rzeczach, ktore sa potencjalne, a nie sa ostatecznością. Jak leżalam w szpitalu z podejrzeniem hipotrofii, byla tez jedna dziewczyna, ktorej dziecko wolno roslo juz od pierwszych prenatalnych, a potem sie okazalo, ze ma jeszcze torbiele na kregoslupie, lekarze chcieli przed 30 tc rozwiazac ciaze, ale dziewczyna sie nie zgadzala. Sprowadzili do niej jakiegos profesora, ktory mial inna opinie i uwazal jak ta dziewczyna, ze nalezy jak najdluzej utrzymac mala w brzuchu. W 34 tc zrobili jej cc i mala choc mala, nie pamietam ile dokladnie wazyla, ale 1200 lub 1600g, ma szanse byc zdrowa dziewczynka po operacji kregoslupa. I lekarze ze szpitala sami potem mowili, ze mysleli ze z jej mala bedzie gorzej...
Migotka83, Evli lubią tę wiadomość
-
Migotka83 wrote:Dziekuje Kochana! Udalo mi sie troche opanować sprawę. Wzielam ibuprom, robilam cieple prysznice, oklady, masowanie... I poprawiło sie. Zastój minął, gorączki raczej nie mam (moze ibuprom dziala), tylko nadal boli
Trzymam kciuki za was wszystkie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 09:12
Migotka83 lubi tę wiadomość
Magg -
Dziekuje Magg! Masz racje, nie bede masowac. I zastosuje to schładzanie Moja niestety właściwie nie ssie piersi wiec musze radzic sobie z laktatorem.
Misiabella, powodzenia! Rozumiem przez co przechodzisz... Pewnie do końca zycia bedzie nam sie śnił ten dźwięk laktatora Z tego co mnie ostrzegali w szpitalu dla noworodka najgorszy jest krztusiec i odra (niestety w wawie obie te choroby szaleja dlatego sugerowali zebysmy sie doszczepili). Wiem, ze cytomegalia niebezpieczna jest w ciąży, ale wiadomo, najlepiej nie chorować teraz.Misiabella lubi tę wiadomość
Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Migotka83 wrote:Dziekuje Magg! Masz racje, nie bede masowac. I zastosuje to schładzanie Moja niestety właściwie nie ssie piersi wiec musze radzic sobie z laktatorem.
Na pewno robisz wszystko żeby karmić piersią, ale rozmawiałaś z jakimś doradcą laktacyjnym.? Czasem jedna wizyta może pomóc. Straszna męka z tym odciąganiem.Migotka83 lubi tę wiadomość
Magg -
Dziwne sa teraz standardy postepowania z karmieniem piersia noworodka. Pisalam chyba ze, moj maly przez pierwsze 3 dni swojego zycia pieknie ciagnal z cyca. Potem dostal zoltaczki tej fizjologicznej i nie moglam go dobudzic na karmienie. Musialam go karmic na spiocha butelka i tak mu podawalam codziennie wiecej okolo 10 ml mleka i doszlam do 80-90 ml i tak to wrlaczalam malemu do pysia. Bardzo szubko zaczal przybierac na wadze. Probowalam go przystawiac i dopiero z nakladkami cos popil, ale nie zawrotna ilosc, potem kolezanka dala mi namiar na obecna cdl i ona mnie opieprzyla, ze maly za szybko tyje, ze jest przezarty, ze tak byc nie moze, ze na pewno nie przestawie go na piers jak bedzie tyle jadl. Ja myslalam ze dla mleka matki nie ma ograniczen, ale fakt, ze sam swiadomie nie decydowal ile zje.przybral z najnizszej spadkowej ktora wynosila 2,525 do obecnego 3700. Jego waga urodzeniowa to 2715. Kiedys pamietam, ze mowili ze jak dziecko przybieze w 1kg to jest ok. Moj od najnizszej przybral 1,2, no ale nie jest jakies straszne przekroczenie. A ta babka ciagle mi powtarza ze za duzo przytyl. Wolalabym zeby przez kp tak przytyl, ale nie bardzo rozumiem czemu to tak zle, oprocz tego ze moze rzeczywiscie trawienie cos odbiera z jego energii. Ale jakby byl przeglodzony, to tez mialby spadek formy, a nie byl mega energiczny...
-
Trochę zmieniłyśmy temat w wątku. Mam nadzieje ze się dziewczyny nie denerwują. Przy karmieniu piersią chyba faktycznie jest inaczej niź odciagnietym mlekiem bo dziecko samo reguluje ile ma zjeść. Chociaż ja z córeczką tak miałam ze karmiłam tylko piersią ale miałam taki nawał pokarmu przez dwa miesiące ze ona aż się krztusiła od mleka i strasznie szybko przybierała..za szybko..ale mi powiedziała doradca laktacyjne żeby się nie przejmować wagą na mleku matki. A z synkiem miałam tak ze on tez zasypiał i nie ssał ale go jakoś zmuszając do ssania i się nauczył. Miał też podcinane wezidełko i to pomogło. Jak się nauczył juz jeść to jak miał 4 miesiące to zachorował i bolał go brzuszek i w ogóle nie chciał jeść i karmiłam go piersią podczas snu właśnie..6 miesięcy.. A później znowu się odmieniło i nie chciał przestać jeść z piersi i karmiłam go w sumie 2,5 roku:-)
Misiabella, Migotka83 lubią tę wiadomość
Magg -
Ja tak Was dziewczyny czytam o tym karmieniu i chyba muszę iść się dokształcić, bo w sumie to ja nic nie wiem
Na początku ciąży czytałam i szukałam co i jak będzie mi potrzebne, później jak się zaczęło sypać to wyczyściłam całą przeglądarkę żeby czasem mi reklamy dziecięce nie wyświetlały się na każdej stronie która odwiedzam ...
W razie W, jaki laktator polecacie?2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Z tego ci wiem to faktycznie te laktatory medela są najlepsze. A jeśli chodzi o karmienie piersią to moim zdaniem w POLSCE to tak jest ze wszyscy mówią żeby karmić piersią ale w praktyce to słabo z pomocą. Dużo dziewczyn nie ma z tym problemu ale jak już problemy są pomocy mało..a pomoc na początku jest strasznie ważna.! Wiec jak coś to od razu trzeba poszukać dobrej doradcy laktacyjnej.
Evli, Migotka83 lubią tę wiadomość
Magg -
Medela są bardzo fajne. Ja miałam lovi elektryczny kupiony z przymusu, bo wychodziłam ze szpitala a była niedziela niehandlowa i kupilismy w szpitalnej aptece. O dziwo nie kosztował o wiele wiecej niz normalnie w sklepie. Był na prawdę fajny, ale jednak podwójny laktator to bajka. Duża oszczednosc czasu. 🙂
Migotka83, Evli lubią tę wiadomość
Nikola Mała Wojowniczka 03.01.19 880g i 37cm❤ -
No właśnie ja mam medela freestyle, ale uzywam pojedynczo zeby ograniczyc liczbe sterylizacji (bo to tez zajmuje sporo czasu). Polecam, jednak tych godzin troche sie z nim spędza
Myślicie, ze uda mi się dziecko 3 miesięczne nauczyć jeszcze ssac pierś?Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019