Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyEvli bardzo sie ciesze z tak dobrych wiadomosci
Moje dzieci mialy podobna wage bo ok 880-900g. a urodzily sie juz w miare duze bo 2 kg to juz nie tak zle
A preeklempsje bada sie wlasnie podczas badan Pappa choc wiem, ze nie wszyscy lekarze ja wykonuja np.z synkiem mialam to badanie zrpbione a z corka jux nie ( ale i tak byla u niej obserwacja ze wzgledu na pierwszego hipcia).
Z synkiem preeklampsje przdd 34 tc mialam 1:40 przed 37 tc mialam 1:12 a przed 42 tc >1:4 wszystko korygowane do wieku a jeszcze mialam badanie ryzyka zahamowanie wzrostu plodu i przed 37 tc mialam 1:43 a samoistny porod przedwczesny przed 34 tc 1:78 wszystko to wg lekarza wykonujacego prenatalne bylo do obserwacji przez lekarza prowadzacego oraz na badaniach polowkowych do sprawdzenia.
A wolne beta hcg mialam 1,948 MoM
Pappa 0,898 MoM
To wszystko przy wielkosci dziecka 74 mm i FHR 156Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 18:28
Evli lubi tę wiadomość
-
Inessa Twoje dzieci miały tak wagę w 30tc też? Mi chyba tej preklampsje nie badali na prenatalnych bo w wynikach mam tylko
Pappa 0,11mom i beta hcg 2,51mom, wielkość dziecka 57mm, przeziernosc 1,5 i ryzyko zd 1:77.silent lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
nick nieaktualnyEvli moje dzieci wage cos ok 900 gram mialy gdzies ok 29 tc a potem zaczely rosnac czyli dobrze bo po 30 tc zwykle dzieci dopiero nabieraja mase.
U moich dzieci ta waga raz wiecej rosla raz mniej ale jak to lekarze mowili wazny jest kazdy gram i ze wogole dziecko rosnie.
Synek przestal praktycznie rosnac gdzies ok 34 tc i zaniknely wody i dlatego zrobiono szybko CC. A corke udalo sie donosic do terminu porodu bo mimo,ze malo ale jednak rosla np.od 36 tc do 38 urosla tylko a raczej az 100/150g.
A u synka przeziernosc byla 2,2 (u corki podobna byla) a trisomia 21 1:78 po skorygowaniu i tu bylismy w szoku z lekarzem bo mimo mojego wieku byla az 1:1556 a juz na polowkowych w 20 tc i 3 dniu w zaleceniach byla obserwacja SGA w kierunku IUGR (synek wazyl 314 g )Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 18:46
-
nick nieaktualny
-
Ogólnie to sama nie wiem. Narzady wszystkie ok. Stwierdzona tylko dalej ta lekka niedomykalność zastawek. Niestety dysproporcje są dalej. Główka na 20 tydz pozostałe kończyny i brzuszek 16-17 tydz. Lekarz stwierdził że to może świadczyć o wadach rozwoju dziecka i zalecił dalsza diagnostykę w kierunku dysplazji szkieletowych w pierwszej kolejności w kierunku achondroplazji... jestem załamana, moze to źle zabrzmi ale ja nie chcę urodzić chorego dziecka....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 19:27
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
Myslę, że nikt nie chce urodzic chorego dziecka. Doskonale Cię rozumiem. A czy ta dysproporcja miedzy brzuszkiem a kością udową jest stale taka sama w stosunku do wieku ciązy czy stale się zwiększa? U Nas już potem było 4-5tyg do tył. Główka tydzień do tył.
Dzisiaj dzwonili ze szpitala, zebym się zgłosiła po wyniki badań histopatologicznych. Myślicie, że badali łożysko po porodzie czy chodzi o coś innego?Nikola Mała Wojowniczka 03.01.19 880g i 37cm❤ -
Basia nie wiem, mi się wydaje że nie jest źle. Zobacz u mnie Mała ma 4-5 tyg do tylu..do tego bezwodzie..
Tez się boje urodzić chore dziecko ale trzeba być dobrej myśli
Paulciaa możliwe że zbadali łożysko bo inaczej to co innego..🤔2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Basiu, u mnie bylo bardzo podobnie i tez mowili o chorobach kości. To byla jedna z hipotez Lekarze na tym etapie nie są w stanie określić co jest. Ja ostatecznie poszłam do pani genetyk i ona powiedziała, ze chorob kosci to moze byc ze 400 i nie bada sie tego w ciazy. Muszą Ci powiedzieć o wszystkich możliwościach, ale najbardziej prawdopodobne to zwykła hipotrofia jak u nas, ktore juz urodzilysmy A stresu mialam tyle, ze az osiwialam.
Paulciaa, nie wiem, to by bylo chyba dlugo jak na badania lozyska?Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Tez mi się wydaje długo, prawie 4,5miesiąca po porodzie. Być może wyniki były już dużo wcześniej, sama nie wiem. Na razie muszę żyć w niepewności bo w Krakowie bedziemy dopiero pod koniec miesiąca. Nie miałam cytologi, żadnych wycinków pobieranych. Nie chodzi o Nikole, więc jedyne co nasuwa mi się na myśl to łożysko.Nikola Mała Wojowniczka 03.01.19 880g i 37cm❤
-
Ale jak tu żyć w takiej niepewności aż do porodu??? Bo chyba wcześniej nie da się twgo sprawdzić? Szczerze może to zabrzmi niefajnie ale wolałabym wiedzieć i mieć wybór.... ja tego nie wytrzymam...
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
Basia wiem co czujesz bo jestem w tej samej sytuacji... Lekarze mówią że dopiero jak się urodzi to będzie wiadomo, teraz mogą sobie spekulować.. Ja już tak żyje od prenatalnych czyli od 8 stycznia... czyli piąty miesiąc, ciężko jest ale jakoś trzeba to przetrwać I niestety nie pocieszę Cię, bo w momencie w którym poczujesz ruchy maluszka to będzie jeszcze ciężej
Mnie historie dziewczyn tutaj trzymają w nadziei że i może i u mnie będzie dobrze. Trzeba myśleć pozytywnieMagg37, inessa lubią tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
nick nieaktualnyBasiu niestety lekarze lubia czasami straszyc ale tez nikt nie jest wstanie powiedziec tak do konca czy dziecko urodzi sie chore czy zdrowe.
Mysle ze zaden rodzic nie chcialby aby jego dziecko bylo chore.
U mnie synek tez byl 4-5 tyg.do tylu corka pod konoec 4 tyg.
A czy reszta wynikow amniopunkcji juz doszla?
Czy lekarz stawia podejrzenia tylko na podstawie USG?
Jeszcze jest jedna rzecz czy Wy jako rodzice jestescie wysocy czy niscy? Bo przeciez ludzie sa rozni i Maluszek moze byc po prostu niski.
A tez wiele chorob mozna leczyc rowniez operacyjnie juz po narodzinach.
Moj maz urodzil sie rowniez jako hipptrofik w 40 tc wazyl 2 kg. Niestety mial ciezka postac choroby nog o nazwie konska szpotawosc tak mial wygiete nozki ze po porodzir nie chcirli Go pokazac mamie. Ale po tygodniu trafil juz na pierwsza operacje a mial ich kilka i teraz zostaly Mu blizny ale jest zdrowym mezczyzna nic nie kuleje ma proste nogi
Pisze o tym bo bylo to ponad 40 lat temu a dzis medycyny poszla bardzo to przodu i dziala cuda.
No i moze tak dla pewnosci moglabys udac sie jeszcze na konsultacje do dobrego spejalisty to tylko moja propozycja oczywisvie.
Rozumiem Twoj strach bo tez przezywalam to podczas 2 ciaz. mocno wspieram i pamietaj, ze tu mozesz sie wygadac a jak sie czlowiek wygada,wyplacze jakos latwiej robi sie na duszy a tez jakos inaczej, pozytwniej patrzy w przyszlosc.
Tule mocnoWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 10:30
Evli, Migotka83, Misiabella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaulcia a nie powiedzieli przez telefon o co chodzi?
Moze jakies dokumenty jeszcze chca oddac?
Bo lozysko po tylu tygodniach to troche dlugo.
A jak Malutka? Czytalam ze ma problem z kolkami wspolczuje moja dwojka miala i im troche pomagal probiotyk oraz Sabsimplex to podobne do Espumisanu jest ale akurat moim dzieciom espumisan nie pomagal wogole. Do tego podawalalismy Delicol aby przyswajaly laktoze no i cieple oklady lub suszarka nagrzewalismy brzuszek a trz kupilismy w woreczku pestki wisni i je nagrzewalismy w mikrofali i tym masowalismy brzuszek b.fajna rzecz.